Deel dit bericht

Mantel routes – De mooiste fietsroutes voor ieder type fietser!

Fietsen is genieten! Of je nou op de racefiets, mountainbike, gravelbike, stadsfiets of op een andere fiets rijdt, elk type fiets heeft zijn charmes. Je kunt je fietsrit nog een stuk leuker maken door nieuwe routes te fietsen en op plekken te komen waar je nog nooit eerder bent geweest. Daarom hebben we bedacht om alle prachtige fietsroutes van onze medewerkers én onze klanten te bundelen. Alle fietsroutes op deze pagina zijn te downloaden via Komoot. Als je de regio waar de Tour begint hebt ontgrendeld, kun je deze als GPX-bestand downloaden en op je fietscomputer gebruiken. Zo kun je snel op weg om de mooiste fietsroutes te fietsen op het moment dat het jou uitkomt!

Vind hier direct de Mantel routes per type fiets – Inhoudsopgave

 1. Racefietsroutes
 2. Mountainbikeroutes
 3. Gravelroutes
 4. Stadsfiets en e-bikeroutes

Racefietsroutes

Op de racefiets kun je gemakkelijk flinke afstanden fietsen. Doordat je zoveel kilometers kunt afleggen, kun je onderweg ontzettend veel verschillende nieuwe highlights tegenkomen. Zo vind je in Zuid-Limburg verschillende verborgen klimmetjes, is het op de Veluwe een stuk heuveliger dan je misschien zou denken, kom je in Drenthe langs de hunebedden en vind je in Friesland fantastische vergezichten en pittoreske dorpjes. Hieronder vind je per provincie een aantal routes om eens zelf te fietsen. Volgens onze klanten zijn dit de beste routes!

Vind hier direct de routes per provincie – Inhoudsopgave

 1. Racefietsroutes in Gelderland
 2. Racefietsroutes in Limburg
 3. Racefietsroutes in Utrecht
 4. Racefietsroutes in Noord-Brabant
 5. Racefietsroutes in Zeeland
 6. Racefietsroutes in Zuid-Holland
 7. Racefietsroutes in Noord-Holland
 8. Racefietsroutes in Flevoland
 9. Racefietsroutes in Overijssel
 10. Racefietsroutes in Drenthe
 11. Racefietsroutes in Friesland
 12. Racefietsroutes in Groningen

Racefietsroutes in Gelderland

Dat je in Gelderland niet alleen maar vlakke routes hebt, bewijst de route van collega Dennis wel. In de prachtige omgeving van het Rijk bij Nijmegen vind je glooiende heuvels en steile verborgen klimmetjes. Deze route voert je vanaf Nijmegen richting de heuvels bij Mook en vervolgens door naar Duitsland via het Reichswald. Het mooie aan deze route is dat het landschap continu blijft veranderen. Je fietst eerst in de heuvels, vervolgens ga je via Duitsland richting de polder bij Ooij en een paar kilometer verder duik je terug de heuvels in bij Groesbeek. Ben je een echte allrounder? Dan past deze route goed bij jou!

Ook deze route van Sander gaat door de omgeving van Nijmegen en een stukje Duitsland. De fietsroute van Sander start bij de Ooijpolder, een populair fiets- en wandelgebied naast Nijmegen. Vervolgens ga je via de dijk richting Duitsland. De wegen hier zijn hier vaak rustig waardoor je lekker door kunt fietsen. Na deze heerlijke warming-up kom je aan bij Kleve, hier begint het eerste echte klimwerk richting de Klever Berg en blijf je daarna over glooiende wegen fietsen. Heb je nog wat over in de finale? Maak je borst maar nat, want de klimmen op de Vogelsang, Hohldörn, Oude Kleefsebaan, Oude Holleweg en Ubbergse Holleweg volgen elkaar in een rap tempo op. Zoek ze maar eens op of ontdek ze op de fiets, die klimmen blijven je nog wel even bij!

Natuurlijk mag het gebied rondom de Posbank ook niet ontbreken. Hier heeft collega Rik een geweldige route voor gemaakt van 109 km met bijna 1000 hoogtemeters. Rik waarschuwt je, de klimmetjes gaan pijn doen! En dat is ook niet zo gek, want na een paar kilometer mag je de Italiaanseweg al bedwingen.

Wil je een keer niet racen, maar beleven? Rijd dan deze fietsroute van Bas! De route gaat over alle paden van Het Nationale park de Hoge Veluwe en prachtige heideroutes over de Ginkelse Heide. Deze route is absoluut niet voor de snelheid, maar de schoonheid! Let op: om toegang te krijgen tot het park heb je een entreekaart nodig. Deze is op locatie of online aan te schaffen.

Racefietsroutes in Limburg

Heb je niet zoveel tijd om te fietsen, maar zoek je wel een uitdaging? Dan is deze route van Sanne een goede keuze. In een rondje van 44 kilometer pak je maar liefst 600 hoogtemeters mee. Daarnaast rijd je in deze route ook over één van de mooiste klimmen van Zuid-Limburg: de Camerig.

Zuid-limburg: voor veel fietsers het Mekka van Nederland wat betreft heuvels. Deze route pakt de meeste Zuid-Limburgse klassiekers in één rit. Zo rijd je in deze route onder andere over de Cauberg, Eyserbosweg, Loorberg en Camerig. Klimmen die bekend zijn geworden door de Amstel Gold Race. Pieter: “Heerlijke rit met mooie uitzichten. Je zal goed afzien op deze route. Maar gevolgd door een biertje in het centrum van Maastricht is het weer helemaal genieten. Hoe mooi wil je het hebben?”

De volgende route is ingestuurd door Alan. Veel fietsers trekken naar Zuid-Limburg om in de heuvels te klimmen. Meestal worden dan alle beroemde heuvels overwonnen, maar in Zuid-Limburg zijn nog veel meer mooie beklimmingen die helemaal niet bekend zijn. Daar heeft Alan een deze route voor gemaakt, zodat je ook eens wat anders fietst dan de beklimmingen die in de Amstel Gold Race zijn opgenomen. Deze route telt maar liefst 8 klimmen over bijna 500 hoogtemeters: Ransdalerweg, Mareheiweg, Boschweg, Stoepert, Vauwerberg, Moorheide, Klingeleberg en Imstenrade. De route gaat over kleine, goed begaanbare wegen waar over het algemeen weinig verkeer komt en op veel plaatsen heb je een mooi uitzicht over de Limburgse heuvels.

Racefietsroutes in Utrecht

Vanaf Superstore Utrecht kun je veel verschillende kanten uit. Dit rondje van collega Simcha is één van onze favorieten omdat dit veel bekende natuurgebieden doorkruist. Deze route van maar liefst 180 km vraagt in elk geval een goede conditie en voorbereiding! Als de laatste voorraden zijn ingeslagen vertrek je langs het kanaal en langs de Vecht richting de Loosdrechtse plassen. Hierna rijd je langs de Vecht naar Nigtevecht, waar je het kanaal oversteekt. Vervolgens is het genieten ge-BLAZEN (letterlijk) langs het kanaal, waarna je heerlijk kan vertoeven in omgeving Vinkeveen. Daarna wordt ook de Meije aangedaan, een zeer populair fietsweggetje maar desondanks altijd rustig! Daarna blijf je in een soortgelijke omgeving rondom Boskoop, waarna via Papekop naar Woerden gefietst wordt. Daarna volgt nog één laatste lus door de polders, waarna je voordat je het doorhebt zo weer de Superstore inrijdt!

Racefietsroutes in Noord-Brabant

Onderstaande route biedt volgens collega Hidde het mooiste van Zuid-Oost Brabant en zelfs een stukje België. Uitgestrekte heidevelden, mooie landerijen en een tussenstop bij de trappistenabdij van de Achelse Kluis. Wat wil een mens nog meer?

Deze route van Jeroen voert je door de mooie natuur van West-Brabant en Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide. Vanuit Roosendaal rijd je door de landerijen rond Wouwse Plantage richting de bossen ten zuiden van Bergen op Zoom. De Brabantse Wal is hier een opvallende oneffenheid in het verder vlakke landschap. Nadat je de snelweg A4 bent overgestoken beklim je de Brabantse Wal over de Vossenweg. Geen buitencategorie, maar wel een mooie gelegenheid om even alles te geven en een scherpe tijd op dit Strava segment neer te zetten. Na de afdaling richting de lagergelegen zeekleipolders rijd je richting Woensdrecht. Hier vind je de Rijzendeweg. Zoals de naam doet vermoeden gaat deze weg flink omhoog. Vervolgens gaat het richting Hoogerheide nog een paar keer omhoog en omlaag.
Via de Trambaan koers je richting Ossendrecht. Onder Ossendracht steek je de grens met België over. Zodra je België inrijdt klapper je over een pittige kasseistrook. Door de bossen rij je langs Kasteel Ravenhof richting grensdorp Putte. Net voor Kalmthout ga linksaf de Kalmthoutse Heide op. De Verbindingstraat loopt dwars door dit schitterende natuurgebied. Via Essenhoek en Nispen rijd je terug richting Nederlands grondgebied. Als je nog geen genoeg hebt van de mooie natuur is het Molenbeekpad richting Roosendaal een waardige afsluiter.

Racefietsroutes in Zeeland

In Zeeland speelt wind vaak een grote rol tijdens je fietsrit. Deze route van Reinoud wordt de ‘Zeeuwse Wind wielerroute’ genoemd met als taaie tegenstander: de zeewind! Pal op kop of hard langs de zijkant en letterlijk stoempen maar. De Roo, Middelkoop en Raas gingen Reinoud al voor. Dit was letterlijk knallen, afzien op dijken, door de duinen en langs het water maar bovenal genieten van wat Nederlandse kenmerken zoals: de Oosterscheldekering, Neeltje Jans en natuurlijk wind in de rug op de Zeelandbrug. Mooie bijkomstigheid is dat je over 3 eilanden fietst. Wat Reinoud betreft een zware, maar prachtige route. Eenmaal over de finish hoor je bij de grote mannen.

