Waarom de Castelli Free Aero Race 4 dé fietsbroek is van de profs [Review]

Deel dit bericht

Een goede fietsbroek kan, vooral op wat langere ritten, echt het verschil maken. Het materiaal, de pasvorm, de zeem, de bretels, allemaal belangrijke aspecten. En niet iedereen vindt hetzelfde even fijn. Ik ben gelukkig zelf niet bijzonder kieskeurig, of liever gezegd, gevoelig, voor een beetje variatie in fietsbroeken. Maar ik heb wel zo mijn eigen voorkeuren natuurlijk. Ik was verheugd toen ik een gloednieuwe Castelli Free Aero Race 4 op mijn bureau zag liggen. Niet alleen een excuus om te fietsen, maar ook omdat de Castelli fietsbroeken tot mijn favorieten horen.

Bij het uit de verpakking halen valt al meteen op dat dit een echte aero fietsbroek is. Hij oogt klein, erg klein. Maar toch is het de goede maat als ik het label voor de zekerheid even check.

Castelli’s eigen hightech eigen materiaal

Dat de materialen die Castelli gebruikt uniek zijn voel je ook meteen. Niet alleen maar superglad lycra, maar een combinatie van twee hightech materialen van Castelli zelf. Aan de binnenkant van de broek zit Forza Fabric. Een materiaal met veel Lycra erin voor de stretch, maar ook wat eigen toevoegingen van Castelli om de pasvorm optimaal te kunnen houden.

De twee eigen hightech materialen van Castelli werken goed en zien er nog mooi uit ook.
De twee eigen hightech materialen van Castelli werken goed en zien er nog mooi uit ook.

Het materiaal aan de buitenkant van de broek noemen ze bij Castelli Vortex-Dimpled. Dit materiaal zit echt goed strak om je benen heen. De dimples zorgen ook nog eens voor een betere aerodynamica volgens Castelli, dus ze zitten er niet alleen voor de mooi op.

De bretels van de Castelli Free Aero Race 4 zijn zo dun dat je er doorheen kijkt.
De bretels van de Castelli Free Aero Race 4 zijn zo dun dat je er doorheen kijkt.

De bretels lijken flinterdun, je kijkt er letterlijk doorheen. Maar ze zijn wel stevig en, nog belangrijker, ze zitten comfortabel. Opvallend detail is het zakje achterop de bretels. Dan kun je je echt even een wielerprof wanen en doen alsof daar de batterij van je oortje in geplaatst kan worden. Of je bent wielerprof, dan is het zakje nog echt nuttig ook.

De beste Castelli zeem

En dan blijft de Progetto X2 seamless zeem over. Dit is de beste zeem die ze bij Castelli hebben. Licht, maar wel comfortabel en goed ademend. Castelli heeft hem net wat zachter gemaakt dan de vorige versie van de Progetto zeem. En daarmee zit hij dus nog lekkerder volgens Castelli. Maar genoeg over de materialen, tijd om de broek aan te trekken en de fiets te pakken.

De buitenkant van de beste zeem van Castelli is nu nog zachter gemaakt.
De buitenkant van de beste zeem van Castelli is nu nog zachter gemaakt.

Officieel is het geen compressiekleding. Maar het komt wel in de buurt. Dat merk ik wel als ik hem voor de eerste keer aantrek. Persoonlijk houd ik erg van lekker strakke fietskleding en zodra ik hem aan heb, zoals altijd met een flinke kwak chamois crème, zit hij meteen top.

Ook rond mijn bovenbenen sluit deze fietsbroek goed aan. Ze zitten goed strak waar andere broeken nog wel eens beetje willen flabberen als je rechtop staat. De grippers zijn verticaal gepositioneerd. Je ziet het reliëf van de grippers wel door de stof heen, mede omdat de grippers zo dik zijn. Maar ik vind dat zelf wel mooi.

Door de goede ventilatie is de Free Aero Race perfect voor ritten in zelfs de ergste hitte.
Door de goede ventilatie is de Free Aero Race perfect voor ritten in zelfs de ergste hitte.

Het voordeel van die lange verticale grippers is dat de broek erg goed op zijn plek blijft zitten. Normaal gesproken heb ik bij wat langere ritten wel eens last dat een broek iets omhoog kruipt. Last is een groot woord, maar ik houd nu eenmaal van strakke tanlines – voor zover mijn benen überhaupt bruin worden dan…

Een zakje voor de batterij van je oortjes?

De bretels zijn lekker breed, maar niet overdreven. Omdat de hele fietsbroek een strakke pasvorm heeft, moet je ze vrij strak over je schouders trekken. Maar als ze op hun plek zitten, voelen ze erg fijn aan. Oftewel; je voelt ze amper.

Een leuke gimmick, maar eigenlijk overbodig voor zo'n beetje 99 procent van de wielrenners.
Een leuke gimmick, maar eigenlijk overbodig voor zo’n beetje 99 procent van de wielrenners.

Het zakje achterop de bretels, net aan de bovenkant van je onderrug, is wat mij betreft gewoon een gimmick. Ok, de profs gebruiken het misschien, maar om dit nu voor iedere consument standaard op de fietsbroek te naaien? Dat is een beetje teveel van het goede. Als leek kun je er niets mee, want tijdens het fietsen kun je niet bij het zakje. Dus het is ook niet een mooie plek voor wat kleingeld voor een pontje.

En dan het fietsen. Na de eerste 25 kilometer vergeet ik bijna dat ik een fietsbroek aan het testen ben. Ik zit erg lekker en de broek blijft goed op zijn plek zitten. Ook de broekspijpen gaan echt geen kant op en dat is erg prettig. De hele rit van zo’n 60 kilometer gaat probleemloos. Eerste test geslaagd. De broek zat perfect.

Strakker dan een reguliere fietsbroek

Ik ben zelf wel fan van compressiekleding. Ik vind het fijn zitten, maar ik weet dat er ook genoeg wielrenners zijn die er niet van houden. De Castelli Free Aero Race 4 fietsbroek is geen officiële compressie fietsbroek, maar hij zit wel een stuk strakker dan een reguliere fietsbroek. Dat is wel iets waar je van moet houden.

Deze Castelli fietsbroek zit perfect, zowel in het zadel als er even vanaf.
Deze Castelli fietsbroek zit perfect, zowel in het zadel als er even vanaf.

Ik merk zelf pas goed dat deze broek strakker zit dan een gewone fietsbroek ná het fietsen. Dan staan de diverse patronen van de broek mooi in mijn huid gemarkeerd. Tijdens het fietsen is de strakke pasvorm juist erg comfortabel. En door de lichte compressie hebben de spieren in je bovenbenen er ook nog eens voordeel van.

Dan is het tijd voor een langere rit, ongeveer 180 kilometer. Helaas wat kouder bij de start met een temperatuur tussen de 5 en 10 graden, dus geen kort-kort. Maar zon en een warmere middag in de weersverwachting. Echt van dat arm-en-beenstukken-weer, met de stiekeme hoop dat je ze later op de dag nog uit kan trekken.

De verticale grippers zijn supersterk, de broekspijpen kruipen geen millimeter omhoog.
De verticale grippers zijn supersterk, de broekspijpen kruipen geen millimeter omhoog.

Bij het aankleden valt op hoe sterk de grippers zijn. Ik heb eerst mijn beenstukken aangetrokken en als de de fietsbroek aantrek merk ik dat de grippers erg lastig over de beenstukken zijn te krijgen. Ze blijven voor mijn gevoel maar plakken aan de beenstukken. Om het een beetje soepel te laten gaan vouw ik ze maar om. Geen probleem, maar wel exemplarisch voor de kracht van de grippers. Die broekspijpen gaan echt nergens heen.

Een lange rit

De eerste twee uur is het nog behoorlijk koud met een temperatuur onder de 10 graden. En dat is toch wel echt net te fris voor deze broek. Hij zit prima, maar ik heb een koude kont en ook mijn bovenbenen zijn niet erg enthousiast. Niet dat ik echt af zit te zien, maar het is zeker geen fietsbroek die ik onder de 10 graden aan zou doen.

De bretels splitsen pas helemaal bovenaan op je rug, dat zorgt voor ene lekke comfortabele brede band over je rug - Castelli Free Aero Race.
De bretels splitsen pas helemaal bovenaan op je rug, dat zorgt voor ene lekke comfortabele brede band over je rug.

Gelukkig warmt het wel wat op. Helaas niet genoeg om de arm-en-beenstukken uit te doen, maar wel om de kou uit de lucht te halen. De rest van de 180 kilometer verlopen dan ook eigenlijk erg soepel. Het is mijn eerste lange rit van het seizoen en mijn zitvlak heeft niets te klagen. Terwijl de eerste lange rit traditiegetrouw bij mij toch altijd even zijn oncomfortabele momenten kent.

De Progetto X2 zeem is zeker geschikt voor echt lange ritten. Maar dat is ook geen verrassing als je bedenkt dat ook profploegen zoals Team Ineos (voorheen Team Sky) met de Castelli Free Aero Race 4 rondfietsen.

Na een flink aantal korte en langere ritten ziet de Castelli fietsbroek er nog top uit.
Na een flink aantal korte en langere ritten ziet de Castelli fietsbroek er nog top uit.

Eenmaal thuis ziet de broek er nog netjes uit. Een wasbeurt en hij is fris en geschikt voor de volgende rit. Op de MTB deze keer, want hoe houdt hij zich als er wat meer gestuiterd wordt?

De Castelli Free Aero Race op de mountainbike

Bij het mountainbiken heb ik normaal gesproken de voorkeur voor een fietsbroek met een niet al te dikke zeem. De Progetto X2 zeem voldoet voor mij gelukkig precies zo lijkt het. Niet te dun, niet te dik.

Zelfs de omgezoomde naden zijn mooi afgewerkt.
Zelfs de omgezoomde naden zijn mooi afgewerkt.

De Free Aero Race 2 houdt zich inderdaad goed tijdens mijn rit. 50 kilometer over afwisselend terrein is geen probleem. Hij zit wel wat zachter te zitten dan ik gewend ben op de mountainbike.

Ik heb een hard en plat zadel op mijn MTB liggen en de zeem maakt het geheel dus net wat zachter. Dat klinkt fijn, maar ik vond hem juist net te zacht voor op de MTB. Maar daar staat tegenover dat hij wel weer beter ademt dan andere fietsbroeken. Maar of hij voor op de MTB ook een optie is voor mij, daar twijfel ik nog over.

De Castelli Free Aero Race mag blijven

Al met al ben ik erg tevreden over de Castelli Free Aero Race 4. Hij zit goed strak en geeft lichte compressie. Maar hij zit lang niet zo strak als sommige compressiekleding. Persoonlijk vind ik strakke fietskleding erg fijn, maar als je daar niet van houdt kun je deze fietsbroek beter laten liggen.

De Castelli Free Aero Race 4 krijgt een vast plekje bij mijn zomer fietskleding.
De Castelli Free Aero Race 4 krijgt een vast plekje bij mijn zomer fietskleding.

De broek en de zeem ademen beide erg goed. Ik heb zelfs een paar keer een rit gereden zonder chamois crème, en dat ging prima. En dat terwijl ik bij sommige zemen dan toch echt de klos ben als ik wat meer zweet… Het is dus zeker een blijvertje.

Dankzij de lichte compressie en de goede ventilatie is dit ook een ideale fietsbroek voor langere ritten. Ook bij een rit van meer dan 150 kilometer op een redelijke warme dag bleef de fietsbroek lekker zitten. En ook de zeem bleef comfortabel. Niet gek dus dat ze bij de profs ook deze fietsbroek dragen.

Ook na vele ritten – en dus ook wasbeurten – houdt deze fietsbroek zijn vorm goed. De broekspijpen blijven strak ook de bretels rekken niet uit. Deze wielerbroek gaat dus zeker wel meer dan één seizoen mee voor de gemiddelde recreatieve fietser. Dit is een fietsbroek waar je jaren van kunt genieten.

En goed nieuws ook voor de dames op de racefiets of mountainbike; De Castelli Free Aero Race 4 is er ook in een specifieke dames fietsbroek. Dezelfde materialen, maar dan net wat beter gevormd naar het vrouwenlichaam.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van Nijmegen naar het Mantel hoofdkantoor in Arnhem en terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude racefiets. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets of mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken. Het leuke is dat ik dan als content creator regelmatig met de nieuwste gadgets in de weer ben voor een review. Ideaal toch? En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift. En dan mag ik het allemaal nog werk noemen ook!

Gerelateerde berichten


Meest gelezen

8 Juli 2014 50408

Garmin geldt al jaren als de onbetwiste marktleider op het gebied van gps-fietscomputers. Tijdens menig toertocht of wedstrijd hoor je …

2 Augustus 2013 37852

Toen Shimano in 2012 met de 11-speed Dura Ace 9000 groep op de markt kwam, leek het slechts een kwestie van …