Dela detta inlägg

Cykelkläder för vintern - Vilka cykelkläder behöver jag vid vilken temperatur? [Köpguide]

18 Oktober 2023

Trädenas löv blir långsamt gula och vinterjackan har redan tagits fram ur garderoben: hösten har börjat och temperaturen sjunker långsamt. Detta gör steget till att få ut cykeln eller mountainbiken ur skjulet lite större. Årstidsskiftet behöver dock inte betyda att du inte kan göra din favorita cykeltur utomhus. Med rätt cykelkläder för höst och vinter är du väl skyddad mot alla temperaturer, och kan du till och med cykla utomhus när temperaturen sjunker under noll.

När löven ändrar färg är det dags att byta till varmare kläder!
När löven ändrar färg är det dags att byta till varmare kläder!

Vad du har på dig på hösten eller vintern beror främst på temperaturen vid den tidpunkten: på våren eller hösten klär man sig förstås annorlunda än mitt i vintern. I denna köpguide listar vi därför vilka kläder som är bäst lämpade för olika temperaturer. Cykelkläder för vintern kan delas in i följande kategorier:

Cykelkläder för vår och sensommar (15-20 grader)

När temperaturen når 15 grader Celsius ser du fler och fler landsvägs- och mountainbikecyklister runt omkring dig med långa cykeltröjor och långa cykelbyxor. Vid den här tiden på året är det naturligtvis upp till dig vad du vill, men du kan också välja att bära cykelkläder med långa ärmar och ben i de här temperaturerna.

Armvärmare och benvärmare

För att undvika att du efter halva turen upptäcker att du hade fel om temperaturen och att du blir alldeles för varm, kan du välja att ha på dig armvärmare och benvärmare istället. Om du tycker att långa benvärmare är för varma eller för långa kan du också välja att bära knävärmare.

Med ben- och armvärmare kan du förvandla dina korta cykelbyxor till långa cykelbyxor och din kortärmade cykeltröja till en långärmad cykeltröja. Fördelen med arm- och benvärmare är att du enkelt kan ta av dem och förvara dem i bakfickan på cykeltröjan när det blir för varmt på vägen.

Arm- och benvärmare är lätta att ta av under cykelturen.
Arm- och benvärmare är lätta att ta av under cykelturen.

Armvärmare

Castelli Thermoflex 2

425 kr

GripGrab Arm Warmers

364 kr

Sportful Fiandre

546 kr

Benvärmare

Castelli Nano Flex 3G

668 kr

GripGrab Classic

546 kr

Rogelli Promo

242 kr

Långärmade cykeltröjor

Om du vill ha det lite varmare på cykeln på våren kan du välja att bära en lång cykeltröja. En lång cykeltröja ser till att armarna är täckta, vilket gör att du har det lite varmare än när du bär en kort cykeltröja. Den här typen av tröjor är dock ofta inte vatten- och vindtäta.

Långärmade cykeltröjor herrar

Castelli Puro 3

Från 850 kr

Rogelli Explore

340 kr

Långärmade cykeltröjor damer

Castelli Sinergia 2

716 kr

Craft Core Bike Essence LS W

1 093 kr

Cykelkläder för hösten (10-15 grader)

När hösten kommer börjar du märka det av temperaturerna. På grund av detta väljer vissa cyklister att flytta från utomhus till ett varmt rum med en cykeltrainer. Det är naturligtvis inget fel med det. Men om du ändå vill cykla utomhus är det viktigt att du klär dig för det.

Cykeljackor för hösten (10-15 grader)

När det gäller cykeljackor för hösten ser du ofta att de är gjorda med ett vattenavvisande lager. Detta skyddar dig från lätt regn under det omväxlande vädret som är typiskt för hösten. Var uppmärksam på att dessa cykeljackor inte är helt vattentäta och att du ändå blir blött när det regnar kraftigt.

Det ser torrt ut nu, men en skur är bara runt hörnet. Se till att du är väl skyddad mot det!
Det ser torrt ut nu, men en skur är bara runt hörnet. Se till att du är väl skyddad mot det!

En annan egenskap hos cykeljackor för temperaturer mellan 10 och 15 grader är att de ofta är tillverkade av vindskyddande material. På så sätt kan du trotsa den skärande vinden och hålla dig varm under cykelturen.

