Deel dit bericht

Industrielagers vervangen kun je zelf! - Techcenter

26 Maart 2015

Het vervangen van de industrielagers, bijvoorbeeld in je naven, is een klus die vaak wordt uitbesteed aan een fietsenmaker. Maar waarom eigenlijk? Je vervangt deze lagers met hetzelfde gemak zelf. Hoe? We leggen je in deze blog uit hoe je zelf de wiellagers van je fiets kan vervangen. Industrielagers vervangen? Dat kun jij voortaan gewoon zelf!

Inhoudsopgave industrielagers vervangen

1. Benodigd gereedschap2. Lagers demonteren3. Welke lagers?4. Lagers monteren

1. Benodigd gereedschap

Om lagers op de juiste manier te vervangen heb je een lager demontage- en montageset nodig. Met een hamer en schroevendraaier kom je een heel eind, aan te bevelen is het echter niet.

2. Lagers demonteren

Goed gereedschap is het halve werk. Dat geldt ook voor het vervangen van industrielagers. Om lagers uit te demonteren gebruik je een lagertrekker zoals in de Cema Bearing Kit zit. De trekker klem je in de lager waarna je 'm verwijderd zonder de naaf of body te beschadigen. Een minder subtiele manier is de lagers met behulp van een schroevendraaier en hamer uit de naaf te slaan.

Er zijn naven die om specifiek gereedschap vragen. Bijvoorbeeld de populaire DT Swiss 240S naven. Aan de aandrijfzijde van de achternaaf zit namelijk een ring die alleen met een speciale tool verwijderd kan worden. Gereedschap dat vrij prijzig is. Check dus van tevoren, bijvoorbeeld op de website van de fabrikant, of je speciaal gereedschap nodig hebt.

3. Welke lagers?

Een industrielager bestaat uit 6 onderdelen:

  • Buitenschaal
  • Kogels
  • Binnenschaal
  • Verdeelring
  • Lagervet
  • Afdichtringen
Industrielagers vervangen - exploded view

In fietswielen zie je twee soorten industrielagers: de groef-kogellager en hoek-contact lager, ook wel aangeduid als cup-cone. In 99% van de wielen zitten groef-lagers. Deze lagers zijn redelijk goedkoop en hebben een lange levensduur. Hoekcontact-lagers kom je niet zo veel tegen, vooral vanwege de hogere prijs. Terwijl dit wel een goede lager is, juist voor in wielen. Door de hoek waarin de lagers staan, is een hoekcontact-lager beter bestand tegen zijwaartse krachten. De krachten die vrijkomen als je aanzet of door een bocht gaat. Om te bepalen welke lagers je nodig hebt, kijk je naar de code op de lagers. De code van een groef-kogellager begint altijd met een 6, die van een hoek-contactlager begint met een 7.

Afdichting

Naast verschillende lagers, zit er ook verschil in de afdichting. Het meest voorkomend is de 2RS afdichting: een lager met aan beide kanten een spatwaterdichte (rubberen) seal. Mavic gebruikt in sommige wielen een metalen afdichting. Een afdichting die alleen stof buiten houdt. In fietswielen zijn industrielagers met een spatwaterdichte afdichting voldoende, zolang je maar niet met een hogedrukspuit op de lagers spuit. Beter afgedichte lagers geven meer weerstand en zie je daarom niet veel terug in fietsonderdelen. Metalen afdichtingen zijn alleen geschikt als deze naar elkaar toe wijzen in een afgedichte ruimte. Bijvoorbeeld in een voornaaf.

4. Lagers monteren

We kunnen het natuurlijk helemaal uitschrijven. Makkelijker is het om de onderstaande video's van Cema te bekijken. In de eerste video zie je hoe je lagers in een naaf perst. In het tweede filmpje hoe je lagers in een body perst. Belangrijkste is dat je de lagers recht houdt zodat de druk goed verdeeld wordt en de naaf niet beschadigt. Ook vuil is uit den boze. Zorg je dat de lagers en naaf schoon zijn en de lagers recht de naaf in gaan. Doe je dat, dan kan er niks misgaan bij het industrielagers vervangen!

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Kees Neijenhuis

Kees Neijenhuis

Enthousiast Trailrunner en Mountainbiker. Ik hou van het buiten sporten! Daarnaast heb ik een zwak voor mooie producten en vakmanschap. Rij op een Trek Top Fuel 9.7 SL 2018

Gerelateerde berichten

Hoe plan je een route in met Komoot? [How-To]

27 Maart 2023

Zelf een fietsroute maken? Klinkt ingewikkelder dan het is ...

Zelf je fiets onderhouden: Lees onze handige How-to blogs! [do it yourself tips]

7 Februari 2023

Een nieuwe racefiets of mountainbike kopen is één ding. Je fiets goed onderhouden is een tweede ...

Met deze 7 tips gaat de accu van je elektrische fiets langer mee!

28 Juli 2022

Voor velen is er niks fijners dan met goed weer genieten van een mooie rit door de natuur ...