Het nut van een powermeter

Deel dit bericht
| Tags

Al een aantal jaar zijn powermeters hét hulpmiddel voor profs om tot betere prestaties te komen. Zoals met alle nieuwe snufjes, kunnen wij als amateurs een aantal jaar later met dezelfde techniek aan de slag gaan. Veel mensen die serieus met hun trainingen omgaan zullen met een hartslagmeter hun kilometers afwerken. Enkelen hebben de powermeter (ook wel vermogensmeter genoemd) al ontdekt als middel om efficiënter te kunnen trainen, maar veel mensen zullen nog een hoop vragen hebben over deze nieuwe ‘gadget’. Wat is het nu precies? Wat kan ik ermee? Is het ook voor mij nuttig? Allemaal vragen die we in deze blog proberen te beantwoorden.

Achtergrond powermeters

Met een powermeter krijg je simpelweg de exacte mechanische output van je lichaam te zien in een nummer. Dit nummer wordt weergegeven in het aantal ‘Watt’ dat je wegtrapt. Vermogen is dus het aantal Watt dat je levert. Alle andere waardes die je uit een fietscomputer haalt, zijn afhankelijk van zeer veel factoren. Zo is je hartslag niet alleen afhankelijk van hoe hard je je best doet, maar kunnen het weer, je (mentale) fitheid, vermoeidheid, voeding, hoogte en vele andere dingen van invloed zijn op je hartslag. De voorgaande factoren kunnen je hartslag dermate laten fluctueren, dat het niet betrouwbaar genoeg is om honderd procent van uit te gaan. Je hartslag is de reactie van je lichaam op de arbeid die het moet leveren en aangezien het hart ook een spier is, kan deze ook vermoeid zijn. Met vermogen heb je dit probleem niet, de 200 Watt die je bijvoorbeeld wegtrapt is simpel gezegd gewoon hoe hard je op de trappers duwt op dat moment. Als je hartslag en vermogen combineert, wordt het pas echt interessant. Met deze koppeling kun je goed zien hoe je lichaam reageert op bepaalde prikkels. Zo kun je bijvoorbeeld je vooruitgang zien van bepaalde trainingen en zien of je nog vermoeid bent of juist heel fris. Om dit duidelijk te maken volgt hier een voorbeeldje.

We hebben bijvoorbeeld een wielrenner, om harder te rijden, gaat hij blokkentraining doen. Hij doet drie blokken van vijf minuten op een vermogen van 280 Watt en rust tussendoor goed uit. Als hij deze blokken een aantal weken zou doen, zal hij merken dat het steeds makkelijker wordt om deze blokken te doen. Hij kan dit sowieso voelen, maar hij kan dit ook aan zijn hartslag gaan zien. Omdat hij gewend gaat raken aan deze belasting, zal op een gegeven moment zijn hartslag tijdens deze blokken lager zijn. Een goed moment om bijvoorbeeld de intensiteit te verhogen, de blokken langer te maken of meer blokken te doen. In onderstaande grafiek zie je zo’n soort training. De rode lijn is de hartslag, de roze lijn zijn vermogen. In het midden van de training zie je mooi de drie blokken van vijf minuten met de reactie van de hartslag.

cycleops-joule-and-powertap-wheelset-in-depth-review-85

Een ander voordeel van vermogen ten opzichte van hartslag, is dat je vermogen altijd actueel is. Je hartslag reageert altijd iets vertraagd op een verandering in intensiteit. Bij een sprinttraining bijvoorbeeld, is je hartslag pas maximaal ná de sprint. Dit is ook mooi te zien in bovenstaande grafiek, na ongeveer 51 minuten doet hij zijn eerste korte sprint, je ziet dat zijn hartslag pas een stuk later omhoog schiet en hoger blijft. Je kunt op deze manier dus ook preciezer trainen en je krijgt meer feedback over de staat van je lichaam. Daarnaast kun je met vermogen je inspanning perfect indelen en je leert je lichaam beter kennen. Zo zul je merken hoe vaak je tijdens een training je benen stil houdt of in een andere ‘trainingszone’ fietst dan je zou willen. Als je dit optimaliseert, kun je je training een stuk efficiënter maken. Dit is niet alleen ideaal voor profs die het maximale uit hun lichaam willen halen, maar ook perfect voor gewone stervelingen die na hun werk in de zeldzame vrije uurtjes zoveel mogelijk rendement uit hun trainingen willen halen.

Wat heb ik nodig?

Om te beginnen heb je uiteraard een powermeter nodig. Een uitgebreide beschrijving over Powertap powermeter vind je in ons blog hierover. Daarnaast heb je een fietscomputer nodig die de data kan weergeven. Powermeters werken met ANT+, een standaard voor het draadloos versturen van data. Uiteraard zijn dit soort computers ook bij ons verkrijgbaar. Om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden, kies je een computer met een hartslagmeterband. De opties hiervoor kun je vinden op onze site. Daarnaast heb je ook software nodig om je training te kunnen analyseren. Trainingspeaks, PowerAgent of Golden Cheetah zijn een paar voorbeelden van veelgebruikte software. Het gaat te ver om dieper in te gaan op de verschillen tussen deze programma’s, maar allemaal geven ze je interessante grafieken en data om mee aan de slag te gaan.

product (31)

Kennis van trainingen en je eigen lichaam is daarnaast ook zeer waardevol. Voor uitgebreide kennis van trainingsleer en meer informatie over trainen met vermogen kunnen we het boek ‘Trainen op vermogen‘ aanraden. Om meer kennis van je eigen lichaam te krijgen en een startpunt te hebben voor je trainingen is het aan te raden om een test te doen om je omslagpunt te bepalen. Dit kun je laten doen bij een sportarts, of je kunt het zelf doen. Hoe je dit zelf kunt doen, kun je bijvoorbeeld in dit boek vinden of op internet.

Trainen op vermogen

Eigen ervaringen

Zelf rijd ik al drie jaar met een Powertap achterwiel en heb er zeer veel aan gehad. In die drie jaar heb ik 2,5 jaar fulltime gefietst en grote wedstrijden zoals de Tour of Britain gereden. In het begin was het veel informatie tegelijkertijd, heb je even tijd nodig om data te verzamelen en het te leren interpreteren. Al snel kwam ik erachter hoe vaak ik tijdens duurtrainingen eigenlijk te langzaam fietste om zo efficiënt mogelijk deze training af te werken. Daarnaast gaf het me ook veel motivatie en helpt het ook om tijdens je trainingen een doel te hebben. Het is daarnaast erg fijn om te zien dat je je niet alleen sterker voelt, maar dit ook aan de cijfers kunt zien. Op deze manier kun je precies zien waarom je vooruit gang boekt en welke trainingen hier aan bijdragen. Nu ik veel minder tijd heb, gebruik ik mijn Powertap nog steeds. Het is een ideale tool om al m’n trainingen zo specifiek mogelijk uit te voeren. Met data van criteriums die ik gereden heb bijvoorbeeld, weet ik precies wat mijn sterke en zwakke punten zijn en hoe ik deze kan verbeteren. Het was een flinke investering een aantal jaren terug, maar die heeft zich dubbel en dwars terug betaald. Voor hetzelfde geld kun je inderdaad ook materiaal kopen waar je fiets direct sneller en mooier uit gaat zien, maar op de lange termijn haal je zeer veel winst uit een powermeter. Ik train nooit meer zonder!

Jeroen met vermogensmeter

Conclusie

Een powermeter is een zeer interessant en leerzaam ding. Verwacht echter geen wonderen, je zult nog steeds je best moeten doen om beter te worden! De powermeter is echter wel een ideaal stukje gereedschap om je training mee te plannen, uit te voeren en te analyseren. Op deze manier kun je je trainingen efficiënter maken, waardoor je uiteindelijk wél harder gaat fietsen! Op het moment hebben we een mooie degelijke wielset van Powertap in ons assortiment, perfect voor urenlang trainingsplezier en ook zeer geschikt voor Nederlandse koersen. Houd de site zeker in de gaten, ons assortiment gaat zeker uitgebreid worden! Mocht je na het lezen van deze blog toch nog vragen hebben, aarzel dan niet en laat het ons weten!

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Jeroen Janssen

Jeroen Janssen

Als oud-profrenner bij onder andere de Engelse Raleigh ploeg weet Jeroen waar hij over praat wanneer hij het over fietsen heeft.

Gerelateerde berichten


Meest gelezen