Deel dit bericht

Review: Cateye Q3 sporthorloge

Het Japanse Cateye staat vooral bekend om haar betrouwbare en onverwoestbare fietscomputers en -verlichting. Minder bekend is dat Cateye ook sporthorloges fabriceert. Mantel heeft de Cateye Q3 CY200  in het assortiment opgenomen. Omdat we benieuwd zijn naar de prestaties van De Cateye Q3 namen we dit sporthorloge onder de loep. Tijd om onze bevindingen te delen.

Uit de doos

Als we de Cateye Q3 uit de verpakking halen, valt meteen op dat hij niet in een simpel doosje verpakt zit. Het horloge en de toebehoren zit namelijk in een stevige beschermcase. Handig voor als je op reis gaat, weet je zeker dat het horloge niet beschadigd.

Cateye Q3 1

Zodra je het horloge in handen hebt, merk je direct dat de Cateye Q3 een degelijk sporthorloge is. Een degelijke behuizing, RVS details en een mooie soepele polsband. Die overigens ook verstelbaar en goed vast te zetten is. Naast een gesp valt de verdikking aan het uiteinde van de polsband valt namelijk in de uitsparing van het ander deel van de band.

Cateye Q3 3

Naast het horloge zelf, krijg je ook een hartslagband, stuurhouder en snelheids-/cadanssensor. Mooi meegenomen, die snelheids- en cadanssensor. Niet alle merken leveren deze sensor namelijk mee bij hun sporthorloges. Ergens ook niet verwonderlijk dat Cateye deze juist wel aan het pakket toevoegt: fietscomputers (lees snelheidsmeters) is de core-business van deze Japanse fabrikant. Maakt meteen ook duidelijk dat de Cateye Q3 meer is dan alleen een hartslagmeter. Het is een echt fietsspecifiek sporthorloge, en die zie je niet vaak in deze prijsklasse.

Cateye Q3 4

Bij de Cateye Q3 krijg je onder meer een CD-rom met daarop trainingssoftware en een meertalige handleiding (waaronder een Nederlandstalige versie). Wel zo prettig om er bij te hebben, naast de geprinte Engelstalige handleiding.

In de praktijk

Voordat we met de Cateye Q3 de modder in duiken, draaien we eerst de behuizing open om de isolatiestrip van de batterij te verwijderen. Na het verwijderen van de strip verschijnt er automatisch een set-up menu in beeld. Vanuit dit menu stel je het Cateye Q3 sporthorloge eenvoudig in. De handleiding heb je eigenlijk niet echt nodig. Door middel van stippen op het display zie je welke knoppen je moet gebruiken om aanpassingen te doen. De knipperende stippen geven aan met welke knoppen je de waardes aanpast. De vaste stip geeft aan met welke knop je een bepaalde waarde bevestigt. Een kind kan de was doen.

Cateye Q3  5

Het koppelen van de de snelheid- en cadanssensor is al even gemakkelijk. De sensor en het Cateye Q3 horloge zijn namelijk al vanuit de fabriek gekoppeld. Mocht de koppeling niet goed werken, dan kan je altijd nog de handleiding raadplegen. Daarin staat duidelijk uitgelegd hoe je de de sensor en het horloge koppelt. De montage van de stuurhouder, sensor en magneet is zo gepiept. Kwestie van een paar tiewraps aantrekken en je bent klaar om te gaan.

Cateye Q3  6

Tijdens en het sporten, en daarna, kan je kiezen uit drie weergave menu’s: clock, sports, option en data. De klok-modus, de ‘basic’ modus voldoet prima als je het horloge de hele dag om hebt. Niks geen poespas en uiteraard met wekkerfunctie en backlight met een brandtijd van 4 seconden.

In de sport-modus is de hartslagmeting prominent aanwezig. Midden in het display zie je continue je hartslag. Boven in het scherm zie je de actuele snelheid en cadans. Switchen naar de gemiddelde of maximale waarden hiervan kan. Onderaan het display zie je informatie over de afgelegde afstand, rondetijden, verbrande calorieën, afteltijden, klok etc. Functies die vooral interessant zijn als je de Cateye Q3 gebruikt om gericht mee te trainen.

Wat fijn is aan de Cateye Q3 is de grote lap knop aan de bovenkant van het horloge. Hiermee kan je eenvoudig rondegegevens opslaan en  tijdens het sporten snel checken. Uitgebreider bekijken kan ook via de data-modus. Handig voor na het sporten om je prestaties te analyseren. Handig:  als je het vooraf ingestelde doel, een bepaalde tijd of afstand, hebt behaald klinkt een alarm en worden de gemiddelde en maximale waarden weergegeven. Afhankelijk van de opname-interval kan je in het horloge tussen de 20 uur en 100 uur aan trainingsgegevens kwijt. Deze gegevens kan je met behulp van een optionele USB-kit snel overzetten naar je PC of laptop.

Een sporthorloge als de Cateye Q3 kan niet zonder een goede hartslagband. De meegeleverde hartslagband, gecodeerd met een 2.4 GHz frequentie is van het type hardstrap. Klinkt misschien oncomfortabel, het tegendeel is waar. Het zachte rubber heeft namelijk een gladde binnenzijde. Geen ribbels, zoals veel goedkope varianten wel hebben en die het draagcomfort juist niet ten goede komen. Om de verbinding met het horloge te vergemakkelijken maak je de sensoren in de band vochtig. Iets dat voor alle hartslagbanden geldt. Met het oog op de toekomst: de batterij is vervangbaar.

Voor je gevoel train je misschien ‘goed’ als je iedere keer maximaal gaat. Onderzoek wijst echter uit dat dit niet de meest effectieve manier is om je conditie te verbeteren. Daarom is het goed om te werken met trainingszones te werken: een minimale en maximale hartslag waartussen je wilt fietsen. Als je het goed doet, bepaal je deze waarden op basis van je omslagpunt. Een andere optie is de formule van Karvonen, waarbij je uitgaat van je maximale hartslag. Cateye levert een handig overzicht, gebaseerd op de formuler van Karvonen, zodat je makkelijk jouw zones bepaalt.

Omdat de Cateye Q3 een waterdicht hrologe is, hoef je je geen zorgen te maken als je een duik maakt in het zwembad, of simpelweg omhoudt onder de douche. Want ja, je hoeft de Q3 natuurlijk niet alleen tijdens het sporten te dragen. Sterker nog, toe wij de Cateye Q3 eenmaal om onze pols handen deden we ‘m niet meer af!

Vergeleken met andere multi-sporthorloges is de Cateye Q3 een mooie (fiets)combi. Want ja, fietscomputers in deze prijsklasse ontbreekt het veelal aan een hartslag-, snelheid- en cadanssensor. Wil je deze functies in je fietscomputer, dan ben je al snel zo’n €150 kwijt. Daarvoor krijg je wel een fietscomputer met GPS functies. Iets dat de Cateye Q3 niet heeft, maar gezien de prijs ook niet echt verwacht mag worden van dit horloge. De luxere uitvoering van de Q3, de Cateye Q3A, beschikt naast de functies van de Q3 ook over een hoogte- temperatuur- en hellingfunctie. Dat zie je wel terug in de flink hogere aanschafprijs.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Jelrik Garms

Jelrik Garms

Mountainbiken op vette trails is mijn passie. Ik rijd op een Stevens fully 29-er. Ook andere buitensporten, zoals Via Ferrata en skiën maken mijn dag helemaal goed. Frisse buitenlucht en een portie adrenaline zijn mijn dieet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen

2 Augustus 2013 42944

Toen Shimano in 2012 met de 11-speed Dura Ace 9000 groep op de markt kwam, leek het slechts een kwestie van …