Spinning schoenen met en zonder SPD voor elke spinningles

Deel dit bericht

Spinning is één van de populairste sporten binnen de sportscholen. En dat is niet voor niets. Spinning is ideaal om vet te verbranden en je conditie te verbeteren. En spinning is ook geschikt voor echt ieder niveau. Maar wat voor spinning schoenen draag je nou tijdens je spinningles? We zetten onze spinning schoenen voor dames en heren voor je op een rij.

Bij bijna alle sportscholen kun je gebruik maken van spinning schoenen met kliksysteem en spinningschoenen zonder kliksysteem. De spinningfietsen bij sportscholen hebben namelijk altijd wel gecombineerde pedalen.

De ene kant van het pedaal heeft dan een toeclip waar je je schoen in kunt schuiven. De andere kant heeft een klikpedaal waarmee je je schoen echt vast kunt klikken. De officiële naam hiervan is SPD pedaal.

Toeclip of SPD-pedaal?

Begin je met spinning en fietsen? Dan is het voor de eerste keer handig om gebruik te maken van de toeclips. Dan kun je zelfs je oude sportschoenen nog even gebruiken om te kijken hoe het spinnen je bevalt. Je schuift je schoen simpel door de toeclip en zet vervolgens met een gesp je schoen vast.

spinningschoenen
Gezellig met zijn allen afzien in de sportschool

Zorg er wel voor dat je schoen lekker strak vast zit. Je wilt niet losschieten tijdens het spinnen. Als je eenmaal wat meer ervaring hebt met het spinnen is de overstap naar echte spinning schoenen niet meer dan logisch.

Waarom een spinning schoen met SPD beter is

Om de juiste kracht op je pedalen te kunnen zetten moet je voet in een bepaalde positie staan op het pedaal. Iets wat eigenlijk niet goed kan met een toeclip en je eigen schoenen.

Op de schoenen is duidelijk te zien waar je de SPD-plaatjes vast moet schroeven
Op de schoenen is duidelijk te zien waar je de SPD-plaatjes vast moet schroeven

Wanneer spinning schoenen vast zitten aan de SPD pedalen kun je heel goed trek- en duwkracht op je pedaal uitoefenen. Je loopt geen kans meer om per ongeluk van je fietspedaal af te schieten. Dit voelt niet alleen zekerder, met een ingeklikte spinning schoen bespaar je kracht en kun je het langer volhouden.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een spinning schoen?

Een spinning schoen koop je eigenlijk altijd een maar groter dan je normale schoenmaat. De De reden daarvoor is dat het binnen bij een sportschool altijd warmer is dan buiten. En dan heb je ook nog eens niet de verkoelende rijwind.

Ventilatie is bij een spinningschoen belangrijk
Ventilatie is bij een spinningschoen belangrijk

Kortom: spinnen is warm! En door die warmte zwellen je voeten een klein beetje op. Om te voorkomen dat je voeten gaan knellen in de spinning schoenen moeten ze dus ruim zitten. Ook fijn is om te kiezen voor spinning schoenen met niet al te dikke voering. En de ventilatie is ook erg belangrijk.

Hier zie je duidelijk dat je voorwaarts en achterwaarts kan schuiven met de plek waar je het SPD-plaatje op je schoen bevestigd.
Hier zie je duidelijk dat je voorwaarts en achterwaarts kan schuiven met de plek waar je het SPD-plaatje op je schoen bevestigd.

Tips bij het kopen van spinning schoenen

  • Koop je spinning schoen altijd 1 a 2 maten groter dan normaal
  • Let op voldoende ventilatie
  • Kliksysteem? Kies dan voor SPD-PD (SPD-SL is voor racefietsen)
  • Geen kliksysteem? Trek de gespjes van het pedaal dan goed strak aan
  • 30 dagen testen, ook voor spinning schoenen

De meeste spinning schoenen zijn geschikt voor mannen en voor vrouwen. Alleen voor de vrouwen hebben we ook nog een paar extra modellen in wat kleinere maten.

Met een klittenbandsluiting kun je als je schoen makkelijk even wat losser maken als hij te strak komt te zitten tijdens je work-out.
Met een klittenbandsluiting kun je als je schoen makkelijk even wat losser maken als hij te strak komt te zitten tijdens je work-out.

Onze dames spinning schoenen

Onze spinning schoenen voor dames en heren

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 fietser over “Spinning schoenen met en zonder SPD voor elke spinningles”

Gerelateerde berichten


Meest gelezen