Servicebeurt en onderhoud
Net zoals bij een auto is onderhoud aan je fiets erg belangrijk. Iedereen kent de fiets van vroeger nog wel met 3 versnellingen, waarbij af en toe de ketting spannen en smeren het enige was dat je hoefde te doen en je de fietsenmaker eigenlijk alleen zag als je een lekke band had. De fietsen van tegenwoordig hebben een stuk meer versnellingen, zijn voorzien van meer bewegende delen en bevatten andere nieuwe technieken. Wil je lang van je fiets kunnen genieten en niet voor onvoorziene kosten komen te staan, dan is tijdig onderhoud erg belangrijk.
Om te bepalen wanneer je toe bent aan een servicebeurt hebben we bij Mantel geprobeerd dit zo makkelijk mogelijk voor je te maken.
We doen dit door 3 simpele vragen:
Hoe vaak fiets je in de week?
Hoeveel onderhoud doe je zelf?
Ben je een mooi-weer-fietser of fiets je door weer en wind?
Hoe vaak fiets je in de week?
Dit is de basisvraag waarmee je in kunt schatten hoe vaak je een servicebeurt uit moet voeren. Hoe vaker je fietst in de week, des te sneller slijten je onderdelen en hoe groter de kans is dat je ook in slechtere weersomstandigheden fietst.
Fiets je gemiddeld 1x per week of minder, dan 1x per jaar een servicebeurt
Een keer per jaar doen we een servicebeurt om je fiets weer veilig de weg op te krijgen. Ook al fiets je weinig op een fiets, ook dat is reden om een servicebeurt te doen. Ook van stilstaan wordt een fiets namelijk niet beter. Vetten worden bijvoorbeeld dik en verliezen smerende werking. Banden drogen uit en er komen haarscheurtjes in. Kabels kunnen vast komen te zitten. Allemaal voorbeelden om je te laten zien dat die checkup toch wel echt nodig is.
Fiets je gemiddeld 2-3x per week, dan 2x per jaar een servicebeurt
Als je meer fietst, dan slijt ook alles sneller. Je kunt vaak veel kosten te besparen door bijvoorbeeld op tijd een ketting te vervangen. Rijd je te lang door met een versleten ketting, dan moet je ook je voortandwielen en cassette vervangen. Kosten die je dus niet maakt, als je op tijd je ketting vervangt.
Fiets je gemiddeld 4-5x per week, dan 3x per jaar een servicebeurt
Als je zo vaak in de week fietst, dan ben je een die-hard. Stiekem leg je best wel wat kilometers af en als je zo vaak in de week fietst, krijg je alle weersomstandigheden over je heen. En al deze dingen hebben invloed op de slijtage van je fiets.
Hoeveel onderhoud doe je zelf?
Zelf onderhoud doen heeft invloed op de levensduur van al je onderdelen. Wat kun je zelf doen, zonder al te veel werk?
Je aandrijflijn poetsen
Klinkt voor de hand liggend, maar water, zand en zout zorgen nu eenmaal voor een snellere slijtage. Dus voordat je de fiets weer in de schuur zet, even een doek over de aandrijflijn en daarna een drupje olie. En mocht de fiets echt smerig zijn, dan regelmatig even een goede sopbeurt. Onze poetstips vind je hier.
Smeren van je ketting
Zonder olie op je ketting slijt je aandrijving een stuk sneller. Metaal tegen metaal is hetzelfde als een vijl erop zetten. Zorg dus dat je ketting altijd gesmeerd is. Hier vind je onze smeertips.
Onze ervaring is dat wanneer je deze tips niet ter harte neemt de slijtage echt extreem hard toeneemt.
Fiets je door weer en wind?
Als jij die fietser bent die ieder weertype trotseert, dan heb je waarschijnlijk al wel in de gaten dat alles sneller slijt. Zelf poetsen is natuurlijk nog belangrijker, maar sowieso slijt alles gewoon sneller. Controleer daarom je aandrijflijn op slijtage. De kans is namelijk groot dat de tijd tot aan de volgende servicebeurt te lang is en dat er al van alles versleten is.
Onze tip is om een kettingchecker te gebruiken, zodat je op tijd weet wanneer je je ketting moet vervangen om erger te voorkomen.
Extra tips voor E-bikes
Was je e-bike niet met een hogedrukreiniger: dit kan de elektronica en de motor beschadigen.
Laad de accu van je e-bike op in een droge en koele omgeving: extreme temperaturen kunnen de levensduur van de accu verkorten.
Lees hier meer over onderhoud aan je elektrische fiets & accu.
Extra tips voor Racefietsen
Besteed extra aandacht aan de ketting, cassette, derailleurwieltjes en remmen bij het schoonmaken.
Zorg ervoor dat de ketting goed gesmeerd is, maar niet te nat.
Controleer de banden op slijtage en beschadigingen.
Controleer de remkabels op slijtage en beschadigingen.
Lees hier meer over overhoud aan racefiets
Extra tips voor Mountainbikes
Spoel je fiets na elke rit af met water om vuil en modder te verwijderen. Mountainbikes krijgen het vaak zwaar te verduren, dus schoonmaken is extra belangrijk.
Besteed extra aandacht aan de ketting, cassette, derailleurwieltjes en remmen bij het schoonmaken.
Zorg ervoor dat de ketting goed gesmeerd is, maar niet te nat.
Controleer de werking van de voorvork en eventuele achterdemper.
Controleer de banden regelmatig op slijtage en beschadigingen. Tubeless velgen met sealant worden vaak gebruikt op mountainbikes. Controleer de sealant regelmatig en vul deze bij indien nodig.
Extra tips voor onderhoud aan je mountainbike
Extra tips voor Gravelbikes
Spoel je fiets na elke rit af met water om vuil en modder te verwijderen. Gravelfietsen krijgen het vaak zwaar te verduren, dus schoonmaken is extra belangrijk.
Net als bij racefietsen en mountainbikes is kettingonderhoud cruciaal. Ontvet de ketting regelmatig en smeer deze daarna met geschikt fietskettingvet.
Controleer de banden regelmatig op slijtage en beschadigingen. Tubeless velgen met sealant worden vaak gebruikt op gravelfietsen. Controleer de sealant regelmatig en vul deze bij indien nodig.
Plan zelf je onderhoudsbeurt in
Je kunt gemakkelijk zelf ruim van tevoren onderhoud inplannen zodat je het niet vergeet en niet voor verrassingen komt te staan. Kom je er niet helemaal uit? Kom dan langs bij één van onzef Superstores of servicepunten voor advies, we helpen je graag verder.