Cykeljackor för herrar för temperaturer mellan 10 och 15 grader

Rogelli Infinite

590 kr

Sportful Fiandre Light NoRain

984 kr

Castelli Alpha RoS 2 Light

1 990 kr

Cykeljackor för damer för temperaturer mellan 10 och 15 grader

Castelli Transition W

Från 1 336 kr

Calobra Lynae

255 kr

Rogelli Distance W

531 kr

AGU Melange LS W

525 kr

Långa cykelbyxor för hösten

Arm- och benvärmare kan lagras i garderoben igen på hösten: under den här tiden på året rekommenderas långa cykelbyxor. Långa cykelbyxor håller benen varma, men bara till viss del. Dessa cykelbyxor är inte lämpliga för temperaturer under 10 grader Celsius, eftersom de ofta inte är vatten- och vindtäta.

Långa cykelbyxor håller benen varma, men tygets tjocklek och materialet avgör hur varmt du verkligen blir!
Långa cykelbyxor håller benen varma, men tygets tjocklek och materialet avgör hur varmt du verkligen blir!

Långa cykelbyxor för herrar för temperaturer mellan 10 och 15 grader

Castelli Velocissimo 5

1 336 kr

Långa cykelbyxor för damer för temperaturer mellan 10 och 15 grader

AGU Essential II W

1 166 kr

Castelli Tutto Nano W

1 579 kr

Castelli Velocissima DT

1 275 kr

Cykelkläder för vintern (0-10 grader)

Vinterjackan är definitivt på och händerna blir kalla utan handskar: det är vinter och steget till att cykla utomhus blir allt större. Temperaturen är oftast under 10 grader, vilket känns ännu kallare på cykeln. För dessa specifika temperaturer finns det dock lämpliga cykelkläder.

Cykeljackor för vintern (0-10 grader)

Vädret vid den här tiden på året blir allt sämre. Förutom regnet som fortsätter att falla från himlen sjunker också temperaturen mer och mer, vilket känns kallare när du cyklar på grund av den kalla vinden. Det är därför du ser att cykeljackor för vintern ofta är vind- och vattentäta. På så sätt förblir din kropp torr under ett kraftigt regn och slipper du bli hypotermisk på cykeln.

Med AGU Essential Winter-cykeljackan blir du inte bara varm i vinter, utan också väldigt snygg!
Med AGU Essential Winter-cykeljackan blir du inte bara varm i vinter, utan också väldigt snygg!

Vinterjackor för herrar mellan 0 och 10 grader

Castelli Perfetto RoS 2

Från 1 701 kr

Rogelli Essential

765 kr

Sportful Fiandre Pro

1 579 kr

Vinterjackor för damer mellan 0 och 10 grader

Castelli Perfetto RoS 2 W

Från 1 518 kr

Craft Core Ideal 2.0 W

1 457 kr

AGU Winter Essential

850 kr

Rogelli Pesara

425 kr

Långa cykelbyxor för början av vintern (0-10 grader)

Bra cykelbyxor för vintern är minst lika viktiga som en vinterjacka: du vill ju inte cykla runt med en varm överkropp men kalla ben. Om kylan kommer in i benen är det inte bra för musklerna, vilket i sin tur kan påverka din prestation på cykeln.

Ett par bra cykelbyxor för vintern håller dina ben varma och ger dig den styrka du behöver för att prestera så bra som du kan!
Ett par bra cykelbyxor för vintern håller dina ben varma och ger dig den styrka du behöver för att prestera så bra som du kan!

Med våra cykelbyxor för temperaturer mellan 0 och 10 grader är du mest skyddad mot regn, våt snö och stänkvatten från vägen och håller du benen varma när du trotsar kylan.

Vintercykelbyxor för herrar mellan 0 och 10 grader

Sportful Fiandre NoRain Team

1 579 kr

Vintercykelbyxor för damer mellan 0 och 10 grader

Cykelkläder för de kallaste dagarna (<0 grader)

Endast de verkligt coola går ut när dammarna fryser till is och snön faller från himlen. Om du läser det här och letar efter cykelutrustning för det här vädret, chapeau! När fryspunkten är nådd är det naturligtvis mycket viktigt att klä dig väl för att undvika frusna händer och fötter.

