Beginnen met wielrennen – Wat heb je allemaal nodig?

Deel dit bericht

Beginnen met wielrennen is eigenlijk helemaal niet moeilijk. En het hoeft ook helemaal niet duur te zijn. Zoals met veel dingen in het leven geldt dat je het zo duur of goedkoop kunt maken als je zelf wilt. Naast een goede en vooral betrouwbare racefiets heb je nog wat andere zaken nodig als je wilt beginnen met wielrennen. We zetten de basics om te beginnen met wielrennen graag voor je op een rijtje, van racefiets tot fietskleding. 

Het eerste dat je natuurlijk nodig hebt is een racefiets. Voor je eerste ritten heb je echt geen high-end racefiets nodig. Een leenfiets is vaak al goed om te kijken of wielrennen überhaupt iets is waar je mee wilt doorgaan.

Beginnen met wielrennen – checklist

Je eerste racefiets

Mocht je al besloten hebben om zelf een racefiets aan te schaffen sta je voor een aantal keuzes. Wat is je budget, wat voor type fietser ben je en ga je voor schijfremmen of niet?

Je hoeft echt geen duizenden euro's uit te geven aan je eerste racefiets.
Je hoeft echt geen duizenden euro’s uit te geven aan je eerste racefiets.

Wat kost een nieuwe racefiets?

Je kunt al een goede racefiets krijgen voor minder dan 1000 euro. Dat is in bijna alle gevallen een aluminium racefiets met een degelijke groepset. Maar als voor jou geldt dat The sky is the limit, dan kun je echt helemaal los.

Je kunt er voor kiezen om meteen met een carbon racefiets van start te gaan, maar dan moet je je budget al snel richting de 2000 euro opschroeven. En voor het gewicht hoef je het niet te doen. Goede aluminium frames zijn bijna net zo licht als carbon frames.

Als je net begint met wielrennen is het vooral belangrijk dat je racefiets goed bij je past.
Als je net begint met wielrennen is het vooral belangrijk dat je racefiets goed bij je past.

Is je budget boven de 2000 euro? Dan kun je ook serieus kijken naar een hele goede groepset. Je kunt dan de zeer gewilde Shimano Ultegra groepset krijgen op sommige racefietsen. Het voordeel van een high-end groepset is dat deze een stukje lichter zijn en net wat soepeler schakelen.

Boven de 3000 euro kun je zelfs kiezen voor elektronisch schakelen. Dat gaat nog soepeler en sneller dan mechanisch schakelen. Maar daar betaal je dus wel flink voor. Als beginner zit je met een fiets van rond de 1000 euro echt prima. Daar kun je je eerste duizenden kilometers met gemak op rijden.

Racefiets met schijfremmen of velgremmen?

Je tweede keuze is die voor een racefiets met velgremmen of een racefiets met schijfremmen. Het verschil is dat een velgrem racefiets remt door twee rubber blokjes op de rand van de velg te drukken. Een schijfrem racefiets heeft een grote metalen schijf waarmee geremd wordt.

Een racefiets met velgremmen of lekker modern meteen een racefiets met schijfremmen?
Een racefiets met velgremmen of lekker modern meteen een racefiets met schijfremmen?

Een racefiets met velgremmen is net iets goedkoper in aanschaf dan een racefiets met schijfremmen. Maar, en dat is een hele grote maar, schijfremmen zijn een heel stuk krachtiger en remmen beter onder alle omstandigheden dan velgremmen.

Steeds meer racefietsen hebben schijfremmen. Dikke kans dat over een paar jaar de racefietsen met velgremmen steeds minder te zien zullen zijn.

Een racefiets met schijfremmen remt een stuk beter dan een racefiets met velgremmen.
Een racefiets met schijfremmen remt een stuk beter dan een racefiets met velgremmen.

Een nieuwe racefiets kun je natuurlijk het beste even proberen. Kom daarom gerust langs een van onze superstores in Arnhem of Den Bosch. Daar helpen we je graag met het kiezen van een racefiets die bij je past.

Maar genoeg over de fiets, want met een goede racefiets alleen ben je er nog niet. Wist je namelijk dat een racefiets altijd zonder pedalen verkocht wordt? Die moet je er altijd nog los bij kopen. De reden daarvoor leggen we hieronder uit.

Pedalen voor je racefiets

Het lijkt misschien gek dat een racefiets zonder pedalen verkocht wordt. Maar de reden daarvoor is simpel. Er zijn verschillende pedaalsoorten en iedere wielrenner heeft zijn eigen voorkeur.

