Deel dit bericht

Edco 3Ax review – de oplossing voor wielrenners met knieklachten

Fietsen is heel leuk, daar twijfelt niemand aan. maar net als met veel andere sporten geldt dat er wel bepaalde problemen de kop op kunnen steken. Een veelvoorkomende klacht bij racefietsers zijn de knieën. Pijn aan de bovenkant, pijn aan de onderkant, pijn aan de achterkant. Het advies is vaak om te spelen met de hoogte en de positie van het zadel. Maar dat is niet voor iedereen de oplossing. Met de speciale Edco 3Ax pedalen zouden knieklachten tot het verleden behoren dankzij de drie assen waarop dit pedaal zich kan bewegen. Onze Gijs testte ze intensief en is enthousiast! Lees zijn Edco 3Ax review.

Klimmen, sprinten, hard rijden of gewoon lekker toeren. Iedereen wil gewoon lekker genieten op de fiets. Dit zonder klachten, zodat je urenlang je verslaving kunt bedwingen! Omdat ik niet de enige ben met knieklachten werd het tijd om de Edco 3AX pedalen te testen en mijn ervaringen te delen.

Veelrijder

Edco 3Ax review- Zelfs de verpakking van de Edco 3 ax pedalen is mooi.
Zelfs de verpakking van de Edco 3 ax pedalen is mooi.

Ik slijt behoorlijk wat rubber op jaarbasis en dit wil ik zo liefst met zo min mogelijk fysieke klachten doen (naast de goddelijk spierpijn van het fietsen natuurlijk). Daarbij is de afstelling van mijn fiets en mijn schoenplaatjes op de pedalen zeer belangrijk.

Maar als je met een goede afstelling alsnog fixatie op je knieën hebt tijdens het fietsen, dan heeft Edco met de 3AX pedalen de oplossing! Omdat ik zelf nogal veel fixatie bij mijn knieën had, mocht ik de 3AX pedalen reviewen op mijn wegfiets.

Een meer natuurlijkere beweging

Bij verkeerde afstelling/keuze pedalen krijg je fixatie op je benen/knieën, waar irritaties of zelfs blessures door ontstaan. Hierdoor kun je minder lang genieten op de fiets, zonder de comfort dat je eigenlijk wilt. Want je past namelijk je lichaam op de fiets aan, en indirect dus ook je pedalen.

Edco 3Ax review- Edco 3AX is ’s werelds eerste klikpedaal die je voeten de vrijheid geeft om zijwaarts te kantelen. Het stelt je benen in staat om een meer natuurlijke beweging te kunnen volgen, op elk punt. Het is een kleine verandering die een groot verschil teweeg brengt. Nieuwsgierig hoe het er precies uitziet? Dat zie je in het filmpje hieronder.

Edco 3Ax review – Testing!

Ik heb de pedalen zowel op mijn trainingsfiets als mijn wedstrijdfiets gemonteerd gehad. Ik train aardig veel en al snel merkte ik dat ik minder last had rond mijn knieën. In de plaats van fixatie rond mijn knieën had ik nu een fijner gevoel van spierpijn (ontlasting) rond mijn knieën na het fietsen.

Edco 3Ax review-
Aan de pedalen zelf zie je als leek eigenlijk niets bijzonders

Daarnaast bleef ik makkelijker op souplesse rijden in vergelijking met mijn huidige Shimano-pedalen. In de beginfase was het aanpassen. Denk daarbij aan de juiste positie van de schoenplaatjes, de afstelling van de fiets en gewenning aan de pedalen zelf.

Omdat ik niet gewend was dat mijn pedalen mee bewogen kreeg ik verrassend genoeg pijnlijke kuiten. In mijn geval denk ik omdat er dan ineens andere spieren en spiergroepen werden belast. Maar het voelde wel veel lekkerder en beter. En misschien nog belangrijker; ik vond het een stuk fijner fietsen!

Edco 3Ax met Look schoenplaatjes

Er is op dit moment maar een systeem plaatjes waar mee gereden kan worden en dat zijn Look schoenplaatjes. Dit betekent dat, als je nog niet met Look rijdt, je daar even aan moet wennen.

Edco 3Ax review- De Look plaatjes die Gijs gemonteerd had.
De Look plaatjes die Gijs gemonteerd had.

Extra voordeel is dat je dan meteen kan genieten van de mogelijkheden van Look. Je kunt dan kiezen voor 0, 4,5 of 9 graden speling op de pedalen. Wel zo fijn als je al loopt te worstelen met knieklachten.

Afstelling schoenplaatjes

Het is belangrijk om de plaatjes goed op je schoenen te plaatsen. Je wilt namelijk zo min mogelijk wrijving hebben bij je knieën tijdens het fietsen.

Mijn collega Kees heeft een uitgebreid blog geschreven over het afstellen van je schoenplaatjes.

Edco 3Ax review: plus- en minpunten

Ik heb genoten van mijn ritten met de pedalen voor mijn Edco 3Ax review en kan ze aanraden voor iedereen die met knieklachten kampt. Hieronder mijn pluspunten en het ene minpunt dat ik heb kunnen vinden.

  • De extra beweging in het pedaal laat je knie zijn natuurlijke beweging maken. Dit voorkomt knieklachten
  • Het pedaal werkt met Look Keo plaatjes. Je kan dus nog kiezen voor 0, 4,5 of 9 graden speling
  • Dit pedaal is uniek! Er is geen pedaal met deze bewegingsvrijheid
  • Zwaarder dan andere high-end pedalen
Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen

2 Augustus 2013 42339

Toen Shimano in 2012 met de 11-speed Dura Ace 9000 groep op de markt kwam, leek het slechts een kwestie van …

14 Oktober 2013 35112

Garmin timmert in 2013 flink aan de weg. Begin dit jaar lanceerde de marktleider op het gebied van gps-apparatuur al …