Deel dit bericht

10 redenen om je racefiets wielen een upgrade te geven

20 Februari 2022

Je racefiets wielen een upgrade geven is erg populair. Met een nieuwe wielset kan je racefiets namelijk weer aanvoelen als een geheel nieuwe fiets. Veel racefietsen worden standaard geleverd met een degelijke, maar ook zware wielset. Door je standaard racefiets wielen te vervangen, geef je dus eigenlijk een upgrade aan je hele racefiets! In deze blog geven we 10 redenen waarom je de wielen van je racefiets een upgrade zou moeten geven.

1. Je prestaties verbeteren met nieuwe racefiets wielen

Wanneer je een nieuwe racefiets aanschaft, zitten daar vaak relatief minder goede wielen op, ongeacht de prijsklasse. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een groepset of het frame wordt er vaak bespaard op de wielset. De reden hiervoor is dat fietsfabrikanten de verkoopprijs lager willen houden. Ook zijn er weinig fietsonderdelen die zo persoonlijk zijn als de voorkeur voor een bepaalde wielset.

nieuwe wielen racefiets
Met nieuwe racefiets wielen kun je weer knallen!

Door je standaard racefiets wielen een upgrade te geven, kun je een wereld van verschil maken. Het wisselen van een paar zware, lage aluminium velgen voor een paar lichte klimwielen of hoge carbon velgen is een verschil van dag en nacht. Waar bochten eerst goed gingen, snij je er nu messcherp doorheen. En waar klimmetjes vlot gingen, gaan ze nu écht hard!

2. Je racefiets personaliseren met een mooie wielset

Welke racefiets wielen je mooi vindt, is erg persoonlijk. Gelukkig zijn er tegenwoordig enorm veel verschillende merken en soorten. Door de keuze van je wielset kun je een persoonlijk tintje geven aan jouw fiets. En ben je wel weer toe een een nieuwe look van je racefiets? Door de wielen van je racefiets te upgraden zal je fiets weer een compleet andere uitstraling krijgen.

racefiets wielen
Een mooie wielset kan jouw racefiets helemaal afmaken!

3. Sneller omhoog fietsen met lichte klimwielen

Een paar lichtere wielen hebben een behoorlijke impact op de klim- en acceleratie prestaties van een racefiets! Veel mensen denken dat een gram besparen op je fiets overal hetzelfde effect heeft, maar niets is minder waar.

lichte klimwielen
Met nieuwe lichtgewicht wielen was een klimmetje nog nooit zo makkelijk.

De roterende massa van je racefiets wielen heeft een veel grotere impact op het gevoel van je fiets dan bijvoorbeeld een paar iets lichtere bidonhouders. Dit omdat het aanzienlijk makkelijker is om lichtere wielen op gang te brengen. Hierdoor klim je sneller, en kan je harder uit bochten accelereren.

4. Meer snelheid maken met aerodynamische racefiets wielen

De standaard racefiets wielen hebben vaak weinig tot geen aandacht voor aerodynamica. Een set hoge velgen kan een meetbaar verschil opleveren op een tijdrit, wedstrijd of zelfs als je op jacht gaat naar dat felbegeerde KOMmetje tijdens je trainingsrondje.

Mantel racefiets wielen
Op het vlakke ga je een stuk harder met een set aerodynamische wielen.

Hoewel eerdere velgen een slanke, scherpe V-vorm hadden, verschuift de trend meer richting een vollere, rondere U-vorm. Kijk maar naar de nieuwste wielsets van Zipp of Mavic, of naar onze eigen Mantel Carbon Wielen. Het rondere profiel zorgt voor minder turbulentie en daarmee minder luchtweerstand.

5. Een kwalitatief goede wielset in huis halen

De standaard wielen op een racefiets hebben vaak redelijk veel spaken, wat ze behoorlijk stevig kan maken. De spaakspanning is echter lang niet altijd even hoog, en de gebruikte materialen niet even sterk. Hierdoor zijn deze wielen vaak toch wat slap, wat je merkt bij het aanzetten, klimmen, en bij het rijden van bochten. Een set goede racefiets wielen is vaak een stuk stijver, waardoor je fiets een stuk levendiger aan zal voelen. Hierdoor zal je ook makkelijker accelereren of klimmen, en met meer vertrouwen door een bocht sturen.

wielset
Ga jij voor goed, beter of best?

Wat hogere velgen zijn vaak ook stijver dan hun lagere tegenhangers, aangezien de spaken korter gehouden worden, waardoor er minder spaaklengte is om door te buigen. Verder zijn betere wielen vaak ook uitgerust met betere naven. Deze naven zijn lichter, stijver en uitgerust met vaak betere lagers. Hierdoor loopt het wiel van je racefiets mooier en verlies je minder energie. Vaak is de afdichting van deze naven ook beter, waardoor je lagers langer mee zullen gaan en minder onderhoudsgevoelig zijn.

6. Meer genieten met extra comfortabele racefiets wielen

Leuk en aardig die stijvere wielen op je racefiets, maar wordt een fiets daar dan niet ook heel oncomfortabel door? Dat valt gelukkig mee: veel standaard racefiets wielen gebruiken velgen met relatief smalle binnenmaten. De huidige trend is richting bredere banden van 28 mm. De oude velgen zijn te smal van binnen om deze banden mooi op de velg te laten vallen, waardoor deze als een soort ballon om je wiel liggen. Dit komt het rijgedrag van je racefiets zeker niet ten goede.

comfortabele racefiets wielen
Natuurlijk kun je ook kiezen voor comfortabele, brede velgen.

De nieuwe generatie velgen hebben een bredere binnenmaat van tussen de 19 en 25 mm, waardoor bredere banden mooier op de velg vallen. Een bredere band geeft dezelfde rolweerstand bij een lagere bandenspanning als een smalle band op hoge druk. De lagere bandenspanning zorgt er tevens voor dat oneffenheden in de weg beter gefilterd kunnen worden, wat jouw comfort verhoogt!

7. Investeren in je hobby

Fietsen is en blijft een prachtige sport en een hele fijn hobby. En in je hobby mag je best eens wat investeren. Voor veel fietsers is hun fiets een van hun belangrijkste bezittingen. Een paar gloednieuwe wielen voor je racefiets zijn dan ook een goede investering. Niet alleen haal je dan de laatste technologieën in huis, maar je racefiets ziet er ook weer nóg sneller en flitsender uit.

fiets upgraden
Fietsen is genieten en regelmatig je fiets upgraden al helemaal!

We genieten vaak van het personaliseren en upgraden van onze fietsen. Dat op zichzelf is al een fantastische reden om het gewoon te doen!

8. Zelf je racefiets wielen kunnen onderhouden

Veel van de standaard wielsets die bij fietsen zitten hebben weinig tot geen fietswielonderdelen beschikbaar. Is je body een keer op, breekt er een spaak, of zijn je lagers aan vervanging toe? Dan is het maar de vraag of die fiets onderdelen beschikbaar zijn! Betere wielen komen vaak ook met meer beschikbare fietswielonderdelen.

wielen racefiets onderhoud
Vaak kun je na een crash je fietswiel zelf nog redden.

Heb je een nieuwe body, een paar spaken om je wiel te repareren na een crash, of zelfs een geheel nieuwe velg nodig? Er is soms nog veel mogelijk om een wiel te redden!

9. Standaard racefiets wielen zijn niet voor iedereen geschikt

Dit punt sluit enigszins aan bij het eerder genoemde efficiëntie verhaal. Nagenoeg alle wielen voor je racefiets hebben een gespecificeerd maximaal rijdersgewicht. De standaard racefiets wielen zijn echter lang niet altijd geschikt voor sterke en grote rijders. Een upgrade helpt dan om je voortaan onbezorgd op de fiets te laten zitten en biedt je de mogelijkheid om al je power kwijt te kunnen op het asfalt in plaats van verspillen aan het buigen van je spaken!

gravelwielen
Deze wielset is gemaakt voor alle rijders en alle ondergronden en kan dus wel tegen een stootje!

Verschillende merken hanteren verschillende maxima. Dus welk merk je ook kiest, kijk altijd even bij de wielset van jouw keuze of deze qua rijdersgewicht geschikt is voor jou.

10. Minder lekrijden met tubeless racefiets wielen

Fietsen met tubeless racefiets wielen wordt steeds populairder. Als wielrenner kun je je eigen banden en wielen gemakkelijk zelf tubeless maken. Maar waarom zou je de overstap maken naar tubeless rijden? Het rijden met tubeless wielen heeft een aantal voordelen. Ten eerste zijn de wielen van je racefiets net weer wat lichter, omdat je geen binnenband nodig hebt. Het ontbreken van een binnenband heeft nog een voordeel. Het zorgt er namelijk voor dat de rolweerstand lager is.

tubeless racefiets wielen
Het tubeless maken van je racefiets wielen duurt, afhankelijk van je ervaring en hoe handig je bent, slechts 15-25 minuten per wiel.

Een ander groot voordeel is dat je veel minder vaak lekrijdt. Rijd je toch lek? Geen probleem, de latex in je tubeless banden vult kleine gaatjes vanzelf. Zo hoef je niet meer te plakken onderweg. Ten slotte kun je met een lagere bandenspanning rijden wanneer je rijdt met tubeless racefiets wielen.

Tubeless rijden heeft dus veel voordelen. Let wel op niet alle racefiets wielen tubeless gemaakt kunnen worden. Kijk dus eerst of je wielen wel geschikt zijn voor tubeless, voor je ze gaat upgraden.

Hulp nodig?

Dat zijn ze! Onze 10 redenen om je racefiets wielen te upgraden. Ben je na het lezen van deze blog overtuigd om nieuwe wielen aan te schaffen voor je fiets, maar weet je niet welke? In onze koopgids leggen we uit wat de verschillen zijn tussen de soorten racefiets wielen. Natuurlijk kun je ook altijd advies vragen in onze Superstores of onze keuzehulp gebruiken.

hulp bij racefiets wielen
In onze Superstores kun je altijd terecht voor advies!

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

Met het juiste Fizik zadel zit je altijd goed op je fiets [koopgids]

12 Januari 2024

Stap in de wereld van ongeëvenaard comfort en prestaties met Fizik, een toonaangevend fietsmerk dat mede bekend is om ...

De beste mountainbikes van 2023 [koopgids]

4 Augustus 2023

Als gepassioneerde mountainbiker wil je natuurlijk de perfecte fiets voor jouw avonturen vinden ...

Winter fietsschoenen voor frisse, koude en ijskoude dagen op de MTB en racefiets [Koopgids]

13 December 2022

In de winter stel je meer eisen aan je fietsschoenen. Bijna niets is vervelender dan fietsen met koude en natte voeten ...