Deel dit bericht

Ben’s Bike trip 2016 – Natuur, rust, bier en wijn

Veel medewerkers bij Mantel zijn niet van hun fiets af te slaan. Dus op vakantie gaat de fiets mee. Of, in sommige gevallen, speelt de fiets de centrale rol in de vakantie. Zo ook bij Ben, afdelingshoofd van onze MTB-afdeling. Hij trok afgelopen zomer met ‘zijn’ Marjolein erop uit voor een fietsvakantie door Duitsland, Luxemburg Frankrijk en België. En hij deelt graag zijn ervaringen in het reisverslag van Ben’s Bike trip 2016.

De winterperiode is de tijd om terug te blikken. Misschien wel de tijd om de vakantie herinneringen te bundelen in een fotoalbum? Dat stellen we nog even uit… Eerst nog even nagenieten van onze fietsreis van afgelopen jaar.

Uitdagende klimmetjes waren er ook.
Uitdagende klimmetjes waren er ook.

Hier volgt een kleine impressie van de fietsreis die Marjolein en ik hebben gemaakt afgelopen zomer. Hopelijk krijg je – net als wij – weer zin een volgende trip.

Alles past op de fiets...
Alles past op de fiets…

Het reizen op de fiets is iets speciaals. Het contact dat je maakt met de omgeving is zeer intens. Je hebt alle tijd om om je heen te kijken en je bent niet zoals in de auto afgesloten van geluid, geur en gevoel van wind en temperatuur.

Het tempo van het reizen zou je zelfs meditatief kunnen noemen. Het afgelopen jaar hebben Marjolein en ik deze mooie rondreis gemaakt.

De start van Ben’s Bike trip 2016

We starten in Roermond. De rivier de Ruhr is onze gids Duitsland in en de weersverwachtingen zijn top! Het lijkt erop dat we een zonnige en droge doorgang door de Eifel krijgen. Als snel nadat we Roermond achter ons hebben gelaten worden we verrast door de rust.

Heerlijk rustig.
Heerlijk rustig.

De route loopt veel langs riviertjes en stroompjes en langzaam rijden we Eifel in, zonder echt te hoeven klimmen. De uitgestippelde route naar Trier loopt voornamelijk over fietspaden of verkeersluwe wegen. Rust gegarandeerd!

De prachtige Duitse Eifel

De Eifel is een prachtig gebied dat lang afgesneden is geweest van de Duitse industrialisatie en de Duitse autobahn. Dat zie je terug in de sfeer van de dorpjes en de onaangetaste bossen en beekjes.

Een van de vele mooie uitzichten in de Eiffel
Een van de vele mooie uitzichten in de Eiffel

Onze route bracht ons naar de kop van Naturpark Eifel waar de bossen op steile hellingen om de stuwmeren heen staan. Dieper de Eifel in fietsend wordt de horizon steeds hoger en tekenen de denneboomtoppen zich als een zaagblad af tegen de blauwe lucht.

Ons pad slingert door het steeds smaller wordende dal. Het landschap kleurt in de schaduwkanten diepgroen door de dikke lagen mos. Langs het water staan wilde bloemen wat het sprookjesdecor compleet maakt.

De Moselradweg naar Trier

De rust, de natuur en de prachtige kampeerplekken laten we langzaam achter ons wanneer we de toeristische Moselradweg volgen naar Trier. Het wordt steeds drukker met fietsers.

Ben's Bike trip - De route richting Trier liep over rustige weggetjes
Ben’s Bike trip – De route richting Trier liep over rustige weggetjes

In het buitengebied moeten we nu tussen de auto’s en campers doorslingeren naar de binnenstad van Trier. Deze snikhete dag doet herinneren aan een bezoek aan een toeristische stad als Barcelona of Rome.

De Porta Nigra in Trier
De Porta Nigra in Trier

Door het grote contrast met de tocht door de Eifel is de drukte van Trier te benauwend. Marjolein en ik spreken af om na de Kaffee mit Torte te vluchten naar Luxemburg.

Luxe in Luxemburg

Waar de Duitse streek zich ontdoet van zijn achterstand rijden we het zeer welvarende Luxemburg binnen. Alles in dit landje is ingericht om met de auto te reizen. De gunstige benzineprijzen trekt de dorpen op een lint met oneindige opeenvolgingen van benzinestations!

De glazen bier worden verruild voor glazen wijn en we laten ons meeslepen door de luxe met een overnachting in een hotel. Behalve de benzine zijn ook de belastingen hier erg gunstig. Dit is goed te zien aan alle prachtige huizen en de met veel smaak gerestaureerde landhuizen.

De glooiende heuvels met vol wijnranken wijzen ons de weg naar Frankrijk, onze volgende bestemming!

Als God in Frankrijk

We slaan de stad Luxemburg over en kiezen al snel de route richting Frankrijk. De warmte, de blauwe hemel boven de gele korenvelden doet ons geloven dat we in Zuid-Frankrijk zijn aangekomen.

We rijden door prachtige dorpen die uitgestorven lijken. Wanneer we ergens aankloppen om de bidons te vullen lijkt de vriendelijkheid en gastvrijheid verstopt in de koelte van de huizen.

Met tassen vol vers fruit en groente op stap.
Met tassen vol vers fruit en groent op stap.

Onze tassen worden volgestopt met vers fruit van eigen land. Met het binnenrijden van deze Noord Franse streek hebben we het ‘dure leven’ ook achter ons gelaten.

De route volgt nu het oude front van de eerste wereldoorlog richting het Westen. De vele gedenktekens herinneren hieraan. De glooiende akkers liggen vol met grote stro-rollen die van veraf eruit zien als Rösti-rondjes! Man, wat krijg je toch een trek van de hele dag fietsen!

Als Goden in Frankrijk de tent weer in
Als Goden in Frankrijk de tent weer in

‘s Middags vullen we onze tassen met proviand die we met een beetje geluk kopen op een markt. Meters stokbrood en liters wijn! Als goden in Frankrijk kruipen we ‘s avonds de tent in.

Bierroute door de Ardennen

Het eindpunt ligt in Zeeland. De klok stopt na 12 dagen. Een simpele rekensom doet ons besluiten de route in te korten en richting Maastricht te sturen. Mijn vinger glijdt over de kaart richting Maastricht en ik zie alle Belgische bierhuizen voorkomen. Orval, Chimay, Leffe, Duvel…

Bijna weer thuis
Bijna weer thuis

De zuidkant van de Ardennen is prachtig! Met de stroom van de Maas mee slingeren we tussen de hoge rotswanden door richting Namen en Dinant. Langs deze route is het makkelijk kilometers maken. Kaartlezen is overbodig en de volgende stad aan de Maas is niet te missen.

We hebben slechts één overnachting nodig om België te doorkruisen. In de schaduw van de Onze Lieve Vrouwe Baseliek van Maastricht sluiten we de reis af.

Ben’s Bike trip – 1100 km genieten

Tevreden kijken we terug op een hele mooie trip van ruim 1100km in een heel mooi deel van Europa. Je hoeft dus niet ver weg om een mooi avontuur te beleven, slechts een beetje hoop op mooi weer, om er net iets extra van te genieten!

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Ben Lucas

Ben Lucas

Boomlange mountainbiker met de kenmerken van een houthakker. Je ziet me in de bossen met onder mijn baard vol stof en modder een grijns die je er niet af kan rijden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen