Deel dit bericht

Joop Zoetemelk Classic

Een toertocht vernoemd naar de één van de twee Nederlanders die het presteerden om de Tour de France op hun naam te schrijven: Joop Zoetemelk. Zo’n prestatie verdiend een toertocht, dachten ze bij LRT Swift-Leiden. Op zondag 21 maart organiseren zij daarom alweer voor de 9e keer de Joop Zoetemelk Classic. De kans om je voor te bereiden op Mantel’s eigen toertocht, zondag 12 april.

De Eeuwige Tweede

In 1980 schreef Zoetemelk, na Jan Janssen (1968), als tweede en vooralsnog laatste Nederlander ‘s werelds bekendste wielerronde op zijn naam. Zoetemelk maakte destijds deel uit van de uiterst succesvolle Ti-Raleigh ploeg. De ploeg die onder leiding van Peter Post vele overwinningen boekte tussen ‘74-’83.

Joop Zoetemelk Classic

Met mannen als Raas, Knetemann, Kuiper Lubberding en Van der Velde had Zoetemelk niet de minsten als ploeggenoten. Dat zij konden koersen blijkt wel uit de kleine 1.000 overwinningen die de ploeg in 10 jaar tijd boekte. Een enorm aantal, dat de Ti-Raleigh ploeg de meest succesvolle Nederlandse wielerploeg aller tijden maakt.

Ondanks al dit succes is het toch vooral de toerzege van Zoetemelk die bijblijft. Maar Zoetemelk won meer. De Ronde van Spanje bijvoorbeeld, een jaar voor het grote Tour succes. Maar ook Parijs-Nice (1974, 1975, 1979), Tirreno-Adriatico (1985) en de Amstel Gold Race (1987). En niet te vergeten: Zoetemelk werd in 1985 Wereldkampioen in het Italiaanse Giavera del Montello. Met een leeftijd van 38 jaar, 8 maanden en 29 dagen mag de ‘Eeuwige Tweede’, zoals zijn bijnaam luidt, zich tot op de dag van vandaag de oudste Wereldkampioen ooit noemen. Een bijnaam die hij overhield aan zijn (6) 2e plaatsen in de Tour de France.Joop Zoetemelk Classic 2

Door de polder

Joop’s eigen toertocht voert niet door de bergen, zoals de wedstrijden die hij won. Vanaf de start slinger je als deelnemer aan de Joop Zoetemelk Classic, afhankelijk van de afstand, door de polders tussen Leiden en Utrecht. Uiteraard niet zonder het standbeeld van Zoetemelk te passeren bij de ophaalbrug in Rijpwetering.Joop Zoetemel Classic 5

Helemaal vlak is het parcours van de Joop Zoetemelk Classic overigens niet. Deelnemers aan de 150, 100, 75 en 50 km wacht aan het einde van de rit een flinke kuitenbijter: ‘de Bult van Roomburg’. Voor de gelegenheid omgedoopt tot de ‘Col du Bourg à la Crème’.

Voor recreanten en handbikers is er een speciale 25km variant. Ook leuk voor kids om kennis te maken met de wielersport. Lekker toeren in de ambiance van een serieuze wielertoertocht. Nou ja toeren. Ook deze tocht leidt je over ‘de Bult van Roomburg’. Even aanpoten dus.

Dan de starttijden. De 150km start om 7.30; de 100km om 8.30; de 75km 9.00; de 50km om 9.30 en de 25km om 10.00. Voor alle afstanden geldt 12.00 als uiterste starttijd.

Inschrijven

In tegenstelling tot veel andere toertochten, kan je je voor de Joop Zoetemelk Classic niet op de dag zelf inschrijven. Voor-inschrijven is dus het devies. Tot 15 maart, 24.00 is het online inschrijfformulier toegankelijk.

Mantel-toertocht

Met deze mooie tocht in de benen ben je helemaal klaar voor onze eigen toertocht op zondag 12 april. Naast dat onze winkel (5000m²) open is, vinden er op het buitenterrein allerlei activiteiten plaats. Meer info volgt!

Gert-Jan Theunisse-Stevens Bikes Multi Classic 7

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Bram van Boekholt

Bram van Boekholt

Trail-addict. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe singletracks (liefst zo technisch mogelijk) en flink aangestoken door de 'enduro-koorts'. Ik heb twee mountainbikes in de schuur staan. Een Trek Remedy & Cube Reaction. Daarnaast staat natuurlijk ook een racefiets, in mijn geval een Cube Agree.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen