Fietsbril op sterkte – Fietsbrillen geschikt voor brildragers [Koopgids]

Deel dit bericht

Een fietsbril op sterkte. Heel handig, maar welke fietsbrillen zijn eigenlijk geschikt voor brildragers? En wat zijn de beste fietsbrillen op sterkte? We hebben de fietsbrillen die je kunt gebruiken als je brildragend bent voor je op een rij gezet. En wist je dat een sportbril op sterkte voor wielrenners namelijk helemaal niet duur hoeft te zijn?

Allereerst is het goed om te weten dat je fietsbrillen op sterkte kunt krijgen in meerdere varianten. Zo kan de lens van de fietsbril zelf op sterkte zijn geslepen of je krijgt een losse insert die je achter de lens van je fietsbril kunt monteren.

Veel modellen van de fietsbrillen van Oakley kunnen op sterkte geslepen worden
Veel modellen van de fietsbrillen van Oakley kunnen op sterkte geslepen worden

Het voordeel van een geslepen lens die bij je fietsbril past is dat je nooit je fietsbril op sterkte kunt vergeten. Maar een fietsbril met geslepen lens is wel een stuk duurder dan een insert.
Een insert is ideaal als je een leesbril nodig hebt en die bijvoorbeeld alleen gebruikt voor langere ritten met fietsnavigatie.

Welke fietsbrillen voor brildragers zijn er?

Fietsbrillen met leesgedeelte in standaard sterktes

Heb jij in het dagelijks leven een leesbril nodig? Dikke kans dat je dan ook wel een fietsbril met leesgedeelte kunt gebruiken. Een fietsbril die als leesbril is geslepen is perfect voor als je moeite hebt om je fietsnavigatie goed af te lezen, maar veraf nog prima zien.

Het leesgedeelte van deze BBB cycling fietsbril valt amper op.
Het leesgedeelte van deze BBB cycling fietsbril valt amper op.

Je hoeft voor de meest voorkomende sterktes niet eens naar de opticien. Dan kun je kiezen voor een van de standaard sterktes van BBB Cycling Impress fietsbrillen. Je hoeft de bril dan dus ook niet te laten slijpen, maar kunt meteen de weg op of het bos in.

Je kunt diverse voorgeslepen fietsbrillen met leesgedeelte krijgen. Heb je niet alleen een leesbril nodig maar zie je veraf ook niet optimaal? Of heb jij een sterkere correctie nodig dan de standaardwaardes? Dan is een fietsbril die je door je opticien op sterkte kunt laten slijpen waarschijnlijk een betere keuze.

Fietsbrillen met geslepen lenzen (ook multifocaal)

Een fietsbril waarvan de lens zelf kan worden geslepen is erg handig. Je kunt met een leesbril waarvan de lenzen te slijpen zijn veel sterktes compenseren. Ook multifocaal is geen probleem.

Een fietsbril die multifocaal geslepen is kun je gebruiken voor veraf en dichtbij, wel zo handig!
Een fietsbril die multifocaal geslepen is kun je gebruiken voor veraf en dichtbij, wel zo handig!

De Oakley fietsbrillen zijn allemaal op sterkte te slijpen, op de EV Zero na. Die laatste heeft lenzen die vast zitten in het frame en kunnen daarom niet geslepen worden.

Zo krijg je dus een hele degelijke fietsbril die er ook nog eens mooi uit ziet. Nadeel is wel dat het slijpen van de lenzen door een opticien moet gebeuren, en dat komt dus bovenop de aanschafprijs van de fietsbril zelf. Een variant op de fietsbril met lens op sterkte is een fietsbril met een insert die op de juiste sterkte geslepen wordt.

Wil jij je Oakley fietsbril op sterkte laten slijpen? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij kunnen je doorverwijzen naar een opticien in jouw buurt.

Fietsbrillen met insert op sterkte (ook multifocaal)

Fietsbrillen met een insert op sterkte zijn erg handig als je bijvoorbeeld niet altijd een sterkte nodig hebt. Een insert is een apart mini-brilletje dat je achter de glazen van je fietsbril kunt klemmen.

De insert van een fietsbril op sterkte met is vaak erg klein en licht. Tijdens het fietsen merk je er niets van.
De insert van een fietsbril op sterkte met is vaak erg klein en licht. Tijdens het fietsen merk je er niets van.

Die insert kun je vrij makkelijk vastzetten en weer loshalen. Even achter een andere fietsbril plaatsen is dus een optie. Shimano en BBB hebben allebei fietsbrillen met inserts. Nadeel van een fietsbril met insert is dat de insert vaak alleen op bepaalde modellen van één enkel merk passen.

Voordeel van een insert is dat het een heel stuk goedkoper is dan een fietsbril met geslepen lenzen op sterkte. En raak je de insert of je hele bril kwijt? Dan is het vervangen dus een stuk voordeliger. Of krijg je een andere sterkte, dan hoef je alleen de insert en niet de hele fietsbril te vervangen.

Kies je voor een fietsbril met insert? Let er dan wel op dat die niet altijd meegeleverd worden met een nieuwe fietsbril. Je moet deze dus eventueel apart kopen en vervolgens door je eigen opticien laten slijpen.

Fietsbril op sterkte met meekleurende glazen

Voor brildragers kan een fietsbril met fotochromatische lenzen erg handig zijn. Deze lenzen verkleuren namelijk automatisch naar de felheid van het licht. Bij donker weer worden ze helder, bij felle zon helemaal donker.

De fietsbrillen van Oakley zijn mede zo populair omdat ze veel mogelijkheden bieden voor brildragers.
De fietsbrillen van Oakley zijn mede zo populair omdat ze veel mogelijkheden bieden voor brildragers.

Vooral als je onder wisselende omstandigheden fietst kan een fietsbril op sterkte mét meekleurende glazen, interessant zijn. Je kunt hier kiezen voor een fietsbril waar dan de lenzen geslepen worden, maar ook voor een fietsbril met een insert.

Het voordeel is dat je dan meer één fietsbril hoeft te kopen voor alle weersomstandigheden. Sommige fietsbrillen met insert hebben trouwens standaard meerdere brillenzen in de verpakking zitten. Daarmee kun je dus makkelijk en snel zelf de ideale lens voor je rit kiezen, dan is een fietsbril met meekleurende glazen niet altijd nodig.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Agnes Ronner

Agnes Ronner

Baanfiets, racefiets of mountainbike. Alle soorten fietsen zijn bij mij welkom. Eerst het wielrennen als zomertraining voor het schaatsen. Daarna baanwielrennen op het hoogste niveau en het mountainbiken om de regenachtige zomerdagen en winter door te komen. Momenteel rij ik op een Giant TCR Advanced 1 LTD en een Sensa Merano SFB Pro. Wellicht volgend jaar weer in het bezit van een wedstrijdlicentie om de competitie weer aan te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 fietsers over “Fietsbril op sterkte – Fietsbrillen geschikt voor brildragers [Koopgids]”

 1. Naar mijn weten is glazen op sterkte bij een Jawbreaker alleen mogelijk wanneer je aan elke kant een glas op sterkte in de bril laat plaatsen. Er worden twee gaten op maat in gemaakt waar de delen op sterkte in komen. Dit kan ook niet met alle tinten.

  Zie http://www.rxsport.co.uk/products/Oakley-Jawbreaker-Prescription-Lenses.html

  Zelf draag ik een Racing Jacket met meekleurende glazen op sterkte maar overweeg lenzen om toch een wat groter model te kunnen dragen.

   1. Hoi Gijs,

    Ik ben hier bekend mee. Heb zelf de link naar SportRX toegevoegd in mijn vorige post ;)

    Nadeel vind ik de beperkte lens keuze en gebrek aan spiegelcoating.

    Ben inmiddels voorzien van een EVZero Stride en een paar contactlenzen. Dat werkt ook :)

    Gr Bjørn

  1. Hallo Bjørn,
   Scherp gezien ;-) Bedankt! We gaan de blog aanpassen. De Jawbreaker kan inderdaad alleen op sterkte gemaakt worden door middel van lensimplants die op het moment in drie kleuren beschikbaar zijn. Voor een groter model bril zou je ook de Double Edge kunnen overwegen; een bril met een hoge curve en een grote maat.

 2. Fijn stukje, alleen jammer dat jullie de Adidas inzet brillen (a779) niet verkopen, maar deze wel aanbevelen. Komen deze weer op voorraad? Zo niet wellicht het blogje aanpassen?
  Sam

  1. Hoi Sam,

   Bedankt voor je feedback, op dit moment krijgen de inzet brillen niet meer binnen. We gaan onze blog inderdaad even aanpassen, bedankt voor je scherpe blik.

   Groet,
   Gijs

   1. Hoi Gijs,
    Scherpe blik is bij deze blog wel een goed gevonden opmerking. Wel jammer, zou graag als brildrager meer opties hebben dan alleen bbb!

    1. Hoi Sam,

     Dat snap ik. Houd onze website de komende maanden in de gaten voor brillen met inzetstukjes. 2018 Komt eraan ;)

     Groet,

     Hidde

 3. Ik kom net teug van mijn opticien. Die had een Radarlock bril met multifocale lenzen voor mij besteld bij Oakly. Hij kreeg bericht terug dat die niet meer met multifocale lenzen worden gemaakt. Brillen met twee aparte lezen gaat nog wel.
  Jacques

 4. De Oakley lenzen (in ieder geval die van de Radar EV) zijn helaas volgens een Oakley opticien niet op sterkte te slijpen. Het is wel mogelijk om voor deze brillen lenzen op sterkte te bestellen, er worden dan, bij Oakley, inzetglazen geslepen welke in de lens worden geplaatst. Ziet er zeker goed uit maar dit doen ze dus niet met de meegeleverde lens. Daarnaast kost een dergelijke lens op sterkte tussen de 350-400 euro. Is wel goed om te weten aangezien dit een veelvoud is van de prijs van de bril zelf.

 5. Fijn dat het e.e.a. inzichtelijk is gemaakt. Wat ik mis in het verhaal is dat fietsbrillen op sterkte wel een nadeel kennen die er voor kan zorgen dat je betere voor een normale bril kunt kiezen met overzet zonnebril of een zonnebril op sterkte. Een fietsbril staat erg dicht op je gezicht. De bril staat als het ware rond. Het gevolg is dat de lenzen in een hoek voor je ogen komen te staan in plaats van recht. Dit geeft onvermijdelijk vervorming. De opticien vangt dit op door de lenzen anders af te tekenen en meer af te stemmen op de hoek en de zithouding op de fiets. Helaas is hiermee vooral bij grotere sterktes en complexere afwijkingen met cilinders en/of prisma de vervorming niet op te lossen. Het effect is het grootst bij inserts. Ze zijn klein en staan erg dicht op de ogen wat de doorkijk hoek en dus de vervorming erg kan vergroten. Kies in ieder geval bij complexere lenzen en grotere afwijkingen niet voor inserts maar voor een bril waarbij de lenzen verder van de ogen af staan. Zelf heb ik ervaren dat Adidas in dit geval de beste mogelijkheden kan bieden. Je kunt bij hen casco brillen verkrijgen waarin de opticien specifieke lenzen kan zetten.

 6. Welke zijn nu de fietsbrillen waarvan de glazen zelf op strekte zijn geslepen. Dus zonder insert. Ik krijg van alles gevonden maar die niet.

Gerelateerde berichten


Meest gelezen