Deel dit bericht

Pro Stealth fietszadel [REVIEW]: Perfect fietszadel om meer snelheid te creëren 

Een fietszadel heb ik nooit als iets belangrijks of speciaals gezien. Desalniettemin is het één van de drie contactpunten met je fiets. Je zit er op, het is over het algemeen niet comfortabel, maar dat verwacht je ook niet. Om mij heen hoor ik verschillende verhalen. Enerzijds een groep die aangeeft direct een ander fietszadel dan het standaard zadel te installeren. Anderzijds een groep die gelooft in het bijgeleverde fietszadel. Pro is ervan overtuigd dat hun Pro Stealth zadel het verschil gaat maken. Goede reden om dit eens te testen.

Mijn bureau ligt er opgeruimd bij, maar één ding valt op. Een pakketje. Een witte doos met blauwe details en de tekst ‘Powers your performance’. Er gaat een lampje branden, het Pro Stealth zadel ligt klaar. 

Op het eerste gezicht een mooi fietszadel in een degelijke verpakking. Het zadel plus de verpakking weegt evenveel of misschien wel minder dan mijn huidige Giant fietszadel. 

De achterkant van het Pro Stealth fietszadel loop iets omhoog.
De achterkant van het Pro Stealth fietszadel loop iets omhoog.

Pro Stealth Carbon en staal

Niet iedereen is hetzelfde. Hierdoor ontstaan er verschillende behoeftes. Pro speelt daar slim op in met het Pro Stealth zadel. Het zadel is namelijk in verschillende types verkrijgbaar. 

Zo is er het Pro Stealth carbon zadel. Hierbij is alles uitgevoerd in carbon, zowel de zadelschaal als de zadelrails. Dit scheelt niet alleen een aantal gram, maar het  carbon zadel is ook stijver. Hierdoor gaat er minder energie verloren tijdens de krachtoverbrenging. Ideaal voor de prestatiegerichte wielrenner.

Er is ook een goedkopere en iets zwaardere versie van de Pro Stealth. Dit fietszadel heeft een schaal van nylon en een stalen zadelrails. Qua zitvorm is dit fietszadel hetzelfde als de carbon versie. Deze zal na intensief gebruik, lees meer dan 8000 km per jaar, op den duur kunnen vervormen.

Ben je opzoek naar een heel licht zadel, maar wel met dezelfde performance. Kies dan voor het Pro Stealth Superlight Carbon fietszadel. Het zadel is maar liefst 150 gram.

Het design

Er zijn een aantal punten opvallend aan het Pro Stealth fietszadel. Het valt op dat deze, na montage, met de voorkant iets omlaag staat. Dit is niet het enige opvallende, ook de bredere ronde voorkant van het fietszadel is niet gebruikelijk bij een racefiets zadel. Meestal worden dit soort zadels gebruikt bij een tijdritfiets. Voordeel hiervan is dat het zadel er voor zorgt dat je dieper zit, maar niet meer druk ervaart bij het zitvlak.

Door het ronde design is het zadel ook iets korter. Handig als je van nature wat dieper zit. Dit vergt wel enige flexibiliteit. Daarnaast is het Pro Stealth fietszadel open in het midden. dit is voornamelijk gedaan om de verschillende drukpunten te ontzien. En ja.. het werkt zeker!

Welke maat

De Pro Stealth is er in verschillende maten. Er zijn twee zadelbreedtes 142mm en 152mm. Twijfel je over welke maat jij nodig hebt? Bekijk dan onze blog over zitbreedte.

Na meeting kwam ik uit op 142mm. Het was even wennen, maar het Pro Stealth fietszadel zit perfect.

Bij de eerste ritten met dit fietszadel merkte ik wel op dat het enige flexibiliteit vergt. Mijn rug is niet erg flexibel, dat voelde ik in het begin goed terug. Naarmate je vaker de houding aanneemt, word je vanzelf iets flexibeler. 

Voor mensen die van nature minder lenig zijn, zorgt dit zadel voor een te diepe zit. Wat als onprettig ervaren kan worden. Dit voel je goed terug in je rug, voornamelijk in je onder rug. In dat geval is het Pro Stealth fietszadel niet de juiste keuze. Benieuwd naar welk zadel wel bij je past, doe de keuzehulp.

Het zadel is getest en verbeterd door wielrenners van de Sunweb wielrenploeg.
Het zadel is getest en verbeterd door wielrenners van de Sunweb wielrenploeg.

Mag het een grammetje minder zijn?

Gewicht is een hot item voor veel wielrenners. Zeker op het moment dat je serieus traint of wedstrijd ambities hebt. In dat geval is het Pro Stealth carbon fietszadel een uitkomst. Een comfortabel en licht zadel.

De Pro Stealth met nylon zadelschaal is 205 gram in de 142mm uitvoering en 210 gram in de 152mm uitvoering. De carbon versie is maar liefst 33 gram lichter.

De montage van het Pro Stealth fietszadel

Een fietszadel testen is leuk, maar het monteren leek mij een lastiger karwei. Ik heb een keer eerder mijn fietszadel geprobeerd af te stellen. Dat was destijds een hels karwei. Uiteindelijk lukte het wel, maar het kostte meer tijd dan verwacht.

Met een lichte tegenzin pakte ik mijn gereedschapskoffer erbij en begon ik met het loshalen van mijn huidige fietszadel. dit ging verbazingwekkend makkelijk en snel. Kleine tip: maak een foto van hoe het zat. Dan kan je altijd weer terug vinden hoe het in elkaar gezet moet worden.

Het Pro Stealth zadel monteren was erg eenvoudig. Wel is het belangrijk om te weten dat het zadel korter is, dit komt omdat het een semi-ronde neus heeft. Hierdoor zit je dieper en vraagt het iets meer flexibiliteit. 

Doordat de Pro Stealth korter is, kan het zijn dat je verder van je fietsstuur zit dan je gewend bent. Het is slim om hier rekening mee te houden tijdens de montage. Je kan het zadel iets verder naar voren zetten om alsnog dichter bij je stuur te komen. Hierbij is er niet veel speling, grote kans dat je niet volledig in je oude positie terug komt te zitten.

Al is de Pro Stealth wel bedoeld om dieper te zitten dan een normaal zadel, probeer het zadel daarom niet precies in dezelfde positie te krijgen. Het is waarschijnlijk een ander type zadel dan je gewend bent.

In gebruik

In totaal heb ik het Pro Stealth fietszadel om en nabij 500 km getest. Dat hadden er best meer mogen zijn. De eerste 50 km heb ik erg moeten wennen aan de Pro Stealth, maar daarna zat het fietszadel erg fijn. De diepere zit die er door het fietszadel ontstaat is in het begin onwennig, maar ook dat went snel. Al duurde dit wel iets langer dan 50 km.

Als je de Pro Stealth op de juiste manier monteert, valt het op dat de achterkant van het zadel iets oploopt. Dit hoort en creëert logischerwijs ook de diepere zit. Pas dit niet direct aan en ga eerst wat kilometers maken. Uiteindelijk heb ik na veel kilometers het fietszadel aan de voorkant iets omhoog gezet. Dit was voor mij de perfecte aanpassing.

Het Pro Stealth fietszadel is licht en voelt hard aan. Mijn eerste reactie was dan ook ‘waar is de padding?’ Als je in het fietszadel knijpt voelt het nog steeds erg hard aan. Toch, na mijn eerste rit, heb ik geen moment gedacht ‘waar is de padding?’ Het fietszadel biedt dus voldoende comfort en steun. 

De grote uitsparing zorgt voor minder druk.
De grote uitsparing zorgt voor minder druk.

Mijn langste tocht met dit zadel is 120 kilometer. Geen moment tijdens die rit heb ik last van mijn zitvlak gehad. Het zadel voelt zachter en comfortabeler. Met mijn eigen zadel heb ik hier wel regelmatig last van. 

Sneller fietsen

Het Pro Steath zadel is perfect om sneller te fietsen. Door de diepere zit neem je een sportieve houding aan. Ik merkte dit voornamelijk op lange vlakke wegen. Diep in de beugels fietste ik daadwerkelijk harder dan normaal. Oke.. misschien was het niet zo, maar het voelde in ieder geval zo! ;)

Natte broek

Opvallend is de opening in het midden van het fietszadel. Hoewel ik er nog nooit mee gefietst heb, herken ik het wel. Al valt bij het Pro Stealth fietszadel voornamelijk de grote van de opening op.

Mijn eerste ervaring met zo’n fietszadel is erg positief. Het zorgt voor veel minder drukpunten. Dit maakt het mogelijk om veel langer een diepe houding aan te nemen. En dat is erg fijn als je meer snelheid wilt.

Het Pro Stealth fietszadel zit niet alleen fijn, het zadel is ook erg mooi.
Het Pro Stealth fietszadel zit niet alleen fijn, het zadel is ook erg mooi.

Dit vind ik persoonlijk ook een van de grootste pluspunten van dit zadel. Het dwingt je een sportieve houding aan te nemen, maar het voelt niet onprettig 

Een klein minpuntje is de natte broek tijdens slecht weer. Het water spat op en door de ruime opening in het zadel word je fietsbroek erg nat.

Pro Stealth: Mooi en snel fietszadel

 
Nooit heb ik getwijfeld of ik wel of niet mijn standaard fietszadel zou willen houden. Het antwoord daarop is eigenlijk altijd ‘ja’ geweest. Over het algemeen zijn die zadels comfortabel genoeg.

Nu ik het Pro Stealth fietszadel heb getest weet ik dat het nog veel beter kan. Een comfortabel zadel in vele omstandigheden. Door de kortere en ronde neus zorgt het fietszadel er voor dat je dieper zit dan normaal. Door de opening in het midden van het zadel neemt het aantal drukpunten niet toe.

Het is een perfect fietszadel voor een sportiever fietser die gemiddeld lenig is en graag een sportieve houding aanneemt.

Wil je nog een stapje verder en ervaren wat de echte profs ervaren, kies dan voor het carbon zadel. 

Pluspunten Pro Stealth fietszadel

Diepe zithouding zonder dat de druk toeneemt
Brede uitsparing in het zadel zorgt voor minder drukpunten
Het zadel biedt voldoende comfort

Minpunten Pro Stealth fietszadel

Niet geschikt voor fietsers die niet lenig zijn

 


Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Remco Blaauw

Remco Blaauw

Doordeweeks reis ik het vaakst per trein naar werk. De afstand tot het hoofdkantoor van Mantel vind ik net te ver om te fietsen. In de avonduren probeer ik dan zoveel mogelijk fietsuren te maken. De weekenden staan eigenlijk altijd in het teken van fietsen. Het liefst tochten van ongeveer 100 - 150 kilometer. Maar een kortere tocht op een hoger tempo vind ik ook niet verkeerd. Dit alles doe ik samen met mijn Giant TCR Advanced 1. Hopelijk voeg ik er snel een aan toe. Want sinds dat ik bij Mantel werk ben ik regelmatig aan het flirten met andere fietsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen