Deel dit bericht

Campagnolo Shamal Ultra C17

De Campagnolo Shamal wielset is al 20 jaar een begrip in de wielerwereld. In 1996 werd het origineel geïntroduceerd als het eerste echte systeemwiel vanuit Campagnolo. Campagnolo stemde bij de ontwikkeling van het wiel de velg, spaken en naven als eerste volledig op elkaar af, om zo optimale prestaties te garanderen. Het wiel was van dermate hoge kwaliteit dat het zelfs aan de start heeft gestaan bij de Tour de France.

Nu, 20 jaar na dato, is de Campagnolo Shamal wederom onder handen genomen door de Italiaanse ingenieurs. Het resultaat? Een lichte, competitive en sterke aluminium wielset, nu met bredere velgen welke inspelen op de trend van steeds breder wordende banden. In een wereld waar carbon langzaamaan de boventoon begint te voeren, heeft Campagnolo vastgehouden aan aluminium, en met resultaat: 1495 gram voor de clincher versie, en slechts 10 gram meer voor de tubeless-ready variant; een zeer net gewicht!

shamalvelg

 

De velgen hebben, zoals de toevoeging C17 doet vermoeden, een binnenmaat van 17 mm breed. Hiermee zijn ze 2 mm breder geworden ten opzichte van de vorige generatie Shamals, waardoor Campagnolo mooi mee gaat in de bredere banden-rage. De nieuwe Shamal is geoptimaliseerd om te werken met 25 of zelfs 28 mm banden, wat het comfort en rijgedrag ten goede komt. Campagnolo gebruikt ook de Differentiated Rim Height technologie, wat inhoud dat er tussen de spaken een laag van de velg is afgeslepen om op die manier het gewicht laag te houden, en de velg sterk op de punten waar het nodig is: bij de spaakgaten.

De USB lagers in de naaf maken gebruik van keramische kogels welke voor een lagere weerstand en een soepeler lopend wiel zorgen. Verder zijn ze minder gevoelig voor corrosie en wegen ze ook minder. De nieuwe naven gebruiken tevens de micro-aanpasbare lock-ring zoals gezien op de Bora’s, Campagnolo’s topwielen.

De Shamal is gespaakt met 16 aero spaken in een radiaal patroon bij het voorwiel, terwijl het achterwiel gebruik maakt van 21 stuks in het Mega G3 patroon van Campagnolo. Hierbij zijn er 2 keer zo veel spaken geplaatst aan de aandrijfzijde, waardoor deze kant beter opgewassen is tegen het vermogen dat je op de wielen los laat en ze hierdoor mooi strak blijven! De nippels voor de spaken zijn geplaatst met de MoMag technologie: ze worden in de velg geplaatst via het ventiel-gat, en daarna met een externe magneet naar hun uiteindelijke locatie gestuurd. Hierdoor blijft de binnenkant van de velg mooi glad en valt de wielset ook tubeless te gebruiken zonder extra velglint (enkel de Two-Way Fit versie). De oversized achternaaf maakt het plaatje compleet en zorgt voor een enorm sterk geheel.

Campagnolo-C17-Shamal

De Campagnolo Shamal Ultra C17 wielen zijn nu beschikbaar bij Mantel, en vormen een prachtige upgrade voor iedere fiets. Licht, sterk, stijf en ontzettend betrouwbaar, de Shamal Ultra C17 is de nieuwste evolutie van een 20 jaar lopende revolutie. Deze brede aluminium wielset is klaar voor de toekomst, en kan de strijd aanbinden met menig uit carbon vervaardigde tegenstander!

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Bart van Es

Bart van Es

Mijn liefde ligt nog altijd bij het water, hoewel ik steeds vaker op de weg te vinden ben. Ik spendeer het leeuwendeel van mijn tijd op of rond het Merwedekanaal in Utrecht waar ik zowel roei als coach. Toch haal ik ook met plezier mijn fiets uit de schuur om met mijn collega's een rondje te maken na het werk! Trotse eigenaar van een Giant TCR Composite en verslaafd aan het upgraden daarvan...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 fietsers over “Campagnolo Shamal Ultra C17”

  1. Hoi Gaston,

   Dat is moeilijk in te schatten, maar ik vermoed dat de ruimte in je frame te smal is. Om het zeker te weten, kun je het beste contact opnemen met je Specialized-dealer.

   Groet,

   Hidde | Mantel

Gerelateerde berichten


Meest gelezen