Deel dit bericht

Mountainbiken voor vrouwen – De (al-dan-niet) complete gids voor beginners

Steeds vaker kom ik vrouwelijke mountainbikers tegen in het bos. Eindelijk zou ik haast zeggen. Want de wereld van de mountainbikes werd eigenlijk vrijwel door mannen overheerst. Maar dankzij vrouwen als downhiller Rachel Atherton wordt het mountainbiken voor vrouwen steeds populairder. Helemaal kapotgaan op een steile klim om vervolgens in de afdaling een groot modderverzamelpunt te worden is niet langer het exclusieve terrein van mannen.

De meeste grote fabrikanten zijn er ook achter dat de helft van de aardbewoners vrouw is en hebben daar inmiddels op ingespeeld met speciale damesfietsen en -kleding. Want dat er verschil is tussen de twee seksen, dat zal niemand onderkennen.

Mountainbiken alleen voor mannen? Echt niet!
Mountainbiken alleen voor mannen? Echt niet!

Tijd dus om een uitgebreid blog te wijden aan wat er voor de vrouwen allemaal te krijgen is en waar je als beginnende of meer ervaren mountainbikester op moet letten. We beginnen met het kiezen van een goede mountainbike die tegenwoordig ook echt voor vrouwen gemaakt zijn.

Mountainbikes voor vrouwen zijn ontworpen voor vrouwen!

Het begint natuurlijk allemaal met een goede fiets. Want als vrouw wil je ook wel een beetje comfortabel door de bossen scheuren. Allereerst moet je al de keuze maken voor welke framemaat en wielmaat je wilt hebben.

Waar je vroeger als vrouw alleen maar kon kiezen voor een standaard – op mannen afgestemd – frame is er nu heel veel keuze voor vrouw-specifieke frames. Sterker nog, vrijwel alle grote fabrikanten – zoals Trek, Cube en Scott in ons assortiment – hebben mountainbikes die speciaal voor dames zijn ontworpen. Voor het ongeoefende oog zien die er hetzelfde uit, maar wie beter kijkt kan wat belangrijke verschillen ontdekken.

Mountainbiken voor vrouwen - Trek Cali SL - vrouwen mountainbike zadel breed
Een vrouwenzadel is breder dan een standaard mannenzadel.

Het belangrijkste verschil zit in de geometrie. Ja, het frame heeft nog steeds twee driehoeken, maar daar houden de overeenkomsten op. Een vrouwenframe heeft een iets kortere bovenbuis waardoor het zadel dichter bij het stuur staat.

Dit omdat vrouwen in verhouding lange benen en een korter bovenlichaam hebben. Door deze aanpassing hoeft een vrouw niet helemaal naar voren te reiken voor het stuur maar ligt het precies op een fijne afstand. Dat geeft betere grip en maakt het sturen een stuk comfortabeler.

Breder zadel, smaller stuur en handvatten

Het zadel op een mountainbike voor dames is vaak net iets breder omdat de zitbotjes van vrouwen nu eenmaal verder uit elkaar staan. Zelfs de handgrepen worden net iets smaller gemaakt zodat je ook met smalle handen goed grip houdt.

Een speciaal vrouwenframe voor de mountainbike hoeft niet, maar kan in veel gevallen wel een stuk lekkerder fietsen.
Een speciaal vrouwenframe voor de mountainbike hoeft niet, maar kan in veel gevallen wel een stuk lekkerder fietsen.

Het stuur is natuurlijk ook iets minder breed en de remgrepen staan dichter bij het stuur. De vering (voor en achter) zijn allebei ook weer lichter afgesteld om onnodig rondstuiteren op veel te stugge vering te voorkomen. Ook de cranks (daar waar de pedalen aan vast zitten) zijn vaak wat korter zodat je als vrouw niet helemaal over het zadel schuift bij iedere trap.

Mountainbiken voor vrouwen
Links een mountainbike voor mannen, rechts een voor vrouwen. Zie jij de verschillen?

Kortom: alles is echt afgestemd op het vrouwenlichaam om het mountainbiken voor vrouwen ook zo comfortabel mogelijk te maken. Momenteel hebben wij vrouwvriendelijke mountainbikes van Trek, Cube en Scott in het assortiment.

De framemaat zelf kan relatief eenvoudig worden bepaald aan de hand van je lichaamslengte. Daaruit komt meestal wel het goede frame rollen. Zit je net tussen twee maten in? Dan is meestal de kleinere maat beter.

Maar het beste weet je het natuurlijk als je even gaat proefrijden. Daarom kun je in een van onze superstores daar alle tijd voor nemen. Als je dan nog steeds twijfelt, helpt een van onze MTB-specialisten je graag verder!

Welke wielmaat is geschikt voor jou?

En dan komen we bij wielen, daar kun je hele boeken over schrijven. 26 inch wielen zijn al bijna niet meer te krijgen, dus daar hoef je eigenlijk niet naar te kijken. De drie gangbare maten van dit moment zijn 27,5 inch, 29 inch en het relatief nieuwe 27,5+. Maar welke maat moet jij dan hebben?

Algemeen kun je stellen: hoe groter de band, hoe harder je kunt gaan. Maar een groot wiel kost ook meer energie om rond te trappen. Vooral bergop, dus het vraagt wel meer van de fietser. Over welke wielmaat je moet hebben zijn echt al duizend discussies gevoerd.

En met elke nieuwe wielmaat worden de discussies alleen maar langer en ingewikkelder. Kijk maar naar de voorkeuren van de experts als onze vrienden van GMBN ze vragen wat zij rijden…

Je ziet, net zoveel meningen als mensen. Wil jij lekker zelf kiezen welke wielmaat je gaat rijden dan zijn er een paar punten waar je rekening mee moet houden. Allereerst speelt het terrein een grote rol.

Groter wiel voor behendige mountainbikesters

Rijd jij voornamelijk op een relatief vlak parcours? Dan kun je, ook als je wat kleiner bent goed, uit de voeten met een 29 inch. Daarmee is het wel net iets zwaarder om snelheid te maken, maar als je eenmaal op gang bent houdt dit grote wiel je snelheid beter vast.

Met een klein wiel is het makkelijker sturen, hoe groter het wiel, hoe beter je techniek moet zijn.
Met een klein wiel is het makkelijker sturen, hoe groter het wiel, hoe beter je techniek moet zijn.

Een andere afweging die belangrijk is voor de keuze van wielmaat is de inschatting van hoe behendig jij bent. Gooi jij je fiets makkelijk elke bocht door en ben je daar heel zeker van? Dan is de 29 inch weer een goede keuze.

Vind je het wat moeilijk om een technisch parcours te rijden? Dan is een kleiner wiel waarschijnlijk een betere keuze. Daarmee kun je namelijk net iets makkelijker en sneller sturen.

Mountainbiken voor vrouwen – framematen

Inmiddels zijn er trouwens al wat frames te vinden waarbij door enkele technische aanpassingen het sturen met de grote 29 inch wielen net zo strak gaat als bij kleinere wielen. Een goed punt dus om in de winkel ter sprake te brengen.

Mountainbiken voor vrouwen - Vrouwen Mountainbikes in de winkel
In onze superstore vind je een hele hoek vol met vrouwen mountainbikes!

Veel fietsfabrikanten hebben zich ook al druk gemaakt over deze vraag. Omdat een wielmaat wel bij je moet passen hebben sommigen – zoals Trek – ervoor gekozen om, vooral bij de beginners-fietsen, de bandenmaat aan de framemaat te koppelen.

Heb jij een relatief klein frame nodig? Dan zul je al snel met een 27,5 inch wiel rondrijden. Heb jij een groot frame, dan krijg je automatisch 29 inch wielen.

Pedalen met of zonder kliksysteem?

Heb je eindelijk je frame en wielmaat bepaald, dan ben je bijna klaar. Bijna… je mag namelijk ook nog pedalen uitzoeken voor op je fiets. Die zitten er namelijk op een mountainbike (en racefiets) niet standaard op.

Je hebt de keuze uit twee soorten pedalen. Klikpedalen of platte pedalen. Die laatste groep ken je van de normale fietsen. Die eerste groep is voor beginners wel iets om even aan te wennen.

Platte pedalen zijn erg simpel. Je hebt geen speciale fietsschoenen nodig en je kunt desnoods met hoge hakken het bos in – alhoewel we dat dan toch niet aanraden. Het grote voordeel is dat je voet niet vastzit aan het pedaal. Je zet dus zo even een voet aan de grond als het moet.

Vrouwen Mountainbiken - pedaal plat DMR Vault
Platte pedalen zijn vaak in verschillende kleuren verkrijgbaar.

Maar omdat je niet vastzit aan het pedaal is de drukverdeling over je voet niet echt fijn. Je voelt bijvoorbeeld vaak precies waar je voet het pedaal raakt en dat kan best pijn doen bij langere ritten. We hebben diverse soorten platte MTB-pedalen in ons assortiment zoals de DMR Vault pedalen hierboven.

Klikpedalen geven houvast

Die pijn voel je niet of veel minder met klikpedalen. Daarbij zit in de zool van je schoen een kliksysteem waarmee je je voet vastzet op de pedalen. Je kunt beter kracht zetten en zelfs bij het omhoogtrekken van je been maak je een beetje snelheid.

Met een klikpedaal zit je voet stevig vast.
Met een klikpedaal zit je voet stevig vast.

Ook loop je vrijwel geen kans dat in een ruigere afdaling ineens je voet van de pedaal afschiet. Dat is dan wel weer een veilig idee. Er is heel veel keuze in soorten kliksysteem, maar SPD van Shimano is een systeem waar heel veel mensen mee werken en wat prima is voor de beginnende fietser.

Nadeel van klikpedalen ten opzichte van platte pedalen is dat je er even aan moet wennen. Om een voet aan de grond te zetten moet je even uitklikken. In het begin zul je daar ongetwijfeld wel een keer een foutje mee maken, met een (hopelijk bescheiden) valpartij tot gevolg.

Mountainbiken voor vrouwen - Shimano dubbel
Kun je niet kiezen tussen SPD of een plat pedaal? Met de Shimano PD-M324 krijg je ze allebei!

Een ander nadeel van klikpedalen is dat je er toch echt speciale schoenen bij moet kopen. Die heb je al voor een paar tientjes tot honderden euro’s. Dus je kan het zo gek maken als je zelf wilt.

Kun je niet kiezen? Dan kun je ook pedalen krijgen zoals de Shimano SPD PD-M324, met aan een kant het kliksysteem van Shimano, aan de andere kant is het een plat pedaal.

Fietsen met een rugzak en/of bidons?

Met de fiets en pedalen ben je er nu echt bijna. Je kunt zo de bossen in. Maar je wilt ongetwijfeld nog wel wat drinken onderweg. Ook nu mag je weer een keuze maken. Koop je een bidonhouder of twee en wat bidons of kies je voor een waterrugzak.

Het voordeel van de rugzak is dat je ernaast een handige watervoorraad vaak ook nog ruimte heb voor een reserveband en wat gereedschap. Het drinken is bovendien extra makkelijk via een slangetje dat je op je schouder vastzet.

Geen gezeul met bidons dus. Nadeel is wel dat je het systeem regelmatig goed schoon moet maken en je altijd een rugzak om hebt. Met hele hete dagen kan dat best zweterig aanvoelen.

Mountainbiken voor vrouwen
Voor een korte tocht is een bidon vaak wel genoeg.

Kies je voor losse bidons dan heb je naast bidonhouders waarschijnlijk ook een zadeltasje nodig om die reserve-binnenband en het gereedschap in te doen. Die zadeltasjes zijn er al onder de twintig euro en dat is een stuk goedkoper dan een waterrugzak.

Bedenk ook dat de meeste fietsshirts al wel drie of vier vakken hebben aan de achterzijde om spullen in te doen. Dus voor je telefoon en wat eten hoef je de rugzak niet per se te kopen.

Fietshelm is het belangrijkste!

Nu je fiets compleet is komt misschien wel het belangrijkste onderdeel van het mountainbiken, je helm! Want zonder helm hoor je niet op een mountainbike te zitten. Er zijn speciale mountainbike helmen te koop, maar als je toevallig nog een racefietshelm hebt liggen kun je die prima gebruiken.

Een mountainbikehelm heeft vaak aan de voorkant een 'klepje'.
Een mountainbikehelm heeft vaak aan de voorkant een ‘klepje’.

Het belangrijkste verschil is namelijk het klepje voorop de MTB-helm. Die houdt net wat meer modder uit je ogen dan een race-helm. Verder kun je als je het echt wild gaat maken in het bos of bijvoorbeeld gaat downhillen, kiezen voor een helm die je hele gezicht beschermt.

Fietshelm mountainbike goed fout - Mountainbiken voor vrouwen
Het afstellen van je fietshelm is belangrijk om de optimale bescherming eruit te halen.

Maar dat is voor een beginnende bikester waarschijnlijk nog een beetje overdreven. Over de juiste pasvorm en het afstellen van je helm hebben we eerder al een uitgebreid blog geschreven.

Heb je speciale mountainbike-kleding nodig?

Je bent eindelijk klaar! Maar je kunt de winkel nu nog in voor een fijne fietsbroek – al dan niet in een baggy variant – en een mooi MTB-shirt. Die speciale MTB-kleding heeft als voordeel dat ze wat steviger is dan de meeste wielrenkleding. Dan hoef je je dus geen zorgen te maken dat je bij de eerste de beste tak je je kleren kapotscheurt.

Met een gewone racefiets bibshort kun je prima mountainbiken.
Met een gewone racefiets bibshort kun je prima mountainbiken.

Ten opzichte van reguliere sportkleding ademt fietskleding vaak beter en heb je in de meeste broeken een fijne zeem zitten. Dat maakt het fietsen net wat comfortabeler. De echte mountainbike-broeken zijn trouwens een beetje Baggy – ruimzittend.

Een soort sportieve korte broek waar je vaak ook nog een zeem in terug kan vinden. Of je een baggy broek of een strakke wielrenbroek wilt dragen is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

De eerste rit op je mountainbike

Nu je je set helemaal compleet hebt, kun je voor het eerst een rit maken. Kies hiervoor niet meteen een super uitdagende trail met tig hoogtemeters maar ga voor een vlak bos. Laat jezelf eerst wennen aan je fiets en hoe hij stuurt en remt.

Als je niet gewend bent aan schijfremmen is het echt geen overbodige luxe even de tijd te nemen om te kijken hoe snel je stilstaat en hoe hard je moet remmen. Ook is het brede stuur echt iets waar je mee moet oefenen in een paar scherpe bochten.

Heb je het gevoel dat jij en je fiets elkaar begrijpen? Dan houdt niets je meer tegen. Helm op en gaan! Enkele tips weer van onze GMBN-vrienden.

Na de eerste kilometers – bandenwissel!

Na het maken van je eerste kilometers heb je inmiddels al wel een beetje door wat je sterke en zwakke punten zijn. Sommige punten moet je vooral trainen om beter te worden. Maar sommige punten kun je aan je fiets aan (laten) passen.

Een mountainbikeband kan cruciaal zijn in hoe je mountainbike zich gedraagt.
Een mountainbikeband kan cruciaal zijn in hoe je mountainbike zich gedraagt.

Een van de beste upgrades is het veranderen van banden. De standaardbanden op de meeste mountainbikes zijn vaak prima voor de eerste kennismaking. Maar als je meer wilt, dan kun je helemaal losgaan.

Allereerst moet je weten of je met of zonder binnenbanden wilt gaan fietsen. Het lijkt tegenstrijdig, maar zonder binnenband, het zogenaamde tubeless, verlaag je de kans op lekrijden.

Tubeless – Geen binnenbanden

Een ander voordeel is het gewicht. Een setje binnenbanden lijkt niet veel te wegen, maar elke ons die je niet omhoog hoeft te trappen is er weer een… Maar om tubeless te rijden moeten je wielen wel geschikt zijn, niet ieder velg kan namelijk tubeless (gemaakt worden).

Lees daarvoor onze uitgebreide handleiding Tubeless maken.

Tubeless, traditioneel en Tubeless Ready
Tubeless, traditioneel en Tubeless Ready

Daarnaast kun je een tubeless band wat minder hard oppompen. Het voordeel daarvan is dat je band meer contactmaakt met de grond en dus meer grip geeft. Een ander voordeel is dat je met een zachtere band beter kleine oneffenheden op je weg opvangt.

Een slappe band rolt – zonder dat jij het merkt – over kleine steentjes en takjes heen. Met een keiharde band voel je echt elk steentje en takje onder je door gaan. Dat klinkt perfect, maar het tubeless rijden betekent wel dat als je lekrijdt je toch weer een binnenband erin moet gooien.

Ook is het een stuk technischer om de band op je fiets te leggen. Je moet daar wel zin in hebben. Ook moet je zeer waarschijnlijk andere buitenbanden kopen, niet elke buitenband is namelijk geschikt om tubeless te maken.

Mountainbike banden keuzegids
Zie je door de banden het bos niet meer? Lees dan onze keuzegids Mountainbike banden!

Nadat je hebt bepaald of je tubeless gaat of niet kun (of moet) je ook een andere buitenband op je fiets zetten. Daar is zoveel keuze in afhankelijk van wat jij wilt. Rij je veel met regen en in de modder? Dan moet je een hele andere band erop leggen dan als jij een mooiweer-rijdster bent.

Ga jij elke week een keer het bos in ongeacht het weer? Ook daarvoor is dan weer een goede allround-band te vinden. Qua prijs maakt het eigenlijk niet heel erg veel uit welke band je wilt hebben. Kijk dus vooral naar de omstandigheden waarin je fietst en laat je niet door de prijs leiden.

Meer weten? Kom naar een van de Mantel superstores!

Wil jij meer weten over mountainbiken? Kom dan langs bij onze superstores in Arnhem of Den Bosch. Op de eerste verdieping staan onze MTB-specialisten voor je klaar. Zij kunnen je feilloos helpen met het maken van een keuze.

Ze weten ook precies welke mountainbikes speciaal zijn afgestemd voor vrouwen en of dat voor jou eigenlijk wel nodig is. Met een beetje geluk sta jij dan binnen een dag al met je nieuwe mountainbike in het bos. Veel plezier alvast!

Inspiratie

Om je alvast warm te maken om te beginnen met mountainbiken hebben we nog een leuk filmpje voor je. Hier zie je Rachel Atherton de strijd aangaan met 200 vrouwen in een door Red Bull geregelde wedstrijd, de Red Bull Foxhunt. De 200 vrouwen hebben een voorsprong van een paar honderd meter en aan Atherton de taak er zo veel mogelijk in te halen. Dit heeft ze erg verdienstelijk weten te doen. Vooral als je bedenkt dat ze al heel snel een lekke band heeft…

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 fietsers over “Mountainbiken voor vrouwen – De (al-dan-niet) complete gids voor beginners”

  1. Ja, ik zie altijd 3 grote verschillen bij damesfietsen (ook hierboven) 1. De zithouding. Bij de heren staat het zadel hoger dan het stuur, bij de dames is het stuur hoger dan het zadel. In mijn beleving fietst dat beroerd. 2. De suffe kleuren die leveranciers altijd weer op de damesfietsen moeten leveren. I’m done with shrink it and pink it! 3. De prijs. Een damesfiets in dezelfde prijsklasse is vaak lager afgemonteerd. Wil je gelijkwaardige afmontage dan is de prijs hoger dan het herenmodel. Ergo: ik fiets op een herenmodel zowel race als MTB en dat werkt perfect!

  2. Hoi Snuitje,
    Bedankt voor je reactie. Het kiezen van een fiets is altijd erg persoonlijk. De zithouding is ook iets waar iedereen zijn eigen voorkeur voor heeft. Het kan heel goed dat sommige dames op dat gebied veel beter af zijn met een herenfiets. Als dat zo is dan raden we dat ook zeker aan. De kleuren kunnen we helaas niets aan doen. En de prijzen kunnen sterk variëren afhankelijk van de afmontage. Hier moeten ook de dames een keuze maken tussen hoe intensief ze de fiets willen gebruiken en welke eisen ze er aan stellen. Daarom hebben we een groot aanbod aan verschillende damesmodellen.

Gerelateerde berichten


Meest gelezen