Met klikpedalen zul je ook bij een sprint meer controle houden over je racefiets.
Met klikpedalen zul je ook bij een sprint meer controle houden over je racefiets.

De meeste wielrenners fietsen namelijk met klikpedalen. En daar zijn verschillende soorten, en merken van. Zoals bij alle fietsonderdelen geldt ook dat er een flink verschil kan zitten in de kwaliteit, duurzaamheid en dus ook prijs van pedalen. Wist je dat je zelfs pedalen hebt van meer dan 300 euro?

De populairste racefiets-pedalen

Shimano SPD-SL pedalen zijn de meest gebruikte en populairste pedalen voor de racefiets. Die zijn gelukkig een stuk betaalbaarder dan de 300 euro van de high-end pedalen.

Je ziet trouwens ook vaak wielrenners met Shimano SPD-PD pedalen. Dat is een kliksysteem dat officieel gemaakt is voor mountainbikers. Niet verrassend is dat je bij renners die al mountainbiken deze pedalen vaak terugziet op de racefiets.

De pedalen van Shimano zie je verreweg het meeste terug op de racefiets.
De pedalen van Shimano zie je verreweg het meeste terug op de racefiets.

=Zit je liever niet met je fietsschoenen vastgeklikt in de pedalen? Dat kan natuurlijk ook. Zorg er dan wel voor dat je een pedaal koopt dat voldoende grip heeft. Je wilt op een flinke klim niet van het pedaal afschieten.

Wil je klikpedalen wel proberen, maar twijfel je? Dan kun je ook kiezen voor een combipedaal. Daarmee kun je aan een kant inklikken, maar de andere kant is een plat pedaal. Dan kun je tijdens je rit nog wisselen.

Fietsschoenen

Racefiets schoenen zijn ook een essentieel onderdeel van jouw wieleroutfit. Als je hebt gekozen voor klikpedalen kun je zelfs niet zonder racefiets schoenen.

Een racefiets schoen met een stijve zool zorgt voor een efficiëntere krachtoverbrenging.
Een racefiets schoen met een stijve zool zorgt voor een efficiëntere krachtoverbrenging.

De goedkoopste fietsschoenen zijn vaak al erg goed. Ook hier geldt weer dat hoe duurder je het maakt, hoe lichter en steviger de fietsschoenen worden. Want bij fietsschoenen is vooral een stijve zool erg handig.

De zool zorgt er namelijk voor dat jouw trapkracht op het pedaal terecht komt. En hoe stijver de zool, hoe minder energie er verloren gaat. Maar een superstijve zool is dus wel weer een heel stuk duurder.

Voor een beginnende wielrenner is het vooral belangrijk dat je nieuwe fietsschoen lekker zit en je geen gekke drukplekken voelt.

Comfortabel in het zadel met fietskleding

Goede fietskleding kan een rit een stuk comfortabeler maken. Omdat je behoorlijk wat warmte op kunt bouwen is het belangrijk dat je kleding goed ademt. Het verschil tussen een gewone kleding of fietskleding is echt enorm groot.

Met goede fietskleding is het een heel stuk fijner fietsen.
Met goede fietskleding is het een heel stuk fijner fietsen.

En natuurlijk wil je ook een beetje aerodynamisch zijn. Dan ben je niet alleen een stuk sneller. Het fietst echt een stuk lekkerder als je geen last hebt van flapperende kleding.

Lekker zitten met een wielerbroek

Door niet wielrenners wordt er soms wat lacherig gedaan over het strakke wielrenbroekje. Maar zo’n bibshort heeft toch echt een functie. De zeem zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld een stuk lekkerder zit en het langer vol kunt houden.

Een goede zeem in je bibshort zorgt voor extra comfort. En ja, je moet er echt niets onder dragen.
Een goede zeem in je bibshort zorgt voor extra comfort. En ja, je moet er echt niets onder dragen.

En omdat zo’n fietsbroek strak zit ben je een stuk aerodynamischer. Extra voordeel is dat er ook geen insecten je broek in kunnen waaien. Een wesp die midden in een leuke afdaling je plezier komt verstoren, daar zit je niet op te wachten…

Onder een fietsbroek draag je trouwens helemaal niets! Je moet dus echt met je blote kont in de fietsbroek rondrijden. De zeem moet namelijk in contact staan met je huid om goed te werken. Draag je toch een onderbroek? Dan loop je juist kans op irritaties, klemmende plekken of ander ongemak.

Fietsshirt voor nog meer comfort

Een fietsshirt is, net als een fietsbroek, een belangrijk onderdeel van jouw set fietskleding. Een goed fietsshirt ademt en zorgt ervoor dat je droog blijft. Een belangrijke toevoeging is wel dat je er een ondershirt onder draagt.

Een goede baselayer is een belangrijk onderdeel van je fietskleding.
Een goede baselayer is een belangrijk onderdeel van je fietskleding.

Die baselayer helpt ook om je zweet van je lichaam weg te krijgen zodat je goed af kunt koelen. En als het juist fris is houdt een goede baselayer je ook weer wat warmer.

Afhankelijk van het weer kun je kiezen voor korte mouwen, lange mouwen of juist weer een dikker fietsshirt. Er zijn zelfs fietsshirts die je in een flinke bui droog kunnen houden. Maar het zal je niet verrassen dat die weer behoorlijk prijzig kunnen zijn.

Fietsjasjes – windjacks en regenjacks

Ben je van plan altijd wel te fietsen, ongeacht het weer? Dan is een regenjack of windjack wel aan te bevelen. De meeste regenjacks houden je wel een paar uur droog als het regent. Fiets je niet in de regen? Dan kun je een regenjack lekker links laten liggen.

Een regenjackje kun je vaak ook als windjack gebruiken.
Een regenjackje kun je vaak ook als windjack gebruiken.

En een windjack is wel iets dat je bij je basisuitrusting moet rekenen. Wordt het net even frisser, of rijd je net een lang stuk door een koel bos? Dan kan zelfs midden in de zomer een windjackje best lekker zijn. Windjacks houden echt alle wind tegen en houden je daardoor een stuk warmer.

Een windjack kun je vaak erg klein opvouwen en neem je dus ook makkelijk mee. Vooral in het voor- en najaar zou je geen flinke rit moeten maken zonder even je windjack bij je te steken.

Een fietshelm – Het belangrijkste van alle fietskleding!

In onze ogen is het allerbelangrijkste aan jouw wieleroutfit is een goede fietshelm. Hoe zacht of hard jij ook gaat op je racefiets, als wielrenner is een fietshelm echt een must.

Je fietshelm is het belangrijkste onderdeel van je fietskleding.
Je fietshelm is het belangrijkste onderdeel van je fietskleding.

Ja, we kennen allemaal de wielrenners die al eeuwen zonder goede fietshelm rondfietsen en daar trots op zijn. Maar het hoeft maar een keer mis te gaan… Gelukkig zijn de helmloze wielrenners tegenwoordig een zeldzaamheid.

Een goede fietshelm hoeft niet duur te zijn. Echt alle fietshelmen die wij in ons assortiment hebben zijn veilig. Prijsverschil tussen alle fietshelmen wordt vooral veroorzaakt door drie factoren; extra veiligheid, gewicht en uiterlijk.

Extra veilige fietshelmen

Sommige fietshelmen hebben tegenwoordig een extra systeem binnen in de helm om je hersenen extra te beschermen. Dit systeem wordt door meerdere fabrikanten gebruikt.

Zorg er wel voor dat je fietshelm recht zit. Anders werkt hij een heel stuk minder goed.
Zorg er wel voor dat je fietshelm recht zit. Anders werkt hij een heel stuk minder goed.

Alle fietshelmen met een geel MIPS-logo hebben dit systeem. Omdat dit systeem zo uniek en bijzonder is hebben we daar al eerder uitgebreid over geschreven.

Een fietsbril maakt je outfit af

Een fietsbril is belangrijker voor wielrennen dan je zo zou denken. Natuurlijk heb je bescherming nodig tegen de zon. Maar een fietsbril houdt ook de vele duizenden insecten uit je ogen.

Bij de fietsbrillen heb je heel veel keuze, van monturen tot en met de lenzen.
Bij de fietsbrillen heb je heel veel keuze, van monturen tot en met de lenzen.

Bij vele fietsbrillen kun je bovendien verschillende gekleurde glazen in je frame zetten. Lekker donkere glazen voor de zonnigste dagen. Gele glazen voor bewolkte ritten of bij schemer. En doorzichtige glazen voor ’s nachts of erg slecht weer.

Ook hier kun je voor een paar tientjes klaar zijn. Maar als je trendy op de fiets wilt zitten en geld geen rol speelt kun je bijvoorbeeld ook rondfietsen met dezelfde bril als wereldkampioen Peter Sagan. Maar daar hangt dan wel een prijskaartje aan.

Fietshandschoenen en gesoigneerd met fietssokken

De laatste twee items zijn fietshandschoenen en fietssokken. Goede fietshandschoenen hebben vaak gelkussentjes op de plekken waar je met je handen het stuur vasthoudt.