Racefietsroutes in Zuid-Holland

Onderstaande route is ingestuurd door Josh. Lees hier zijn prachtige beschrijving over zijn route: De route begint aan de Bergse Rechter Rottekade. Van daaruit pakken we heel de Rotte tot de snelweg, vlakbij zijn oorsprong in Moerkapelle. Onderweg testen we de klimbenen héél voorzichtig in het Hoge Bergse Bos (9 hoogtemeters!). We draaien zuidwaarts en pakken de slingerende Slingerkade waar de wind altijd een duit in het zakje doet; ze zouden hier nog eens een waaierkoers moeten organiseren! Via Nieuwerkerk wordt met de Hollandsche IJssel aan de zijde koers gezet richting Moordrecht, Gouda en het pittoreske Haastrecht. Na een tussenstop met koffie en gebak duiken we de polder van de Krimpenerwaard in langs de kronkelende en bij vlagen schilderachtige Vlist. Via Schoonhoven en Ammerstol keren we weer richting het westen, huiswaarts. Maar eerst langs mijn oude thuis, mijn geboorteplaats Lekkerkerk, om even gedag te zeggen tegen de familie. Via de groene Loet steken we de Hollandsche IJssel weer over via de Algerabrug (nog een paar hoogtemeters) om de laatste rivier mee te pakken: de Maas. Dat kan maar één ding betekenen: bijna thuis. Uitrollen over de Maasboulevard, nog een paar keer trappen door de stad en de mooiste route door Zuid-Holland is met 87 km weer rond.

Racefietsroutes in Noord-Holland

Deze schitterende route van ruim 85 km in de kop van Noord-Holland is ingezonden door Roel. Je fietst door prachtige polders en langs kleurrijke tulpenvelden. Vervolgens rijd je langs de Noord-Hollandse kust waarbij je uitkijkt op zee. Dan door de Donkere Duinen bij Julianadorp en om Den Helder heen. Als laatste om het prachtige Amstelmeer heen en weer richting de Wieringermeerpolder. Noord-Holland op zijn best!

Een prachtige foto die Roel heeft gemaakt tijdens zijn fietsrit!
Een prachtige foto die Roel heeft gemaakt tijdens zijn fietsrit!

Racefietsroutes in Flevoland

Deze route van Dennis gaat door het hart van Nederland: Flevoland. Zoals Dennis zelf zegt: “Nederland (vorm) in een dag fietsen? Dat kan zeker, bekijk snel de route en je staat versteld!” En versteld staan we zeker, vrijwel de gehele route gaat over goede fietspaden. Goed asfalt en lekker doorfietsen dus. Ideaal voor een afstand van maar liefst 143 kilometer. Bekijk voor je rit even de weersvoorspellingen want er staat vaak een verraderlijke wind in Flevoland!

Racefietsroutes in Overijssel

Wanneer je in Overijssel gaat fietsen, dan mag de Sallandse Heuvelrug hierin zeker niet ontbreken. Deze route van collega Babette biedt het allermooiste van de Sallandse Heuvelrug! Babette: “Mijn favoriete route in de omgeving van Nijverdal waar ik niet op uitgekeken raak. Het is een heel divers rondje waar alles inzit. Steile klimmen, maar ook prachtig glooiende wegen over de heide, afgewisseld met vlakke stukken waar de wind zich kan laten zien. En ook belangrijk: heel veel leuke plekken om onderweg te stoppen voor koffie en appeltaart!”

Racefietsroutes in Drenthe

De route van collega Karen doet je denken aan een minivakantie, net over de grens. In Schoonebeek duik je de grens over naar Duitsland. Hier kom je volgens Karen in een soort ‘teletubbieland’ terecht. Heerlijk glooiende wegen, met verre uitzichten over glooiende weilanden. Als je de grens weer oversteekt, kom je in Overijssel terecht en rijd je een stuk langs de Vecht. Het laatste stukje, van Coevorden richting Schoonebeek, fiets je over een soort ‘geheime weg’. Een achteraf liggend fietspad waarbij je langs de rivier ‘Grenzaa’ rijdt, wat Nederland van Duitsland scheidt. Kortom, een heerlijke ronde met afwisseling tussen een glooiend en een vlak gebied, waarbij je ook door stukken bos en open gebieden rijdt.

Racefietsroutes in Friesland

De route van collega Roel is eentje die hem doet herinneren aan zijn Friese roots. “Ik kan altijd ontzettend genieten van de mooiste paadjes door de mooiste natuurgebieden. Dit was vroeger toen ik in het Friese Gorredijk woonde één van mijn favoriete rondjes op de racefiets. Snellere lange stukken langs het water en door de weilanden afwisselen met smalle, kronkelende fietspaadjes door schitterende bossen, hei en veengebieden. Zo fiets je in deze route dwars door het Fochteloërveen en Nationaal Park Drents-Friese Wold. Een aanrader!”

Racefietsroutes in Groningen

Op zoek naar een niet al te grote ronde om te fietsen vanuit de stad Groningen? Dan is deze route van Renske iets voor jou. Tijdens deze route fiets je via fijne rustige verharde paden door De Onlanden. Ook loopt deze route door het pittoreske dorpje Oostwold. Vervolgens kom je over de Bauke Mollema brug, die nog voor enig klimwerk zorgt in het verder vrij vlakke Groningen. Tot slot zal je met deze route ook nog door de stad Groningen fietsen, waaronder het stadspark. Stoplichten en andere verplichte verkeers-stops zijn zoveel mogelijk uit de route gehaald.

Mountainbikeroutes

De afgelopen jaren zien we veel nieuwe mountainbikeroutes ontstaan door heel Nederland. En dat is natuurlijk niet zomaar, Nederland heeft een prachtige natuur waar je met de mountainbike doorheen mag fietsen op de daarvoor aangewezen routes. Misschien zie je door al die routes zelfs de bomen door het bos niet meer. Hieronder vind je een aantal mountainbikeroutes van onze collega’s en die van onze klanten. Een goede inspiratie voor je volgende MTB-rit!

Vind hier direct de routes per provincie – Inhoudsopgave

 1. Mountainbikeroutes in Gelderland
 2. Mountainbikeroutes in Limburg
 3. Mountainbikeroutes in Utrecht
 4. Mountainbikeroutes in Noord-Brabant
 5. Mountainbikeroutes in Zeeland
 6. Mountainbikeroutes in Zuid-Holland
 7. Mountainbikeroutes in Noord-Holland
 8. Mountainbikeroutes in Flevoland
 9. Mountainbikeroutes in Overijssel
 10. Mountainbikeroutes in Drenthe
 11. Mountainbikeroutes in Friesland
 12. Mountainbikeroutes in Groningen

Mountainbikeroutes in Gelderland

Het MTB-rondje van Montferland is volgens collega Pim dé meest veelzijdige aangelegde MTB-route die er momenteel is. Met ruim 380 hoogtemeters op een lengte van 32,3 kilometer is dit naast een klimparcours ook een zeer veelzijdige ronde: single tracks, lange afdalingen en mooie verbindingswegen tussen de bossen in. Er zijn verschillende startpunten, zodat je vanuit iedere kant kunt beginnen. Ook extra lusjes naar bijvoorbeeld Elten zijn mogelijk, zodat je altijd je gewenste aantal kilometers kunt rijden. Juist omdat deze ronde varieert in verschillende disciplines raak je niet snel uitgeleerd of verveeld. Natuurlijk zijn er genoeg momenten om links of rechts te genieten van flora en fauna!

De mountainbikeroute van Lochem slingert over de Lochemse berg. Hierdoor worden zoveel mogelijk hoogtemeters meegepakt. Pittige klimmetjes worden afgewisseld met snelle afdalingen en mooie flows over de trails. Vergeet niet om onderweg te genieten van de natuur om je heen. Dit kan perfect bij de Koepel op de Kale Berg na deze beklommen te hebben. Met een hoogte richting de 50 meter heb je een mooi uitzicht over Barchem. De route Vorden die hierop volgt in de route van Steven is vlakker en ideaal te combineren met de route van Lochem. Hier worden langere rechte stukken afgewisseld met meerdere mooie singletracks. Deze routes vallen onder het MTB netwerk Achterhoek, de andere routes in de omgeving sluiten perfect op elkaar aan met een totale lengte van meer dan 100 kilometer. Dus mocht je nog meer kilometers maken kun je zelfs nog wat extra routes meenemen vanuit deze route. Een mooie uitdaging dus!

In Nijmegen wordt de afgelopen jaren hard gewerkt om prachtige mountainbike routes aan te leggen in het Rijk van Nijmegen. Inmiddels zijn de routes al een paar keer benoemd als mooiste mountainbikeroutes van ons land. Omdat er nog volop aan de routes wordt gewerkt kan het zijn dat er soms een omleiding in de route zit, dit staat altijd duidelijk aangegeven. Je kan kiezen tussen verschillende routes (rood, paars, blauw en groen) maar deze zijn ook uitstekend te combineren voor wanneer je wat langer wil genieten op de MTB. In deze route zijn rood en paars gecombineerd waardoor je ongeveer 30 kilometer onderweg bent. De rode route is wat technischer. Bochtige singletracks worden afgewisseld met de nodige hoogtemeters. Ook de paarse route biedt met venijnige, steile klimmetjes, snelle afdalingen en gave kombochten veel variatie. Combineer dit met de prachtige bossen en afwisselende natuur en je zit met één grote glimlach op de mountainbike! Een absolute aanrader.

Mountainbikeroutes in Limburg

Deze MTB route in Zuid-Limburg is ingestuurd door Patrick. Het parcours ligt bijna helemaal in bosrijk gebied. Deze route heeft de moeilijkheidsgraad moeilijk dus zal erg zwaar zijn voor beginners. Zoals Patrick zelf zegt: “om het gevoel na de rit helemaal compleet te maken kun je genieten van een heerlijke versnapering bij Boscafé ’t Hijgend Hert. Een echte aanrader!”

Mountainbikeroutes in Utrecht

De route van Justin begint met een mooi stukje dichtbij het vliegveld van Soesterberg. Vervolgens ga je volledig op in het bos en kom je herboren terug, aldus Justin! Je in deze route veel opties om te verlengen voor als je je onoverwinnelijk bent gaan voelen onderweg. Verleng de route bijvoorbeeld door de nieuwe Den Treek route te ontdekken of verplaats de startplek een stukje naar de Soesterduinen. Met deze route fiets je in het hart van de Utrechtse Heuvelrug met de eindeloos geroemde fietsroutes Austerlitz en Zeist als basis. Een ervaring om niet snel te vergeten!

Mountainbikeroutes in Noord-Brabant

Deze route van collega Dennis combineert verschillende mountainbikeroutes om tot een uitdagende afstand te komen. Via de verbindingswegen die aan de routes vastzitten kom je gemakkelijk bij een andere route terecht. In de route zitten veel singletracks verwerkt en vind je ook een klein beetje hoogteverschil. Deze route is voor iedere mountainbiker geschikt, maar zeker niet saai!

Mountainbikeroutes in Zeeland

Toen we collega Bram vroegen naar een mountainbikeroute in Zeeland, zei hij dat Westerschouwen in dit lijstje moest staan. Het is een erg kleine route van maar 5,9 kilometer, maar hij is pittig. Er zit namelijk vrij veel hoogteverschil in. De route doorkruist de duinen van Westerschouwen en zorgt ervoor dat je ook aan je technische skills kan werken. Zo zit er een kleine drop-off in de route en mag je door het mulle zand een pittige klim omhoog fietsen. Een leuke uitdaging in een klein rondje dus!

Mountainbikeroutes in Zuid-Holland

De volgende route is gedeeld door Annick! Deze route is een combinatie tussen duinen, weiland, verharde paden en bossen. In het begin van de route fiets je door de duinen met uitzicht op zee. Erg mooi en leuk om deze route te doen. De omgeving veranderd steeds en je rijd een stukje door Goedereede. Dit is volgens Annick een erg leuk en oud stadje om doorheen te fietsen!

Mountainbikeroutes in Noord-Holland

De volgende route is ingezonden door Jeroen. Volgens hem loopt deze route door één van de mooiste gebieden van Nederland. “Bos, duinen, weiland, fietspad, bospad en strand. Alles komt in deze route aan bod! Het is rustig fietsen hier, jong en oud, prof of recreant; iedereen is hier buiten en geniet. Het contrast van natuur en de Hoogovens langs de route is schitterend! Hier heb je alles wat je wil op de fiets dus kom kijken en geniet!” Aldus Jeroen.

Mountainbikeroutes in Flevoland

De route die we van Peter-Jan hebben gaat over de aangelegde MTB-route van Dronten. In deze route zitten verschillende drop-offs en kleine klimmetjes verwerkt. Je kunt hier verschillende lusjes volgen of gewoon de GPX-route volgen waardoor je de gehele route kunt fietsen. En is de route te kort voor je? Dan rijd je ‘m toch gewoon nog een keer?!

Mountainbikeroutes in Overijssel

Deze route van collega Michiel gaat over de mountainbike route van Ootmarsum. Michiel heeft hier een aantal technische stukken uit de route gehaald, waardoor deze ook voor beginners makkelijker is om te fietsen.


Mountainbikeroutes in Drenthe

Wanneer je mountainbikeroutes in Drenthe zoekt, dan mag Gieten hierin eigenlijk niet ontbreken. Dit is de thuisbasis van o.a. de Hondsrug Classic en Superprestige Gieten. Deze route is ingezonden door Richard en hij vat de route kort maar krachtig samen: “Dit is een heerlijke route met ups, downs en zalige kombochten. Genieten!” Zelf deze route ervaren? Download dan snel deze route naar je fietscomputer en ga op avontuur!

Onderstaande route is ingezonden door Ekke Douwe. Deze route gaat door de drie noordelijke provincies: Drenthe, Groningen en Friesland. Ekke Douwe: “Deze route begint in het mooie Drenthe en via wat zand en gravel paden zakken we af richting de mooie heide bij Bakkeveen, Friesland. Natuurgebied ”t Mandefjild. Via de vele paadjes, zand, schelp en asfalt fietsen we door Bakkeveen naar Duurswoude: Natuurgebied Duurswouderheide. Hier kan de mountainbiker maar ook de wandelaar zijn geluk niet op. Een prachtige omgeving met rijke historie. Op de weg terug nogmaals via ’t Mandefiljd en dan door de bossen naar Zevenhuizen om vervolgens te eindigen in Drenthe. Ja, 1 ochtend 2 heides en 3 provinciën. Wat wil een mens nog meer.”

Mountainbikeroutes in Friesland

Of je in Friesland alleen maar open velden en water hebt? Zeker niet! Deze MTB-route in Beetsterzwaag bewijst dat. Het grootste deel van deze route gaat namelijk door het bos. Deze route is gedeeld door Lennart. “Het is een MTB route in mijn achtertuin, binnen 10 minuten zit ik op de route. Dit jaar voor het eerst naast de racefiets, aan het mountainbiken in de winter en mede door deze route door het prachtige bosgebied van Beetsterzwaag zal ik het blijven doen. Deze route is heel divers, van singletracks, slalom stukjes en uitdagende boomwortels tot schitterende bospaden.” Let op: voor het fietsen op deze route heb je een Natuurmonumenten MTB-vignet nodig.


q

Mountainbikeroutes in Groningen

De route die is ingestuurd door Arjen, loopt door de Groningse Veenkoloniën in Veendam. De route is met een kleine 23 km niet heel lang, maar biedt genoeg afwisseling om er een leuke route van te maken. Ben je met de MTB in Groningen? Dan is deze route zeker een aanrader!

Gravelroutes

Het geweldige aan het fietsen op gravelwegen is dat je vaak op plekken komt waar je nog nóóit eerder bent geweest. Het lastige aan het maken van een gravelroute, is dat je moet weten waar je wél en niet langs kunt gaan. Dat doe je door zoveel mogelijk zelf te ontdekken. Gelukkig hebben wij hieronder een aantal routes waarmee je zeker weet dat je een fantastische route gaat fietsen!

Vind hier direct de routes per provincie – Inhoudsopgave

 1. Gravelroutes in Gelderland
 2. Gravelroutes in Limburg
 3. Gravelroutes in Utrecht
 4. Gravelroutes in Noord-Brabant
 5. Gravelroutes in Zeeland
 6. Gravelroutes in Zuid-Holland
 7. Gravelroutes in Noord-Holland
 8. Gravelroutes in Flevoland
 9. Gravelroutes in Overijssel
 10. Gravelroutes in Drenthe
 11. Gravelroutes in Friesland
 12. Gravelroutes in Groningen

Gravelroutes in Gelderland

Onderstaande route van Erik is gebaseerd op een van zijn favoriete wielerkoersen: de Strade Bianche! Erik heeft zijn route dan ook de ‘Strade Komoot’ genoemd en dat is niet voor niets. De Veluwezoom en de Loenermark zit bomvol mooie gravelstroken, waarvan de meeste ook nog eens goed te doen zijn met de racefiets. Al is het wel handig om minimaal 28 mm banden en een beetje stuurmanskunst te hebben. Deze route brengt je langs weidse uitzichten, de hoogste waterval van Nederland en sluit af op de Italiaanse weg.

De gravelroute van Erwin, onze storemanager van Superstore Utrecht is er eentje voor op je bucketlist! Met start en finish in Ede, fiets je zo Ginkelse Heide en Eder Heide op. Deze route kruist vele gravelstroken die je ooit eens gefietst moet hebben.

Deze aangepaste ‘gravel route Veluwezoom XL’ van Erwin voert je met een kleine aanloop vanaf de P+R aan de A50 over de officiële MTB route van Natuurmonumenten, met hier en daar een kleine aanpassing om het voor de gravelbike leuk te houden. Zo behoudt de aangepaste route de pittige hoogtemeters aan de zuidkant die deze route zo uitdagend maken, terwijl het slecht lopende stukken en technische stukken singletrack overslaat.
Wat overblijft is deze heerlijke gravelroute door de Veluwezoom en Loenermark.

Benieuwd naar de favoriete producten van Erwin om zijn gravelroutes te fietsen? Lees hier verder!

Naast de Veluwe, heeft Gelderland nog een regio waar je prachtig kunt rondfietsen op je gravelbike. Namelijk de Achterhoek! De volgende route is ingestuurd door Han, dit is zijn beschrijving: “De mooiste gravel-paden vind je in de Achterhoek. Onderweg zijn er meerdere gelegenheden voor een koffie-stop. De route is makkelijk uit te breiden of in te korten. Onderweg praktisch geen drukke of gevaarlijke wegen. Je vindt in deze route mooie vergezichten met in de verte zicht op de kerkdorpen waar je via verrassende paden naartoe rijd.” Deze route is overigens ook goed te doen met een racefiets met dikkere banden, gezien de route voor ongeveer 30 kilometer over asfalt gaat.

Zoek je een route waar iets meer onverharde stukken in zitten? Dan is deze gravelroute door de Achterhoek van Frank iets voor jou! De route start in Wehl en draait helemaal om Doetinchem heen. “In de route zit echt alles. Lekker afwisselend met gravel, zand, slootkant, hard, zacht en stukjes asfalt om de verbinding te maken tussen het mooie Kruisberg, Slangenburg en Montferland. Gedeeltes waar je technisch (cross) kunt rijden en mooie snelheidspaden. Afwisseling van bos en weilanden in een lekkere groene omgeving vol historie. In alle weersomstandigheden een leuke uitdagende route. Kortom genieten!” Aldus Frank.

Gravelroutes in Limburg

We kennen Limburg als perfecte fietsprovincie dankzij tochten als de Amstel Gold Race en Limburgs mooiste. Maar je kunt ook geweldige gravelroutes fietsen in Limburg. Dat bewijst deze route van Frank. Zoals Frank zegt: “Deze 65 km is de perfecte gravelrit door Zuid-Limburg, aangezien ie lekker heuvelig is en er maar minimaal asfalt kilometers in zitten.”

Gravelroutes in Utrecht

De Utrechtse Heuvelrug is één van de mooiste gravel gebieden van Nederland. Deze ingezonden route door Stephan is een gravel route die niet te lang is maar wel uitdagend. Door een aantal stukken singeltrack van de MTB route Austerlitz en Amerongen mee te pakken. Ruim driekwart van de route loopt over gravel en onverharde paden door de mooiste bossen en weilanden van de Utrechtse Heuvelrug. Onderweg een aantal gelegenheden voor een (takeaway)-kop koffie zoals de Proloog in Amerongen. Let op: je hebt voor deze route een MTB vignet van de Utrechtse heuvelrug nodig!

Onderstaande route is gedeeld door Joost. “De standaard Gravel-uitdaging in de USA is 100 mile. Kan dat ook onze drukbevolkte Randstad? Jazeker: deze route van 100 mijl stuurt je over de vele mooie gravelpaden van de Utrechtse Heuvelrug en het Gooi. En met 600 hoogtemeters valt er ook nog aardig wat te klimmen. Tip: rijdt deze route op een doordeweekse dag, dan heb je volop ruimte!”

Gravelroutes in Noord-Brabant

Deze gravelroute van Nico start en finish bij Den Bosch. Deze fietsroute heeft veel afwisseling in landschap, ondergrond en hoogte. Je komt langs oude spoorlijnen, kamp Vught en over de Campina, een prachtig natuurgebied. En mocht je nog een klein stukje eraan toe willen voegen? Dan fiets je zo naar onze Superstore Den Bosch.

De volgende gravelroute door Brabant is ingestuurd door René. Volgens hem heeft deze rit alles in zich: rijden over asfalt, gravel, straatstenen, hard zand, los zand, bospaden, fietspaden en landwegen. De route voert door het landelijk gebied ten oosten en zuiden van Tilburg. René is zelf gestart bij Trappistenklooster Koningshoeve (La Trappe) en heeft het rondje van 88 km met droog weer gereden. René dacht de regio Tilburg goed te kennen, totdat hij deze route reed. ‘Ik ben in prachtige natuurgebieden geweest die geheel nieuw voor mij waren. Deze route bevat alles wat een fietstocht buiten de gebaande paden zo mooi maakt!’ Er is maar één manier om daar achter te komen…

Gravelroutes in Zeeland

Gravelroutes in Zuid-Holland

Gravelroutes in Noord-Holland

Onderstaande route is gemaakt door Luc en begint bij Hilversum. Vanuit daar duik je al snel de heidevelden en gravelwegen in bij de Zuiderheide en Laarderwasmeer. Hij heeft de route zelf gefietst in de ochtend van de Strade Bianche. “Wat is er mooier dan op de dag van Strade Bianche eerst zelf een prachtige tocht te maken met vrijwel uitsluitend schitterende gravel- en bospaden en daarna meer dan voldaan thuis te komen en Mathieu van der Poel in Siena te zien winnen?”

Gravelroutes in Flevoland

Gravelroutes in Overijssel

De onderstaande route is ingezonden door Jan. Volgens Jan is het fietsen in de tuin van Nederland (Salland) geweldig. Met een afwisselend landschap en rustige wegen kun je optimaal genieten in het Sallandse landschap.

Ben je in de buurt van Deventer? En zoek je een toffe gravelrit in de buurt? Zoek niet verder, deze rit van Sebastiaan is de rit die je zoekt. Met deze gravelroute is het heerlijk dwalen met de gravelbike rondom Bathmen met uitstapjes vanuit Overijssel naar Gelderland.

Gravelroutes in Drenthe

Gravelroutes in Friesland

Gravelroutes in Groningen

Stadsfiets en e-bikeroutes

Vind hier direct de routes per provincie – Inhoudsopgave

 1. Stadsfiets en e-bikeroutes in Gelderland
 2. Stadsfiets en e-bikeroutes in Limburg
 3. Stadsfiets en e-bikeroutes in Utrecht
 4. Stadsfiets en e-bikeroutes in Noord-Brabant
 5. Stadsfiets en e-bikeroutes in Zeeland
 6. Stadsfiets en e-bikeroutes in Zuid-Holland
 7. Stadsfiets en e-bikeroutes in Noord-Holland
 8. Stadsfiets en e-bikeroutes in Flevoland
 9. Stadsfiets en e-bikeroutes in Overijssel
 10. Stadsfiets en e-bikeroutes in Drenthe
 11. Stadsfiets en e-bikeroutes in Friesland
 12. Stadsfiets en e-bikeroutes in Groningen

Stadsfiets en e-bikeroutes in Gelderland

Onderstaande route is ingestuurd door Maurice. Hij fietste afgelopen jaar een rondje Brabant, Gelderland en Limburg in verschillende etappes. Tijdens zijn rit was hij erg onder de indruk van de etappe van Overasselt naar Arcen. Daarom heeft Maurice deze route met ons gedeeld. “De route gaat door mooie natuurgebieden en deels langs de Maas, met een pontje.” Deze route is geschikt voor zowel stadsfietsen als e-bikes. Houd er rekening mee dat je ergens anders vertrekt dan dat je aankomt. Daarom is deze route geschikt om bijvoorbeeld te plannen tijdens een meerdaagse trip op de fiets.

Een van de foto’s die Maurice tijdens zijn fietstocht heeft gemaakt

Onderstaande route is ingestuurd door Janet. De fietsroute start bij ‘de Wedren’ in Nijmegen. Waar voldoende parkeerruimte is. Je rijdt al snel Nijmegen uit de Ooijpolder in. Een bekende plek voor veel fietsers en wandelaars. De route gaat na zo’n 12 kilometer de Duitse grens over. Hier fiets je door leuke Duitse dorpjes richting Kleve. Waar je perfecte gelegenheden vindt voor een tussenstop op het terras. Na 33 kilometer rijd je de dijk op, waar je prachtig uitzicht hebt over de Waal en de Rijn. Ook hier vind je onderweg genoeg mogelijkheden voor een tussenstop. Een prachtige route voor een heerlijk dagje weg!

Stadsfiets en e-bikeroutes in Limburg

Stadsfiets en e-bikeroutes in Utrecht

Stadsfiets en e-bikeroutes in Noord-Brabant

Als je door Noord-Brabant gaat fietsen, dan mag een rit door de Loonse en Drunense duinen zeker niet ontbreken! Dit is Marianne haar mooiste fietstocht door de Drunense Duinen. Mooie fietspaden, heerlijke terrasjes om iets te eten en drinken en een prachtig natuurgebied!

Stadsfiets en e-bikeroutes in Zeeland

Stadsfiets en e-bikeroutes in Zuid-Holland

Stadsfiets en e-bikeroutes in Noord-Holland

Onderstaande route is ingestuurd door Simon. Deze route wordt door Simon de Bussumerheide route genoemd. Dit is volgens Simon een zeer afwisselende route. Je fietst namelijk langs mooie monumentale panden, door de heidevelden die worden afgewisseld met bos. Daarna weer een heel ander landschap met vele waterpartijen en rietmoerassen. Een heerlijke fietsroute om even lekker tot rust te kunnen komen.

Stadsfiets en e-bikeroutes in Flevoland

Stadsfiets en e-bikeroutes in Overijssel

De Sallandse Heuvelrug is een prachtig natuurgebied in Overijssel. Deze route van Simon doorkruist de gehele Sallandse Heuvelrug. Je fietst door bebost gebied en mooie heidevelden, ieder seizoen levert dat weer heel andere beelden op. Dat maakt het leuk om deze route vaker te fietsen! Let op, er zit wat hoogteverschil in deze route. Dus wees hierop voorbereid als je op je stadsfiets deze route gaat fietsen.

Stadsfiets en e-bikeroutes in Drenthe

Stadsfiets en e-bikeroutes in Friesland

Stadsfiets en e-bikeroutes in Groningen

Deze fietsroute rond het Leekstermeergebied laat zien dat Groningen niet alleen maar uit grote weilanden bestaat, maar ook prachtige natuurgebieden heeft. In deze ingezonden route door Pascal vind je prachtige lusjes die je kunt fietsen. De route is bijna 70km, maar je kunt er ook voor kiezen om in deze route lusjes niet mee te nemen, waardoor de afstand een stuk kleiner gemaakt kan worden. De route start en finisht vanaf een parkeerterrein in Leek.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Dennis

Dennis

In de zomer ben ik veel op de racefiets te vinden. In de winter stap ik over naar mijn cyclocross fiets. Gekoerst op de weg bij de nieuwelingen, junioren en amateurs. Daarna ben ik in een rustiger tempo gaan genieten van het fietsen. Mijn mooiste ervaring tot nu toe? Het rijden van la Marmotte in de Franse Alpen. Je vindt mij vooral in de heuvels bij het Rijk van Nijmegen of tijdens mijn woon-werk ritten tussen Brabant en ons kantoor in Arnhem. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen