Deel dit bericht

Mantel Carbon wielen – ‘Topwielen voor de beste prijs’

Een tijd geleden hadden we een Facebook-actie waarmee je kans maakte om een maand lang op onze eigen Mantel Carbon wielen te mogen rondrijden. Het leek wel of half Nederland onze wielen wel eens wilde testen. Uiteindelijk mocht Timo van de Kasteele een maand lang rijden op de Mantel 50mm Full Carbon Clincher wielen. En met succes, want hij vond het moeilijk om ze weer terug te sturen. Lees zijn complete verslag hieronder.

“Wielen maken de fiets. Net als kleren maken de man. Wil je een goede wielset onder je ride, dan moet je behoorlijk diep in de buidel tasten. Zeker als je gaat voor een full carbon clincher wielset. En dat is mijn optiek toch wel het mooist. Een volledige carbon velg van zo’n 50 millimeter hoog.

Mantel Carbon – mogelijk gemaakt door Edco

Vijftienhonderd euro is dan niks. Mantel bewijst dat het goedkoper kan, zonder concessies te doen aan kwaliteit. Geen Chinese namaak. Alleen de naven komen uit Taiwan. De spaken zijn van Belgische makelij.

Mantel carbon wielen De set is in elkaar geschroefd door Edco Engineering. Op en top Nederlands. De fabrikant uit Den Bosch staat bekend om zijn handgebouwde wielen van hoogwaardige kwaliteit.

Om die reden is Mantel vast en zeker met het Brabantse bedrijf in zee gegaan. De wielset oogt robuust. Bijna bombproof. Maar zijn ze dat ook? In krap drie weken tijd zoek ik het uit. Even kort over de specificaties.

De specificaties

De Mantel Carbon wielen zijn opgebouwd rondom aluminium naven met achter vier industrielagers en voor twee.

Mantel carbon wielen Zwarte Sapim racespaken vormen de verbinding tussen naaf en velg. De velgen zijn van carbon. De hoogte is er in twee smaken: 50 millimeter en 38 millimeter. Opvallend is de breedte van de velg: 24,5 millimeter.

Volgens Mantel ideaal met 25 millimeter banden. Het totaalgewicht komt uit op 1539 gram voor de 50 mm versie. Mantel claimt een rijdersgewicht van 120 kg.

Mooi uiterlijk

Met 90 kg ben ik geen lichtgewicht rijder. Kan ook niet anders met een lichaamslengte van krap 2 meter. De velgen komen schitterend uit in mijn Specialized Tarmac, een matzwarte met Ultegra componenten.

Het carbon van de velgen combineert uitstekend met het matzwarte frame. Het maakt de fiets af. En dat doet mijn Fulcrum Racing Zero’s niet. Die missen – naar mijn idee – uitstraling.

Mantel carbon wielen Het monteren van de wielen is een eitje. Door het brede velgbed laten de 23 millimeter racebanden zich kinderlijk eenvoudig op de carbon velg leggen. Bandenlichters heb je niet nodig. Erg handig als je onderweg een lekke band krijgt.

Minder makkelijk gaat het monteren van de 11-speed cassette. Het pinnetje van de BBB cassetteafnemer glijdt erg stroef in de as. Een beetje WD-40 doet wonderen. Ook het monteren van de bijgeleverde rode remblokken (voor carbon velgranden) is kinderspel.

Eenvoudige vervanging

De wielset is keurig verzorgd. Het carbon oogt hoogwaardig en minder fragiel als dat van een Mavic Cosmic of een Zipp 60. Enkel de zwarte Sapim spaken zijn wat simpel. Maar ze zijn wel eenvoudig bij te stellen. Dat is ook wat waard.

Nog een voordeel: de spaken zijn bij iedere fietsenmaker te vervangen. Dat bij wielsets van andere merken niet altijd het geval. De naven ogen niet heel erg hightech, maar rollen perfect. Zelfs beter dan de ceramische exemplaren in mijn Racing Zero’s.

Mantel carbon wielen 5Genoeg over het uiterlijk. Dat is subjectief. Je vindt ze mooi, of helemaal niets.

Maar als je uit bent op een carbon clincher set van onder de duizend euro, is er weinig concurrentie.

Lekker stijf!

Wat meteen opvalt is de stijfheid. Die is enorm. Bij het aanzetten lijkt er nauwelijks kracht verloren te gaan. De krachtoverbrenging is heel direct. De wielen voelen een met de fiets. Iedere trap is raak.

Boven de dertig kilometer per uur hoor je het voorwiel snijden door de wind. Het maakt een typisch geluid dat op den duur verslavend werkt. Hou je de benen stil, dan trakteert het achterwiel je op een heerlijke ratel.

Vooraf was ik sceptisch over hoge wielen. In Zeeland, waar ik het merendeel van mijn fietskilometers maak, staat altijd wind. Toch ben ik na 500 kilometer rijden aangenaam verrast over de rechtuit stabiliteit. Corrigeren is, zelfs bij windkracht vier of hoger, nauwelijks nodig. Ook niet op hoge snelheid.

Stabiel

Bij snelheden boven de veertig kilometer per uur zijn ze pas echt in hun element. Hoe sneller, hoe beter lijkt het wel. Op de Oesterdam, jaag ik de snelheid boven de 50 kilometer per uur. Ze geven geen krimp en voelen uitermate stabiel.

Mantel carbon wielen Ook als ik met hoge snelheid een bocht in jaag, ga ik er messcherp doorheen. Opvallend genoeg, en geheel boven verwachting, is de set ook nog comfortabel. Oneffenheden zoals klinkers en kasseien worden prima weg gefilterd. Dat doen ze beter dan mijn Fulcrums.

Maar dan de hamvraag: Ga je met deze wielset nu echt sneller? Dat is een lastige. Mijn gemiddelde snelheid op Strava is hoger dan normaal. Eenmaal 34 km/u gemiddeld over 45 kilometer, een keer 33,7 over tachtig kilometer. Snelheden die ik normaal niet haal.

Tussen de oren?

Maar zijn het de wielen die het ‘m doen, of zit het gewoon tussen m’n oren en is het de moraal van nieuw materiaal? Het blijft gissen. Feit is wel dat ik gevoelsmatig een stuk harder ga, en dat is ook wat waard.

Met weemoed tape ik vrijdagavond de kartonnen doos van Mantel weer dicht. Retour afzender. Ik zou ze graag houden.”

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Martin Luijk

Martin Luijk

Ik ben een liefhebber van het wielrennen en de koers. Ik fiets zelf voor de ontspanning en het plezier en ik ga daarbij een flinke uitdaging niet uit de weg. Een wedstrijd rijden of juist een lange duurtocht van 200km maken horen daar zeker bij. Bij Mantel ben ik actief als productmanager van onder andere de wielen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 fietsers over “Mantel Carbon wielen – ‘Topwielen voor de beste prijs’”

  1. Hoi Joost,

   Voor 2018 zijn we hard aan het werk om onze carbon wielen ook in een disc variant uit te kunnen brengen. Hou de site in de gaten de komende tijd.

   Groet,
   Koen

  1. Hoi Rogier,

   We zijn momenteel druk bezig om ook in 2018 weer Mantel-wielen aan te kunnen bieden. Houd hiervoor onze website in de gaten!

   Groet,
   Hidde

Gerelateerde berichten


Meest gelezen

2 Augustus 2013 41323

Toen Shimano in 2012 met de 11-speed Dura Ace 9000 groep op de markt kwam, leek het slechts een kwestie van …

14 Oktober 2013 33700

Garmin timmert in 2013 flink aan de weg. Begin dit jaar lanceerde de marktleider op het gebied van gps-apparatuur al …

16 Augustus 2016 32314

Normaal gesproken neem ik mijn werk niet mee naar huis, maar als je gevraagd bent om de nieuwe Garmin Edge …