Vraag en antwoord over de Euro4 regelgeving

Vanaf januari 2018 wordt de verkoop van nieuwe, minder schone scooters verboden in Europa. Dit gaat om scooters die niet voldoen aan de milieuclassificatie Euro4. Dit komt door nieuwe Europese regelgeving met als doel de uitstoot van motorvoertuigen terug te dringen. Als je nu op een scooter rijdt met milieuclassificatie Euro 2 of Euro 3, dan kun je dat nog steeds blijven doen. We begrijpen dat je hier toch vragen over krijgt en daarom vind je op deze pagina meer informatie over milieuclassificatie Euro4.

 

Vraag en antwoord

Is de verkoop van scooters straks verboden?
Nee, alleen de nieuwe verkoop van scooters met milieuclassificaties Euro2 en Euro3 wordt vanaf januari 2018 verboden. Je kunt nog steeds op een scooter met milieuclassificatie Euro2 of Euro3 rijden. Alleen is het niet meer mogelijk vanaf januari 2018 een scooter met deze milieuclassificatie te kopen.

Ik heb net een nieuwe scooter gekocht en die heeft milieuclassificatie Euro3. Mag ik daar dan straks niet meer op rijden?
Wie nu een Euro2- of Euro3-scooter heeft, of in 2017 nog gaat kopen, mag daar zonder problemen mee blijven rijden.

Waarom wordt de verkoop van bepaalde scooters verboden?
Het zijn Europese milieuregels die op 1 januari 2018 van kracht worden. Het stoppen van de verkoop van deze scooters moet bijdragen aan een schoner milieu.

Zijn er al alternatieven op de markt voor die euro2 en euro3 scooters?
Ja. Er komen langzamerhand steeds meer scooters beschikbaar met de nieuwe milieuclassificatie. De branche doet haar best om de uitstoot in de toekomst nog verder terug te dringen, zodat je niet voor verrassingen kan komen te staan.

Heeft tweetakt of viertakt er ook iets mee te maken?
Nee dat heeft niets te maken met het milieuaspect. Dit zegt alleen iets over de techniek van de motor.

Kan ik niet beter wachten met de aanschaf van een nieuwe scooter?
Nee hoor, het maakt niet uit of je nu of in januari 2018 een scooter aanschaft. Als je keuze nu op een Euro2 – Euro3-scooter valt, is dat geen probleem.

Hoe zit het met tweedehands scooters?
Alle tweedehands scooters kunnen ook na 1 januari nog met een andere milieuclassificatie verkocht worden. De regelgeving dient alleen voor de verkoop van nieuwe scooters. Deze moeten dus vanaf 1 januari 2018 voldoen aan de milieuclassificatie Euro4. Heb je toch nog vragen? Dan ben je altijd welkom! Je mag ons ook bellen op 026-3270730.