Deel dit bericht

Ronde van Elden

Eldense draai

Zaterdag

Sportklasse
Deelnemers: Alex / Arthur
Afstand: 50 km

Zondag

Funklasse
Deelnemers: Kees / Agnes / Manon

Amateurs-Sportklasse-Junioren
Deelnemers: Alex / Arthur / Gert
Afstand: 60 km

mantel equipe ronde van elden

Druk Equipe-wielerweekend

Het dorp Elden dat deel uit maakt van de gemeente Arnhem ligt op steenworp afstand van onze Superstore in Arnhem-Zuid. Al een aantal jaren wordt er in het weekend van Vaderdag de ‘Eldense draai’ georganiseerd. Een gezellige braderie met skeelerwedstrijd en meerdere wielerwedstrijden. Voor de Mantel Equipe de uitgelezen kans om dichtbij huis te koersen. Dit jaar is er voor het eerst, niet alleen op zondag, ook op de zaterdagavond een wedstrijd.

Voor mij was het een speciaal weekend waar ik naartoe heb geleefd. Met 2 wedstrijden in het verschiet en veel vrienden en familie langs de kant lag hier mijn piek. Een kleine impressie van de ‘Week Before’:

Zaterdagavond

De zaterdagavond waren een tweetal wedstrijden georganiseerd. Om 18.00 uur een wedstrijd over 50 kilometer voor de Sportklasse. Bij deze wedstrijd stonden Arthur en Alex uit de viertallige Equipe wedstrijdploeg aan de start. Onze geblesseerde topper Niels was komen aanmoedigen. Na deze wedstrijd waren de Elite-Mannen/Beloften/Amateurs aan de beurt. Steven, Martin, Tim en Lehvi stonden hier voor hun eigen Eliteploeg aan de start.

Sportklasse

Met kans op lichte regen gingen de Sportklasse renners om 18.00 uur van start. Vanaf het begin van de race regende het aanvallen. Toen de aanvallen-regen was gaan liggen was het de buurt aan de echte regen. Gelukkig was de bui van korte duur en droogde de weg snel op.
Zowel Alex als Arthur reden op hun gemak mee in het peloton, om een moment uit te kiezen om een aanval te plaatsen. Arthur was de eerste van de Equipe die zijn benen liet spreken. Menig man in het peloton stond op kraken om het hoge tempo van Arthur te volgen maar helaas kwam Arthur niet helemaal weg. Hij zag dat het geen zin had om zichzelf leeg te rijden, daarnaast werd de sfeer ook steeds grilliger in de koers.

Wat zowel Alex als Arthur verbaasde waren de grote risico’s die genomen werden door de renners in koers. Iemand afsnijden in een bocht om vervolgens een gat te laten vallen. De laatste rondes kwamen in zicht en het strijdplan van Alex ging van kracht. Na de hele koers energie gespaard te hebben om vervolgens fris aan de sprint te beginnen.

In de twee-na-laatste ronde een paar plekjes opgeschoven en in de buik van het peloton beland. Het plan was om in de een-na-laatste ronde op te schuiven naar de eerste tien plekken. Bij het oplopende stuk dijk had Alex de linkerkant van de weg gekozen. In de koers was daar altijd de meeste plek om zonder risico’s op te schuiven, dan maar iets meer energie investeren. Een treintje van wielerploeg de Adelaars uit Apeldoorn nam ontzettend veel risico en kwam rechts van Alex langs gereden om vervolgens de linkerkant van de weg te kiezen. Een onverwachte schouderduw gooide roet in het eten van Alex. Hij kon ternauwernood een val voorkomen maar zijn race was gereden. Arthur zat hier kort achter en moest ook licht in de remmen om uit te wijken. Niet veel later op de dijk voor het Gelredome kon hij weer opschuiven links van het peloton. Totdat plots ook daar de deur snoeihard werd dichtgegooid en hij werd afgesneden waardoor hij in de berm tot stilstand kwam. Nagenoeg een kopie van wat er bij Alex gebeurde. Daarna zijn beide rustig naar de streep toe gereden. Morgen was er nog een race. Arthur kwam als een-na-laatste over de streep, kort gevolgd door Alex.

Uitslag:
Arthur: 49e
Alex: 50e

Elite / Beloften / Amateurs

Steven Stenekes:

Ik ben op de fiets naar de wedstrijd gegaan om wat extra kilometers te maken, omdat zaterdag a.s. het NK wielrennen voor elite zonder contract op het programma staat. Stiekem ook omdat ik mijn collega’s van de Mantel Equipe wou aanmoedigen om te zien hoe stijlvol ze in het peloton rond reden. Bij de start zag ik al een aantal collega’s staan dus dat gaf wel extra motivatie om te koersen.

