Deel dit bericht

De nieuwe Pirelli P-Zero Race TLR RS tubeless banden testen op de racefiets (2024)

14 Mei 2024

Tubeless rijden op de mountainbike en gravelbike was voor mij al de norm, maar tubeless op de racefiets moest nog een keer gebeuren. Toen ik dus de kans kreeg om een setje supersnelle Pirelli P-Zero Race TLR RS tubeless buitenbanden te testen was de drempel natuurlijk helemaal weg. Na 1100km, 10.000 hoogtemeters, 2 Gran Fondo's en 12 uur in de regen fietsen heb ik mijn oordeel wel kunnen vellen. 

De nieuwe Pirelli P-Zero TLR RS racefiets buitenbanden
Pirelli’s op mijn Ubique G42C wielen, ideale passing tussen de 30mm brede velg en 28mm brede band

Gaat het monteren net zo soepel als de band zelf is? 

Toen de banden eenmaal op mijn bureau lagen, kon ik niet wachten om ze te monteren. Mijn ervaring met het tubeless maken van banden was altijd wisselend. Op mijn mountainbike gaat het me eigenlijk altijd makkelijk af, maar op mijn crossfiets was het soms hopen dat de band goed op zijn plek ging ploppen. Wat ging het worden bij de Pirelli P-Zero Race TLR RS? 

Opvallend toen de banden uit de verpakking werden gehaald, was de vorm van de hieldraad van de band. De hieldraad is de verbinding tussen de band en de velg. Traditioneel is deze rond, maar bij de nieuwe P-Zero Race TLR RS is deze eerder vierkant van vorm. Dit zou voor een perfecte seal en verbeterde retentie tussen velg en band moeten zorgen. Daarnaast valt op dat de banden erg licht zijn voor tubeless racefiets banden. Dit komt mede door de “speedCORE” techniek. Dit is een dunne luchtdichte laag rubber waardoor het karkas licht maar ook luchtdicht kan zijn. 

Ik was al gewend dat mijn Ubique G42C wielen een strakke passing hebben met de meeste tubeless buitenbanden, dus ik had al voldoende tijd in mijn agenda gereserveerd voor de montage. Ook deze Pirelli’s waren erg strak, monteren was een behoorlijk klusje. Gelukkig had onze fotograaf nog een bandenhulp waarmee het monteren uiteindelijk alsnog vrij snel is gelukt. Later heb ik de band nog een keer van de velg moeten halen, het monteren van de band was toen al een stuk makkelijker en gewoon met de hand mogelijk.

Montage van de nieuwe Pirelli P-Zero TLR RS racefiets buitenbanden
Met een klein beetje hulp lag ook deze band gelukkig redelijk vlot op de velg

Toen de band eenmaal op de velg zat was het tijd voor het moment suprême, plopt de band zo op zijn plek? En ja hoor, met een gewone vloerpomp was dit zo geregeld. Toen was het enkel nog een kwestie van sealant door het ventiel naar binnen spuiten en mijn wielen waren voorzien van tubeless buitenbanden!

Pirelli P-Zero Race TLR RS
Ik word er altijd erg vrolijk van als tubeless banden 'gewoon' met een vloerpomp in de velg schieten

De statistieken

De Pirelli P-Zero Race TLR RS is een doorontwikkeling van de Pirelli P-Zero Race TLR. Dit is een band die in 2020 zijn intrede in ons assortiment maakte. In die tijd heeft de band zich altijd als een degelijke band met goede rijeigenschappen bewezen. Wel was er gevoelsmatig op het gebied van performance nog ruimte voor verbetering. Dit is ook de gedachte waarmee de P-Zero TLR RS is gemaakt. Zo is deze band 8% lichter en heeft de band een 16% lagere rolweerstand dan de al goede P-Zero TLR. Daarnaast is de SmartEVO rubber compound verder doorontwikkeld voor nog betere prestaties in verschillende omstandigheden.

Pirelli P Zero Race TLR RS

€ 89,90

De praktijk

Het weekend nadat de banden gemonteerd waren was het direct tijd voor een mooie rit! Namelijk de Amstel Gold Race toertocht, samen met collega’s zouden we de route van 120 kilometer rijden. Een mooie dag door de Limburgse heuvels lag in het verschiet. Wat direct opviel was hoe soepel en comfortabel de banden waren. Ik had zelf de 28mm versie gemonteerd op een 21mm intern brede velg. Mijn achterband reed ik op 5,8 bar en mijn voorband op 5,4 bar, zelf weeg ik 81 kilo en dit werkte perfect voor mij. De banden reden perfect over onregelmatigheden en de klinkers op de Maasberg waren nog steeds te merken maar ik leek in comfort iets te hebben gewonnen ten opzichte van mijn oude banden.

Pirelli P-Zero Race TLR RS
Geen straf om de banden tijdens de Amstel Gold Race toertocht te testen in de Limburgse Heuvels

Na 120 kilometer zag ik wel bij de finish dat ik egens de band lek had gereden, de sealant had dit perfect gedicht maar er zat wel een kleine snee in de band. Dit is toch wel gaaf aan tubeless rijden, als ik met een binnenband had gereden had ik zeker langs de kant stil gestaan. 

Pirelli P-Zero Race TLR RS
De foto heeft helaas de verkeerde focus, maar los van wat sealant op de zadelpen heb ik er gelukkig weinig van gemerkt

Grip van de banden 

Na de Amstel Gold Race was de planning om met vrienden naar het zonnige zuiden te trekken voor de Gran Fondo Perpignan en een weekje trainen in Girona. Het zuiden van Frankrijk en het mooie Spanje zou garant moeten staan voor mooi weer. Helaas was niets minder waar. Een week vol regen was voorspeld, wel een mooie test voor de banden, minder goed voor het moraal. 

Zaterdag 27 april was het zo ver, Gran Fondo Perpignan. 192 km met 2.700 hoogtemeters stond er op de planning. Toen we om 7 uur klaar stonden voor de start hingen de donkere wolken al boven ons. Dit ging een zwaar dagje worden! Gelukkig bleven de eerste 3 uur droog maar helaas was de pret toen op. Zware buien gecombineerd met windkracht vijf maakten het perfecte test scenario voor de Pirelli P-Zero Race TLR RS. Door de regen lag op het asfalt een forse laag water op. De banden hielden gelukkig perfect hun grip, zowel met het insturen van de bochten als tijdens stevig remmen. De verbeterde “SmartEVO compound” die we kennen van eerdere Pirelli banden bewees zich in deze scenario's in ieder geval perfect. Helaas bleek mijn kledingkeuze minder goed bestand tegen de regen als de banden dus na 160km was het wel gedaan met de pret. 

Het eindoordeel

Mijn eerste ervaringen met de nieuwe Pirelli P-Zero TLR RS tubeless racefiets banden zijn erg goed. De rijkwaliteiten zijn extreem goed, ik merk dat de band soepeler rijdt als een vergelijkbare band met binnenband. De Pirelli’s geven daarnaast ook extreem veel vertrouwen in de verschillende omstandigheden die ik heb gereden. Zowel op nat wegdek als slecht wegdek/kasseien presteren de banden erg goed en heb ik geen moment getwijfeld aan grip. 

Pirelli P-Zero Race TLR RS
Banden in actie tijdens Gran Fondo Aachen, hier over de mooie klinkers in het centrum van Aachen

Zijn er helemaal geen nadelen aan de nieuwe Pirelli P-Zero TLR RS dan? Er is natuurlijk altijd wel iets en helaas reed ik in de verkenning voor de Gran Fondo in Perpignan het gaatje van de Amstel Gold Race toertocht opnieuw open. Ik had helaas geen plug kitje bij dus heb toen een binnenband geplaatst. 

Nu moet ik zeggen dat ik de prestaties van een band belangrijker vind dan een lange levensduur of hoge lekbestendigheid. De nieuwe P-Zero TLR RS past dus perfect bij de fietser die naar de maximale prestaties zoekt. Meer op zoek dan naar een band met een lange levensduur of extreem hoge lekbestendigheid? Dan is dit misschien niet de band voor jou.

Pirelli P Zero Race TLR RS

€ 89,90

Mocht mijn verhaal als gemiddelde wielrenner nou niet voldoen, hier een paar prestaties van de Lidl-Trek profrenners dit voorjaar:

  • 1e Gent-Wevelgem, mannen

  • 2e Strade Bianchem, mannen en vrouwen

  • 1e Ronde van Vlaanderen, vrouwen

  • 2 etappezeges Tirreno-Adriatico, mannen

  • 1 etappezege Parijs-Nice, mannen

  • 1e Trofeo Alfreda Binda, vrouwen

Bekijk alle Pirelli racefiets buitenbanden

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Mark Jansen

Mark Jansen

Gerelateerde berichten

Shimano breidt gravel line-up uit met nieuwe GRX 12-speed Di2 groepset

23 Mei 2024

Waar het vorig jaar de beurt was aan de mechanische 12-speed GRX groepset, kon het natuurlijk niet lang duren voordat ...

10 tips om het maximale uit Rebound te halen

10 Mei 2024

Op 1 juni 2024 vindt Rebound plaats, een wereldwijd self-supported gravelevenement en het grootste gravelevenement ter ...

Ken jij onze nieuwe collega?

8 April 2024

ONTVANG EEN CADEAUKAART TER WAARDE VAN €50Ken jij iemand in jouw omgeving die perfect zou passen binnen ons Mantel ...