Deel dit bericht

Lauf: Futuristisch, onderhoudsarm en vederlicht

Als je voor het eerst een afbeelding van een Lauf vork ziet, zal je er waarschijnlijk niet direct een verende voorvork voor de mountainbike in zien. Het uiterlijk doet eerder denken aan een prothese. Die gedachte is helemaal niet vreemd, de geestelijk vader is van origine productontwikkelaar van high-end composietsoorten voor voet- en beenprotheses.

lauf trail racer
* afbeelding toont de TR275 variant, voorraad betreft de TR29

Lauf = blad

Het merk komt uit IJsland. Lauf betekent blad en dat is heel treffend gekozen. Het veersysteem is namelijk een blad, of beter gezegd, een bladveer. De bladveren zien er op het eerste gezicht niet uit of ze voor de eeuwigheid gebouwd zijn. Maar de veringen hebben in het laboratorium van Lauf 400.000 doorbuigingen van 40 millimeter ondergaan, geen centje pijn. En dat op een veerweg van 60 millimeter. Niet overtuigend? Een garantieperiode van 5 jaar kom je bij andere vorkfabrikanten niet tegen.

Fjöður

Een alternatieve pakkende merknaam zou ‘Fjöður’ kunnen zijn: ‘veertje’. Het bekt iets minder makkelijk, maar met een gewicht van onder de 1000 gram is het wel heel treffend. In vergelijking met normale verende vorken is een gewichtswinst van 700 gram snel gemaakt. Wel 250 gram zwaarder dan een starre carbon vork, maar met veel meer comfort.

Onderhoudsarm

Het grote gemak van een systeem zonder luchtkamers, oliebaden, cartridges, washers, sealings, lock-outs, enzovoorts: het heeft geen onderhoud nodig! Als een conventionele vork met alle bovenstaande technieken zijn onderhoud niet krijgt, kan je de vork na een paar jaar afschrijven en je komt zeker niet in aanmerking voor garantie. Duik zo veel modderbaden in als je wilt, het maakt je vork niets uit. Onverwoestbaar en zonder onderhoud, dat klinkt bombproof.

De installatie van de vork is met de zeer duidelijke handleiding een fluitje van een cent. Let er wel op dat er minimaal een 180 millimeter remschijf gemonteerd moet worden. Een handige expander van FSA voor een carbon vorkbuis is meegeleverd.

lauf trail racer

Na zo’n inleiding…

In mijn eerste mountainbike met voorvering zat een vork met 63 millimeter veerweg. Dat is inmiddels bijna 20 jaar geleden. Gaat Lauf met 60 millimeter veerweg terug in de tijd? Er is veel aan techniek veranderd, de bruikbare veerweg van toen is niet te vergelijken met de 60 millimeter van de Lauf vork. De veerweg is progressief. Hij spreekt makkelijk aan op kleine oneffenheden, maar hoe verder de bladen verbuigen hoe stijver ze worden, dit voorkomt een te snelle bottom-out.

Rijden op snaarstrak asfalt is niet echt zijn habitat. Er zit veel beweging in de vork door het ontbreken van een lock-out, je voelt daardoor veel deining. Een leuke bijkomstigheid is echter dat je er fantastisch hoge bunny-hups mee kunt maken. Je duwt de vering in en pakt het momentum van het uitveren mee waardoor je een lanceerfunctie ervaart.

Laat je niet direct ontmoedigen door het deinen op de verharde weg. Wanneer je de onverharde paden op stuurt, zorgt de vering ervoor dat alle kleine hobbels worden weggefilterd. Maar vooral dat je voorwiel contact houdt met de ondergrond. Conventionele voorvorken geven op schotterpaden in snelle bochten soms een vaag gevoel. Met de Lauf blijf je contact en daarmee grip houden.

Als de weg steil omhoog gaat en de ondergrond egaal is, kan je beter in het zadel blijven. Er komt anders te veel beweging in de vork. Zit je op een technische klim, dan blijft je voorwiel prima de ondergrond volgen. Hij rolt goed over obstakels en als de obstakels te groot zijn, wip je door het lage gewicht het voorwiel gemakkelijk op en rol je er zo overheen. Door het gewicht heb je sowieso het gevoel dat je omhoog vliegt op iedere klim.

Conclusie

Op – hotseknots-boink-boink – afdalingen met wortels, drops, grote stenen en ander moois, zou je misschien verwachten dat de Lauf vork niet in zijn element is. Maar de vork is juist bedoeld voor rijders die een zeer lichte vork mét de nodige comfort op hun hardtail willen. Het lage gewicht zorgt voor snel sturen en grote wendbaarheid. De marathonners, XC’ers of sportieve toerrijders zullen dat kunnen waarderen.

De ervaren rijder kan door middel van deze vork met het mes tussen de tanden een afdaling in duiken. Met de wendbaarheid en de lanceerfunctie wordt een afdaling één grote achtbaan en elk hobbeltje een schans die je wilt pakken. Als eerste boven en met een grijns van oor tot oor weer snel naar beneden.

Pluspunten:
+ Gewicht
+ Onderhoudsarm
+ Wendbaarheid
+/- Futuristisch Uiterlijk
Minpunten:
– 60 millimeter veerweg
– Minder geschikt op asfalt
– Minimaal 180 millimeter remschijf
Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Tim Schoonrok

Tim Schoonrok

Van kinds af aan gek van fietsen en nu van zijn hobby zijn werk gemaakt. Zijn liefde voor Italiaans design zie je terug in zijn diep blauwe Dedacciai met Campa en natuurlijk Deda afmontage. De brede banden collectie is dan weer Amerikaans met een Trek Superfly en Kona Hoss als mountaibike. De crosser/woon-werk/gravelracer is een zelf opgebouwde roze Trek Crockett met hydraulische schijfremmen. De liefde voor de wegfiets en mountainbike komt goed van pas in de winkel als productspecialist voor zadels, voorvorken en afmontage, maar eigenlijk vindt hij alles interessant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 fietsers over “Lauf: Futuristisch, onderhoudsarm en vederlicht”

  1. Ik heb z’n 3000km met deze vork gereden toen waren de bladveren toch echt stuk.
    En ik vind het zeker geen stijve vork. Erg onverspelbaar in de bochten daardoor in de afdaling met een sprongetje.

Gerelateerde berichten


Meest gelezen

2 Augustus 2013 42349

Toen Shimano in 2012 met de 11-speed Dura Ace 9000 groep op de markt kwam, leek het slechts een kwestie van …

14 Oktober 2013 35127

Garmin timmert in 2013 flink aan de weg. Begin dit jaar lanceerde de marktleider op het gebied van gps-apparatuur al …