Goede fietshandschoenen hebben gelkussentjes, precies op de plek waar je op je stuur steunt.
Goede fietshandschoenen hebben gelkussentjes, precies op de plek waar je op je stuur steunt.

Het voordeel daarvan is dat je dan minder snel last krijgt van slapende handen. Ook bij een ruw wegdek voelt het dan net wat fijner om goede grip te houden op je stuur.

Maar ook als het heet is zijn fietshandschoenen fijn omdat je dan veel meer grip houdt op je stuur. Toch zijn handschoenen voor het fietsen optioneel. Sommige wielrenners vinden het juist weer fijner om zonder handschoenen te fietsen. Kwestie van uitproberen dus!

Fietssokken en soigneren

Wielrenners kunnen behoorlijk ijdel zijn. Wie het wielrennen een beetje volgt kent de term gesoigneerd vast al wel. Dat betekent dat je er verzorgd uitziet op de fiets.

Sommige wielrenners gaan voor hoog opgetrokken sokken...
Sommige wielrenners gaan voor hoog opgetrokken sokken…

Het scheren van de benen is daar een goed voorbeeld van. Alleen een echte prof kan daar de vruchten van plukken (geen getrek aan de haartjes bij de dagelijkse massage). Toch rijden ook veel amateurs met geschoren benen rond, gewoon omdat het kan en het er professioneel uitziet.

De fietssokken zijn hier ook een goed voorbeeld van. Fietssokken zijn misschien wel het meest trendy onderdeel van een hele wieleroutfit. Liefst een beetje hoog opgetrokken en natuurlijk wel met geschoren benen.

Twijfel je ergens over of wil je advies? Kom dan gerust langs in een van onze superstores. Je kunt ook altijd met onze klantenservice bellen of mailen. We helpen jou graag met je eerste kilometers op de racefiets!

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van Nijmegen naar het Mantel hoofdkantoor in Arnhem en terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude racefiets. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets of mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken. Het leuke is dat ik dan als content creator regelmatig met de nieuwste gadgets in de weer ben voor een review. Ideaal toch? En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift. En dan mag ik het allemaal nog werk noemen ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 fietsers over “Beginnen met wielrennen – Wat heb je allemaal nodig?”

  1. Velgremmen zijn onder droge omstandigheden net zo krachtig als schijfremmen. Dus als mooi weer fietser, zoals ik en de meeste mensen zijn, zijn schijfremmen alleen maar duurder. Enig voordeel van schijfremmen is dan dat de remmen niet gaan aanlopen als je je wiel krom rijdt of als het weer onverwacht slecht uitpakt. Ik kies voorvelgremmen!

    1. Het grootste voordeel van schijfremmen voor een mooi weer fietser is dat ze meestal hydrolisch zijn, dit geeft meer vertrouwen in de remmen, omdat je meer controle hebt over de hoeveelheid remkracht die je gebruikt. Wanneer van hydrolische velgremmen wisselt naar hydrolische schijfremmen heb je dit voordeel helaas niet.

  2. Dat racefietsen van MTB-ers veel de de SPD-PD pedalen hebben heeft alleen te maken met het feit dat de road bikes gebruikt worden voor training voor de MTB prestaties en niet omdat ze willen racen op een road bike (geen nut om twee paar schoenen te hebben om deze reden). De functionaliteit van beide systemen heeft verschillende benaderingen. Dus als je geen MTB-er bent, zijn PD pedalen niet in zicht, tenzij je de laterale beweging van het PD systeem apprecieert (om medische /knie redenen).

  3. Voor MTB-ers is eyewear niet allen maar “the look” en bescherming tegen wat insecten die auw zouden kunnen doen in je oogje. Voor MTB-ers is de juiste eye ware een vorm van bescherming die het verschil maakt tussen wel of geen hond.

  4. Oh ja, en scheren van de benen heeft naast massage nog een pro; als je een schaafwond oploopt zitten niet al die haartjes bij voorbaat in je wond geplakt. Als je dit niet kunt plaatsen, verspil dan niet je dure scheermesje op je benen.

Gerelateerde berichten


Meest gelezen

6 November 2013 37259

De doorbraak van de ‘single ring’ binnen het mountainbiken lijkt definitief. Wat is een single ring setup? De traditionele mountainbike …

31 Maart 2014 34099

Gisteren verschenen opeens details van Shimano’s nieuwste groepset online, Shimano 105 5800. De nieuwe 105 groepset zat er al een …