Deel dit bericht

Review: Shimano XC90

Om plezier te hebben in het fietsen zijn, naast het hebben van een goede fiets, een paar goede fietsschoenen minstens zo belangrijk. Je hoort weleens mensen klagen over dode voeten of zie je regelmatig fietsschoenen uitgaan op een terrasje de. Het is ons inziens een verkeerde beslissing om te bezuinigen op een fietsschoen, zeker als fietsen een belangrijk tijdverdrijf is. Na jarenlang verknocht te zijn geweest aan de Sidi Dragon en Drako wilde ik eens kijken of er meer is dan Italiaanse makelij. Naast het functionele is het gesoigneerde aspect natuurlijk een pré!

Eerste indruk

Shimano XC90

De Shimano XC90 springt met zijn blauwe kleur direct in het oog. Verder vallen de zogenaamde ‘Cross x’ bandjes op, een ‘kattentong’ hiel (die het slippen van de hiel tegengaat), de rode noppen, een superstijve zool en de custom fit technologie. Met 724 gram in maat 44 heeft de Shimano XC90 schoen een net gewicht. Topmodellen van andere fabrikanten komen op een 700-750 gram. Shimano beschrijft de belangrijkste aspecten van de schoen als volgt:

BOVENZIJDE

 • Hitte-vervormbare Custom-Fit-technologie
 • Rovenica® kunstleder met uiterst fijne vezels
 • Soepel, lichtgewicht en comfortabel met uitstekende elasticiteit
 • Superieure duurzaamheid en sterke bestandheid tegen schaven
 • Meerlaags vochtregulerend mesh
 • Antislip hielvoering
 • Zeer nauwkeurig afstelbare ‘Low Profile’ gespen
 • Cross X bandjes zijn geoptimaliseerd voor het verlichten van de spanning aan de bovenzijde van de voet tijdens het afzetten
 • Custom-Fit binnenzool met aanpasbare voetboogwig geeft steun en optimaliseert tegelijk de stabilisatie vanuit de hiel

LEEST

 • Shimano Dynalast XC zet de voet in de ideale ergonomische positie voor een efficiëntere opwaartse beweging

ZOOL

 • XC-specifieke buitenzool is licht, uiterst stijf en zorgt gecombineerd met een kleinere stapelhoogte voor superieure energieoverdracht en efficiëntie
 • Hieldeel van de tussenzool en buitenzoolplaat van uiterst stijf carbonvezel
 • Modder afvoerende groeven van polyurethaan op de buitenzool
 • Noppen met laag profiel met metalen teenspikes als optie voor grotere grip
 • Verkrijgbaar in halve maten en breedtematen
 • Het best te combineren met PD-M980, PD-M985 pedalen

Praktijktest Shimano XC90

Als je de schoen voor het eerst aantrekt, zit deze meteen goed. Vergeleken met de Shimano M315 schoen is de voorzijde van de schoen smaller. De maat die ik nodig heb, is 1 tot 1,5 maat groter dan die van mijn normale schoen. De schoen beschikt over de zogenaamde “Dynalast Technologie”; kortgezegd is de leest geconstrueerd om energieverlies te beperken en meer efficiëntie te halen uit je trapbeweging. Bij het gereedmaken van de schoen is het altijd even zoeken naar de positie van de plaatjes. Met behulp van deze tool wordt dit echter een fluitje van een cent.

Shimano XC90

Ik heb ervoor gekozen om de schoenen eerst te testen zonder dat deze “custom fit” zijn gemaakt. Na twee trainingen op de cyclocrosser en een cyclocrosswedstrijd te hebben gereden merk je dat elke trap raak is, je geen rare drukpunten voelt op, onder of aan de zijkant van de voet en dat lopen – ondanks de stijve zool – zelfs niet als vervelend wordt beschouwd.

Shimano claimt met de “Cross x” bandjes (de drukpuntverdeling) het volgende: “…Als je tegen de grond stoot of je fiets een heuvel op duwt, neemt de druk op de pezen en botten bovenop je voet toe. Om deze druk te verlichten en het ongemak te verminderen voor wanneer je naast je fiets loopt, hebben we de bevestigingspunten van het bandje verplaatst naar de zijkant van de schoen.” Mede door de “kattentong hiel” voel je dat je hak niet gaat slippen tijdens het lopen. Zeker op parcoursen waar je veel moet lopen is dit erg prettig.

Shimano XC90

Tijdens een cyclocrosswedstrijd gebruik je de schoen natuurlijk relatief kort. Een dag later heb ik de schoen nog eens drie uur aan de tand gevoeld tijdens een veldtoertocht. Ook tijdens deze toertocht blinkten de schoenen uit in comfort en krachtoverbrenging

Om goed de verschillen te kunnen omschrijven met de standaard fit, heb ik de schoenen hierna “custom fit” laten maken, iets wat uiteraard gewoon bij ons in de winkel kan. Bij aankoop van deze schoenen is dit gratis, heb je de schoenen ergens anders gekocht, kun je hiervoor een afspraak maken en kost dit 35 euro. Door het custom fitten, een proces wat circa 1 uur in beslag neemt, merk je dat de schoen nog beter zit. Tijdens de custom fit procedure gaat je schoen in een oven die ervoor zorgt dat de schoen zich kan vormen. Nadat de schoen goed op temperatuur is gekomen trek je deze aan, vervolgens gaat er een zak om je voet en wordt met behulp van een pomp deze zak vacuum gezogen.

Shimano XC90

Meteen merk je dat de schoen zich compleet om de voet sluit. Gedurende de 10 minuten in de vacuumstand en tijdens het afkoelen van de schoen merk je meteen een verschil. De schoen is nu echt volledig naar mijn voet gevormd! Na het custom fitten heb ik een kleine 8 uur op de fiets gezeten. De schoen zit nog beter dan voorheen, meer aangesloten.

Shimano XC90

Conclusie

De Shimano XC90 is een lichte schoen die zeer geschikt is voor offroad fietsers die voor een perfecte pasvorm gaan. Door de kruislingse sluitingen heb je geen vervelende drukpunten op de wreef. Het voetbed voelt stevig en ondersteunend aan en door de meegeleverde wigjes voor onder de holling van je voet is deze goed custom te maken. Vind je het blauw net wat te opvallend? Shimano levert de schoen ook in een minder uitgesproken zwart/blauwe uitvoering.

Shimano XC90

Zijn er dan geen nadelen aan de schoen? Mijns inziens heeft de noppenstructuur onder de schoen te weinig clearance. Doordat ik de schoen voor het cyclocrossen gebruik, merk je dat de modder wat gaat opstropen rond de plaatjes. Hierdoor kom je wat moeilijker in je pedalen.

Voorlopig is en blijft dit mijn eerste keuze tijdens de wedstrijden en trainingen. Ik ben helemaal om!

+ Pasvorm
+ Geen drukpunten
+ Mantel blauw!
+ Stijfheid zool
+ Verwisselbare noppen

– Stevige prijs
– Clearance

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Mantel

Mantel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen

2 Augustus 2013 42528

Toen Shimano in 2012 met de 11-speed Dura Ace 9000 groep op de markt kwam, leek het slechts een kwestie van …

14 Oktober 2013 35458

Garmin timmert in 2013 flink aan de weg. Begin dit jaar lanceerde de marktleider op het gebied van gps-apparatuur al …