Dela detta inlägg

Cykelkläder för nybörjare - vad behöver man för de första turerna? [nybörjare]

13 April 2021

När du ska ta dina första tramptag på en racer eller mountainbike behöver du mer än bara en bra cykel. Med rätt cykelkläder blir din cykeltur mycket roligare. Och vi får inte glömma en av de viktigaste detaljerna av din cykel-outfit: cykelhjälmen! Stefanie berättar gärna av vikten av rätt cykelkläder för en nybörjande cyklist.

Att cykla med cykelhjälm är numera en självklarhet. Men att även en cykelbyxa och ett par bra cykelhandskar gör cykelturen angenämare är någonting som även en nybörjare bör veta.

Med bra cykelkläder kan man det mesta.
Med bra cykelkläder kan man det mesta.

Nog gör detaljerna skillnader för hur kul du har det på cykeln. Men vad ska man ha koll på när man köper sina första cykelkläder, och vad är det man behöver egentligen? Hur vet man vad som är rätt? Vi betar av alla punkter, ordagrant från topp till tå.

Cykelhjälm är ditt skydd

En bra hjälm inget att fundera över längre. Lyckligtvis har hjälmtillverkarna även sett till att göra snygga modeller som passar till dina cykelkläder.

Men vad ska man tänka på när man köper en cykelhjälm? Först och främst beror det på vad för sorts cykling du tänker ägna dig åt. De olika cykeldisciplinerna ställer olika krav på hjälmen. Således finns det speciella landsvägshjälmar, mountainbikehjälmar, downhillhjälmar och elcykelhjälmar.

En mountainbikehjälm har en keps för att slippa få skräp i ögonen.
En mountainbikehjälm har en keps för att slippa få skräp i ögonen.

Varje sorts cykelhjälm är säker och du kan även använda samma hjälm för olika discipliner. Du behöver alltså inte köpa upp hela hjälmsortimentet om du tänker träna på olika cykelformer. Enda undantaget är full face-hjälmen som krävs för de mer extremare formerna.

Cykelhjälm för varje budget

När du vet vilken cykeldisciplin du tänker hålla på mest med kan jakten på rätt hjälm börja. Ofta har man en budget i huvudet som man går efter. Ju dyrare hjälm, ju lättare hjälm och bättre ventilerad.

Cykelhjälmen är den viktigaste delen av din outfit.
Cykelhjälmen är den viktigaste delen av din outfit.

En dyrare hjälm kan även betyda bättre skydd. Detta betyder inte att en billig hjälm inte skyddar bra. Alla våra hjälmar följer den europeiska standarden och är därmed säkra. Allt som oftast handlar det om smak och utseende när man väljer en hjälm.

Det är dock viktigt att hjälmen sitter bra på ditt huvud. Det är därför viktigt att du mäter omkretsen på ditt huvud innan du väljer storlek. Vi har delat in alla hjälmstorlekar efter huvudomkrets i vår webshop. På detta vis vet du att hjälmen verkligen kommer sitta bra.

För den här sortens jobb behövs en full face-hjälm.
För den här sortens jobb behövs en full face-hjälm.

Huvudet bör ha kontakt med hjälmen men får inte sitt åt för hårt, då detta kommer resultera i huvudvärk! Sitter cykelhjälmen för löst är det inte heller bra. Utöver att det är irriterande är det inte heller säkert. När du behöver hjälmen, om du vurpar, är risken då stor att hjälmen glider av huvudet och då har du ingen nytta av den.

Ett tips är att välja en hjälm med ett bra spänne som är kopplat till en båge i hjälmen. Detta gör att hjälmen håller sig kvar. Om hjälmen ändå sitter löst är den för stor.

Cykelglasögon mot vind, regn, sol och insekter

Cykelglasögon är ett måste. Bra cykelglasögon skydder nämligen inte bara dina ögon mot solen, utan mycket mer. Inte nog med att du slipper fartvinden i ögonen slipper du även att flygfän dyker in i dina ögon. Med cykelglasögon kan alltid ha god sikt.

Ett par bra cykelglasögon skyddar mot mer än bara solen.
Ett par bra cykelglasögon skyddar mot mer än bara solen.

Cykelglasögon finns i mer mått och storlekar och inte minst prisklasser. Skillnaden mellan de dyraste och billigaste cykelglasögon ligger på över 2000 kronor. Men är de dyrare verkligen bättre? Ja, men det betyder inte att ett par billiga är bra nog.

Linsen gör cykelglasögonen

Det som gör glasögonen dyra är framför allt linsen. Dessa finns i olika nyanser och utförande. Vad som kommer mer och mer är den fotokromiska linsen.

Det finns så många olika cykelglasögon att det är lätt att vara unik.
Det finns så många olika cykelglasögon att det är lätt att vara unik.

Dessa linser byter automatisk nyans efter ljusförhållanden. Skiner solen? Då blir linsen mörkare och när solen går i moln blir linsen automatiskt ljusare. På det viset behöver man bara en lins som man kan använda året om. Denna lins är dyr att tillverka och det avspeglar sig på priset för de bågar som är utrustade med den.

Utbytbar lins

Med många cykelglasögon följer flera linser med. En mörk lins för soligt väder, en gul lins för när det är mulet och en transparent lins för när du cyklar i regn. Optimalt för den som inte bara cyklar i fint väder och inte vill köpa flera par.

En mörk lins för solsken.
En mörk lins för solsken.

Vilka bågar eller modell som passar dig bäst beror på formen av ditt huvud. Inte alla cykelglasögon sitter bra på alla huvuden. Med de flesta cykelglasögon kan ställa in näsbryggan så att de sitter bra över näsan. Det är en uppgift att prova och testa sig fram vad som sitter bra på sig själv.

Slutligen sitter ett par cykelglasögon fast på näsan även om du tar dig an ett hopp eller en kullerstenar.

Cykeltröja och underställl

När du cyklar blir du varm, även om det är kallt ute. För att göra sig av med värmen börjar kroppen att svettas. Men även svetten måste ta vägen någonstans. Att ha en bomullströja när du cyklar är därför inte optimalt. Vidare är en genomblöt bomullströja är svår att få torr igen.

Cykeltröjor finns i alla möjliga tryck.
Cykeltröjor finns i alla möjliga tryck.

Följden blir då att din tröja känns kall. Eftersom den sitter diret mot huden blir du av fartvinden snabbt nerkyld och sedan blir du bara kallare och kallare.

Underställ håller dig varm och sval!

För att förebygga kyla kan ha ett bra underställer under tröjan. Ett underställ gör att svetten inte stannar på huvden, utan transporteras till utsidan av understället. Och där kan svetten - utan att kyla ner dig - dunsta.

Ett underställ behöver inte kosta skjortan.
Ett underställ behöver inte kosta skjortan.

Ett underställ är bra att ha för både varma och kalla dagar. Under kalla dagar fungerar det som ett extra lager isolering och transporterar även bort svetten från huden så att du inte börjar frysa.

På varma dagar håller det huden sval. Detta gör den genom att snabbt transportera bort svetten. Din kropp kan då lättare reglera sin temperatur samtidigt som det är skönt mot fartvinden.

Cykeltröjan har en funktion

Över understället vill du givetvis ha en cykeltröja som andas bra. Cykeltröjorna är framtagna specifikt för cyklister. Det är nämligen en stor skillnad mellan en cykeltröja och andra sporttröjor.

Ryggfickor - händigt för telefon, pengar, nycklar och något att äta.
Ryggfickor - händigt för telefon, pengar, nycklar och något att äta.

En cykeltröja har en hel annan passform än andra tröjor, eftersom du kommer vara hukad över cykeln. De har även en dragkedja så att du kan öppna upp för extra ventilation. De stora ryggfickorna är ideala för att kunna ta med energibars och förstärkningsplagg som en regnjacka eller vindväst.

Cykeltröjor med olika passform

Ta hänsyn till passformen när du köper en cykeltröja eller undertröja. Undertröjan måste sitta inpå kroppen för att göra sitt jobb,. Även cykeltröjan ska sitta bra. Det finns olika passformer: Aero fit, Regular fit och Comfort fit.

Var cykeltröja har sina unika egenskaper, från aerodynamisk tävlingströja till vattentät vårtröja.
Var cykeltröja har sina unika egenskaper, från aerodynamisk tävlingströja till vattentät vårtröja.

På racer är de mest förekommande passformerna aero- eller regular fit. På mountainbike finns även comfort fit. Vidare kan du titta på ryggfickorna, somliga cykeltröjor har nämligen en förslutbar ryggficka med dragkedja där du kan ha dina värdesaker som telefon, nycklar etc.

Vindvästar och regnjackor mot kyla

Vidare bra att ha i sin cykelgarderob är en vindväst eller regnjacka. En vindväst är ideal när det blåser hårt, eller vid mycket väderomslag är att vänta och det duggar.

Vindvästar och regnjackor är ideala i duggregn...
Vindvästar och regnjackor är även perfekt mot lera...

En vindväst är riktigt liten när man viker ihop den och lätt att ta med i en av ryggfickorna på din cykeltröja. Därför är även en vindväst ideal när du startar tidigt på morgon för att få upp värmen. När du fått upp värmen eller solen tittar fram, stoppar du den lätt i en av ryggfickorna.

Se upp så du inte köper en för stor vindväst. En fladdrande väst när man cyklar är pest och pina. Står regn på väderprogrnosen? Då behöver du en regnjacka med tejpade sömmar.

Bra cykelbyxor med padding

En cykelbyxa med padding är minst lika viktigt som en bra cykelsadel. Cykelbyxan är en av de viktigaste komponenterna i din cykel-outfit. På grund av padden har du olika byxor för damer och herrar.

Damer har nämligen en annan ställning på bäckenet, vilket tillverkarna har tagit hänsyn till. Damers bäcken är mer vinklade bakåt vilket gör att padden är bredare baktill för att matcha den sittytan hos kvinnor.

Med en bra pad klarar du cykla längre.
Med en bra pad klarar du cykla längre.

Vidare skiljer padens tjocklek. Detta beror på vilken sadel som du föredrar. Har du en mjuk sadel är en tunnare pad bättre. Har du en hård sadel är en tjockare pad det bästa valet.

Varför skiljer sig tjocklekarna? Om din sadel är mjuk och din pad är tjock blir effekten att du tenderar till att glida runt på sadeln. Risken att få smärtor över sittbenen blir då förhöjd.

Kombinationen av en hård sadel med en tjock pad fungerar bättre. Du sjunker du fint ner i paden, men tack vare den hårda sadeln sjunker du inte igenom för mycket. En hård sadel med tunn pad går med bra, men det är individuellt. Experimentera därför med vilken sorts pad du tycker är bra.

Cykelskor gör din outfit komplett

Vilka cykelskor du ska ha beror på vilka pedaler du har. Har du racer- eller mountainbikepedaler? Om du har mountainbikepedaler, är det klick-pedaler eller plattformspedaler? Titta först efter vilka pedaler som du har innan du köper cykelskor. När du vet det kan du ge dig ut på jakt efter rätt cykelskor.

Klickpedaler finns i många olika varianter.
Klickpedaler finns i många olika varianter.

Landsvägsskor har tre hål under sulan i en triangel. Här passar t.ex. SPD-SL-klossar. Har du ett klicksystem för MTB? I så fall har du två hål bredvid varandra, detta passar till exempel Shimanos "vanliga” SPD-pedaler. Med plattformspedaler betyder att man inte behöver några klossar för, som kombineras med till exempel Five Tens cykelskor.

Sulan gör skon

När du tittar på en cykelsko är det bra att veta vad skillnaden blir på cykelnmellan olika sulor. Instegsmodellerna har en sula som är tillverkade primärt av nylon. Ju dyrare sko, ju mer kolfiber som sitter i skon. Toppmodellerna är helt tillverkade i kolfiber.

4 olika mountainbike-sulor.
4 olika mountainbike-sulor.

I och med användningen av kolfiber i sulan blir skon ett stycke lättare, men framför allt även styvare. Därmed så sviktar sulan inte lika mycket när du lägger kraft över pedalerna. En vinst för de de starka cyklisterna. Men det har även nackdelar.

”En
En nylonsula och en kolfibersula på racerskor.

Du cyklar du mindre komfortabelt, något som man som nybörjare måste vänja sig vid. Cyklar du inte speciellt länge? Då kan du leta efter en sko med en med en kombination av nylon och kolfiber. Då har du det bästa av två världar.

När du tar på dig en cykelsko så måste denna sitta riktigt bra. Trycker skon över en punkt, betyder det att du inte ska köpa skon. Om du känner det redan när du tar på dig det, kommer det inte blir bättre när du cyklar.

Rätt mått på cykelskor

Det är viktigt att du har rätt bredd och bredd på skon för att kunna cykla komfortabelt. När du har på dig skona måste du ha lite utrymme till över. Upptill ungefär 0,5 - 1 cm. Det är naturligtvis också individuellt precis hur mycket, men jag skulle rekommendera att hålla sig inom det spannet.

Med snygga skor hör snygga cykelstrumpor till.
Med snygga skor hör snygga cykelstrumpor till.

Ett bra test är att prova att stå på tårna med skorna på. Går tårna mot framkanten så är det något för små. Glider du ut ur skorna eller skaver de? Då är skona för stora. Bredden är individuell, men de måste sitta skönt.

Med andra ord, inte för tight och inte för löst. När du cyklar och får upp värmen sväller fötterna upp en aning. Därför får inte skona vara för små fram för då kommer de inte sitta bekvämt längre. För att hjälpa dig ytterligare på vägen har vi tagit fram en storleksguide för de olika märkena så att du lätt kan välja skor i rätt storlek på en gång.

Cykelkläder för nybörjare: cykel-outfit komplett!

Din cykeloutfit är nu helt komplett. Tvekar du fortfarande eller vill du ha personlig service? Kontakta vår kundservice hjälper vi dig gärna!

Vad tycker du om den här bloggartikeln?

Dela detta inlägg

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Relaterade inlägg

Cykelskor för friska, kalla och isiga vinterdagar på MTB och landsvägscykel [Köpguide]

13 December 2022

På vintern ställer du högre krav på dina cykelskor: nästan inget är mer irriterande än att cykla med kalla och våta ...

Cykeltrainers 2021-2022 – Vilken cykeltrainer passar mig? [Köpguide]

13 Oktober 2022

Ta en cykeltur med dina vänner medan du stannar hem? Eller tävla mot andra cyklister från ditt vardagsrum? Med en ...

Cykelbelysning köpguide 2022 - 2023 - Ljus för de mörka dagarna

27 September 2022

Cykelbelysning är kanske det enklaste och viktigaste sättet att cykla säkert ...