Deel dit bericht

Het nut van compressiekousen voor wielrenners en mountainbikers

15 April 2018

Tot een paar jaar geleden zag je compressiekousen vooral bij hardlopers. Maar compressiekousen voor wielrenners en mountainbikers zijn steeds meer in opkomst. En als je kijkt naar de voordelen van compressiekousen snap je al snel waarom. Compressiekousen zorgen onder andere voor een sneller herstel, minder spierpijn en kunnen tijdens het sporten jouw prestaties verbeteren. En dan helpen ze ook nog blessures voorkomen. Maar hoe werkt een compressiekous en wat heb je er aan?

Het principe van een compressiekous is eigenlijk heel eenvoudig. Een compressiekous doet precies wat zijn naam inhoudt; compressie leveren. Door - bij fietsers dus vooral de kuiten - onder druk te houden kan het lichaam sneller herstellen.

Compressiekousen zijn bij hardlopers al jaren ingeburgerd.
Compressiekousen zijn bij hardlopers al jaren ingeburgerd.

Een ander voordeel voor wielrenners en mountainbikers is dat compressiekousen kramp en stijve kuiten helpen voorkomen. En dat is toch iets waar bijna iedere actieve sportfietser last van heeft.

Maar hoe werkt een compressiekous dan? Om te weten waarom je als fietser compressiekousen zou moeten dragen moet je eigenlijk eerst weten wat een intensieve training of wedstrijd eigenlijk met je spieren doet.

Wat doet een intensieve training met je spieren?

Bij intensieve inspanning ontstaat altijd namelijk spierschade. Door die schade wordt het celweefsel afgebroken. De resten van die cellen blijven achter in de tussencelruimte.

Een intensieve training is een zware belasting voor je hele lichaam.
Een intensieve training is een zware belasting voor je hele lichaam.

De resten van de cellen bestaan uit eiwitten. En veel eiwitten in die tussencelruimte zorgen ervoor dat weefselvocht veel moeilijker wordt opgenomen in de haarvaten.

Het gevolg daarvan is dat je vocht vasthoudt. En dat vocht zorgt voor weer voor een slechte bloedcirculatie. Voedingsstoffen en zuurstof worden dan niet meer goed aangevoerd. En melkzuur wordt slechter afgevoerd.

Hoe werkt een compressiekous?

Een compressiekous zorgt ervoor dat de afvoer van afvalstoffen en en toevoer van bloed met voedingsstoffen en zuurstof wordt verbeterd. Door een relatief grote druk worden je spieren samengeknepen.

Je kunt ook kiezen voor een compressiekous die alleen een tube is en dus je voeten vrij laat.
Je kunt ook kiezen voor een compressiekous die alleen een tube is en dus je voeten vrij laat.

Dat zorgt ervoor dat de eiwitten niet meer in de tussencelruimte blijven hangen. Je afvalstoffen worden dus uit je spieren geknepen als je het even grofweg bekijkt.

De druk van een compressiekous is het hoogst rond de enkel en loopt richting je knie steeds meer af. Die afnemende druk is belangrijk omdat die ervoor zorgt dat het bloed in je aderen nog beter wordt afgevoerd.

Omdat je met een goede compressiekous sneller herstelt kun je ook sneller weer trainen.
Omdat je met een goede compressiekous sneller herstelt kun je ook sneller weer trainen.

Maar compressiekousen doen meer voor je dan het verbeteren van de afvoer afvalstoffen en aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen. Ze werken ook bevorderend voor je herstel.

Compressiekousen zijn een pleister voor je spieren

We hadden het eerder al over de spierschade die ontstaat als je een zware training of wedstrijd hebt gereden. Dat zijn talloze scheurtjes en dus eigenlijk wondjes.

Hersteldrank, compressiekousen en lekker onderuit liggen. Het ideale recept voor na een training.
Hersteldrank, compressiekousen en lekker onderuit liggen. Het ideale recept voor na een training.

En wat doe je met wondjes? Juist, daar doe je een pleister op om hem dicht te houden. Een compressiekous heeft dezelfde werking als een hechtpleister.

Door de verhoogde druk worden de wondjes samengeknepen. Dat bevordert en versnelt het herstel van je spieren. Ook zal er bij een goede genezing minder littekenweefsel ontstaan. En dat heeft als voordeel dat de spieren soepeler blijven.

Compressiekousen voor het reizen

Omdat compressiekousen vochtophoping voorkomen gebruiken veel sporters ze ook tijdens het reizen. Omdat je dan grotendeels stil zit is de doorbloeding al niet optimaal.

Veel topsporters dragen ook compressiekousen tijdens het reizen.
Veel topsporters dragen ook compressiekousen tijdens het reizen.

Door tijdens het reizen compressiekousen te dragen bevorder je de bloedsomloop en kun je zelfs herstellen. Topsporters als Anna van der Breggen, Marianne Vos en Koen de Kort gebruiken allemaal compressiekousen voor herstel en tijdens de reis van wedstrijd naar wedstrijd.

Je precieze maten zijn erg belangrijk!

Kun je nu gewoon meteen compressiekousen voor fietsers kopen? Ja, maar het is van groot belang dat je heel goed de maten van je benen opmeet.

Omdat het belangrijk is dat de compressie van onder naar boven afloopt moet je je benen zelf heel precies opmeten.

De vorm van je been bepaalt jouw maat compressiekousen, niet je schoenmaat!
De vorm van je been bepaalt jouw maat compressiekousen, niet je schoenmaat!

De vorm van je been is dus erg belangrijk voor het bepalen van je maat. Als je namelijk een compressiekous hebt die niet goed past kun je zelfs een averechtse werking krijgen.

Compressiekousen zijn een goede aanvulling

Compressiekousen voor fietsers zijn dus zeker de moeite waard. Als je vaak spierklachten hebt of op relatief hoog niveau traint heb je er zeker voordeel van.

Compressiekousen vormen daarmee feitelijk een belangrijk onderdeel van je trainingen en wedstrijden. Voor fietsers zijn compressiekousen vooral handig bij het herstel en het reizen.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Gerelateerde berichten

Ontdek de nieuwe Bliz fietsbrillen: Scandinavisch design voor maximale bescherming en stijl

18 April 2024

Bliz fietsbrillen zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan de eisen van veeleisende fietsers ...

Openingsevent: Vier het nieuwe fietsseizoen in Superstore Rotterdam

29 Februari 2024

Kom op zaterdag 23 maart langs bij Superstore Rotterdam en vier met ons de opening van het nieuwe fietsseizoen! Op 23 ...

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...