Deel dit bericht

Een veilige fietshelm – Helmen met MIPS, MIPS Spherical, WaveCel en SPIN

Een veilige fietshelm en het op de juiste manier dragen ervan zijn gelukkig steeds belangrijker geworden. Wielrenners en mountainbikers die erop uitgaan zonder een goede, veilige fietshelm zie je dan ook steeds minder. Een goede fietshelm vangt als je op je hoofd valt de klap voor je op. De fietshelm zal dan zeer waarschijnlijk kapot gaan of indeuken. En dat is mooi, want de energie die anders op de schedel was gekomen, wordt dus door de fietshelm geabsorbeerd.

Tegenwoordig wordt de keuze tussen de veiligheidssystemen in fietshelmen steeds groter. Dat is fijn, want een veilige fietshelm is het belangrijkste onderdeel van je outfit. Maar hoe werken de verschillende technologieën in fietshelmen? In deze blog leggen we uit wat er gebeurt als je op je hoofd valt met een fietshelm met MIPS, MIPS Spherical, WaveCel en SPIN.

Welke veiligheidssystemen voor fietshelmen zijn er?

MIPS fietshelm

MIPS staat voor Multi-Directional Impact Protection System. Het multi-directional is wat MIPS bijzonder maakt. Want MIPS werkt juist als je valt op het moment dat je in beweging bent. Verrassend genoeg is MIPS niet bedacht door een fietshelmfabrikant, maar door een Zweeds team van hersenspecialisten. Zij constateerden dat de fietshelm nog veiliger gemaakt kon worden en ontwikkelden uiteindelijk MIPS.
Een fietshelm met MIPS is altijd te herkennen aan het opvallende gele logo.MIPS vind je terug bij fietshelmen van allerlei verschillende fabrikanten zoals Giro en Lazer Een fietshelm met MIPS is over het algemeen iets duurder dan een fietshelm zonder het veiligheidssysteem. Maar de prijsverschillen worden wel steeds kleiner.

Hoe werkt een fietshelm met MIPS?

MIPS is een extra laag binnenin je racefietshelm of MTB helm. Die laag kan, los van je fietshelm zelf, licht meedraaien op het moment dat je fietshelm contact maakt met de grond. De buitenlaag van de fietshelm vangt de grote klap op. MIPS zorgt ervoor dat je hoofd een klein beetje mee kan bewegen binnen in de fietshelm. Dat kun je goed zien in dit filmpje.

binnenkant MIPS helm
Zo ziet de binnenkant van een fietshelm met MIPS eruit.

Met MIPS wordt de schok voor je hersenen dus aanzienlijk verminderd. En dat helpt hersenschade te voorkomen. Bij een helm zonder MIPS wordt de klap enkel opgevangen door een indrukking van de EPS voering, wat alsnog veel schade kan veroorzaken. Bij de eerste fietshelmen met MIPS was de MIPS laag te herkennen aan de gele kleur, maar zoals je op foto kunt zien is dat tegenwoordig niet altijd meer het geval.

Racefiets helmen met MIPS

MTB helmen met MIPS

MIPS Spherical fietshelm

MIPS Spherical is een evolutie van het MIPS veiligheidssysteem. Bij een MIPS Spherical fietshelm is de MIPS technologie geïntegreerd tussen twee lagen EPS-schuim die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Door dit systeem worden de hersenen beschermd tegen rotatiekrachten van een val door 10 tot 15 millimeter beweging toe te staan tussen de helm en het hoofd. Zo wordt de kans op hersenletsel kleiner.

MIPS Spherical fietshelm
MIPS Spherical heeft geen invloed op het koelende vermogen en het comfort, aangezien deze extra bescherming in de helmschaal verwerkt is.
MIPS Spherical is nog vrij nieuw, waardoor er nog maar weinig fietshelmen op de markt zijn met dit veiligheidssysteem voor fietshelmen. In deze video over de Giro Aether MIPS racefiets helm kun je zien hoe een fietshelm met MIPS Spherical werkt.
binnenkant MIPS Spherical helm
Zo ziet de binnenkant van fietshelm met MIPS Spherical eruit.

