Deel dit bericht

Een jaar trainen op vermogen

Alles in het wielrennen begint vaak met een ambitie, zo ook bij mij. Mijn ambitie was om volgend seizoen op amateur niveau wedstrijden te gaan rijden net als een aantal andere collega’s. Op 5 augustus 2014 ben ik voor het eerst een trainingswedstrijd gaan rijden. Helaas was de wedstrijd van korte duur, om precies te zijn 27 minuten en 37 seconden. Er moest wat veranderen in de manier waarop ik train. Omdat ik dicht op het vuur zit bij Mantel heb ik een Stages Powermeter gekocht. Ik vertel graag meer over wat mijn ervaringen zijn met deze vermogensmeter…

Eenmaal de Stages in huis is de installatie een fluitje van een cent. Het is echt een kwestie van een aantal schroeven los draaien, de crankarm verwisselen en je pedaal er weer in draaien. Als ik het kan, dan kan iedereen het. Ik ben namelijk iemand die zijn voorvork te ver afzaagt en een kabel te ver afknipt.

De Garmin Edge 500 die reeds in mijn bezit is, was binnen no-time gekoppeld met de powermeter. Je hoeft alleen maar aan te geven dat je een vermogensmeter hebt. Via het ANT+ signaal koppel je hem. Kalibreren is snel gedaan; de crankarm een rondje draaien en op het laagste punt laten staan. Tijd om de fiets op de stappen en aan de slag te gaan, maar wat moet je er nou precies mee?

De eerste maanden heb ik er eigenlijk niets bijzonders mee gedaan. Het was weer een beetje extra data op Strava en Garmin Connect. Op die manier ging ik ook echt niet beter worden want het is geen wonder middel. Daarbij merkte ik ook dat er niets veranderde in mijn fiets routine. Zonde van het geld, dacht ik toen.

trainen op vermogen 20 test

Nadat ik in december tot januari problemen had aan mijn longen, begon ook de spanning voor het komende wielerseizoen op te lopen. Ik moest toch echt wat gaan doen om niet weer na ongeveer 27 minuten hijgend als een oud paard langs de kant van de weg te staan.
Op 28 januari mijn eerste wattage test gedaan om mijn FTP te bepalen. Het omslagpunt van het geleverde vermogen tot je verzuurd of niet. De uitslag van de test: 95% van de 20 minuten (gemiddeld 242 watt) is 230 watt. Mijn ijkpunt was bepaald.

Bij Mantel werken er een hoop mannen die verstand hebben van zaken. Zo kwam ik in contact met Niels die wel wat zag in mijn doel: het komende seizoen uit het niets mee doen op amateur niveau.
Hij was al onder begeleiding geweest van trainers en had deze kennis nog paraat. Na de test hebben we een plan van aanpak gemaakt. Eerst zone 1 en zone 2 onder de knie krijgen. 6 weken trainen op het binnenblad in zone 2. Elke week een beetje meer. Daarna 6 weken trainen op het buitenblad (wedstrijd verzet). Uiteindelijk sprint intervallen, de wedstrijden die wij gaan rijden bestonden uit rondjes van maximaal 2 kilometer lang.

trainen op vermogen ftp

De Stages Powermeter begon eindelijk een onderdeel te worden in mijn manier van fietsen en ik zag er nu de werkelijke waarde van in. Vermogen liegt niet en ik kon niet anders dan mijn trainingen zo te doen zoals gepland. Cadans en vermogen in 1 apparaat, verder geen omkijken naar. Waar je wel omkijken naar hebt is alle data die je krijgt. Vermogen in combinatie met je hartslag en cadans. Hoe ging het eerste blok, hoe ging het laatste blok. Mijn collega’s verklaarde mij voor gek, ik was er elke dag mee bezig. Mijn vrouw zei dat ik meer bezig was met analyseren dan met trainen, maar vond het wel mooi dat ik er zo mee bezig was.

trainen op vermogen blokken

Een jaar later…

Daar stond ik weer. Ik was zo zenuwachtig dat ik er misselijk van werd. Al die uren blokken rijden, geobsedeerd trainen en nog meer analyseren, maar nu moest het toch echt gebeuren. Na 1 uur en 2 minuten kneep ik, ontzettend tevreden, in de remmen. Een winter lang trainen met een plan en een Stages Powermeter hadden zijn vruchten afgeworpen. Ik had wel diep moeten gaan en ik was er nog niet, maar hier kan ik zeker mee verder. Precies 2 maanden later heb ik mijn eerste KNWU wedstrijd, Omloop van Exel, uitgereden in het peloton.

trainen op vermogen alex

Wat heb je nou aan een vermogensmeter?

Na een jaar lang met de Stages Powermeter te hebben gereden kan ik er het volgende van zeggen: Het is een must­have voor wielrenners die meer uit zichzelf willen halen en zichzelf een spiegel voor durven houden. Natuurlijk kan ik me voorstellen dat het gewoon leuk is om je vermogen te zien. Je haalt dan alleen niet het volledige vermogen uit het apparaat maar ook niet uit jezelf.

De Stages zelf is geen aanwezig onderdeel op je fiets. Je moet goed kijken of iemand hem gemonteerd heeft. De 20 gram extra gewicht ten opzichte van een standaard crankarm merk je niet. In de klassieker Someren-Peer-Someren heb ik er 3 uur mee in de stromende regen volle bak mee moeten koersen: geen signaal verlies. Hij is makkelijk te monteren en te demonteren. Of je nu buiten of op een trainer fietst, je hoeft er niets voor te verwisselen.

Er zijn (meer dan) genoeg applicaties en software programma’s om je data mee uit te lezen en analyseren. Daarbij leer je jezelf beter kennen. Je weet welk vermogen je kan leveren, dus jezelf over de kop fietsen op een klim behoort tot het verleden.
Ik kan en wil niet meer zonder!

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Alex Lamers

Alex Lamers

Ik ben content editor en een criteriumtijger. Op mijn Giant Propel Advanced rij ik alleen maar rondjes, maar elk rondje is anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 fietsers over “Een jaar trainen op vermogen”

 1. Hallo,
  Ben een LEEK wat vermogensmeter betreft vandaar ik “domme” vragen zal stellen,maar dankbaar dat ik ze mag stellen hoor ..
  Ben in pensioen maar fiets echt vrij veel en passioneel,zeg maar verslaving tot en met .. ..Eerste wattage test gedaan om mijn FTP te bepalen schrijf je,maar hoe precies dan konkreet,dus 20 min aan stevig tempo,na die 20 min moet je dan direct stoppen met fietsen en rit opslaan veronderstel ik,en dan opnieuw je garmin opstarten en rit verder doen,of ben ik dan verkeerd bezig.. Mijn FTP bepalen,rekening houden met 95 procent,ok maar hoe dan verder vraag ik me af … Wat vermogenszones betreft,moet je dan ergens Functioneel drempelvermogen vinden en je watt invoeren,en dan krijg je dan automatisch al die verschillende waarden ??? dus Watts met ernaast procent FTP,dus gans die lijst met de verschillende waarden,of moet je daar iets voor doen en als je die lijst ergens krijgt,hoe opslaan dat je dit steeds kan raadplegen en vergelijken.Eens ik weet hoe precies zie ik het zitten om die binnenkort aan te kopen.
  Nog een bijkomende vraag,mag ik aub,heel onlangs kocht ik de garmin edge 1030 bundel,op fiets werd dus ook de nieuwe cadansmeter gemonteerd uit die bundel,maar als ik de garmin vector 3 koop daar zit ook een cadansmeter in verwerkt in het pedaal,maar zal dan eigenlijk twee cadansmeters hebben,zullen die elkaar niet tegenwerken,m.a.w. moet ik dan die cadansmeter niet verwijderen,die er nu op zit ?
  Bedankt bij voorbaat.
  rudy.

  1. Beste Rudy,

   Een ftp-test is het maximale vermogen dat je 20 minuten vol kunt houden. Je kunt het doen door inderdaad verschillende ritten vast te leggen, 1 warming-up, 1 met de test en dan nog 1 met de cooling-down. Maar je schrijft dat je een Garmin Edge 1030 hebt. en die maakt het je heel erg makkelijk. Daar zit namelijk een ingebouwde test in en hij kan je FTP zelfs automatisch bepalen. Vergeet niet ook je hartslagmeter te koppelen voor nog betere resultaten.

   Wil je de FTP-test doen met je Garmin Edge 1030? Ga dan via het menu naar > Mijn Statistiek > FTP > FTP Test > Rijden. Zodra je hier op de startknop drukt start je Garmin de test, inclusief warming-up en cooling-down. Je krijgt precies te horen wanneer je wat moet doen. De Garmin geeft als je de rit stopt automatisch jouw FTP-waarde, die hoef je dus ook niet meer te herberekenen.

   Een tweede manier is om je Garmin altijd jouw FTP-waarde te laten bepalen. De Garmin berekent dan altijd over een tijdvak van 20 minuten hoe hard jij hebt getrapt. Dat is dus een constante FTP-meting. Je kunt die ook via het menu aanzetten: > Mijn statistiek > FTP > Schakel autom. berekenen in.

   Garmin rekent dan ook meteen jouw trainingszones uit. Handig he!

   Wat betreft je cadansmeting; je kunt gerust de losse cadansmeter en de meter uit je pedalen gebruiken. Het zijn gewoon 2 apart gegevens die binnenkomen op je Garmin. Je kunt dan zelf kiezen welke waarde je wilt zien en welke niet. Verwijderen kan, maar hoeft dus niet.
   ^Olle

Gerelateerde berichten


Meest gelezen