Deel dit bericht

Fouriers: van steekas tot remmen

Fouriers. Een high-end producent van race en mountainbike parts. Is Fouriers de magazijnmeester die de voltallige mountainbike en race wereld van onderdelen voorziet? Nog niet, maar wat niet is kan nog komen. Ondanks de Frans klinkende naam is Fouriers een op en top Taiwanees bedrijf dat als OEM (original equipment manufacturer) al ruim 20 jaar produceert voor de groten der aarde.

Fouriers - Kittels Propel
De fiets van Marcel Kittel met Fouriers BR-DX005 remmen

Achter Fouriers zit een team van ingenieurs dat fietsen ademt. Wie de tijdlijn op de Facebook pagina van Fouriers in de gaten houdt ziet met enige regelmaat een werknemer in actie voorbij komen. Of de personen in kwestie ook daadwerkelijk voor Fouriers werken… Duidelijk is wel dat Fouriers kwaliteit levert. Het is niet voor niks dat de renners van Giant-Shimano, volgend seizoen Giant-Alpecin, vertrouwen op Fouriers. En Taiwan of niet, het carbon en kunststof dat Fouriers gebruikt, importeren ze uit Zwitserland. Want kwaliteit daar is Fouriers op gebrand. Moet ook wel als je streeft naar de positie van ‘world class supplier’. Eens kijken wat Fouriers ons te bieden heeft.

Bidon- en bladbouten

Te beginnen met boutjes. Zo zijn er twee soorten bidonbouten verkrijgbaar. Een 10mm lange CNC gefreesde M5 bout met een brede kop die mooi over het nokje op het frame valt. De ander is een 17mm lange koud gesmede bout. Beide varianten wegen 1,3 gram per stuk en zijn leverbaar in 8 verschillende kleuren. Net als de CNC gefreesde bladbouten. Het mooie van deze bladbouten is niet alleen het lage gewicht (2 gram p/s) maar ook dat je ze zowel met een torcx 30 en imbus 5 los of aandraait.

Fouriers - bidonbout

Top caps en spacers

De YAWYD (You Are What You Drink)  top cap is vooral een hebbeding om je fiets op te leuken en met 23 gram niet bepaald licht. In tegenstelling tot de lightweight top cap. Die weegt 9,3 gram en is leverbaar in 8 verschillende kleuren. Ook licht: de carbon spacers van Fouriers. Een set van 4 spacers (3-5-10mm + taperd spacer) weegt slechts 10,5 gram.

Fouriers - topcap

Steekassen en snelspanners

Fouriers maakt verschillende race en mountainbike snelspanners. Voor je racefiets kan je kiezen uit een aluminium snelspanner set (45 gram) en carbon snelspanners (43 gram). Beiden met titanium as. Mountainbikers hebben meer te kiezen. De snelspanners zijn net als de race versies verkrijgbaar in aluminium/titanium (47 gram) en carbon/titanium (46 gram) uitvoering. De X12 steekas is verkrijgbaar met een aluminium hevel of het door DT Swiss ontwikkelde RWS systeem.  De X15 steekas is alleen verkrijgbaar in RWS uitvoering. Het systeem waarmee je de hendel in de juiste positie zet zodra het wiel vastzit.

Fouriers - steekas

Zadelpenklem

Fouriers dacht goed na over het ontwerp van deze zadelpenklem. Twee bouten, afgeschuinde randen en een rubbere afdekring voorkomen dat je zadelpen zakt, je frame beschadigt en dat er vuil in de zadelbuis komt. Verkrijgbaar in twee maten: 31,8mm (voor 27,2mm zadelpennen) en 34,9 (voor 31,6 zadelpennen). Het gewicht: respectievelijk 24 gram en 27 gram.

Fouriers - zadelpenklem

Garmin/GoPro mount

Slim! Eén houder voor zowel je Garmin als GoPro. Een eenvoudig te bevestigen houder waarmee je de cockpit van je fiets mooi opgeruimd houdt.

Fouriers - GarminGoPro mount

Derailleurwieltjes

Leuk om je fiets op een subtiele manier wat meer kleur te geven: de derailleurwieltjes van Fouriers. Verkrijgbaar in het rood, goud, zilver en zwart. CNC gefreesd en daardoor slechts 23 gram.

Fouriers - derailleurwieltjes

Remmen

De remset waarmee Kittel en Degenkolb tot stilstand komen: de BR-DX005. Aerodynamische remhoeven die speciaal ontworpen zijn voor de Giant Propel en Liv Envie. CNC gefreesd uit AL6061-T6 aluminium. Standaard uitgerust met Swiss Stop remblokken. Het gewicht van dit moois: 220 gram. 50 gram lichter dan Fouriers op geeft. Alhoewel ze op het oog lijken op de standaard ‘Giant’ remmen van de Propel en Envie, remmen de BR-DX005 remmen beduidend harder. Het is niet voor niks dat de profs kiezen voor Fouriers.

Fouriers - rem

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Kees Neijenhuis

Kees Neijenhuis

Enthousiast Trailrunner en Mountainbiker. Ik hou van het buiten sporten! Daarnaast heb ik een zwak voor mooie producten en vakmanschap. Rij op een Trek Top Fuel 9.7 SL 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen