Deel dit bericht

Grip op de situatie?

Handvatten, ook wel grips genoemd, zijn vaak een beetje een ondergeschoven kindje. Dit is op zijn minst opmerkelijk te noemen, omdat de grips eigenlijk een belangrijk onderdeel van je fiets zijn. Naast de pedalen en het zadel zijn de handvatten immers het enige contactpunt tussen fiets en fietser. Een handvat dat niet het juiste hoeveelheid grip biedt, heeft dus direct invloed op het stuurgedrag van de fiets. Naast het stuurgedrag is ook het lichamelijke aspect iets om op te letten. Voor veel fietsers is het ergonomische handvat een uitkomst om tintelende handen en vingers te voorkomen.

Binnen ons assortiment wordt er een onderscheid gemaakt tussen standaard handvatten en ergonomische handvatten. Zoals de terminologie al aangeeft, onderscheidt het ergonomische handvat zichzelf vooral op basis van vorm. Deze handvatten worden in de regel vooral gebruikt door toerfietsers. Het standaard handvat wordt veelal gebruikt door de wat sportievere fietser, zoals de mountainbiker. Dit soort handvatten onderscheiden zich vooral op basis van materiaalkeuze en schokabsorptie.

Ergon GP1

Ergon-handvatten-GP1-L-Ergon-1[1]

De Ergon GP1 handvatten zijn ideaal voor de ambitieuze toerfietser. Het grote platform van dit handvat zorgt voor een optimale drukverdeling van de handpalm. Dit voorkomt pijnlijke en tintelende handen en vingers tijdens lange ritten. De Ergon GP1 is eenvoudig te monteren en te verstellen. Door het boutje los te draaien en het handvat in de juiste positie te zetten, biedt dit handvat voor iedereen de juiste positie. De GP1 is beschikbaar in een tweetal uitvoeringen: een normale uitvoering (waarbij het linker en rechter handvat even groot zijn) en een Nexus uitvoering (waarbij het rechter handvat kleiner is waardoor deze geschikt is om gemonteerd te worden op een fiets met naafversnellingen).

Ergon GP4 Bar-end

Ergon-handvatten-GP4-L-Ergon-1[1]

De Ergon GP4 Bar-end is de grote broer van de GP1. Dit handvat heeft net zoals de GP1 een groot platform voor een optimale drukverdeling. Aan het uiteinde van dit handvat zit echter een bar-end gemonteerd. Deze is los van het handvat te verstellen. De rubberen inzetstukken die op de bar-end zitten zorgen voor een uitmuntende grip en een goed comfort. De Ergon GP4 is in een tweetal maten te verkrijgbaar, namelijk een S en een L. Over het algemeen kiezen mensen met grotere handen voor een groter handvat, maar uiteraard speelt persoonlijke voorkeur een grote rol bij het kiezen van de juiste maat.

ESIgrips Racers Edge

ESI_Grips_RacersEdge_272[1]

De ESIgrips Racers Edge handvatten zijn momenteel één van de meest verkochte handvatten in de mountainbikewereld. Het handvat is gemaakt van 100% siliconen. Met een diameter van 30 mm wordt hierdoor een uitstekende demping gegarandeerd. Deze handvatten zijn verkrijgbaar in een groot aantal trendy kleuren. Het setje stuurdoppen dat erbij wordt geleverd, zorgt ervoor dat je ESIgrips én je lichaam voldoende beschermd zijn bij een eventuele valpartij. Voor mensen met iets grotere handen zijn er overigens ook de ESIgrips Chunky Grips. Deze bieden dezelfde voordelen als de Racers Edge. maar zijn met een diameter van 32 mm iets groter.

Ritchey WCS True Grip

Ritchey True Grips WCS

Met een gewicht van 43 gram zijn de Ritchey WCS True Grips één van de lichtste handvatten op de markt en dus ideaal voor de weight weenies onder ons. De ergonomische vorm zorgt voor een optimaal comfort en een goede grip. Het neopreen foam waaruit deze handvatten vervaardigd zijn biedt zelfs in natte omstandigheden een uitstekende grip. Evenals bij de ESIgrips worden de Ritchey handvatten met stuurdoppen geleverd.

We mogen dus vaststellen dat een goed paar handvatten het fietsplezier flink kan verbeteren. Kijkende naar de kosten hiervan is het een relatief goedkope upgrade die zichzelf vanaf het eerste moment zal terugverdienen. Ben je benieuwd geworden naar de overige handvatten binnen ons assortiment? Kijk dan snel op onze site of kom langs in onze superstore aan de Overmaat 72 te Arnhem.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Léon van Leeuwen

Race: Trek Madone 5.9 MTB: Trek X-Caliber 9

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen