Deel dit bericht

Save-me SOS - ID-armbanden voor actieve fietsers

11 Maart 2017

Het is bijna ondenkbaar dat amper vijftien jaar geleden de helft van het wielerpeloton nog gerust zonder fietshelm rond fietste. Veilig fietsen is iets dat pas de laatste jaren echt in opkomst is. Naast alle steeds geavanceerder wordende bescherming kun je tegenwoordig ook met al jouw belangrijke medische- en contactgegevens op de fiets stappen. Met een simpel Save-me SOS polsbandje kunnen hulpverleners altijd achterhalen wat jouw belangrijke medische gegevens zijn en wie ze moeten bellen in geval van nood.

Het idee achter de Save-me SOS armband is heel simpel. Je maakt eerst een profiel aan op Save-me.nu. Daar vul je alle gegevens in die je belangrijk vindt. Vervolgens kun je de code van jouw polsbandje koppelen aan jouw account. Dat gaat heel makkelijk door het invoeren van de unieke code op elke armband.

https://youtu.be/0BElNXmZs_g

Als jouw bandje aan jouw profiel is gekoppeld kan iedereen die de QR-code scant jouw gegevens inzien. Je kunt zelf kiezen of ze hier de code op jouw sticker nog als wachtwoord in moeten voeren of dat ze het meteen zien.

Naast de polsbandjes heeft Save-me ook stickers die je bijvoorbeeld op je fiets kan plakken.

Veiligheid?

Het polsbandje maakt het voor anderen makkelijk om in geval van nood jouw gegevens in te zien. Maar als je de sticker op je fiets plakt en je deze wel eens achterlaat, kan iedereen die je code scant jouw gegevens inzien. Wees daar wel bewust van voordat je de stickers overal op gaat plakken.

Save-me sos
Het Save-me armbandje is niet erg opvallend en is gemaakt van zacht materiaal.

Als je het polsbandje gebruikt zal iemand niet zomaar onopvallend jouw code kunnen scannen, dus daar kunnen echt alleen mensen die je dat toestaat bij jouw gegevens.

Waarom een Save-me SOS armband?

Omdat ik zelf graag in mijn eentje op stap ga op zowel de racefiets als de mountainbike leek de armband wel iets voor me. Niet dat je dan meteen als een bezetene elke afdaling vol gaat nemen, maar toch geeft het wel een veilig gevoel.

save-me

Vooral het idee dat eventuele redders weten wie je bent en met jouw contactpersoon contact op kunnen nemen spreekt erg aan. Tijd dus om de Save-me polsband zelf eens aan een testje te onderwerpen.

Save-Me SOS test - Medisch profiel

Het maken van een profiel op Save-Me is echt fool-proof. Je kunt alles makkelijk instellen en aanpassen. Je kunt zoveel QR-codes als je wilt koppelen aan je profiel. Dat koppelen is eenvoudig en werkt meteen.

Ik heb gekozen voor een medisch profiel. Dan betaal je een kleine jaarlijkse bijdrage, maar dan kun je wel meer gegevens kwijt dan alleen die van je contactpersoon. Ik heb ook mijn bloedgroep en het feit dat ik donor ben toegevoegd.

https://youtu.be/fCeSjY0gCcg

Er is ook voldoende ruimte voor andere informatie zoals allergieën. Ik heb geen adresgegevens bij mijn Save-Me profiel gezet. De reden daarvoor is dat - zoals ik eerder al zei - echt iedereen anders jouw gegevens in kan zien als je een sticker op je fiets hebt en die onbeheerd achterlaat.

save-me

Het zou voor mij een goede optie zijn om per item, dus armband, pasje of sticker, te kunnen kiezen of er de code op het ding nodig is om de gegevens in te zien. Dan kun je je armband vrijgeven en er voor kiezen het moeilijker te maken als iemand bijvoorbeeld je fiets scant..

Knippen en afstellen

Tijdens het afstellen van de Save-me armband viel me op dat je hem nogal snel iets te strak knipt. Knip bij twijfel dus een strookje minder af. Je kunt altijd achteraf nog wat meer afknippen.

save-me

De armband zit trouwens wel comfortabel en de sluiting doet denken aan een standaardsluiting van een horloge. Tijdens het fietsen merk je niet dat je hem om hebt. Ik heb er diverse ritten mee gemaakt in het bos en de armband bleef prima zitten. Ook douchen is geen probleem. Alle onderdelen zijn van RVS, dus roesten doet hij echt niet.

Het enige minpunt dat ik kan bedenken is dat jouw redder in nood wel QR-codes moet kunnen scannen om jouw gegevens in te zien. In Nederland waarschijnlijk geen probleem, maar juist in het buitenland, waar je eerder in je eentje iets kan overkomen, kan het zijn dat mensen het niet op hun telefoon hebben.

Extra veilig

Is een Save-me SOS armband nu een item dat je echt moet hebben? Ja, wel als je vaak alleen fietst. Iedereen weet dat, hoe goed je ook kunt biken, een ongeluk in een klein hoekje zit.

Het idee dat je naasten altijd op de hoogte kunnen worden gebracht als jou iets overkomt is een fijne gedachte. Je voelt de armband niet zitten en hij weegt bijna niets, dus zelfs weight-weenies hebben geen excuus.

save-me

Wil je liever geen polsbandje? Dan kun je er ook voor kiezen om een pasje te gebruiken. Die past makkelijk in je zadeltasje, portemonnee of geklemd in je reserve binnenband.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Gerelateerde berichten

Een week op pad met de nieuwe Ubique R50C carbon racefiets wielen [Review]

12 Juni 2023

Ben je op zoek naar een goede upgrade voor je racefiets? Dan denk je waarschijnlijk vrij snel aan een nieuwe (carbon) ...

NIEUW: de Wahoo ELEMNT ROAM v2 fietscomputer [Review]

11 Oktober 2022

De Wahoo ELEMNT ROAM v2 is de nieuwste toevoeging aan het assortiment fietscomputers van Wahoo ...

De Garmin Edge 1040 en de Garmin Edge 1040 Solar - De nieuwe topmodellen onder de Garmin fietscomputers [REVIEW]

8 Juni 2022

Het is zover, de nieuwe Garmin fietscomputers, de Garmin Edge 1040 en Garmin Edge 1040 solar, zijn gelanceerd! Twee ...