Deel dit bericht

Review: Stevens e-Triton 45

20 Februari 2015

Racefietsen, crossfietsen en mountainbikes. Dat is waar de meesten Stevens van kennen. Ergens ook niet verrassend, met onze landgenoot Mathieu van der Poel als uithangbord. Van der Poel werd begin februari namelijk Wereldkampioen veldrijden op een Stevens Super Prestige Disc in het Tsjechische Tabor.

Minder bekend is dat het Duitse Stevens ook elektrische fietsen maakt. Eén van deze e-bikes, de Stevens e-Triton 25, onderwierpen we eerder al aan een praktijktest. Tijd om nu ook de Stevens e-Triton 45 eens uit te lichten. Een snelle jongen die ondersteunt tot 45 km/u.

Stevens e-Trition 45 13

Frame

Dat Stevens zijn roots heeft in sportieve fietsen zie je terug in de Stevens e-Triton 45. In het frame bijvoorbeeld, dat Stevens maakt van triple butted 6061 aluminium buizen. Triple butted slaat op het gebruik van buizen met drie verschillende wanddiktes. Waar nodig zijn de buizen wat dikker zodat het frame sterk en stijf is. Waar het kan zijn de buizen dunner om het frame lichter te maken.

Stevens e-Trition 45 11

Nog iets waaraan je de sportieve achtergrond van Stevens herkent: de tapered balhoofdbuis. Door de oversized onderkant van deze buis kan Stevens de onderbuis ‘dikker’ maken wat de stijfheid ten goede komt. En niet alleen dat: de fiets stuurt ook stabieler. Niet geheel onbelangrijk gezien de snelheden die je met deze fiets haalt.

Stevens e-Trition 45 9

Een andere vinding om de stijfheid van de Stevens e-Triton te verbeteren: een conische zitbuis. Iets dat Stevens voor elkaar krijgt door het frame door middel van hydroforming vorm te geven. Een techniek waarbij het aluminium door middel van waterdruk de vorm van een mal aanneemt. Het voordeel? Bij de motor is de buis dikker wat de stijfheid ten goede komt. Bovenin is de buis smal genoeg voor een 27,2mm zadelpen.

Stevens e-Trition 45 5

Details maken het verschil. Zo lopen de kabels van de e-Triton 45 door het frame naar achter toe en is de drager geïntegreerd in het frame. Maakt dat de e-Triton net wat strakker oogt.

Stevens e-Trition 45 4

Bosch motor

De Stevens e-Triton 45 ondersteunt tot 45km/u. Een motor met 350watt vermogen en een koppel van 60Nm. Bijkomend voordeel van deze middenmotor is dat het zwaartepunt van de Stevens e-Triton 45 relatief laag ligt, en dat is weer gunstig voor de wegligging.

Stevens e-Trition 45 2

Je bedient de motor met het Bosch Intuvia display. Overzichtelijk en makkelijk te bedienen met de switch links op het stuur.  Zo schakel je snel tussen de vier verschillende standen van de Bosch motor.

Stevens e-Trition 45 6

Een sterke motor vraagt vanzelfsprekend om een krachtige accu. Stevens koos voor de Bosch Performance in combinatie met een 400Wh Lithium Ion accu.

Stevens e-Trition 45 7

Afmontage

Goed en doordacht frame, krachtige motor. Dan kan een goede afmontage niet achterblijven. De Stevens e-Triton 45 is afgemonteerd met onderdelen die niet misstaan op menig mountainbike. Want met een combinatie van 10-speed Shimano XT en SLX schakelcomponenten heb je geen klagen.

Stevens e-Trition 45 10

Ook qua remmen zit het wel goed bij de Stevens e-Triton 45. Met de hydraulische Tektro Dorado remmen sta je binnen no time stil. Belangrijk daarbij is de 180 mm remschijf voor en 200mm remschijf achter. Om de kans op overhitting en slechte remprestaties te verkleinen zijn de schijven niet 1,8mm maar 2,3mm dik.

Stevens e-Trition 45 8

Naast schakelen en remmen zijn goede wielen ook niet geheel onbelangrijk. De aluminium velgen en naven vormen samen een wiel dat sterk genoeg is voor de krachten die de Stevens e-Triton 45 voortstuwen. Geen gezwabber op hoge snelheden, gewoon strak sturen. Schwalbe Energizer Pro RaceGuard banden zorgen voor voldoende grip.

Conclusie

De sportieve roots van het Duitse Stevens zijn duidelijk zichtbaar in de Stevens e-Triton 45. Vooral het frame, opgebouwd uit triple butted aluminium buizen, en de Shimano XT/SLX afmontage springen in het oog. De Bosch Performance motor is een logische keus als je het ons vraagt. Een krachtige middenmotor die zich inmiddels bewezen heeft in de praktijk. Bijkomend voordeel: het zwaartpunt ligt door de plaatsing van de motor laag, iets dat de rijeigenschappen zeker ten goede komt. Al met al is de Stevens e-Triton 45 één van de beste (speed)pedelecs verkrijgbaar.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Lucien Janse

Lucien Janse

Gerelateerde berichten

Een week op pad met de nieuwe Ubique R50C carbon racefiets wielen [Review]

12 Juni 2023

Ben je op zoek naar een goede upgrade voor je racefiets? Dan denk je waarschijnlijk vrij snel aan een nieuwe (carbon) ...

NIEUW: de Wahoo ELEMNT ROAM v2 fietscomputer [Review]

11 Oktober 2022

De Wahoo ELEMNT ROAM v2 is de nieuwste toevoeging aan het assortiment fietscomputers van Wahoo ...

De Garmin Edge 1040 en de Garmin Edge 1040 Solar - De nieuwe topmodellen onder de Garmin fietscomputers [REVIEW]

8 Juni 2022

Het is zover, de nieuwe Garmin fietscomputers, de Garmin Edge 1040 en Garmin Edge 1040 solar, zijn gelanceerd! Twee ...