Med rätt val av kläder är även dessa väderförhållanden inget problem för dig!
Med rätt val av kläder är även dessa väderförhållanden inget problem för dig!

Cykeljackor för de kallaste dagarna (<0 grader)

När du cyklar i minusgrader är det mycket viktigt att ha en bra vinterjacka som håller din kropp varm. En vinterjacka för temperaturer under 0 grader är ofta gjord i två lager som gör de vattentät, välisolerad och vindtät. Med en sådan jacka kan du trotsa även de kallaste ostliga vindarna utan att bli förkyld på din landsvägscykel eller mountainbike.

Vinterjackor för de kallaste dagarna (<0 grader) för herrar

Rogelli Freeze

923 kr

AGU Polartec Alpha Thermo

1 640 kr

Vinterjackor för de kallaste dagarna (<0 grader) för damer

AGU Polartec Alpha W

1 518 kr

Castelli Alpha RoS 2 W

Från 2 308 kr

Långa cykelbyxor för de kallaste dagarna (<0 grader)

Bra cykelbyxor för de kallasta dagarna är minst lika viktiga som en vinterjacka. Långa vintercykelbyxor är ofta tillverkade av ett material som gör att du känner dig så varm som möjligt. Du är alltså optimalt skyddad mot kyla. Dessutom har långa cykelbyxor för minusgrader ofta en vatten- och vindtät framsida, så att du kan trotsa hårda vindbyar, kallt regn och snö!

Tyget i Castelli Meno Wind-vinterbyxorna är speciellt gjort för de kallaste dagarna på året
Tyget i Castelli Meno Wind-vinterbyxorna är speciellt gjort för de kallaste dagarna på året.

Långa cykelbyxor för de kallaste dagarna (<0 grader) för herrar

Castelli Sorpasso RoS Wind

1 749 kr

Assos Mille GT Winter Ultraz

2 290 kr

Rogelli Deep Winter

1 214 kr

Långa cykelbyxor för de kallaste dagarna (<0 grader) för damer

Tillbehör för vintercykling

Förutom en bra vinterjacka och långa vinterbyxor finns det många andra tillbehör för att klara vintern på cykeln. Termokläder, mössor, cykelstrumpor och skoöverdrag är oumbärliga kläder för vinterturerna på din mountainbike eller landsvägscykel.

Termokläder

På vintern räcker det inte med långa cykelbyxor och en varm vinterjacka. Dessa cykelkläder skyddar dig något från kylan, men räcker inte till: för att hålla en bra kroppstemperatur är det mycket viktigt att täcka kroppen med flera lager kläder. Det rekommenderas att bära bra termiska kläder under cykeljackan. Du kan välja mellan en termotröja med korta eller långa ärmar. Allt beror på vad du gillar.

Att bära flera lager är ett måste på vintern. En bra termotröja är därför en viktig del av din cykeloutfit!
Att bära flera lager är ett måste på vintern. En bra termotröja är därför en viktig del av din cykeloutfit!

Termotröjor för herrar

Castelli Flanders Warm

Från 850 kr

Craft Active Intensity CN LS M

303 kr

Termotröjor för damer

Castelli Flanders 2 W Warm

Från 485 kr

Craft Active Intensity CN LS W

437 kr

Craft Active Extreme X Wind LS W

971 kr

Sportkeps, mössor och scarfs

På vintern kan den kalla vinden vara mycket tråkig och till och med smärtsam för ditt ansikte. Cykelhjälmen ger dig förstås redan någon värme, men den räcker inte under de kallaste dagarna. Därför finns speciella mössor för cykling.

I det här vädret vill du vara så insvept som möjligt så att vinden inte känns direkt på din hud
I det här vädret vill du vara så insvept som möjligt så att vinden inte känns direkt på din hud.

För att skydda huvudet från kylan kan du välja en cykelmössa eller en keps. Dessa huvudbonader passar under din cykelhjälm och ger dig den extra värme du behöver.

Kepsar och mössor

Ett annat bra komplement till din outfit är en speciell nackvärmare. Du kan sätta den runt halsen och dra den ända upp till ögonen; på så sätt är du skyddad mot kalla vindar och snöflingor. I kombination med en mössa eller keps är huvudet helt skyddat mot kylan.

