Dela detta inlägg

Cykelhjälmar - Vad är skillnaden mellan olika sorters cykelhjälmar? [Köpguide]

14 Oktober 2021

En bra cykelhjälm är viktig del av din cykelutrustning. Den har blivit en integrerad del av landsvägscyklingen och har alltid varit det på mountainbike. Även på stadscykeln är det numera en självklarhet. Agnes tipsar om vilken cykelhjälm som passar dina behov i denna köpguide för cykelhjälmar.

För varje cykeldisciplin finner du olika cykelhjälmar. Det finns olika cykelhjälmar för landsväg, mountainbike, downhill och för barn. Om du vet för vilken cykel du ska ha hjälmen har du kommit en bra bit i sökandet. Ändå finns det stora skillnader mellan olika cykelhjälmar.

En bra cykelhjälm är säker!

Priset på en cykelhjälm säger inte mycket om säkerheten. Alla cykelhjälmar som vi säljer, från budget till high-end följer den Europiska EN1078-reglementet.

Köpguide cykelhjälmar - En cykelhjälm är försedd med flera ventilationshål så att du inte överhettas.
En landsvägshjälm försedd med flera ventilationshål så att du inte överhettas.

Extra säkra cykelhjälmar

Det finns dock somliga high-end hjälmar som ger ett skydd som inte de billigare hjälmarna har. Dessa hjälmar är försedda med vad som kallas MIPS. MIPS står för Multi-Directional Impact Protection. Med andra ord ett multi-direktionellt säkerhetssystem som absorberar kraften vid kollision.

Olika sorters cykelhjälmar

Om du vet för vilken cykel du ska köpa cykelhjälm vet du också vilken sorts cykelhjälm du ska leta efter. Vi har delat in hjälmar efter disciplin på vår sida, men du måste inte rätta dig efter den indelningen.

För landsvägshjälmar är ventilation viktigt, men framför allt aerodynamik.
För landsvägshjälmar är ventilation viktigt, men framför allt aerodynamik.

Men att sadla en landsvägscykel med en fullface-hjälm är lite för mycket av det goda. Men inom racer och MTB finns många cykelhjälmar som fungerar utmärkt för båda discipliner.

En MTB-hjälm är mindre aerodynamisk men ger bättre skydd.
En MTB-hjälm är mindre aerodynamisk men ger bättre skydd.

Vi har listat de viktiga skillnaderna mellan olika cykelhjälmar efter varandra så att du tydligt kan se vilka för- och nackdelar de olika sorterna har.

Hjälmar för landsväg, aerodynamik med ventilation

När du sätter dig på din racer, vill du framför allt ha en hög hastighet. Men även en god ventilation för varma dagarna eller när du cyklar intensivt. Du gör här rätt i att leta efter en hjälm med en god kompromiss däremellan.

Mer ventilation i hjälmen gör kyliga morgnar ännu kyligare. Lösningen? Cykelkeps!
Mer ventilation i hjälmen gör kyliga morgnar ännu kyligare. Lösningen? Cykelkeps!

Att tillverka en hjälm som är lätt och välventilerad men samtidigt säker är en utmaning. Utveckling- och produktionskostnaderna gör därför dessa hjälmar dyrare.

En billig cykelhjälm består ofta av ett tjockare lager skum med färre ventilationshål än en dyrare hjälm. Vilket ökar både vikten och minskar ventilationen.

Landsvägshjälm med alla fördelar?

Ett vackert exempel på detta är Kask Protone. Den har förvisso inte så många ventilationshål men hålen är placerade strategiskt så att luften perfekt kan strömma genom hela hjälmen.

Denna cykelhjälm är en kombination av aerodynamik och ventilation. En skvätt av båda...
Denna cykelhjälm har en kombination av aerodynamik och ventilation.

Genom den slutna baksidan och ovansidan blir cykelhjälmen aerodynamisk och den runda formen möjliggör för att vrida på huvudet utan att fånga upp mer vind.

Att ta fram en cykelhjälm som denna kostar tid och pengar, vilket syns på prislappen. Var detalj är genomtänkt och denna specifika landsvägshjälm har till och med lyxiga läderremmar för under hakan.

KASK Protone

1 822 kr

Passar hjälmen?

Vill du inte lägga ut allt för mycket pengar på en hjälm? Helt okej. Standarden för cykelhjälmar har höjts avsevärt och du kan idag få en billig cykelhjälm med tillräcklig ventilation och skydd.

Du får istället göra uppoffringar inom vikt och komfort. Somliga cyklister märker direkt om en cykelhjälm är tyngre, men ofta ger det även känslan att hjälmen sitter stabilt.

page?image_id=5452

Vi har därför delat in våra hjälmar efter huvudomkrets. Men även hjälmens djup kan spela roll. Som tur är är det inga krusiduller utifall du behöver returnera en hjälm som inte alls sitter bra på huvudet. Vet du vilket märke det är på en hjälm du tidigare haft och tyckt om så sitter troligen andra hjälmar från det märket även bra på dig.

MTB-hjälm eller LVG-hjälm. Vilken väljer du?
MTB-hjälm eller LVG-hjälm. Vilken väljer du?

Även paddingen kan göra skillnad, precis som spännet och remmarna. Varje huvud är annorlunda och därför kan cykelhjälmar sitta lite olika på olika huvuden. Dock kan ett bra rem-system få bort en del av skillnaden.

Supersnabb med aerodynamisk hjälm

Är du ute efter snabbaste tiden i ett tempolopp? Det kan du inte utan en tempohjälm. Dessa cykelhjälmar är utvecklade för att plocka bort så mycket luftmotstånd som möjligt.

Tempohjälmar har inga eller få ventilhål.
Tempohjälmar har inga eller få ventilhål.

Tempohjälmar är exempelvis KASK Bambino Pro, POC Cerebel och Giro Aerohead MIPS. Dessa är framtagna enkom för tempolopp. Tempohjälmar är helslutna, inklusive visir, går ner över öronen och är testade i vindtunnel för att vara så snälla som över huvud taget är möjligt.

Giro Aerohead MIPS

3 037 kr

Eftersom cykelhjälmen täcker så stor del av huvudet och inte har några ventilationshål blir man fort varm och dessa hjälmar lämpar sig inte något vidare för vardagsträning.

En tempohjälm med små ventilationshål på sidorna.
En tempohjälm med små ventilationshål på sidorna.

Vill du ändå vara så aerodynamisk som möjligt utan att kränga på dig en bökig tempohjälm? För detta finns många aerodynamiska landsvägshjälmar som lånar teknik från tempohjälmarna.

Dessa cykelhjälmar är mindre öppna en de normala cykelhjälmarna, men har ändå ventilation nog för att kunna träna och tävla på andra discipliner. Förekomsten av dessa hjälmar har exploderat de senaste åren bland både motionärer och tävlingscyklister.

Den ideala kombinationen av aero och komfort. MET Manta, Bontrager Ballista och BBB Cycling Tithon är lysande exempel på detta.

Mountainbike-hjälmar

Det finns även hjälmar som är speciellt avsedda för mountainbike. Dessa hjälmar skiljer sig, inte mycket så mycket från landsvägshjälmarna, men en del. Du känner igen en MTB-hjälm på skärmen.

När du köper en MTB-hjälm är ventilationen viktig prioritet i och med den mindre fartvinden, vilket gör att lufthålen blir placerade annorlunda. Och skärmen? Den använder man för att hålla undan grenar när man kör i tät skog. Bara att sänka huvudet något och plöja igenom.

Mindre grenar och smuts i ögonen med skärm på hjälmen.
Mindre grenar och smuts i ögonen med skärm på hjälmen.

Många cyklister använder landsvägshjälm även i skogen. Detta går alldeles utmärkt, och många MTB-hjälmar har även en avtagbar skärm för den som inte vill använda den.

Landsvägshjälm ses ofta även på MTB.
Landsvägshjälm ses ofta även på MTB.

Just en sådan hjälm är nog den perfekta hjälmen om du cyklar lika ofta i skogen som på landsvägen.

Mer skydd för mountainbike

Utöver skärmen har mountainbikehjälmar designats med en lägre täckande baksida under de senaste åren. Detta för att ge mer skydd för bakhuvudet vid en krasch.

Hoe gevaarlijke jouw mountainbikeavonturen, hoe meer bescherming je van je helm moet eisen.
Hoe gevaarlijke jouw mountainbikeavonturen, hoe meer bescherming je van je helm moet eisen.

Våldet mot huvudet ser ofta annorlunda ut när du kraschar i skog än på landsväg. Vill du även skydda ditt bakhuvud mot spetsiga kvistar och vassa stenar i skogen? Välj då en MTB-hjälm med lägre baksida.

Detta kan du exempelvis se i mountainbike-hjälmarna POC Tectal Race, Giro Chronicle MIPS och BBB Cycling Varallo.

Fietshelmen voor durfals

Pysslar du med extremare former av mountainbike? Då är en fullface-hjälm ett måste. Namnet säger allt - det skyddar hela huvudet!

Inget för landsvägen. Men nödvändigt för downhill.
Inget för landsvägen. Men nödvändigt för downhill.

Om har en enduro-cykel är det rakt ingen överdådig lyx. En fullfacehjälm slutar sig runt hela huvudet och har ett hakskydd vilket är en nödvändighet för någon som kastar sig ut för ett downhillspår.

Med en sådan vet du att du även i de hårda och frekventa vurporna i alla fall klarar huvudet. Vi råder givetvis att komplettera med skydd så att även kroppen är skyddad.

Bell Sanction

728 kr

 

Cykelhjälmar för barn

För de allra minsta har vi ett speciellt sortiment barnhjälmar. Dessa har en extra liten passform. Naturligtvis försedda med färger och tryck så att de även faller barnen i smaken.

Barnhjälmar finns i regnbågens alla hjälmar.
Barnhjälmar finns i regnbågens alla hjälmar.

Barn har en tendens att ramla ofta och deras överdimensionerade huvuden är då extra utsatta. När man köper en cykelhjälm för barn är just passformen viktig. Det är frestande att köpa en cykelhjälm att växa i, men då försvinner också säkerheten.

Köp aldrig en cykelhjälm för att växa in i. Hjälmen måste passa för att skydda.
Köp aldrig en cykelhjälm för att växa in i. Hjälmen måste passa för att skydda.

När en cykelhjälm sitter för löst halkar denna fram eller bak vid ett fall vilket betyder att de inte är där den behövs vid ett fall. Som tur är ligger barnhjälmar lågt i pris.

BBB Cycling Boogy

364 kr

Vad tycker du om den här bloggartikeln?

Dela detta inlägg

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Relaterade inlägg

Cykelskor för friska, kalla och isiga vinterdagar på MTB och landsvägscykel [Köpguide]

13 December 2022

På vintern ställer du högre krav på dina cykelskor: nästan inget är mer irriterande än att cykla med kalla och våta ...

Cykeltrainers 2021-2022 – Vilken cykeltrainer passar mig? [Köpguide]

13 Oktober 2022

Ta en cykeltur med dina vänner medan du stannar hem? Eller tävla mot andra cyklister från ditt vardagsrum? Med en ...

Cykelbelysning köpguide 2022 - 2023 - Ljus för de mörka dagarna

27 September 2022

Cykelbelysning är kanske det enklaste och viktigaste sättet att cykla säkert ...