Deel dit bericht

Review: Garmin Edge Touring

14 Oktober 2013

Garmin timmert in 2013 flink aan de weg. Begin dit jaar lanceerde de marktleider op het gebied van gps-apparatuur al de nieuwe Edge 810 en Edge 510. Dit najaar kwam daar de actiecamera Garmin Virb bij en de nieuwe budget navigatie-fietscomputer, de Garmin Edge Touring. De Touring moet het antwoord zijn op concurrenten zoals de Mio Cyclo 505 en de Bryton Rider 60, apparaten waarbij kaartmateriaal standaard wordt meegeleverd. Voorheen diende bij de Edge serie kaartmateriaal apart te worden aangeschaft, maar bij de Edge Touring is hier verandering in gekomen. Heeft Garmin met de Garmin Edge Touring goud in handen? Wij denken van wel...

Garmin Edge Touring (Plus)

De Edge Touring is verkrijgbaar in twee varianten: de Garmin Edge Touring en Garmin Edge Touring Plus. Het verschil tussen de standaarduitvoering en de Plus zit 'm voornamelijk in ANT+ mogelijkheden. Doordat de Plus is voorzien van een ANT+ ontvanger, kun je een optionele ANT+ borstband met het apparaat verbinden en zo tijdens het fietsen je hartslag monitoren. Bovendien beschikt de Plus over een barometrische hoogtemeter, waardoor actuele hoogte en stijging nauwkeurig kunnen worden weergegeven.

Garmin Edge Touring

In de doos

Zowel de Garmin Edge Touring als de Garmin Edge Touring Plus wordt geleverd inclusief een beknopte handleiding, USB-kabel en twee stuurbevestigingen. Qua afmetingen en specificaties verschilt de Edge Touring nauwelijks van zijn broertjes, de Edge 800 en Edge 810. De behuizing is, afgezien van de witte rand, identiek. Ook het scherm is rechtstreeks afkomstig van de Edge 800/810. In vergelijking met de Bryton Rider 60 en Mio Cyclo 505 is dit scherm wel aan de kleine kant en heeft het een lagere resolutie (160 x 240 pixels), maar qua leesbaarheid in de volle zon steekt dit scherm er nog steeds boven uit. De batterijduur van de Edge Touring is met circa 15 uur prima.

Garmin Edge Touring

Zoals op het onderstaande kaartje te zien is, dekt het meegeleverde kaartmateriaal dekt met 23 landen heel West-Europa. De kaart is gebaseerd op Openstreetmap (OSM), een gratis te gebruiken kaart waarmee wij qua nauwkeurigheid en detail doorgaans erg goede ervaringen hebben. De kaart geeft ook fietspaden weer, zodat je niet enkel beperkt bent tot het volgen van de hoofdwegen.

Garmin Edge Touring

In de praktijk

Uit het beginscherm blijkt direct dat de Garmin Edge Touring echt is toegespitst op navigatie: de keuze is beperkt tussen 'Waarheen?' en 'Bekijk kaart'. Via 'Waarheen?' bereik je het navigatiemenu en 'Bekijk kaart' tovert het kaartmateriaal op het scherm. Vanuit de kaartweergave kun je door te swipen een kompasscherm of datavelden met ritgegevens (snelheid, afstand etc.) raadplegen.

Garmin Edge Touring

Net als de Mio Cyclo serie beschikt de Edge Touring over een soort Suprise Me functie. Je voert de afstand in die je wilt fietsen en de Edge Touring berekent automatisch enkele mogelijke rondritten. De kwaliteit van deze rondritten is verrassend goed: de route voert zo veel mogelijk over fietspaden en lijkt drukke, stedelijke gebieden te vermijden. Natuurlijk, zoals je kunt verwachten bij automatisch gegenereerde routes kiest de Edge soms een vreemde of onlogische afslag, maar over het algemeen is de rondrit-functie een erg bruikbare en leuke manier om nieuwe routes te ontdekken. Klein nadeel: het apparaat doet doorgaans heel erg lang over het berekenen van de rondritten. Het kan minuten duren voordat de Edge een aantal opties heeft berekend.

Garmin Edge Touring

Vanzelfsprekend kun je met de Garmin Edge Touring ook van A naar B navigeren. Het navigeren zelf werkt uitstekend. De Edge Touring geeft duidelijke aanwijzingen en waarschuwt tijdig wanneer een afslag nadert. Mocht je toch verkeerd rijden, dan herberekent het apparaat nagenoeg direct een gewijzigde route.

Het invoeren van een bestemming is daarentegen niet erg intuïtief en vergt enige gewenning. Je dient namelijk, behalve een eindbestemming, ook altijd een beginpunt in te voeren. Standaard de route vanuit de huidige locatie berekenen lijkt ons een stuk logischer.

Garmin Edge Touring

Qua trainingsmogelijkheden is de Edge Touring duidelijk een stuk beperkter dan de Edge 800/810. De Garmin Edge Touring is niet compatibel met een snelheids/cadanssensor of vermogensmeter en beschikt niet over een virtual partner optie. Verder kun je met de Touring geen intervaltrainingen uitvoeren of tempowaarschuwingen instellen. Ook de Bluetooth-verbinding met je smartphone voor bijvoorbeeld Live Tracking is niet aanwezig op de Edge Touring. Wanneer je je gps-fietscomputer als trainingspartner wil gebruiken, is de Garmin Edge 800/810 daarom nog steeds de beste keuze.

Garmin Edge Touring

Conclusie

De Garmin Edge Touring is precies waar veel recreatieve fietsers al jaren om vragen: betaalbare fietsnavigatie zonder veel toeters of bellen. De Edge Touring laat zich eenvoudig bedienen en het navigeren werkt voortreffelijk. Wil je je gps-fietscomputer voor trainingen gebruiken en tijdens het fietsen een veelvoud aan data in de gaten houden? Dan blijft een uitgebreider apparaat zoals de Edge 800/810 een betere keuze. Wil je je fietscomputer echter hoofdzakelijk gebruiken om te navigeren, gedownloade routes na te rijden of nieuwe weggetjes te ontdekken zonder te verdwalen? Dan is er op dit moment geen beter apparaat op de markt dan de Garmin Edge Touring.

+ Prijs
+ Kaartmateriaal meegeleverd
+ Navigeren werkt uitstekend, duidelijke aanwijzingen
+ Rondrit-functie leuke manier om nieuwe routes te ontdekken

- Scherm is goed afleesbaar, maar aan de kleine kant
- Invoeren navigatie-bestemming kan handiger
- Berekenen rondrit duurt lang

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Leon van Leeuwen

Gerelateerde berichten

Een week op pad met de nieuwe Ubique R50C carbon racefiets wielen [Review]

12 Juni 2023

Ben je op zoek naar een goede upgrade voor je racefiets? Dan denk je waarschijnlijk vrij snel aan een nieuwe (carbon) ...

NIEUW: de Wahoo ELEMNT ROAM v2 fietscomputer [Review]

11 Oktober 2022

De Wahoo ELEMNT ROAM v2 is de nieuwste toevoeging aan het assortiment fietscomputers van Wahoo ...

De Garmin Edge 1040 en de Garmin Edge 1040 Solar - De nieuwe topmodellen onder de Garmin fietscomputers [REVIEW]

8 Juni 2022

Het is zover, de nieuwe Garmin fietscomputers, de Garmin Edge 1040 en Garmin Edge 1040 solar, zijn gelanceerd! Twee ...