In het begin van de wedstrijd probeerde ik het een aantal keer om met een kopgroep weg te komen, maar het lukte niet echt om met een groepje los te komen van het peloton. Daarna ging ik wat meer ‘rust’ inlassen en heb mijzelf in het peloton geplaatst. Dit was om, na een kilometer of 50-60 wanneer iedereen vermoeid begon te raken, nogmaals proberen mee te springen om weg te komen. Ook dit werd hem niet vandaag, ondanks de aanmoedigen van Michel die elke ronde keihard schreeuwde: “KOM OP KANJER!”

Ik probeerde de laatste paar rondes mijzelf te sparen voor het sprintje, hier had het namelijk alle schijn van. Ik zocht een beetje de goede wielen op van de rappe mannen.
Diep in de finale reed er nog een kopgroep van 6 man weg, daar had ik natuurlijk gewoon bij moeten zitten… maar helaas. In de sprint achter de kopgroep eindigde ik als 2e, achter Gary Hekman en werd dus 8e.

Toch nog een leuke uitslag en een leuke sportmiddag op een mooi rondje. Toen snel een droog shirt aangetrokken, mijn Mantel Carbon wielen erin en terug naar huis toe op de fiets. Want je krijgt niks cadeau in een wedstrijd, het is keihard trainen en afzien. Ik hoop zaterdag op loon naar hard werken!

mantel equipe ronde van elden steven

Steven en Tim reden heel sterk naar een 8e en 10e plaats. Levhi eindigde mooi in de top-20 met een 18e plaats. Martin reed een goede race maar koos ervoor om, toen het begon met regenen, niet verder te koersen in verband met de risico’s op een valpartij.

Zondagmiddag

De zondag zou gelukkig de hele dag droog blijven met een aangename temperatuur om te koersen. Het was gezellig druk in Elden, mede door de braderie was het ook aan het parcours volgepakt met publiek. Met een druk programma waaronder de Funklasse en Amateur / Sportklasse / Junioren wedstrijd genoeg te beleven wat zorgde voor een aangename koerssfeer.

Funklasse

In de Funklasse stonden drie Equipers aan de start waarvan twee rappe dames. Kees als deelnemer bij de mannen en heeft deze race lekker mee gekoerst. De dames – Agnes en Manon – waren eerder vertrokken en werden ingehaald door de heren. Waar Agnes zichzelf goed kon manifesteren in de groep, kreeg Manon een onfatsoenlijke beuk van een ‘iets te fanatieke’ deelnemer. Manon heeft de race niet uitgereden maar heeft wel Agnes naar de overwinning geschreeuwd. Daarmee heeft Agnes de eerste overwinning van de Mantel Equipe op haar naam geschreven!

mantel equipe ronde van elden

Amateurs / Sportklasse / Junioren

mantel equipe ronde van elden

Van wedstrijdploeg Mantel Equipe stonden deze dag 3 van de 4 wedstrijdrenners aan de start. Arthur en Alex werden vergezeld door Gert die helaas zaterdag andere verplichtingen had. Meteen vanaf de start was duidelijk te zien dat Gert een goede dag had. Hij reed veel van voor in het peloton. Arthur had ook een goede dag en kon zichzelf makkelijk handhaven. Alex had geen geweldig begin van de race. Problemen met in klikken en de crash van de dag ervoor in gedachten was het overleven geblazen.

Oud-prof en Amstel Gold Race winnaar Erik Dekker stond ook aan de start. Van achteruit het peloton reed hij naar voren om zo, samen met nog een aantal andere klasbakken, het tempo op te voeren. Er werden rondes gereden met een gemiddelde van 48 km/u en achteraan het peloton wapperden ze er één voor één vanaf. Koen, ook Mantel personeel, zat zelfs even in een kopgroep die leek weg te blijven maar helaas werd teruggepakt door het moordende achtervolgingswerk vanuit het peloton. Toen alles bij elkaar kwam, miste hij de beslissende slag.

De koers kalmeerde toen de definitieve kopgroep weg was en er werd een straf tempo gereden. Wat was de manier van koersen anders dan de dag ervoor. Arthur en Gert draaide mooi mee voorin en reden op hun gemak, achteraf gaven ze ook aan dat de koers wel langer had mogen duren. Helaas in de finale verkeerde keuzes gemaakt, waardoor de uitslag minder was dan de manier waarop ze beide fietsten. Alex kwam in de loop van de koers in zijn ‘tweede adem’ maar zat nog steeds de rondes af te tellen. Vlak voor het ingaan van de laatste ronde het juiste spoor gekozen, achter collega Koen aan. Alex heeft een betere uitslag gereden dan hoe hij heeft gekoerst.

Uitslag:
Koen: 17e
Alex: 27e
Gert: 43e
Arthur: 53e

Strava


Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Alex Lamers

Alex Lamers

Ik ben content editor en een criteriumtijger. Op mijn Giant Propel Advanced rij ik alleen maar rondjes, maar elk rondje is anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen