Dela

Cykla med hösnuva – tips för att kunna fortsätta träna

Nu när det äntligen är bra cykelväder är luften full med pollen. Inga problem för många cyklister och andra utomhusidrottare, men den som lider av pollenallergi kan naturligtvis få stora problem med partiklarna i luften. Det går inte att stoppa allergin, men man kan i alla fall komma runt problemet på ett bra sätt. Vi har ett antal tips för dig så att du kanske kan njuta av dina cykelturer ändå.

Pollensäsongen varar från maj till augusti, lite beroende på vad du är allergisk mot, men allt som oftast är det just under de månader som (annars) är härliga att cykla i. Men låt inte hösnuvan ta kol på varje lopp du har inplanerat.

Välj ditt ideala cykeltillfälle

Den som är lite händig kan välja ut ett moment att cykla på. Cykla med hösnuva går prima, så länge du är förberedd på att cykla när vädret inte är som bäst.

Cykla med hösnuva
Efter en regnskur är det inte ett problem att cykla med hösnuva, luften har då spolats ren från pollen.

Den som lidit av hösnuva en längre tid brukar ha koll på vilka gräs eller träd som man är allergisk mot. Men med denna pollen-app som fortfarande beta-testas kan du se precis vilka växter som blommar där du är. Du kan även se det på Pollenrapportens hemsida.

Tips för att cykla med hösnuva

Utöver den händiga appen finns det andra manér som man kan anamma för att få ut det mesta ur sin cykling, trots allergin. Vi har samlat de bästa tipsen för att cykla med hösnuva.

  • Titta på väderprognosen. Norska Yr har timme-för-timme-prognoser som du kan tajma dina cykelpass efter.
  • Tidigt på morgnarna är det mindre pollen i luften. Byt ut kvällspassen mot ett tidigt morgonpass i soluppgången. Nackdel sommartid för norrlänningar.
  • Ha på dig dina solglasögon. På detta vis hindrar du pollenartiklar från att irritera eller fastna i ögonen.
  • Hård vind betyder mer pollen i luften. En bra ursäkt för att slippa cykla i motvind således.
  • Regnar det? Perfekt – ut och kör som vanligt, bara! Vattenkänsliga kan tajma träningen direkt efter en regnskur när pollenet har “sköljts bort” från luften.
  • Nära havet och uppe i bergen är det (mycket) mindre pollen i luften. 1-1 till Norrland således.
In het hooggebergte zijn er minder pollen. Goed excuus voor een fietsvakantie!
Mycket mindre pollen i bergen. En bra ursäkt att åka till Alperna på cykelsemester!
  • Solskenstur? Välj då en rutt där du undviker skog och fält.
  • Släng cykelkläderna i tvätten och hoppa direkt in i duschen efter träningspasset. Svett gör att pollen fastnar på din kropp och i dina cykelkläder. När fukten dunstar kan partiklarna bli luftburna igen och ge dig problem med hösnuva i hemmet.
  • Ändå för mycket problem? Gå till din husläkare. Det finns diverse mediciner som kan underlätta.
  • Har du redan medicin mot hösnuva? Viss allergimedicin är dopingklassad, ha med det i beräkningen om du tävlar!
Dela
Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Du hittar mig cyklandes i princip varje dag. Jag jobbpendlar från Nijmegen till Mantels huvudkontor i Arnhem var dag, i ur och skur. Oftast på racer, men cykelcross om årstiden kräver. Det upphör givetvis inte på helgen, då tar jag racern eller mountainbiken för att få mina kilometer. Det roliga är att jag som bloggare (och copywriter SEO) kan testa diverse ny utrustning. Om du inte hittar mig utomhus på cykelnär det förmodligen för att jag sitter inne och svettas med Zwift. Och dessutom har jag förmånen att kalla det arbete!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts


1 Maj 2020 2110

Skoklossar… vilka ska du nu välja? När du köper nya pedaler ingår standard några skoklossar. Till exempel ingår det röda …

24 April 2020 901

Oakley har varit integrerade i cykelvärlden i flera år nu. Eftersom de är innovativa och arbetar med de bästa materialen …

27 Mars 2020 952

I början av december 2016 publicerades den åttonde Mantel magazine. Du fick den med din online-beställning. I denna magazine kunde …

Most viewed