Deel dit bericht

Winter fietsschoenen voor frisse, koude en ijskoude dagen op de MTB en racefiets [Koopgids]

13 December 2022

In de winter stel je meer eisen aan je fietsschoenen. Bijna niets is vervelender dan fietsen met koude en natte voeten. Gelukkig zijn er genoeg winter fietsschoenen te krijgen. Vooral de MTB’ers hebben veel keuze in winter mountainbike fietsschoenen. De wielrenners hebben iets minder keuze, maar er wordt dan ook wat minder op de racefiets gefietst dan op de mountainbike in de winter.

Met goede winter fietsschoenen hebben alleen de echte koukleumen nog overschoenen nodig. Fietsschoenen voor ijskoude omstandigheden zijn namelijk water- en winddicht. Want het buitenhouden van wind en water is de basis van warme voeten.

Welke winter fietsschoenen moet je kiezen?

Wij hebben voor mountainbikers en racefietsers verschillende soorten winter fietsschoenen. Maar waarom zou je voor de ene fietsschoen gaan of juist voor die ander? Welke fietsschoen is geschikt voor welke omstandigheden?

Het lijkt misschien verleidelijk om de warmste fietsschoenen te kopen. Maar als je niet met de ergste kou naar buiten gaat, dan kan dat misschien zelfs te warm zijn. Het gevolg is dat je voeten gaan zweten en dan heb je natuurlijk alsnog koude en natte voeten. Jouw winter MTB schoenen of winter racefiets schoenen moeten dus wel passen bij de omstandigheden waarin jij gaat fietsen.

winter fietsschoenen
Voordat je nieuwe winter fietsschoenen koopt, is het verstandig om na te denken met welke temperaturen jij nog wilt fietsen.

Winter fietsschoenen voor verschillende temperaturen

De belangrijkste keuze die je dus moet maken is met welke temperatuur jij nog de deur uit gaat. Hoe kouder de temperatuur, hoe meer isolatie jouw winter fietsschoen moet hebben en hoe beter het materiaal moet zijn. Om je te helpen met kiezen, hebben we onze winter fietsschoenen ingedeeld in drie categorieën aan de hand van sterren. Fiets winterschoenen met 1 ster zijn geschikt voor temperaturen tussen de 0 en 10 graden. Vriest het licht buiten (van 0 tot -5 graden)? Dan kun je het beste gaan voor winter fietsschoenen met 2 sterren. Ben jij een echte fietsfanaat en ga je ook naar buiten met temperaturen tot wel -10 graden? Dan zijn fietsschoenen voor de winter met 3 sterren het meest geschikt voor jou.

Fiets winterschoenen voor niet al te koude dagen ()

Als het ’s nachts licht vriest en overdag net op of boven het vriespunt komt heb je geen extreme bescherming nodig. Goede fietssokken en een goede winddichte en waterdichte winterschoen zijn dan al voldoende.

De Northwave Magma XC Rock mountainbike schoen en de Northwave Magma R Rock racefiets schoen zijn ontworpen voor de wat minder koude winterdagen. Wil je op wat koudere dagen toch graag fietsen? Dan kun je ze eventueel extra warm maken met een goede overschoen.

page?image_id=1294
De Northwave Magma winter fietsschoenen zijn er zowel voor de MTB-er als de wielrenner.

Wat deze schoenen vooral onderscheidt van een normale mountainbike- of racefietsschoen is dat de schoen een stuk beter warmte vasthoudt. Dit komt onder andere doordat de schoen voorzien is van Primaloft Gold materiaal, dat erg goed isoleert, maar ook ervoor zorgt dat de schoen waterdicht is. Maar wat vooral het verschil maakt is de zool van deze schoen. De binnenzool van deze winter fietsschoenen bestaat uit 4 lagen, die zorgen voor een optimale isolatie. Ook kan de kou zo niet van onderaf doordringen in de schoen.

Fiets winterschoenen voor lichte vrieskou ()

Als het overdag licht blijft vriezen moet je al wat meer eisen gaan stellen aan je materiaal. Vanaf deze categorie krijg je dus ook winter fietsschoenen die doorlopen tot boven je enkel. Dat materiaal is trouwens niet hard, je houdt dus gewoon bewegingsvrijheid in je enkel.

Er zijn een aantal winter MTB schoenen waar je uit kunt kiezen als je wilt fietsen met lichte vrieskou. Ten eerste is dat de Rogelli Artic winterschoen. Deze mountainbike schoen voor de winter is gemaakt van synthetisch leer en is daardoor winddicht en waterafstotend. Ook de ritssluiting over de hele lengte van de schoen en de getapete naden zorgen ervoor dat water minder kans heeft om de schoen binnen te komen. Let wel op dat deze schoenen dus niet waterdicht zijn, uiteindelijk kun je dus toch met natte voeten thuiskomen.

Winter fietsschoenen van Rogelli
De Rogelli Artic MTB schoenen zijn ideaal om te gebruiken bij temperaturen rond het vriespunt.

Daarnaast hebben we in deze klasse de Husky Wintertech van Northwave. Deze mountainbike schoen is iets goedkoper en dat komt door een paar kleine dingen. De zool is iets minder stijf, het materiaal van deze schoen is waterafstotend in plaats van waterdicht en de sluiting gaat middels een trekkoord in plaats van met een SLW2 sluiting. Hiermee een prima betaalbare schoen die je vooral goed warm houdt, maar minder geschikt is voor echt natte omstandigheden.

Ook kun je kiezen voor de AGU M710 MTB schoenen. In tegenstelling tot bovenstaande schoenen bevat deze winter fietsschoen een waterdichte buitenlaag, zodat jouw voeten altijd droog blijven. Het fleece aan de binnenkant van de schoen zorgt daarnaast voor warme voeten. Bij warmere temperaturen zullen deze winter fietsschoenen dus al snel te warm zijn. Door de duurzame toevoegingen onderop de zool heb je extra grip tijdens het lopen door het bos. Kortom, een fijne winter fietsschoen voor temperaturen rond het vriespunt.

AGU winter fietsschoen
Deze robuuste winter MTB schoen van AGU is zo ontworpen dat je extra grip hebt.

Ten slotte hebben we nog de Northwave Celsius XC GTX winterschoen. Deze MTB schoen geeft voldoende warmte bij temperaturen rond het vriespunt en is volledig wind- en waterdicht. De zool is gemaakt van nylon dat geïnjecteerd is met carbon, dit zorgt voor een goede combinatie van comfort en stijfheid. Met de SLW2 sluiting kun je de schoen heel precies afstellen. Een hele fijn MTB schoen dus als je wilt gaan fietsen bij temperaturen rond het vriespunt. Fiets jij ook graag tijdens extreem koude dagen? Dan kun je beter een schoen kiezen uit onderstaande categorie.

AGU M710 Winter

€ 119,95

Northwave Celsius XC GTX

€ 159,95

Fiets winterschoenen voor flinke vrieskou ()

Vriest het ’s nachts hard en blijft het overdag lekker doorvriezen? Dan mag je je voeten goed beschermen tegen de kou. Dit type fietsschoen is erg goed geïsoleerd en houdt weer en wind goed buiten. We hebben voor deze ergste winterdagen één schoen beschikbaar voor de wielrenner en de mountainbiker heeft de keuze uit twee winter fietsschoenen.

De Northwave Celsius R Arctic GTX Racefietsschoen kan niet ontbreken wanneer jij echt de hele winter door wilt fietsen op de racefiets. Dit is de warmste schoen uit onze collectie voor de wielrenner die jouw voeten warm houdt tot wel -10°C. Niet alleen is de schoen goed warm, maar ook waterdicht wat wel zo lekker is tijdens een sneeuwbui onderweg of een nat wegdek. Ook is deze schoen voorzien van een stijve zool die met carbon versterkt is. Daardoor is deze racefiets schoen geschikt voor de fanatieke wielrenner.

Winter racefiets schoenen
Met deze winter fietsschoenen kun jij ook door blijven fietsen op je racefiets tijdens de koudste dagen van het jaar!

Maar ook de mountainbiker kan rondrijden met deze fijne schoen. Voor de mountainbikers hebben we namelijk de Northwave Celsius XC Arctic GTX MTB schoenen.

En last but nog least is hét paradepaardje van Northwave,de Extreme XC GTX, in ons assortiment aanwezig. Deze schoen is voor de echte die hards die op zoek zijn naar een goede winterschoen met de beste prestaties. Het opvallendste van deze schoen is de full carbon zool. Dit is de enige winter fietsschoen die wij hebben met deze stijve zool en daardoor ook geschikt voor ook de fanatieke wedstrijdrijders onder ons.

Northwave Celsius R Arctic GTX

€ 161,95

Alle winter fietsschoenen op een rij

Al onze winter fietsschoenen hebben we voor je op een rij gezet. Lekker overzichtelijk met prijs en koubescherming. Ook kun je zien of de fiets winterschoen ook in damesmaten te verkrijgen is.

Koop je winter fietsschoenen trouwens nooit aan de krappe kant. Er is altijd een laagje lucht nodig om je voeten optimaal warm te houden. En ben je een enorme koukleum? Overweeg dan om wat warmere schoenen te kopen. Zweet jij snel? Dan kan een categorie lichter misschien beter voor je zijn.

Welke winter fietsschoenen zijn geschikt voor mij?

Northwave Magma XC CoreMTB
AGU M710 Winter MTB
Rogelli MTB Arctic R-1000xMTB
Rogelli Race Arctic R-1000Racefiets
Northwave Celsius XC GTXMTB
Northwave Magma XC CoreMTB
Northwave Celsius XC Arctic GTXMTB
Northwave Celsius R Arctic GTXRacefiets

Warm en veilig doorfietsen in de winter

Heb je al fietsschoenen, maar zijn ze (net) niet warm genoeg? Of zijn ze wel warm maar niet waterdicht? Dan kun je ook kijken naar goede fiets overschoenen. Die zijn ook in waterdichte en isolerende varianten te krijgen. Genoeg keuze dus als je in de winter niet met koude voeten rond wilt fietsen.

overschoenen
Overschoenen beschermen je voeten tegen kou, regen en wind.

Zijn je voeten al warm, maar de rest van je lijf nog niet? Dan hebben we ook ruime keuze in winter fietskleding. En als je graag opvalt in het verkeer, dan hebben we ook nog heel veel hi-vis fietskleding en accessoires. En dan hebben we het nog niet eens over alle verschillende soorten fietsverlichting. Kortom, wat jij ook nodig hebt deze fietswinter, wij hebben het voor je.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

De beste mountainbikes van 2023 [koopgids]

4 Augustus 2023

Als gepassioneerde mountainbiker wil je natuurlijk de perfecte fiets voor jouw avonturen vinden ...

Winter fietshandschoenen - Welke fietshandschoenen heb ik nodig deze winter? [Koopgids]

28 November 2022

We kennen het allemaal wel: je stapt de deur uit om lekker een stuk te gaan wielrennen of mountainbiken en je komt er ...

Fietstrainers 2022-2023 - Welke fietstrainer past bij jou? [Koopgids]

13 Oktober 2022

Vanuit je huis samen een fietsrit maken met je vrienden? Of het vanuit je woonkamer opnemen tegen andere fietsers? ...