Fietshelmen met MIPS Spherical

WaveCel fietshelm

Bontrager maakt weer gebruik van een ander veiligheidssysteem in fietshelmen, namelijk WaveCel. Deze techniek zie je dan ook alleen in de helmen van Bontrager terug. Het is ontwikkeld door chirurg Steve Madey en biomedisch ingenieur Michael Bottlang, die al 25 jaar samenwerken aan het voorkomen van hoofdletsel.

WaveCel fietshelm
Een fietshelm met WaveCel is gemakkelijk te herkennen aan de opvallende golven in de helm.
Bontrager beweert dat je met een fietshelm met WaveCel maar liefst 48 keer minder kans hebt op het oplopen van een hersenschudding dan met een standaard EPS helm wanneer je valt. Dit is natuurlijk super, maar er zit wel één nadeel aan een fietshelm met WaveCel. Door de WaveCel technologie is de helm ongeveer 50 gram zwaarder dan een fietshelm met EPS-schuim.

Hoe werkt een fietshelm met WaveCel?

De basis van een fietshelm met WaveCel is een kreukbare celstructuur. Deze structuur kan platgedrukt worden en vervormen. Waarbij een standaard helm van EPS-schuim is ontworpen voor een val waarbij je recht op je hoofd valt, absorbeert WaveCel de energie van de impact vanuit verschillende hoeken. Wanneer je met met je hoofd op de grond valt, bewegen de WaveCel lagen apart van elkaar en buigen ze mee, tot de celwanden verkreukelen. De lagen verschuiven en absorberen vervolgens de loodrechte en rotationele krachten, zodat je hoofd zo veel mogelijk ongedeerd blijft. Hoe dit er precies uitziet is te zien in deze video.

binnenkant WaveCel fietshelm
Zo ziet een fietshelm met WaveCel eruit aan de binnenkant.

Momenteel zijn er twee racefiets helmen en één MTB helm met WaveCel uitgebracht. Maar Bontrager heeft ook zeker gedacht aan de veiligheid van mensen die een speed pedelec bezitten en heeft daarom ook een speed pedelec helm op de markt gebracht.

Fietshelmen met WaveCel

SPIN fietshelm

POC merkte jarenlang samen met MIPS. Maar het Zweedse merk introduceerde een aantal jaar geleden haar eigen veiligheidssysteem voor fietshelmen: SPIN. SPIN staat voor Shearing Pads INside en is gemaakt om de impact van roterende krachten op te vangen bij een val met de fiets.

fietshelm met SPIN
Volgens POC hebben de fietshelmen met SPIN een perfecte balans tussen gewicht en veiligheid.

Hoe werkt een fietshelm met SPIN?

Bij een fietshelm met SPIN is de padding in de helm voorzien van een speciale gel. Bij een val zorgt deze siliconengel ervoor dat de helm iets mee kan bewegen, waardoor de kans op hersenletsel kleiner wordt. De pads zijn op strategische plaatsen in de helm geplaatst en staan in nauw contact met je hoofd. Dit kun je goed zien in dit filmpje.

fietshelm SPIN binnenkant
Zo ziet de binnenkant van een fietshelm met SPIN eruit.
Alle fietshelmen met SPIN vind je hier.

Racefiets helmen met SPIN

MTB helmen met SPIN

Een nieuwe, veilige fietshelm kopen?

Ben je er na het lezen van deze blog uit welk veiligheidssysteem jij wilt hebben in je nieuwe fietshelm? Mooi, maar er zijn nog veel meer aspecten waar je op kunt letten bij het kopen van een nieuwe helm voor je racefiets, MTB, e-bike of speed pedelec! De verschillen tussen de soorten fietshelmen kun je terugvinden in onze fietshelmen koopgids!

Deel dit bericht
Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen