Deel dit bericht

Magura eLECT

Een mountainbike met vering is geen overbodige luxe. Vering geeft niet alleen meer comfort, maar zorgt er ook voor dat je meer grip, controle en tractie hebt. Een verende voorvork houdt het wiel waar je mee stuurt netjes op de grond. Dit komt de stuureigenschappen en de controle ten goede. Bij full-suspension mountainbikes wordt ook het achterwiel maximaal op de grond gehouden, zodat er geen tractie verloren gaat. Goed contact met de ondergrond is natuurlijk ook cruciaal bij het remmen. Een nadeel van deze verende componenten is het energieverlies bij bijvoorbeeld klimmen of sprinten. Naast dat je energie pomt in de pedalen, pomp je ook energie in de dempers. Dit laatste is verspilling van energie!

Magura eLECT

magura_elect_auotmatic2[1]

Magura heeft hier een elektrisch antwoord op. Magura eLECT is een draadloos, intelligent systeem dat de voorvork en eventueel de achterdemper lockt bij het klimmen en weer opent bij het dalen. Het systeem meet de hoek van de fiets ten opzichte van de loodlijn en weet zo of je klimt of daalt! Ook voelt Magura eLECT wanneer je ‘in vrije val’ bent, om vervolgens de dempers geheel open te zetten.

magura_elect_freefalldetection[1]

Dit maakt dat je toch efficiënt de wielen op de grond houdt en geen druppel energie verspilt! Soms is het makkelijker om de dempers zelf te bedienen (Manual), bijvoorbeeld wanneer je een technische klim oprijdt. In de handmatige modus kun je de voorvork en achterdemper onafhankelijk van elkaar of tegelijk bedienen.

Groot voordeel van het draadloze systeem is dat er geen extra kabels nodig zijn. Zo houdt je je bike clean. Magura heeft het zo ontworpen dat alle voorvorken van na 2010 om te bouwen zijn. Ook weegt de eLect module minder dan het oude ‘DLO’-systeem.
.

Het draadloze systeem heeft natuurlijk stroom nodig. De voorvork en de achterdemper hebben beide een eigen accu. Deze zijn op te laden middels een usb-poort. Vol opgeladen geeft dat tot 40 uur rijplezier. Accu toch leeg gereden? Geen nood, de dempers zullen dan in open stand blijven staan. In de praktijk is dit een betrouwbaar en slim werkend systeem. In de Elect stand kan je alle aandacht op het sturen en remmen richten, voor de dempers kan je op Magura rekenen!

TS8_R100_Elect_white_29_15_3_front[1]

In de praktijk

De Magura TS8 R DLO2 eLECT voorvork is heel stijf dankzij de dubbele brug en de 15 mm steekas. Zo worden stuurcommando’s strak opgevolgd. De achterdemper van Magura heeft mij ook positief verrast! Een strakke demper met een vlotte rebound.
.

In de praktijk is eELECT een betrouwbaar en slim werkend systeem. In de eLECT-stand kan je alle aandacht op het sturen en remmen richten en voor de dempers kan je op Magura rekenen. Zeker in Nederland, waar de klimmetjes en afdalingen elkaar razend snel opvolgen, werkt de elektronische lockout feilloos. Van Magura hebben we een Giant Anthem Advanced 29er te leen gekregen. Deze fiets ken ik heel goed en ik merkte meteen de winst aan efficiëntie. Staand klimmen ging nog nooit zo makkelijk. Hoe ik ook probeerde, ik kreeg het niet voor elkaar het systeem te misleiden. Klein punt van kritiek: het is helaas niet mogelijk om te zien in welke stand de vork of achterdemper staat. Een statuslampje of iets dergelijks zou hier een goede oplossing kunnen bieden.

Conclusie

Zoals veel andere elektrische fietscomponenten is Magura Elect de weg van de toekomst. De simpele bediening, de makkelijke instellingen en toch de zeer precieze werking maken dit tot een kloppend verhaal. Wedsrijdrijders winnen efficiëntie en toerrijders winnen gebruiksgemak, ook al zullen puristen zich afvragen of al deze hightech componenten thuis horen op een mountainbike.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Ben Lucas

Ben Lucas

Boomlange mountainbiker met de kenmerken van een houthakker. Je ziet me in de bossen met onder mijn baard vol stof en modder een grijns die je er niet af kan rijden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen

2 Augustus 2013 41346

Toen Shimano in 2012 met de 11-speed Dura Ace 9000 groep op de markt kwam, leek het slechts een kwestie van …

14 Oktober 2013 33717

Garmin timmert in 2013 flink aan de weg. Begin dit jaar lanceerde de marktleider op het gebied van gps-apparatuur al …

16 Augustus 2016 32348

Normaal gesproken neem ik mijn werk niet mee naar huis, maar als je gevraagd bent om de nieuwe Garmin Edge …