Deel dit bericht

Fiets overschoenen – Welke overschoen heb je nodig voor welk weer?

Fiets overschoenen kunnen het fietsen in de winter een stuk aangenamer maken. Van dunne, waterdichte overschoenen tot heerlijk dikke thermo overschoenen, alles is te vinden. Maar waar moet je op letten bij het kopen van overschoenen voor op de fiets? Welke maat overschoenen moet je bijvoorbeeld hebben? En hoe waterdicht zijn overschoenen eigenlijk?

De meeste mensen gebruiken fiets overschoenen tegen kou, regen en wind. Want als er iets oncomfortabel is, dan is het wel een fietsrit met koude of natte voeten.

Fahrrad Überschuhe 1Bij het uitzoeken van goede overschoenen moet je dus letten op winddichtheid, waterdichtheid en de mate waarin ze de kou buiten kunnen houden. Maar het begint natuurlijk allemaal met het kiezen van de juiste maat overschoenen.

Kies de juiste maat overschoenen

Helaas is het niet altijd even makkelijk om de juiste maat overschoenen te kiezen. Maar je kunt als vuistregel gebruiken dat je altijd minstens 1 maat groter moet bestellen dan jouw schoenmaat.

Winddicht, waterdicht en nog aerodynamisch voordeel ook? Met de juiste fiets overschoenen kan het allemaal.
Winddicht, waterdicht en nog aerodynamisch voordeel ook? Met de juiste fiets overschoenen kan het allemaal.

Maar de precieze maat is per merk ook nog eens afhankelijk van of je racefietsschoenen of MTB-schoenen onder de overschoenen draagt. Twijfel je? Neem dan je schoen mee naar een van onze superstores. Daar is altijd wel een Mantel-medewerker die je kan helpen met passen en meten.

Online bestellen kan ook probleemloos. Als je dan toch niet de juiste maat hebt voor jouw fietsschoenen, dan kun je je bestelling bij ons altijd kosteloos terugsturen. Bestel je meteen ook weer de goede maat? Dan heb je die de volgende dag al in huis. (Moet je trouwens wel voor 22:00 uur bestellen.)

Verschillende types overschoenen

Fiets overschoenen zijn in een aantal varianten te krijgen. Van superwarm tot aerodynamisch lichtgewicht. Je weet zelf het beste welk type overschoen voor jou het meest geschikt is.

Veel overschoenen kun je over MTB schoenen en racefietsschoenen dragen. Maar MTB overschoenen hebben bijvoorbeeld een veel sterkere laag, vaak van kevlar, aan de onderzijde bij de zool van je fietsschoen.

MTB overschoenen hebben vaak een verstevigde neus en hak. Dan kun je met een gerust hart toch even een stukje lopen als fietsen echt niet lukt.
MTB overschoenen hebben vaak een verstevigde neus en hak. Dan kun je met een gerust hart toch even een stukje lopen als fietsen echt niet lukt.

Dan kun je met een gerust hart ook eens die laatste paar meter lopen van die gladde klim. Racefiets overschoenen zijn vaak wat kwetsbaarder en minder geschikt om een stuk mee te lopen.

Verder heeft ook iedereen heeft weer meer of minder last van kou. En dan hebben we het nog niet eens over de vele verschillen tussen de (winter) fietsschoenen zelf. We beginnen met de voordelen van warme overschoenen voor in de winter.

De warmste fiets overschoenen – Trotseer de vrieskou

Het zal je niet verbazen dat de warmste overschoenen ook allemaal waterdicht zijn. Want als er iets koude voeten kan veroorzaken, dan is het water. De buitenkant is meestal van rekbaar neopreen, soms met een extra waterwerende toplaag.

Met de juiste kleding, inclusief overschoenen, kun je zelfs midden in de winter probleemloos het bos in of de weg op.
Met de juiste kleding, inclusief overschoenen, kun je zelfs midden in de winter probleemloos het bos in of de weg op.

Het voordeel van neopreen is dat het rekbaar is en goede waterdichte eigenschappen heeft. Om de overschoen nog warmer te maken wordt er vaak fleece of geborsteld fleece aan de binnenkant gebruikt.

Dit laagje fleece houdt wat lucht vast die, eenmaal opgewarmd, werkt als een extra isolerende laag.

Overschoenen voor de ergste kou zijn vaak van neopreen.
Overschoenen voor de ergste kou zijn vaak van neopreen.

Een opvallende winterse overschoen is de GripGrab Arctic X. Deze heeft geen rits meer en sluit daarom aan de bovenkant beter af. En hoe nauwer hij bovenaan sluit, hoe minder regen er van bovenaf in kan lopen. Je moet deze overschoen ook aantrekken voordat je je fietsschoen aantrekt.

Waterdichte overschoenen voor de herfst

De herfst is misschien wel het moeilijkste seizoen om je voor te kleden als je gaat fietsen. Datzelfde geldt ook voor overschoenen. Je wilt geen natte of koude voeten, maar oververhitte voeten zijn ook niet fijn.

In de herfst heb je vaak aan waterdichte overschoenen genoeg. Winterse overschoenen kunnen dan juist te warm zijn en dan krijg je veels te warme voeten.
In de herfst heb je vaak aan waterdichte overschoenen genoeg. Winterse overschoenen kunnen dan juist te warm zijn en dan krijg je veels te warme voeten.

Gelukkig kun je dan kiezen voor overschoenen die minder warm zijn dan de echte winterse overschoenen. Maar dan zijn ze nog wel waterdicht en winddicht als je daarvoor kiest.

In deze categorie heb je ook overschoenen die meer ademen en minder waterdicht zijn. Dat is, vooral op wat meer wisselvallige dagen waar de zon ook nog eens doorbreekt, vaak wat comfortabeler.

Overschoenen voor mooie dagen

Naast al die overschoenen voor slecht of koud weer kun je ook overschoenen krijgen voor wat meer comfort voor elke dag. Deze overschoenen zijn vaak lekker dun, maar houden wel een koude wind en een lichte bui buiten.

Met redelijk mooi weer hoef je eigenlijk alleen de wind buiten te houden om toch comfortabel te kunnen fietsen.
Met redelijk mooi weer hoef je eigenlijk alleen de wind buiten te houden om toch comfortabel te kunnen fietsen.

Deze overschoenen zijn vooral fijn als het redelijk weer is, maar de kans op een bui redelijk groot is. Vooral de wind kan op dat soort dagen je voeten behoorlijk afkoelen. Deze dunnere overschoenen houden die wind net mooi af waardoor je voeten toch comfortabel warm blijven.

Ook hier kun je trouwens kiezen voor een overschoen die meer gericht is op waterdichtheid. De overschoen ademt dan een stuk minder, maar houdt toch een flinke regenbui met gemak buiten.

Overschoenen voor de aerodynamica

Ben je meer op zoek naar een aerodynamische overschoen? Dan moet je meestal wel inleveren op waterdichtheid en warmte. Dit type overschoen is echt gemaakt om zo licht mogelijk te zijn.

Fanatiek op de racefiets? Dan kun je niet alleen gaan voor de aerodynamische overschoenen, maar kun je ook kiezen voor hi-vis. Ben je 's avonds nog beter zichtbaar ook!
Fanatiek op de racefiets? Dan kun je niet alleen gaan voor de aerodynamische overschoenen, maar kun je ook kiezen voor hi-vis. Ben je ’s avonds nog beter zichtbaar ook!

Daarnaast zitten ze ook erg strak om je schoen om eventuele uitsteeksels zo aerodynamisch mogelijk weg te werken. Nadeel is wel dat deze overschoenen vaak wat kwetsbaarder zijn. Dus ben je normaal gesproken vrij ruw met je materiaal, dan kun je beter een wat stevigere overschoen kiezen.

Waterdichte overschoen, maar toch nog natte voeten?

Als laatste is het belangrijk om te beseffen dat veel overschoenen waterdicht zijn. Maar, en dat is een hele grote maar, vooral van boven kan er altijd water tussen de overschoen en je been lopen.

De Cyclingaiter van GripGrab dicht het gat tussen je been en je overschoen. De regen kan dan niet meer van bovenaf in je overschoen lopen.
De Cyclingaiter van GripGrab dicht het gat tussen je been en je overschoen. De regen kan dan niet meer van bovenaf in je overschoen lopen.

En dan krijg je dus alsnog natte voeten. Een waterdichte overschoen is dus altijd wel waterdicht, maar kan niet voorkomen dat er van bovenaf toch water in kan komen.

Gripgrab heeft wel sinds een paar jaar de Cyclin Gaiter in het assortiment. Die dicht het gat tussen je been en de bovenkant van je overschoen. Dan kan daar al bijna geen water meer doorheen en blijven je voeten extra lang droog.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 fietsers over “Fiets overschoenen – Welke overschoen heb je nodig voor welk weer?”

Gerelateerde berichten


Meest gelezen