Deel dit bericht

Techcenter: balhoofd servicen en vervangen

11 Maart 2015

Als je fietst is het wel zo fijn dat je een beetje fatsoenlijk kunt sturen. Daarom is het balhoofd zo belangrijk. Het is de verbinding tussen frame en vork en zorgt dat de voorvork in het frame kan draaien. Voelt sturen ‘korrelig’ aan en gaat het steeds moeizamer? Dan is het tijd om het balhoofd een servicebeurtje te geven, of misschien zelfs te vervangen. Hoe je dat aanpakt lees je in dit blog.

Inhoudsopgave

Benodigd gereedschapWelk type balhoofdWaaruit bestaat een balhoofdBalhoofd servicenBalhoofd vervangen

Benodigd gereedschap

Voor het afstellen van een semi-geïntegreerd en afstellen en vervangen van een geïntegreerd balhoofd heb je nodig: inbussleutels 4 en/of 5 en lagervet. Voor het vervangen van een semi-geïntegreerd balhoofd heb je verder nodig: cupuitdrijverhamer en een lagerpers.

Welk type balhoofd

In de loop der jaren zijn er verschillende typen balhoofden op de markt verschenen. Om duidelijkheid te scheppen riep ‘de industrie’ het SHIS systeem (Standard Headset Information System) in het leven. Een systeem waarmee je eenvoudig achterhaald welk type headset je nodig hebt.

Belangrijkste is dat je weet is waar de lagercups en lagers zich bevinden: in of buiten het frame. In dit blog spitsen we ons toe op de twee balhoofd types die je veel ziet bij hedendaagse racefietsen en mountainbikes: semi-geïntegreerde (integral) en geïntegreerde (integrated) balhoofden. In SHIS termen ZS (Zero Stack) en IS (Integrated) headsets. Balhoofden waarbij de lagers direct in het frame liggen (integrated) of in lagercups die je in het frame perst (semi-integrated).

Waaruit bestaat een balhoofd

Een semi-geïntegreerd balhoofd (linkse afbeelding) bestaat, van beneden naar boven gezien uit: 1) base plate, 2) industrielager, 3) lagercup, 4) lagercup, 5) industrielager, 6) compressie-ring, 7) dust cover 8) star nut of bij carbon stuurbuizen een expander en 9) top cap met bout. 8 en 9 niet afgebeeld.

Een geïntegreerd balhoofd (rechts afgebeeld) bestaat, ook weer van beneden naar boven gezien, uit: 1) base plate, 2) industrielager, 3) industrielager, 4) compressie-ring, 5) dust cover 6) star nut of bij carbon stuurbuizen een expander en 7) top cap met bout. 5 en 6 zijn niet afgebeeld.

Balhoofd servicen en vervangen - integrated headset
Balhoofd servicen en vervangen - semi-integrated headset

 

 

 

 

 

 

Balhoofd servicen

We kunnen het natuurlijk helemaal uitschrijven. Makkelijker is het om de onderstaande video te bekijken. De mannen van Global Cycling Network leggen het namelijk haarfijn uit (Engels gesproken). In deze video gebruiken zij een fiets met een geïntegreerd balhoofd. Heb je een semi-geintegreerd balhoofd? Geen nood, je kan dezelfde stappen doorlopen. Het enige verschil is dat de lagers niet direct in het frame liggen, maar in geperste lagerschalen.on

Balhoofd vervangen

De video spreekt voor zich. Tenminste, als je een geïntegreerd balhoofd hebt. Heb je een semi-geïntegreerd balhoofd, dan moet je ook de geperste lagerschalen (de)monteren. Hoe je dat doet staat hieronder. Credits wederom voor Global Cycling Network.

Lagercups (de)monteren
Na het verwijderen van de lagers (stap 4 in de video) ‘drijf’ je de geperste cups uit het frame. Hiervoor heb je de cupuitdrijver en een hamer nodig. Je steekt de smalle kant van de cupuitdrijver van boven naar beneden door de balhoofdbuis. Zodra het brede deel van de uitdrijver zich uitzet in de balhoofdbuis, duw je de drijver tegen de lagercup aan. Vervolgens sla je de cup eruit met een klap tegen de drijver. Steek nu de smalle kant van de drijver van beneden naar boven om ook het onderste lager op dezelfde manier te verwijderen.

Oude cups eruit, nieuwe er in. Maak het frame schoon en doe nieuw vet op de plaats waar de cups komen. Duw de cups, voor zover dat kan, een stukje in het frame. Als je de logootjes graag op een bepaalde plek wilt hebben is dit je kans om ze positioneren. Steek de ‘as’ van de pers door de balhoofdbuis en draai de onderste helft op de as handmatig aan totdat je weerstand voelt. Vervolgens pers je de cups in het frame door het bovenste deel van de pers aan te draaien. Indien nodig houd je het onderste deel tegen. Onthoud: vast is vast!

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Kees Neijenhuis

Kees Neijenhuis

Enthousiast Trailrunner en Mountainbiker. Ik hou van het buiten sporten! Daarnaast heb ik een zwak voor mooie producten en vakmanschap. Rij op een Trek Top Fuel 9.7 SL 2018

Gerelateerde berichten

Hoe plan je een route in met Komoot? [How-To]

27 Maart 2023

Zelf een fietsroute maken? Klinkt ingewikkelder dan het is ...

Zelf je fiets onderhouden: Lees onze handige How-to blogs! [do it yourself tips]

7 Februari 2023

Een nieuwe racefiets of mountainbike kopen is één ding. Je fiets goed onderhouden is een tweede ...

Met deze 7 tips gaat de accu van je elektrische fiets langer mee!

28 Juli 2022

Voor velen is er niks fijners dan met goed weer genieten van een mooie rit door de natuur ...