Deel dit bericht

Review: Easy Washer EX-1028

Fietsen in herfst en winter staat vaak gelijk aan een hoop nattigheid en modder. Om je fiets onder dergelijke omstandigheden in goede conditie te houden, is één ding erg belangrijk: vaak poetsen! Helaas is poetsen niet altijd even leuk om te doen. Tegenwoordig is er echter een uitkomst die poetsen een stuk makkelijker en vooral sneller zou moeten maken: de mobiele reiniger. Een mobiele reiniger is een semi-hogedrukreiniger met watertank, waarbij de druk gegenereerd word door een accu. Wij hebben een van onze mobiele reinigers aan een test onderworpen, de Easy Washer EX-1028.

Wat zit er in de doos?

Uiteraard vinden we de Easy Washer in de doos, met onderop de accu met wieltjes en hierboven op de tank van 17 liter. Verder wordt het apparaat geleverd met een instructieboekje, zekering, oplader en 12-volt kabel, 6 meter lange slang, een spuitpistool, langwerpige borstel, douchekop, draagband en 2 reserve O-ringetjes.

easy washer EX-1028

In de praktijk

Wil je de Easy Washer echt 100 % mobiel gebruiken, dien je eerst de accu op te laden. Het opladen kan gewoon via het stopcontact en neemt ongeveer 6 uur in beslag. Een andere optie is om de Easy Washer te gebruiken met de bijgeleverde 12-volt kabel, welke je kunt inpluggen op de sigarettenaansteker van je auto. Handig als je na het mountainbiken weer terugkomt bij de auto en even je fiets wilt afspuiten. Vereiste is wel dat de 12-volt kabel continu aangesloten is, waardoor je toch wat minder mobiel bent.

Easy Washer

Met een volle accu kun je met gemak drie tot vier keer je fiets schoonmaken. Hierbij word dan uitgegaan van het gebruik van ongeveer een halve tank per keer. Raakt je accu onderweg toch leeg, dan is er altijd nog de 12-volt aansluiting. Je kunt dit stekkertje niet vergeten, want die zit goed opgeborgen in de Easy Washer, netjes weggewerkt achter een klepje.

De geleverde druk, ongeveer 9 bar, is ruim voldoende om een fiets goed mee schoon te spuiten. Zelfs bij een woon-werk fiets, welke al een tijdje niet was gepoetst, ging het vuil er soepel vanaf. De borstel is bij het reinigen niet gebruikt om te voorkomen dat deze vol met smeer zou komen te zitten door de vieze ketting of derailleur. We kunnen ons voorstellen dat je de borstel wel gebruikt als je je frame echt blinkend wil hebben.

easywasher

De slang en tank zijn makkelijk van de accu af te koppelen. De slang werkt met een makkelijk klik-schuif-systeem en de tank koppel je af door hem een kwartslag te draaien. Het vullen van de tank gaat wel wat onhandig wanneer je geen buitenkraantje hebt. Heb je de tank eenmaal aangekoppeld, dan is de Easy Washer dankzij de draagband makkelijk te dragen. Ideaal als je wat verder moet lopen (mocht je bijvoorbeeld in een flat wonen).

De wieltjes onderop de Easy Washer hadden er eigenlijk net zo goed niet op kunnen zitten. Bij een zachtere of oneffen ondergrond graven de wieltjes zich constant in. Robuustere en grotere wieltjes bieden hier wellicht de oplossing.

Conclusie

Wat ons betreft is de Easy Washer een mooie uitkomst om je fiets altijd en overal  schoon te kunnen maken. Zelfs als je poetsen maar niks vindt, krijg je er met de Easy Washer bijna zin in. Schoonmaken wordt een fluitje van een cent en je fiets is daarna gewoon echt schoon. Geen geklooi meer met emmertjes sop. Een dag lang modder en regen is geen probleem meer want binnen enkele minuten heb je je fiets brandschoon. Het enige waar je nog op moet letten, is dat je je ketting en aandrijving nog wel even met een doek moet drogen, schoonmaken en opnieuw oliën.

+ slang en tank gemakkelijk te koppelen
+ druk die accu levert (9 bar) is ruim voldoende om alles goed schoon te krijgen
+ mobiel
+ onderdelen los verkrijgbaar
+ 12V aansluiting voor in de auto

– vullen is wat onhandig, als je dit in de keuken wilt doen
– wieltjes op de Easy Washer voegen weinig toe
– de tank is redelijk snel leeg

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Gert van Loon

Gert van Loon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen

2 Augustus 2013 42944

Toen Shimano in 2012 met de 11-speed Dura Ace 9000 groep op de markt kwam, leek het slechts een kwestie van …