Halsdukar

Om du inte gillar att cykla med en separat nackvärmare och mössa kan du också välja en huvudbonad som kombinerar de två: en balaclava. En balaclava är speciellt utformad för de kallaste cykelturerna: med den är du 100 % säker på att du inte fryser.

Det ser kanske lite skrämmande ut, men en balaclava är skön och varm när det är kallt!
Det ser kanske lite skrämmande ut, men en balaclava är skön och varm när det är kallt!

Balaclavor

GripGrab Balaclava

319 kr

Castelli Ws Balaclava

485 kr

Cykelstrumpor och skoöverdrag

Vi har alla upplevt det: du har packat in dig mot kylan och går ut för en cykeltur. Under den första halvtimmen verkar det inte finnas några problem och kylan är inte alltför svår. Men men, vattenstänk eller kraftigt regn har gjort dina cykelskor blöta och den kalla vinden gör att dina fötter börjar frysa. Det finns inget så irriterande som att cykla runt med kalla fötter.

Skydda dina fötter ordentligt från stänkande vatten och kall vind!
Skydda dina fötter ordentligt från stänkande vatten och kall vind!

För att undvika kalla fötter är det viktigt att först se till att du har bra cykelstrumpor. Bra vinterstrumpor är mycket viktiga för att hålla rätt temperatur på fötterna under de kalla vinterdagarna.

Cykelstrumpor för vintern

GripGrab Merino Winter

Från 219 kr

Castelli Bandito Wool 18

153 kr

Under de kallaste dagarna räcker det dock inte med enbart vintercykelstrumpor. Skoöverdrag är ett viktigt vinterplagg i din garderob. Du kan köpa tunna vattentäta skoöverdrag för att skydda dina cykelskor från regn, men det finns också skoöverdrag i neopren som håller fötterna varma även under de kallaste vinterdagarna. En annan fördel med skoöverdrag är att de förbättrar aerodynamiken under tidskörningar.

Skoöverdrag för temperaturer över fryspunkten (>0 grader)

GripGrab RaceThermo X

704 kr

GripGrab RaceThermo

704 kr

BBB Cycling HeavyDuty OSS

303 kr

Castelli Diluvio Pro

971 kr

Skoöverdrag för temperaturer under fryspunkten (<0 grader)

GripGrab Arctic

899 kr

BBB Cycling Freeze

522 kr
Under sådana dagar är skoöverdrag verkligen ingen lyx. En ytterligare fördel är att du också är mer aerodynamisk!
Under sådana dagar är skoöverdrag verkligen ingen lyx. En ytterligare fördel är att du också är mer aerodynamisk!

Du kan också välja att köpa speciella cykelskor för vintern istället för skoöverdrag. Vintercykelskor skyddar dina fötter mot regn och kyla utan att behöva överdrag.

Cykelhandskar för vintern

Självklart är bra cykelhandskar ett måste på vintern: de ser till att dina händer håller sig varma när du cyklar och att du har bra grepp om styret. I vårt sortiment hittar du cykelhandskar för alla temperaturer.

Bra cykelhandskar är ett riktigt måste under vintern!
Bra cykelhandskar är ett riktigt måste under vintern!

GripGrab Ride Waterproof

535 kr

Cykla genom vintermånaderna!

Du ser att du kan fortsätta cykla utomhus under hösten och vintern så länge du har rätt kläder. Beroende på temperaturen kan du sätta ihop en passande outfit. Vi har allt, från balaclavor till termotröjor, i vårt sortiment av vinterkläder för cyklister!

Vad tycker du om den här bloggartikeln?

Dela detta inlägg

Mees Janssen

Mees Janssen

Relaterade inlägg

Vad är det för skillnad på olika cykeltröjor?

20 April 2022

En cykeltröja är en viktig del av dina cykelkläder ...

Komma igång med landsvägscykling - 23 tips som du bör vara uppmärksam på som nybörjare

4 Mars 2022

Om du inte bor helt norrut i Sverige skiner solen året runt, och därmed kan du alltid hitta ett bra tillfälle för att ...

Shimanos komponentgrupper - Alla Shimano grupper för landsvägscyklar i råd

6 September 2021

När man köper en ny cykel måste man, förutom valet av cykel, även välja vilken komponentgrupp man vill ha på den ...