De beste buitenbanden voor de racefiets

Deel dit bericht

Het kiezen van een nieuwe racefietsband is soms best lastig. Wat is de meest lekbestendige band, welke heeft de minste rolweerstand? En welke is eigenlijk het meest duurzaam? Kees zet de beste 4 buitenbanden voor de racefiets voor je op een rij.

Het rijden met een goede buitenband kan een wereld van verschil maken. Als je een goede buitenband op je racefiets monteert kun je natuurlijk niet meteen afdalen als Il Falco Savoldelli of een tijdrit rijden zoals Dumoulin, maar het rijdt wel een stuk lekkerder!

De beste buitenbanden voor de racefiets volgens Kees
De beste buitenbanden voor de racefiets volgens Kees

Om je te laten zien dat een goede buitenband echt niet duur is zet ik in deze vergelijking de 4 populairste racefietsbanden op een rij. Ik leg je de verschillen tussen die banden uit zodat jij met de juiste verwachting én racefietsbanden kunt beginnen aan een mooi wielerseizoen.

De favoriete racefietsbanden van Kees

Populaire racefietsbanden – Continental Grand Prix 4000sII

Dit is de aller populairste van de vier. Dat blijkt al wel uit de 9.1 die deze band gemiddeld scoort uit maar liefst 1678 reviews! Zijn voorganger kenmerkte zich al door een goede combinatie van lekbestendigheid en grip. En dat is met de SII alleen maar beter geworden.

De vier beste buitenbanden voor de racefiets - Continental Grand Prix sII
De Continental Grand Prix sII

Sinds de introductie in het najaar van 2014 heeft de Continental Grand Prix 4000s II een naam hoog te houden. En dat lukt met gemak. De combinatie van het zachte Black Chili rubber, dat zorgt voor een goede grip en de Vectran Breaker laag zorgen voor een band met veel grip en een uitstekende lekbestendigheid.

De vier beste buitenbanden voor de racefiets - Continental Grand Prix sIIDe Vectran Breaker beschermlaag maakt deze band de eerste keuze van veel wielrenners. De vlotte slijtage hoort bij dit niveau banden en dat nemen ze dan ook voor lief.

Beste racefietsbanden – Vittoria Corsa G+ Isotech

Dit is een echte raceband pur sang! Het is een open tubular. Dat betekent dat hij gereden wordt als een clincher – gewoon met binnenbanden – maar de productie is heel anders dan zijn directe concurrenten.

De vier beste buitenbanden voor de racefiets - Vittoria Corsa G+
De Vittoria Corsa G+

Je ziet het gelijk als je hem uit de verpakking haalt: de band is helemaal plat/vlak en krijgt pas de vorm van de band als je hem oppompt op de velg. De band is heel soepel dankzij het hoge aantal threads per inch (tpi) en het ontbreken van een goede anti-leklaag.

De vier beste buitenbanden voor de racefiets - Vittoria Corsa G+Het ontbreken van die lekbestendigheid is geen groot nadeel. Deze band wordt namelijk gekocht vanwege zijn fantastische prestaties in zowel droge als natte omstandigheden. Met een 8.7 gemiddeld uit 195 reviews is wel duidelijk dat wij niet de enige zijn die fan zijn van deze Vittoria Corsa G+.

Beste racefietsbanden – Schwalbe One (2017)

De Schwalbe One wordt geprezen om zijn sublieme grip en makkelijke montage. De drie soorten rubber die zijn gebruikt – in combinatie met de V-guard – geven een vertrouwd gevoel tijdens het rijden op volle snelheid.

De vier beste buitenbanden voor de racefiets - Schwalbe One
De Schwalbe One

Afgelopen winter is het ontwerp van deze band aangepast met een klein profiel. Maar de prestaties zijn nog steeds top! Ook is de band in de steeds populairdere maat van 25mm te krijgen.

De vier beste buitenbanden voor de racefiets - Schwalbe OneDaarnaast kun je ook kiezen voor een subtiele kleur die bij je fiets past: zwart, blauw, rood of wit.

Beste racefietsbanden – Pirelli P Zero Velo

De Pirelli P Zero Velo banden zijn relatief nieuw. Vorig jaar kwam Pirelli onverwacht met deze topband naar buiten. En meteen was deze buitenband bij veel wielrenners populair.

De Pirelli P Zero Velo is een nieuwkomer, maar gooit meteen hoge ogen.
De Pirelli P Zero Velo is een nieuwkomer, maar gooit meteen hoge ogen.

Vooral de grip en de rolweerstand zijn erg goed. Ook deze Pirelli is een band die gemaakt is voor de echte racers onder ons.

Het rustige strakke logo zorgt voor een hele cleane look.
Het rustige strakke logo zorgt voor een hele cleane look.

Tel daarbij het mooie uiterlijk van de band bij op, samen met het montagegemak, en je snapt waarom deze band niet mag ontbreken op mijn lijst van beste buitenbanden.

Hoe mooi valt welke band op de velg?

Een veelgestelde vraag over banden is ook hoe ze op de velg vallen. Het oog wil immers ook wat. En er zijn toch wel wezenlijke verschillen in de hoogte en breedte van deze vier banden. Ik heb van alle 4 de banden een 25mm op een wiel gelegd om de vergelijking compleet te maken. De breedte en diepte van een velg spelen namelijk een grote rol in de werkelijke breedte van de band op de velg.

De 4 beste racefietsbanden op de velg

De banden zijn opgemeten terwijl ze gemonteerd zitten op een Fulcrum Zero C17 voorwiel. Het gewicht is ook niet onbelangrijk, vandaar dat dat ook vermeld staat. Deze high-end banden behoren allemaal wel tot de lichtste banden. Omdat niet iedere band hetzelfde is, is het gewicht een gemiddelde van vijf banden.

Vergelijking tussen de beste racefietsbanden

Continental 4000s II Vittoria Corsa G+ Schwalbe One Pirelli P Zero Velo
Lekbestendigheid
Rolweerstand
Grip
Duurzaamheid
Soigneerfactor
Breedte van een 25 mm band 26,6 mm 26,1 mm 26,2 mm 25,5 mm*
Hoogte van een 25 mm band 24,4 mm 23,6 mm 24,1 mm 24,5 mm*
Gewicht 218 gram 247 gram 247 gram 205 gram

*De Pirelli P Zero Velo is gemonteerd en gemeten op een andere velg dan de eerste drie banden. 

Welke racefietsband moet ik nu hebben?

Laat ik vooropstellen dat deze banden zeer dicht bij elkaar zitten qua prestaties. De Continental Grand Prix 4000s II is de keuze van de meeste renners. Het laagste gewicht in combinatie met een goede lekbestendigheid en rolweerstand maken het een topper. Hij is dus geschikt voor wedstrijd en toertochtgebruik. Omdat je hem zoveel ziet is dit de band met de laagste soigneerfactor.

De Vittoria Corsa G+ Isotech ziet er bijzonder mooi uit. Hij heeft dezelfde rolweerstand als de GP 4000S II, met als enige nadeel dat hij sneller lek is. Deze band maakt elke fiets mooier en is daarom ook een band voor liefhebbers van mooie materialen.

De Schwalbe One is de meest verstandige keuze van deze vier. Hij heeft een betere lekbestendigheid en slijt minder snel. Ideaal dus voor toertochten en trainingsritten. Het verschil in rolweerstand is op een testbank misschien waar te nemen, maar op de weg is dit verwaarloosbaar.

De Pirelli P Zero Velo ten slotte is de mooie nieuwe binnenkomer. Goede prestaties en een strakke look worden aangevuld met een lage rolweerstand en een fenomenale grip.

Om te kijken of deze banden aan jouw wensen voldoen kan de keuzehulp racefietsbanden je misschien verder helpen.

De laatste tip van Kees

Als je zulke mooie banden monteert verpest ze dan niet gelijk door een zware en dikke binnenband te monteren. Met een latex binnenband komen deze banden echt veel beter tot hun recht.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Kees Neijenhuis

Kees Neijenhuis

Enthousiast Trailrunner en Mountainbiker. Ik hou van het buiten sporten! Daarnaast heb ik een zwak voor mooie producten en vakmanschap. Rij op een Trek Top Fuel 9.7 SL 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 fietsers over “De beste buitenbanden voor de racefiets”

 1. Beste Kees, je stelt dat de Schwalbe One de verstandigste keuze is vanwege de beste lekbestendigheid en de lage slijtage. Echter als ik de sterretjes vergelijk in de tabel komt op die beide punten de Continental 4000s II beter uit de bus. Nu ben ik helemaal in de war en weet ik niet welke ik moet nemen!

  Groet

  1. Hallo Joost,
   Dat was inderdaad een foutje. Nu komen de sterren in de tabel wel overeen met de website. Bedankt voor je snelle reactie!

 2. De Conti’s rijd ik al jaren, maar de II is minder. Het nadeel is dat ze snel vlak worden, in het loopvlak tref je snel sneetjes aan. De Schwalbe blijft ronder maar is ook gevoelig voor sneetjes in het loopvlak, hij gaat nu al 3500k mee. en geen lek sinds half januari. Ik dicht de ergste snijwondjes met vloeibaar rubber van Bison. Met latex rijd ik al jaren, monteren doe je absoluut vet en olievrij. Leeg inleggen met een beetje babypoeder en 1 bar er in. Nu checken of de band niet klem zit tussen velg en buitenband. 4 bar er in en weer checken. Nu op druk brengen. Voor onderweg een butyl mee dus :) Maar lekker lopen dat het doet!
  Goede review, mijn keuze is op de Schwalbe gevallen, ik bestel een nieuwe set want de oude raken op.

  1. Hoi Gertjan,
   Dat zijn goeie tips. Sneetjes kunnen helaas nu eenmaal voorkomen. Je hebt in ieder geval handige tips aangedragen voor je medefietsers. :)
   Fijn dat de review je is bevallen. Veel plezierige kilometers gewenst op je nieuwe Schwalbe´s!

 3. Waarom zijn de Michelin Endurance banden niet in de vergelijkende test opgenomen ? ze zijn mijns inziens voor de NORMALE fietser zeker zo goed als de Conti en Schwalbe’s ik rijd per jaar +- 15000km en heb met deze Michelins nog vrijwel geen lekke banden gehad en ook nog geen grip of andere problemen.

 4. Dit staat in de conclusie:
  ´De Vittoria Corsa G+ Isotech ziet er bijzonder mooi uit.
  Hij heeft een gelijke rolweerstand als de GP 4000S II, met als enige nadeel dat hij sneller lek is.´

  Hoe kan hij net zoveel sterretjes hebben bij lekbestendigheid, terwijl er staat dat hij sneller lek is?

 5. Jammer dat de Michelin Power Competition niet mee is getest.
  Was vorig jaar volgens jullie nog een uitstekend alternatief voor de Conti.

 6. Aangezien de meeste liefhebbers zijn vind ik persoonlijk belangrijk om niet lek te rijden en daarom heb ik al jaren continental 4 seasons !

 7. Vraag voor Kees: Mijn old school fiets heeft Mavic CXP11 velgen. Zijn aan de buitenkant gemeten 20 mm breed, binnenmaat (kleinste maat) 15 mm. Banden die er nu opzitten zijn Continental Grand Prix 700x23c. Zou er wel iets breders op willen, voor wat meer comfort,
  Vraag is: gaat dat passen en tot hoever kan ik daarin gaan, 25, 28 mm?

Gerelateerde berichten


Meest gelezen