Dela detta inlägg

Cykla snabbare - 7 sätt att få ut din fulla potential

31 December 2017

Så väl racer- som mountainbikecyklister vill cykla snabbare. För Strava-junkies finns det inget som knäcker en KOM eller att förbättra sitt PR med ett par sekunder. Men så väl man som maskin (cyklist och cykel) kan vara flaskhalsen! Vi har radat upp 7 saker som verkligen gör dig snabbare. Vi snackar inte ens om “marginal gains” a’la Team Sky...

1. Lätt och aerodynamisk racer

Detta är naturligtvis en investering. Ju lättare din racer och aerodynamiskare din racercykel är, ju snabbare cyklar du. Detta förutsätter givetvis även att du intar en aerodynamisk position medans du bombar på din racer.

2. Pirelli racerdäck

En av förra årets stora överraskningar: Pirelli gjorde comeback i cykeldäcksbranchen. Med samma gummi som Max Verstappen fräser runt i på formel 1-cirkusen går lågt rullmotstånd och högt punkteringsmotstånd här hand i hand i hand.

Med de nya racerdäcken från Pirelli känner man sig i princip som Max Verstappen.
Med de nya racerdäcken från Pirelli känner man sig i princip som Max Verstappen.

Vi har testat Pirelli-däcken grundligt. Och till och, som kan ses på bilden ovan, även snurrat några varv på Circuit Zolder. Vi vågar rentav säga att Pirellis racerdäck nog är våra nya favoritdäck.

3. Cykla snabbare på en ren cykel

En smutsig cykel gör dig långsammare. Främst gäller detta naturligtvis drivlinan. Sand, lera och annan smuts gör att kraftöverföringen blir lidande. Så se till att putsa och smörja cykeln.

En ren cykel är en snäll cykel.
En ren cykel är en snabb cykel.

Men även resten av din cykel drar nytta av att vara ren. Samlad smuts från flera turer blir nämligen ett stycke mindre aerodynamiskt. Och då har vi inte ens tagit med den extra vikten i beräkningen.

Att cykla runt med ett halvt kilo sand är naturligtvis ingen hit - så fram med skurhinken! Och även om det inte är vårt sexigaste tips så behöver det inte heller vara så omständigt. Läs våran guide här.

4. Vätska och elektrolyter

Den som inte dricker tillräckligt under längre turer presterar även mycket sämre. Att kompensera förlorad vätska och salter är därför väldigt viktigt. Som tur är finns det gott om ersättning i antingen pulver- eller tablettform som du kan stoppa i din cykelflaska.

Alltid händigt: brustabletter som löser sig upp i vattenflaskan.
Alltid händigt: brustabletter som löser sig upp i vattenflaskan.

Ett bra exempel är den nya Born Watts & Minerals. Utöver mineraler som magnesium, natrium, kalium, kalcium och klorid innehåller var tablett även 250 mg apelsinextrakt.

I med brustabletten och åk!
I med brustabletten och åk!

Citrusextraktet har visat sig ha en positiv effekt på musklernas kraftverk: mitokondrierna. Hur stor är effekten? Enligt Born kan du få ut ytterligare 5% mer i effekt. Det är mycket! Och som bonus smakar det riktigt gott!

BORN Tablet Watts & Minerals

Från 103 kr

5. Bort med onödiga kilon

Om det finns ett sätt att bli snabbare uppför så är det att gå ner i vikt. Vill du plocka nya PR eller KOM på Strava? Har du fler kilon än du behöver på kroppen? Då är det värt att gå ner något kilo.

Deffade cykelproffs anstränger sig å det yttersta att spara gram bara på cykelramen. Kan du avvara ett kilo på kroppen så gör det ännu större skillnad. Extra fördel: lättaste sättet att gå ner i vikt är att öka timmarna på cykeln...

6. Träna även andra muskler i gymmet

Cykla är mer än att bara vispa runt pedalerna. Om hela kroppen är starkare, från armar till rygg, kan du även cykla snabbare. Men även styrketräning för benen hjälper till.

Även lågkadensövningar i Zwift fungerar för att träna styrkan i benen.
Även lågkadensövningar i Zwift fungerar för att träna styrkan i benen.

De kommande månaderna har de flesta gym en introduktionsavgift eller till och med en gratis prova på-period. Så ge det en chans. Och kom ihåg att vill man vara snabb får man lida pin.

Vem vet - kanske faller det dig i smaken och du kör alla gruppträningar i spets på försäsongen. Det är väl trevligt att se att dina vänner pinas när de ligger på ditt hjul?

7. Idrottsmassage!

Som en sista punkt, som framför allt är fin om du cyklar många dagar i rad: boka en idrottsmassage. Vi kan dock inte lova att det alltid är behagligt, musklerna är ofta väldigt känsliga efter en lång dag i sadeln.

En massage efter träningen kan förebygga smärtor dagen efter.
En massage efter träningen kan förebygga smärtor dagen efter.

Men en massage kan minska muskelvärk och snabbare transportera bort biprodukter från musklerna. Fördel att du följande dag kan prestera bättre eller åtminstone smärtfriare. Ett billigare alternativ är kompressionsplagg. De kan du alltid ha med och dra fördel av effekter från en massage.

Vad tycker du om den här bloggartikeln?

Dela detta inlägg

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Relaterade inlägg

Cykelkläder för vintern - Vilka cykelkläder behöver jag vid vilken temperatur? [Köpguide]

18 Oktober 2023

Trädenas löv blir långsamt gula och vinterjackan har redan tagits fram ur garderoben: hösten har börjat och ...

Vad är det för skillnad på olika cykeltröjor?

20 April 2022

En cykeltröja är en viktig del av dina cykelkläder ...

Komma igång med landsvägscykling - 23 tips som du bör vara uppmärksam på som nybörjare

4 Mars 2022

Om du inte bor helt norrut i Sverige skiner solen året runt, och därmed kan du alltid hitta ett bra tillfälle för att ...