Deel dit bericht

Garmin Edge - Welke Garmin fietscomputer is geschikt voor mij? [Koopgids 2022-2023]

18 Augustus 2022

Fietsnavigatie en fietscomputers zijn een standaardonderdeel van de uitrusting geworden bij veel wielrenners, mountainbikers en cyclocrossers. In deze superuitgebreide Garmin Edge koopgids leggen we uit wat je van de verschillende Garmin fietsnavigatie-apparaten kunt verwachten en welke jij moet hebben. Tijd dus voor een overzicht!

Garmin Edge koopgids fietsnavigatie - Vergelijking alle Garmins

Je kunt met een fietscomputer niet alleen je snelheid bijhouden. Fietsnavigatie, het registeren van je gegevens zoals hartslag, cadans en je vermogen, alles kan. En natuurlijk heeft Garmin ook verschillende sensoren om die gegevens allemaal te meten.

Kies de Garmin fietscomputer die bij jou past

Garmin is een van de grootste spelers op het gebied van fietscomputers en fietsnavigatie en ze blijven daarin flink innoveren. Maar door het enorme assortiment is het misschien lastig om een keuze te maken welke fietscomputer voor jou geschikt is.

Welke van deze Garmins moet jij hebben? We leggen het je uit in onze Garmin Edge Koopgids
Welke van deze Garmins moet jij hebben? We leggen het je uit in onze Garmin Edge Koopgids

Daarom hebben we speciaal voor jou een uitgebreide Garmin Edge Koopgids geschreven. Daarin staat precies wat je van welke Garmin kunt verwachten en kun je zelf kijken welke het beste bij jou past.

Sensoren en bundels

Garmin levert naast de fietscomputers en fietsnavigatie zelf veel verschillende accessoires zoals hartslagmeters, cadanssensoren en zelfs een powermeter. Deze zijn, afhankelijk van het de fietsnavigatie die je koopt, koppelbaar met je apparaat.

De meeste geavanceerde Garmin fietscomputers kunnen deze informatie direct weergeven op je scherm, zodat je precies weet hoeveel Watt je wegtrapt, met welke cadans en welke hartslag. Deze extra accessoires, behalve de hartslagmeter, worden vaak gebundeld aangeboden bij de verschillende Garmins.

Met een Garmin kun je direct de gegevens lezen van gekoppelde sensoren. Handig als je op hartslag, wattage of cadans aan het trainen bent.
Met een Garmin kun je direct de gegevens lezen van gekoppelde sensoren. Handig als je op hartslag, wattage of cadans aan het trainen bent.

Je kunt dus zelf kiezen of je die geavanceerde extra's nodig hebt. Het is trouwens altijd voordeliger om een navigatie-apparaat te kopen met de sensoren gebundeld, dan dat je achteraf de sensoren los bijkoopt. Maar genoeg over accessoires, tijd voor het Garmin fietsnavigatie overzicht.

Garmin Edge 130 Plus

De Garmin Edge 130 Plus is hét instapmodel van de Garmin Edge serie. Deze fietscomputer is nog steeds heel compact, maar heeft veel mooie functies. De belangrijkste functies zijn Incident Detectie, ClimbPro en MTB dynamics. Ook heb je met de 130 Plus de mogelijkheid om trainingen direct in te laden vanuit Trainingspeaks of Garmin Connect.

130 plus
Met ClimbPro kun je precies zien waar je bent tijdens het klimmen en wat er nog komen gaat.

Een nadeel kan zijn dat de accu van de Edge 130 Plus wat minder lang meegaat. Na ongeveer 12 uur zal je je fietscomputer weer op moeten laden. Ook beschikt de fietscomputer niet over ingebouwde kaarten. Als je hier de voorkeur aan geeft kun je dus beter voor een duurder model gaan!

Garmin Edge Explore 2 *NIEUW*

Onlangs is de nieuwe versie van de Edge Explore geïntroduceerd. De nieuwe Garmin Edge Explore 2 is perfect voor de toerrijder. Je kunt de Garmin Edge Explore 2 gebruiken op de racefiets, gravelbike of mountainbike, maar voor de elektrische fiets komt deze fietscomputer helemaal goed van pas om leuke routes te fietsen. De Edge Explore 2 beschikt namelijk over speciale e-bike functies, zoals navigatiebegeleiding en batterijstatus waarschuwingen.

De Garmin Edge Explore is gemaakt voor de toerfietsers die minder waarde hechten aan grote hoeveelheden data.
De Garmin Edge Explore 2 is gemaakt voor de toerfietsers die minder waarde hechten aan grote hoeveelheden data.

De Edge Explore 2 beschikt daarnaast over verschillende functies, zoals ClimbPro, ingebouwde ongeluk-detectie en het aanmaken van routes op het toestel. Sensoren ,zoals een hartslagmeter of een fietslamp, zijn gemakkelijk te koppelen met de Edge Explore 2 en je kan het grote display zo instellen dat alleen de gegevens te lezen zijn die jij wilt zien. Maar de Edge Explore is vooral gemaakt om lekker de hele dag onbezorgd op pad te kunnen.

Je kunt je Garmin Edge Explore 2 ook makkelijk koppelen met je smartphone. Op deze manier kun je je mobiel in je tas laten en gemakkelijk op je scherm zien als er een berichtje binnenkomt of wanneer iemand belt. Ben je op zoek naar een meer geavanceerde fietscomputer die gemaakt is voor de prestatiegerichte fietsers? Dan zijn de Garmin Edge modellen hieronder misschien een betere keuze.

Garmin Edge Explore 2

Vanaf € 267,-

Garmin Edge 530

De Garmin Edge 530 is ideaal voor de fietsers die zichzelf elke dag weer willen verbeteren. Maar ook de fietsers die graag eindeloos hun gegevens achteraf willen analyseren kunnen hun hart ophalen met de Edge 530.

De Garmin Edge 530 heeft lekker degelijke knoppen voor de bediening.
De Garmin Edge 530 heeft lekker degelijke knoppen voor de bediening.

Dankzij de fysieke knoppen kun je onder alle omstandigheden alle functies van je fietsnavigatie blijven gebruiken. De veranderingen ten opzichte van de oudere modellen uit de Garmin 500 serie zijn behoorlijk indrukwekkend.

Natuurlijk kun je de 530 koppelen aan je telefoon, kun je gebruik maken van Strava en is het koppelen van sensoren een makkie. En je kunt ook kiezen uit GPS, Glonass of Galileo voor de de GPS-ontvangst.

Het beeldscherm is precies groot genoeg.
Het beeldscherm is precies groot genoeg.

Het beeldscherm is net een slagje groter. En dat is net wat de Edge 530 handig maakt voor zowel racefietsers als mountainbikers. Handzaam, maar groot genoeg voor overzichtelijke navigatie of het weergeven van gegevens.

Maar waar de Edge 530 zich echt onderscheidt zijn op de extra functies. Zo heb je met een vooraf ingeladen route perfecte fietsnavigatie. Verlies of vergeet je je Edge? Dan kun je hem makkelijk terug vinden met Find my Edge.

Beklimming in je route opgenomen? Bekijk live het stijgingspercentage!
Beklimming in je route opgenomen? Bekijk live het stijgingspercentage!

Wie graag en veel klimt, op de racefiets of de MTB, krijgt zelfs een mooi hoogteprofiel te zien als je van tevoren een route inlaadt. De functie ClimbPro laat je precies zien waar je bent op een klim en wat er nog komen gaat. Ideaal om je krachten goed te doseren en goed te zien welke stijgingspercentages je nog te wachten staan.

En ook de mountainbikers kunnen ook helemaal los, letterlijk. Je airtime wordt namelijk bijgehouden, net als een jump-counter. Kun je achteraf tegenover je vrienden opscheppen wie de meeste airtime had...

De Garmin Edge 530 heeft natuurlijk ook de incident-detectie, waarmee automatisch een of meerdere van je contacten gewaarschuwd worden als je een valpartij hebt. Geen nieuwigheid, maar erg fijn dat ze deze functie hebben behouden.

Zoals je gewend bent van Garmin kun je het scherm precies indelen zoals je zelf wilt.
Zoals je gewend bent van Garmin kun je het scherm precies indelen zoals je zelf wilt.

Ook handig is het bike-alarm. Daarmee kun je als je je fiets even parkeert een alarm aanzetten. Wordt je fiets bewogen? Dan gaat het alarm af, ook op je mobiel als je je Garmin via Garmin Connect gekoppeld hebt.

En, ook erg belangrijk, Garmin heeft een batterij met een flinke capaciteit in de Edge 530 weten te proppen. De batterij hangt het tot wel 20 uur uit. Is dat nog niet genoeg? Dan kun je makkelijk een Garmin power Pack koppelen, want de Edge 530 heeft daar de aansluitpunten voor.

Garmin Edge 830

De Garmin Edge 830 lijkt in veel punten erg op de Garmin Edge 530. De belangrijkste verschillen zitten hem in het scherm en in de mogelijkheden voor de fietsnavigatie.

Allereerst heeft de Edge 830 een touchscreen. Die werkt supersnel en van regen heb je natuurlijk ook geen last. Het scherm is net zo groot als van de Edge 530 en die schermmaat is ideaal voor zowel mountainbikers als wielrenners.

Het andere belangrijke verschil is de mogelijkheid om het apparaat zelf, zonder enige input, routes te laten maken. Je hoeft alleen maar een eindpunt te kiezen en de Garmin Edge 830 plant een route over de wegen van jouw voorkeur. Want je kunt natuurlijk wel aangeven of je superstrak asfalt zoekt of juist off-road weggetjes.

Verder heeft de Garmin Edge 830 dezelfde top-functies als de 530, met dezelfde lange levensduur van de batterij!

Garmin Edge 1030 Plus

Qua uiterlijk is het verschil tussen de Garmin Edge 1030 Plus en de Garmin Edge 1030 maar klein: de Edge 1030 Plus heeft nu een zwarte in plaats van een witte behuizing. Maar dat zijn natuurlijk niet de enige verschillen. De Edge 1030 Plus beschikt namelijk over een verbeterde processor met een gevoeliger touchscreen en de accu gaat langer mee. Ook bevat de fietscomputer Trailforks integratie, trainingsplannen en work-out suggesties.

Door de verbeterde processor is de 1030 Plus nog sneller in het berekenen van routes. Het is dus geen probleem als je tijdens je ingeladen routes toch wat nieuwe wegen wilt leren kennen. De fietscomputer brengt je snel weer terug naar de route wanneer jij dat wilt.

1030 plus
Door de vernieuwde processor reageert de 1030 Plus super snel.

Wil je echt alles uit je training halen? Dan kun je ook gaan voor de Edge 1030 Plus bundel. De bundel vertelt je hoe je verder moet trainen, geeft je inzicht in je prestaties en geeft je slimme voedings- en hydratatieaanwijzingen.

Garmin Edge 1040 *NIEUW*

De nieuwe en sterk verbeterde Garmin Edge 1040 is de opvolger van de Edge 1030. Het topmodel van Garmin heeft een langere batterijduur, nieuwe functies en nieuwe software. Allereerst gaat de batterij van de Garmin Edge 1040 maar liefst 35 uur mee in de normale stand en zelfs 70 uur in besparingsmodus. Mocht dat toch nog niet genoeg zijn, dan is het mogelijk om de Garmin Power Pack aan te sluiten op je Edge 1040 voor nog eens 24 uur extra batterij.

page?image_id=1063
De Garmin Edge 1040 is makkelijk aan je stuur te monteren, zodat je alle gegevens makkelijk kunt aflezen.

Garmin heeft nieuwe software en een aantal nieuwe functies geïntroduceerd in de Garmin Edge 1040. De menustructuur is veranderd, maar alles werkt nog net zo gemakkelijk als je van Garmin gewend bent. Met de nieuwe Multi-band GNSS satelliettechnologie heb je de beste GPS ontvangst, ook als je in een dichtbebost gebied fietst.

Met de Power Guide functie kan je nog beter trainen op vermogen. De Edge 1040 geeft je bijvoorbeeld inzicht in je VO2 max, hersteltijd, trainingsbelasting en meer. Een andere nieuwe functie is Real-Time Stamina. Met deze functie kun je zien hoe lang je nog door kunt gaan op een bepaalde inspanning.

Garmin Edge 1040

Vanaf € 499,95

Garmin Edge 1040 Solar *NIEUW*

De Edge 1040 kent nog een model, namelijk de Edge 1040 Solar. Dit toestel doet er nog een schepje bovenop. De batterijduur van de 1040 Solar is namelijk 45 uur in normale stand en 100 uur in besparingsmodus. Op deze manier kom je bijna nooit meer met een lege Garmin langs de weg te staan.

Het grootste verschil tussen de Edge 1040 en de Solar is het feit dat de Solar wordt opgeladen tijdens het rijden, vandaar de naam Solar. In het 3,5 inch Power Glass™ scherm zit namelijk een zonnepaneel verwerkt die hiervoor zorgt. Volgens Garmin gaat het toestel 42 minuten langer mee, als je één uur in de zon rijdt.

page?image_id=1064
Op zonnige dagen zoals dit laadt jouw Garmin Edge 1040 Solar zich vanzelf weer op!

De overige verschillen tussen de Garmin Edge 1040 en 1040 Solar zitten hem in de opslagruimte en het design. De 1040 heeft 32GB en de Solar 64GB. Verder beschikt de Edge 1040 Solar ook over de nieuwe Real-Time Stamina en Power Guide functie. Wil je nog meer weten over de nieuwe Edge 1040 en 1040 Solar. Lees dan hier een uitgebreide review.

Garmin Edge 1040 Solar

Vanaf € 619,95

Verschillen tussen de verschillende Garmin Edge modellen

Zoals je waarschijnlijk al hebt gezien geldt bij Garmin dat hoe hoger het nummer, hoe geavanceerder het apparaat. Van de vrij eenvoudige fietscomputer, de Edge 130, tot en met de nieuwste high-tech fietsnavigatie apparaten, de 530 en 830. Of het nieuwste topmodel uit 2022: Edge 1040 Solar.

Sommige Garmins lijken op qua uiterlijk exact op elkaar, maar er zijn intern behoorlijke verschillen in functionaliteit.
Sommige Garmins lijken op qua uiterlijk exact op elkaar, maar er zijn intern behoorlijke verschillen in functionaliteit.

De meeste fietsers kunnen prima uit de voeten met de basismodellen. Maar als je echt gaat voor veel data en heel veel gebruiksmogelijkheden, dan begint de pret vanaf de Edge 530 en de Edge 830. Ben je iemand die altijd voor het crème de la crème gaat? Dan is de Edge 1040 of 1040 Solar wat voor jou. We hebben een mooi overzicht gemaakt met wat welke Garmin fietscomputers precies kunnen en wat je er van kan verwachten.

De verschillende Garmin Edge modellen op een rij

EigenschapGarmin Edge 130 PlusGarmin Edge Explore 2Garmin Edge 530Garmin Edge 830Garmin Edge 1030 PlusGarmin Edge 1040Garmin Edge 1040 Solar
Kleurenscherm
Touchscreen
Schermformaat4,6 cm7,6 cm6,6 cm6,6 cm8,9 cm8,9 cm8,9 cm
Bluetooth
Notificaties telefoon
Sensoren
Varia verlichting
ANT+ besturing fietstrainer
ClimbPro
Navigatie
Routes maken op apparaat
Live tracking
Opladen tijdens rijden
Prijsklasse

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

Met het juiste Fizik zadel zit je altijd goed op je fiets [koopgids]

12 Januari 2024

Stap in de wereld van ongeëvenaard comfort en prestaties met Fizik, een toonaangevend fietsmerk dat mede bekend is om ...

De beste mountainbikes van 2023 [koopgids]

4 Augustus 2023

Als gepassioneerde mountainbiker wil je natuurlijk de perfecte fiets voor jouw avonturen vinden ...

Winter fietsschoenen voor frisse, koude en ijskoude dagen op de MTB en racefiets [Koopgids]

13 December 2022

In de winter stel je meer eisen aan je fietsschoenen. Bijna niets is vervelender dan fietsen met koude en natte voeten ...