Deel dit bericht

Hutchinson Fusion 5 Performance - Tubeless op de Racefiets Biedt veel Voordelen! [Review]

18 Juni 2017

Tubeless rijden is bij mountainbikers al bijna de standaard geworden. Maar bij de racefietsers is tubeless rijden nog niet echt doorgebroken. De voordelen zijn eigenlijk hetzelfde; je kunt op een lagere bandenspanning rijden en de kans op lekrijden is een heel stuk kleiner. Tel daar de gewichtsbesparing bij op als je geen binnenbanden hebt en je hebt alleen maar voordelen. We namen zelf de proef op de som en reden een paar weken op de nieuwste Tubeless ready Hutchinsons voor deze uitgebreide Hutchinson Fusion 5 Performance Review.

Ik ben zelf nog maar net over op tubeless voor mijn mountainbike en dat beviel me erg goed. Zo goed zelfs dat ik niet overtuigd hoefde te worden om het ook op de racefiets eens te proberen.

De combinatie met de DT Swiss Tubeless velgen was ook nog eens mooi om te zien.
De combinatie met de DT Swiss Tubeless velgen was ook nog eens mooi om te zien.

Ik reed al rond op een setje topwielen van DT Swiss voor een andere review die nog moet verschijnen. Die velgen waren al tubeless ready, dus dat maakt het wel heel erg makkelijk.

Hutchinson Fusion 5 review - Eerste indruk

Bij het uit de verpakking halen van de banden viel ook op dat ze niet, zoals veel niet tubeless banden, een dunne, zachte wang hadden. Nee, de Hutchinsons waren voor het gevoel op het loopvlak even dik als in de wangen. Ze voelden erg stevig maar soepel aan.

Het profiel is erg subtiel.
Het profiel is erg subtiel.

Het profiel is zoals je verwacht erg bescheiden en doet denken aan het profiel van de standaard Conti SII.

Monteren tubeless racefietsbanden Hutchinson

Ik monteerde eerst de ventielen. De tubeless ventielen pasten prima en met wat ventielverlengers kon ik ze gelukkig ook in mijn hoge DT Swiss wielen gebruiken.

Na de ventielen vastgezet te hebben konden de banden erop. De banden lieten zich makkelijk op de velg leggen en zonder ander gereedschap kreeg ik zo makkelijk erop. Ze zitten dus niet erg strak zoals sommige draadbanden.

Ondanks vuil en stof hielden de banden zich goed.
Ondanks vuil en stof hielden de banden zich goed.

Nu moest ik volgens de gebruiksaanwijzing van Hutchinson eerst zonder latex lucht in de banden pompen. Ook dat ging eigenlijk vrij eenvoudig. Zelfs zonder latex pakten de banden goed de velg en hoorde ik een paar ploppende knalletjes van de band die zich in tegen de velg drukte.

Vervolgens weer de lucht eruit, ventielkern eruit draaien en de latex door de opening in de band gieten. Een beetje draaien met de wielen en er kon weer lucht bij. Een klusje van niets.

Slechts 6,5 bar, dat is even wennen.
Slechts 6,5 bar, dat is even wennen.

Volgens de verpakking van Hutchinson moest ik nu de wielen met de vers gemonteerde banden 24 uur laten liggen. Maar wie heeft daar nou geduld voor? Ik niet in ieder geval. Met mijn 70 kilo hoefde ik volgens Hutchinson slechts 6,5 bar in de banden te pompen. Dat is toch een volle bar minder dan ik normaal in mijn banden doe.

Nog geen kwartier nadat ik de banden erop had gelegd sprong ik op de fiets voor een eerste rit. Ik voelde meteen dat ik echt iets anders erop had liggen dan mijn vertrouwde SII Conti's. En het voelde meteen ook erg goed.

Meer grip en meer vertrouwen

Sterker nog, met slechts 6,5 bar in de banden voelde ik in de bochten echt meer grip. Maar het echte verschil zat hem in het weggevoel in het algemeen.

Dankzij de lage bandenspanning voelde ik kleine oneffenheden op de weg een stuk minder en dat komt het comfort ten goede. Maar daar staat dan wel weer tegenover dat ik wel het idee had dat ik iets meer rolweerstand voelde.

Ondanks 600 kilometer testen was er nauwelijks slijtage te zien.
Ondanks 600 kilometer testen was er nauwelijks slijtage te zien.

Met name op rechte stukken asfalt die al spiegelglad zijn had ik niet het gevoel dat ik ik echt voordeel had van mijn Hutchinsons. Pas op wat slechtere wegdekken of stukken met veel bochten had ik het gevoel dat ik met een hogere snelheid door kon rijden.

Daarnaast kon ik ook met meer vertrouwen snelheid maken in een afdaling. Dankzij de lage bandenspanning voelde het allemaal net iets stabieler en rustiger dan wat ik gewend was.

Echte test

Omdat de lekbestendigheid van de tubeless Hutchinson Fusion 5 performance een van de onderscheidende punten is besloot ik het 'gevaar' ook echt op te zoeken.

Ik koos de meest slechte wegen uit die bezaaid waren met steentjes, gruis, modder en gaten. Waar je normaal om slechte stukken heen stuurt reed ik er nu bewust vol doorheen. Niks om een kuiltje heen sturen, vol erdoorheen.

Het logo en typenummer staat bescheiden en stijlvol op de wang.
Het logo en typenummer staat bescheiden en stijlvol op de wang.

En de Hutchinsons hielden het erg goed. Ondanks dat ik echt mijn best deed de banden aan gort te rijden gaven ze zich niet gewonnen. Na de rit controleerde ik thuis hoe de banden er eigenlijk uit zagen na flink wat kilometers misbruikt te zijn.

Ik was vooral onder de indruk toen ik zag dat ze er nog prima uit zagen. Geen steentjes die vast zaten in het oppervlak en zelfs geen noemenswaardige minuscule sneetjes. Ik was aangenaam verrast.

Nul keer lek

Ik ben in zo'n 600 testkilometers niet lek gereden op de Hutchinson Fusion 5 performance. En dat terwijl ik daar toch echt mijn best voor heb gedaan. Alleen na de allerlaatste rit die ik maakte bleek er wat lucht uit de banden te zijn ontsnapt.

De Hutchinsons hielden zich goed; nul keer lek!
De Hutchinsons hielden zich goed; nul keer lek!

Ze waren niet lek, maar waarschijnlijk door mijn iets te gehaaste montage zat de band niet helemaal optimaal op de velg vast en is er een beetje lucht ontsnapt bij het nemen van een hobbel.

Hutchinson Fusion 5 performance review - conclusie

Ik was al overtuigd van het nut van tubeless op mountainbikes. Maar dankzij de Hutchinson Fusion 5 performance Tubeless Ready ben ik ook overtuigd dat het voor de racefiets zeker een goede optie is.

Vooral als je nogal eens lek rijdt omdat je slechte wegen neemt is het een aanrader. De banden zijn een beetje duurder dan goede antilekbanden. Maar dan hoef je dus geen binnenbanden meer te monteren.

Hutchinson Fusion 5 Performance review - Zelfs vies zien de banden er nog mooi uit.
Zelfs vies zien de banden er nog mooi uit.

De iets hogere rolweerstand is alleen licht nadelig als je bijna altijd op spiegelglad asfalt rijdt. Maar dan zou je er zelfs voor kunnen kiezen de bandenspanning wat hoger te zetten dan wat Hutchinson aanraadt voor jouw gewicht.

De slijtage na 600 kilometer testen was echt zo goed als nihil, dus met de duurzaamheid zit het zeker goed. Als mijn huidige banden aan vervanging toe zijn ga ik in ieder geval een setje van de Hutchinson Fusion 5 performance erop leggen.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Gerelateerde berichten

Een week op pad met de nieuwe Ubique R50C carbon racefiets wielen [Review]

12 Juni 2023

Ben je op zoek naar een goede upgrade voor je racefiets? Dan denk je waarschijnlijk vrij snel aan een nieuwe (carbon) ...

NIEUW: de Wahoo ELEMNT ROAM v2 fietscomputer [Review]

11 Oktober 2022

De Wahoo ELEMNT ROAM v2 is de nieuwste toevoeging aan het assortiment fietscomputers van Wahoo ...

De Garmin Edge 1040 en de Garmin Edge 1040 Solar - De nieuwe topmodellen onder de Garmin fietscomputers [REVIEW]

8 Juni 2022

Het is zover, de nieuwe Garmin fietscomputers, de Garmin Edge 1040 en Garmin Edge 1040 solar, zijn gelanceerd! Twee ...