Review: Garmin VIRB Elite

Deel dit bericht

Garmin geldt al jaren als marktleider op het gebied van gps-systemen. Niet alleen wat betreft fietsen, maar bijvoorbeeld ook voor de lucht- en scheepvaart. Velen waren dan ook verrast toen het Amerikaanse bedrijf deze zomer haar nieuwste product aankondigde: een actiecamera. De Garmin VIRB moet de concurrentie aangaan met gevestigde namen zoals GoPro, Rollei en Sony. Kan de VIRB deze strijd aan, of geldt hier ‘schoenmaker, blijf bij je leest’? Wij zijn de afgelopen dagen op pad geweest met de VIRB Elite en hebben het apparaat uitgebreid getest.

Garmin Virb (Elite)

De Garmin VIRB is in twee uitvoeringen beschikbaar: De ‘standaard’ VIRB en de VIRB Elite. Qua beeldkwaliteit, accuduur, afmetingen en uiterlijk (afgezien van de kleur) zijn beide versies gelijk. De Elite onderscheidt zich echter van de standaardversie door een ingebouwde gps-chip en de mogelijkheid om via Wi-Fi de camera te verbinden met een smartphone.

Garmin Virb vergelijking

De meest in-het-oog-springende functies zijn echter op beide apparaten terug te vinden: ANT+ functionaliteit, een ingebouwd kleurenscherm en het robuuste, waterbestendige ontwerp. De VIRB onderscheidt zich hiermee van de concurrentie: geen enkele andere fabrikant combineert deze functies in één apparaat.

De ANT+ verbinding maakt het niet alleen mogelijk om de VIRB op afstand bedienen met een compatibele Garmin apparaat (zoals de Garmin Edge 810), maar het biedt ook de mogelijkheid om sensoren zoals een borstband, snelheids-/cadanssensor of zelfs een vermogensmeter op de camera aan te sluiten. In de nabewerking kun je vervolgens via de gratis software VIRB Edit deze gegevens over het opgenomen beeld heen leggen.

Eerste indruk

Garmin Virb

Zodra je de VIRB uit de doos haalt, wordt Garmin’s ervaring met robuuste outdoorelektronica (zoals de eTrex) meteen duidelijk. De Garmin VIRB straalt echt kwaliteit uit: de camera ligt lekker in de hand, de knoppen zijn ook met handschoenen aan goed te bedienen en de mounts (bevestigingen) geven een stevige indruk. Garmin heeft voor het ingebouwde scherm voor een 1,4 inch Chroma-scherm gekozen.

Garmin Virb

Doordat dit type scherm niet voorzien is van een backlight, blijft het ook in de volle zon zeer goed afleesbaar. Bovendien verbruikt het scherm op deze manier nauwelijks stroom. Het ontbreken van een backlight zorgt er wel voor dat scherm in het donker niet of nauwelijks is af te lezen.

Garmin heeft een breed scala aan mounts (bevestigingen) voor de VIRB ontwikkeld. Hiermee kun je de camera eenvoudig monteren op je stuur, helm, schouder en ga zo maar door. De mounts geven stuk voor stuk een robuuste impressie en de grote draaiknoppen zorgen er voor dat je de camera gemakkelijk in de juiste hoek kunt positioneren. Doordat alle scharnierpunten zijn voorzien van een gekarteld binnenwerk, blijft de camera ook onder ruige omstandigheden in de juiste positie. Wegslippende scharnierpunten, zoals bij GoPro mounts nog wel eens voorkomt, is hiermee verleden tijd.

Bijzonder aan de Garmin VIRB is dat de mounts niet direct op de camera worden bevestigd, maar via een zogenaamde cradle worden gemonteerd. De cradle is een soort snelsluiting die zich stevig vastgrijpt op de camera. Via de schroefbevestiging op de cradle kun je de camera vervolgens monteren op een mount. Dit cradle-systeem zorgt er voor dat je razendsnel kunt wisselen tussen verschillende mounts. Bovendien kun je eenvoudig de VIRB uit de cradle losklikken en vanuit de hand gaan filmen.

De menustructuur van de VIRB is redelijk eenvoudig. In het hoofdscherm kun je kiezen tussen de viewfinder, een dashboard, video’s terugkijken en het instellingenmenu. Via de knoppen aan de rechterzijde van het apparaat kun je door de menu’s navigeren. Je kunt te allen tijde beginnen met opnemen door de grote schuifknop aan de linkerzijde over te halen, ongeacht waar je je bevindt in het menu. De schuifknop werkt zelfs wanneer de camera uit staat: schuif de knop naar voren, de camera springt aan en begint direct met filmen. Op deze manier mis je dus nooit meer een spectaculair moment.

Garmin VIRB

De camera is met 181 gram geen lichtgewicht, maar doordat de camera waterbestendig is, hoef je er geen extra behuizing om heen te doen (tenzij je gaat duiken). Ter vergelijking, een GoPro HERO3+ (waarbij je wel een losse behuizing nodig hebt om de camera waterbestendig te maken) komt in een vergelijkbare configuratie neer op 201 gram.

In de praktijk

Wij hebben de VIRB Elite op een cyclocrosser gemonteerd en zijn het bos in gedoken. De camera is door de grote knoppen zeer eenvoudig in het gebruik en het ingebouwde scherm biedt een hoop meerwaarde, met name bij het framen van shots. De stevige mounts zijn in een handomdraai gemonteerd en al snel zijn we klaar om te filmen. Via ANT+ hebben we een Garmin borstband met de VIRB verbonden en de interne gps registreert de snelheid. In de nabewerking kunnen we deze gegevens vervolgens aan de video toevoegen.

Garmin VIRB

De opgegeven batterijduur lijkt aardig te kloppen: na ongeveer een uurtje filmen en een uur standby zit de batterij nog op 60%. Een puntje van kritiek wordt al wel vrij snel duidelijk: de lens van de VIRB steekt nogal een stuk uit de behuizing. Hierdoor wordt de lens snel vies en is het risico van beschadiging van de lens vrij groot. Gelukkig is de lens te vervangen, maar wij hadden liever een wat beter beschermd ontwerp gezien.

Garmin Virb

Beeldkwaliteit

Als je ongeveer 300 Euro voor een camera betaalt, mag je verwachten dat de beeldkwaliteit goed in orde is. Gelukkig is dat bij de VIRB absoluut het geval: het beeld is scherp, biedt veel contrast en zit er qua belichting eigenlijk nooit naast. We zijn geen hardcore video-professionals, dus een diepgaande beeldanalyse laten we aan anderen over. Een korte vergelijking met de GoPro HERO3+ willen we echter wel maken: doe je veel aan grading en nabewerking of wil je veel keuze in beeldformaten, framerates of compressiestandaarden, kies dan voor de GoPro. Gebruik je het beeld direct uit de camera en doe je, behalve knippen en plakken, weinig aan verdere nabewerking? Dan doet de beeldkwaliteit van de VIRB absoluut niet onder aan die van de concurrentie.

De stevige mounts zorgen er voor dat het beeld doorgaans erg stabiel is, met name als je de camera op je lichaam monteert (op je helm of schouder). De VIRB biedt de optie om het beeld digitaal te stabiliseren, maar zoals onderstaande filmpje laat zien, voegt deze functie weinig toe op hobbelige paadjes. Sterker nog, wij vinden het ongestabiliseerde beeld een stuk fijner om naar te kijken.

Ten slotte kun je met de VIRB ook fotograferen. Je hoeft je spiegelreflexcamera er niet voor in te ruilen, maar de kwaliteit van de foto’s wist ons in ieder geval positief te verrassen. De groothoek-instelling zorgt voor leuke perspectieven, die je met je compactcamera of telefoon niet zo snel zal bereiken. Klein punt van kritiek: het duurt na het indrukken van de fotoknop ongeveer een halve seconde voordat de foto daadwerkelijk wordt genomen.

Garmin Virb foto's

Conclusie

Garmin heeft met haar eerste poging op het gebied van camera’s meteen een heel sterk product neergezet. Eerlijk is eerlijk, qua beeldkwaliteit blaast de camera de concurrentie niet omver, maar qua gebruikersgemak heeft de VIRB wat ons betreft een streepje voor. Garmin’s ervaring met outdoorelektronica is doeltreffend toegepast op deze camera en de toevoeging van gps en ANT+ bieden echt meerwaarde bij een actiecamera. GoPro-gebruikers zullen naar verwachting niet massaal overstappen, maar mensen die een gebruiksvriendelijke, complete en kwalitatief goede actiecamera zoeken, maken met de Garmin VIRB een uitstekende keuze!

+ Robuuste ontwerp
+ Geen aparte waterdichte behuizing nodig (behalve bij duiken)
+ Gebruiksvriendelijk
+ Batterijduur
+ Ingebouwd scherm
+ Kwaliteit mounts
+ ANT+ ingebouwd

– Lens steekt uit, hierdoor kwetsbaar voor krassen (is gelukkig wel te vervangen)

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Léon van Leeuwen

Race: Trek Madone 5.9 MTB: Trek X-Caliber 9

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 fietsers over “Review: Garmin VIRB Elite”

 1. EEN VRAAG; KAN JE MET DEZE GARMIN VIRB ELITE GPS OOK EEN RIT MEE OPNEMEN ZOALS MET EEN EDGE 200 EN DAN VIA EEN GARMIN ACCOUNT NAAR GARMIN CONNECT UPLODEN EN DAN OP STRAVA ZETTEN ??

 2. Ik zou van de virb ook eens een duik video opname willen zien. Voor ons duikers is dit toestel qua waterbestendigheid in combinatie met de dive case wel een verbetering tegenover de gopro, als bij de gopro een beetje water in sijpelt in de dive case is je toestel stuk.

 3. De Elite onderscheid zich van de standaard onder andere doordat je via wifi contact kan maken met je smartphone. Misschien, een rare vraag: maar buiten heb je geen wifi maar 3G of 4G. Kan je dan toch verbinding maken?

  1. Hoi Robert,

   De VIRB creëert zijn eigen wifi-netwerk. Je bent voor de verbinding tussen camera en smartphone dus niet afhankelijk van een bestaand wifi-netwerk.

   Hierdoor kun je dus altijd gebruik maken van de wifi-functies, zelfs wanneer je kilometers bent verwijderd van de beschaving.

  1. Beste Jan,
   wat je nodig hebt, is een telefoon met WiFi. 9 van de 10 keer is dat een telefoon met internet, maar je hebt geen databundel nodig voor de bediening van de Virb. WiFi is een gratis verbinding tussen de smartphone en de Virb, die onafhankelijk van een provider werkzaam is.

 4. Ik heb een edge 810 en een virb. toch krijgt het ding het niet voor elkaar de edge als afstandsbediening in te stellen. blijf de kreet zien “virb not found”
  wie helpt, bij garmin kan ik niets vinden.

 5. Beste Willem,

  kijk eerst even of je de nieuwste firmware op beide apparaten hebt geïnstalleerd. Dat kan via Garmin Express, een gratis te downloaden programma. Vervolgens moet je vanuit de Virb de Edge kunnen vinden. Kijk wel eerst of andere sensoren bij beide apparaten ontkoppeld en uit de buurt zijn (minimaal 10 meter afstand), om interferentie te voorkomen. Zie ook de handleiding van Garmin, bladzijde 8, rechterkolom: http://static.garmincdn.com/pumac/VIRB_OM_NL.pdf

  Hopelijk lukt het met deze tools, zo niet: kom gerust langs in de winkel. Dan helpen we je graag verder.

  1. Beste Henny,

   Het kan zijn dat het signaal van de de Garmin Virb Elite het signaal verstoord van de Garmin Edge 810. Wellicht helpt een reset van de Garmin Edge 810 het probleem verhelpen. De reset procedure heb ik hieronder toegevoegd.

   Wat vervelend dat je toestel niet meer naar behoren functioneert. Vaak kan een dergelijk probleem worden verholpen door het toestel te updaten en vervolgens te resetten. Updaten doe je via Garmin Express, dit programma vindt je via de link hieronder.

   Garmin Express

   http://software.garmin.com/nl-BE/express.html

   Installeer Garmin Express en open het programma. Vervolgens koppel je het toestel aan je computer. Wanneer er een update beschikbaar is dan wordt deze via het programma aangeboden.

   Wanneer updaten niet lukt dan voer je eerst de master reset hieronder uit en vervolgens probeer je de Edge weer te updaten.

   Let op: met een master reset gaan je trainingsgegevens en instellingen op het toestel verloren. We adviseren je vooraf een backup te maken op Garmin Connect, dit kan via Garmin Express.

   1. Schakel de Edge uit.

   2. Druk op de knoppen ‘lap/reset’ en ‘start/stop’ en hou deze ingedrukt

   3. Zet het toestel aan terwijl je deze twee knoppen ingedrukt houdt.

   4. Hou de drie knoppen vast als je het Garmin logo ziet.

   5. Laat de knoppen los als het Garmin logo verdwijnt.

   6. Het scherm wordt blanco en na enkele seconden verschijnt weer het Garmin logo.

   7. De master reset is voltooid als je de taal kunt kiezen.

   Mocht dit onverhoopt niet het gewenste effect hebben dan verneem ik dit graag van je.

   1. Ik heb alles gereset maar het is nog niet verholpen. Ook als ik het gps van de virb uit zet stoort het nog op de gps van de garmin 810

    Mvg henny wesseldijk

    1. Wat vervelend dat de problemen blijven aanhouden. Ik adviseer daarom om contact op te nemen met onze garantie afdeling via garantie@mantel.com. Als je hiernaar een e-mail kunt sturen met volledige klachtomschrijving. Waarschijnlijk moet de Garmin Edge 810 nagekeken worden. Mijn excuses voor het ongemak

Gerelateerde berichten


Meest gelezen

8 Juli 2014 49955

Garmin geldt al jaren als de onbetwiste marktleider op het gebied van gps-fietscomputers. Tijdens menig toertocht of wedstrijd hoor je …

31 Maart 2014 48114

De Continental Grand Prix 4000S II is hét nieuwe paradepaardje van Continental. Dat de Continental Grand Prix 4000S de absolute verkooptopper is …