Deel dit bericht

Tacx Neo 2T vs Tacx Neo 2 - Welke Tacx fietstrainer moet ik hebben? [Review]

17 December 2021

De Tacx Neo 2T Smart is de allernieuwste en beste direct drive fietstrainer. Deze Tacx fietstrainer is een verbeterde versie van de Tacx Neo 2. De Tacx Neo 2T Smart T2875 is de krachtigste fietstrainer, de meest precieze en hij kan het hoogste stijgingspercentage simuleren. Vergeleken met de eerste Tacx Neo heeft de Tacx Neo 2T nu ook pedaalslag-analyse, dubbelzijdige powermeting en een sterk verbeterde en magneetloze cadansmeting.

Maar wat zijn nou eigenlijk de verschillen tussen de Tacx Neo 1 en Tacx Neo 2 en Tacx Neo 2T? En op welke punten is de Tacx Neo 2T verbeterd ten opzichte van de Tacx Neo 2? In deze review leggen we het uit!

Tacx Neo 2 versus Tacx Neo 2T Smart

Ongeveer een jaar na de Tacx Neo 2 (T2850) kwam de Tacx Neo 2T (T2875) op de markt. Veel fietsers vragen zich nou af wat precies de verschillen zijn. Dit komt ook doordat de fietstrainers qua uiterlijk nauwelijks van elkaar verschillen. Het enige verschil is namelijk een extra sticker op de Neo 2T: een zwarte racestreep.

page?image_id=3731
Je kunt de fietstrainers onderscheiden door de zwarte racestreep op de vleugel van de Tacx Neo 2T Smart.

Ook qua naamgeving verschillen de twee fietstrainers weinig van elkaar. Het enige verschil is de letter T, die staat voor torque. De belangrijkste interne verschillen zijn kleine aanpassingen, waardoor de Neo 2T Smart nog beter is geworden dan zijn voorganger. Ten eerste bevat de 2T sterkere magneten. Daardoor heeft de fietstrainer een hoger koppel en wordt doorslippen voorkomen. Ook is de fietstrainer nog stiller geworden dan de Neo 2 door de sterkere magneten. Trillingen en geluid worden dan namelijk verminderd.

Neo 2T Smart
De Neo 2T Smart is nog stiller en geeft nog minder trillingen dan zijn voorganger.

Daarnaast bevat de Neo 2T een nieuwe magneetbehuizing. Dit helpt ook om trillingen te verminderen en bij de productie door de positienauwkeurigheid te verhogen. Ten slotte heeft de Neo 2T dikkere bedrading dan de Tacx Neo 2. Dit verlaagt de warmteafgifte en verbetert de efficiëntie.

Ga je voor de nieuwe Tacx Neo 2T of de Tacx Neo 2?

Wil je de allernieuwste fietstrainer dan kun je kiezen voor de Tacx Neo 2T Smart. Maar dat betekent zeker niet dat de Tacx Neo 2 een slechte aankoop is. De Tacx Neo 2T is enkel een verbeterde versie van de Tacx Neo 2. De Tacx Neo 2T bevat dus naast alle bovenstaande upgrades ook alle specificaties van de Neo 2. In de rest van deze blog lees je een uitgebreide review met daarin de specificaties van de Tacx Neo 2 en het verschil met de eerste Tacx Neo.

Neo 2 en Neo 2T Smart
Zowel met de Neo 2 als met de Neo 2T Smart haal je een hele goede fietstrainer in huis.

Review Tacx Neo 2

Dat de Tacx Neo 2 geen lichtgewicht fietstrainer is merk je zodra je de doos oppakt. De fietstrainer weegt namelijk 21,5 kilo. Naast de Neo 2 zelf vind je in de doos ook een voorwielsteun, een zakje met adapters voor verschillende fietsen en een kaart voor een gratis maand van de Tacx Desktop App.

De blauwe onderkant van de Tacx Neo 2 onderscheidt hem duidelijk van de eerste Tacx Neo.
De blauwe onderkant van de Tacx Neo 2 onderscheidt hem duidelijk van de eerste Tacx Neo.

Dat de adapters al meegeleverd worden zal door veel fietsers met een blije zucht worden verwelkomd. Bijna elke adapter voor elke racefiets of mountainbike krijg je standaard meegeleverd. Dat scheelt voor toch weer een hoop gedoe met het zoeken van de juiste adapter voor je eigen fiets of fietsen. Alleen voor steekassen met de maat 135x10 heb je los verkrijgbare adapters nodig.

De verbeteringen aan de Tacx Neo 2

De blauwe onderkant en een blauw logo zijn aan de buitenkant de enige opvallende veranderingen aan de Neo 2 als je hem vergelijkt met de eerste Tacx Neo. Maar wat kan de Tacx Neo 2 dan meer, beter sneller of leuker dan de originele Tacx Neo? We zetten de verbeteringen even op een rijtje.

Unieke features van de Tacx Neo 2

  • Pedaalslaganalyse. Complete analyse van je volledige pedaalslag. Je kunt dan precies zien op welk punt in jouw slag je hoeveel kracht levert.
  • Dubbelzijdige powermeting
  • Adapters voor alle wielen/assen
  • Verbeterde hardware voor preciezere cadansmeting
  • Betere communicatiechip voor snellere interactie met software en apps
  • Verbeterde hardware voor de ERG-modus
  • Stiller dan de eerste Tacx Neo fietstrainer

Wat kan de Tacx Neo 2 nog meer?

Naast die verbeteringen heeft de Tacx Neo 2 natuurlijk ook vele functionaliteiten die je al in de eerste Tacx Neo terugzag zoals Road Feel. Wat vooral opvalt is dat ze bij Tacx op vrijwel alle vlakken de Neo 2 beter hebben gemaakt, zowel qua software als hardware.

De statusledjes zijn lekker onopvallend weggewerkt.
De statusledjes zijn lekker onopvallend weggewerkt.

Er zijn dus niet alleen nieuwe snufjes toegevoegd, maar de software is voor bestaande functies echt verbeterd. Samen met die vernieuwde en verbeterde hardware is de Tacx Neo 2 dus net dat stapje beter dan zijn voorganger. De precieze specificaties vind je hieronder.

Alle features van de Tacx Neo 2 op een rijtje

  • Wattage tot 2200 Watt
  • Simuleert hellingen tot maar liefst 25%
  • Maximale afwijking van minder dan 1%
  • Past met bijna alle wielassen
  • Werkt met alle bekende trainersoftware
  • Te koppelen met Ant+ en Bluetooth
  • Stilste direct drive fietstrainer
  • Road Feel - wegdeksimulatie
  • Downhill assist
  • Virtueel vliegwiel van maar liefst 125 kilo(!)
  • Dubbelzijdige powermeting
  • Pedaalslaganalyse
  • Werkt ook als stand-alone trainer zonder elektriciteit

De Tacx Neo 2 en Tacx Neo 2T installeren

Maar genoeg over de technische details. Ik ben benieuwd hoe stil de Neo 2 is, of hij echt zoveel kracht kan leveren en echt zo soepel fietst. Ook ben ik benieuwd naar de Road Feel.

Opgevouwen past de Tacx Neo 2 fietstrainer vast wel in een loze hoek of achterin een kast.
Opgevouwen past de Tacx Neo 2 fietstrainer vast wel in een loze hoek of achterin een kast.

Meer dan uitklappen is het installeren van de Neo 2 zelf niet. De 10-speed cassette van mijn oude fiets past - met een van de standaard meegeleverde cassette-adapters - probleemloos op de Neo 2. En heb je je Neo 2 even niet nodig of wil je hem opbergen voor de zomer? Dan heb je hem net zo snel weer opgevouwen om hem als relatief klein pakket achter in je kast te zetten.

De vleugels vergrendelen muurvast, maar zijn toch makkelijk los te halen als je de Neo 2 weer in wilt klappen.
De vleugels vergrendelen muurvast, maar zijn toch makkelijk los te halen als je de Neo 2 weer in wilt klappen.

Alleen de fiets er nog even op, de quick release aandraaien en ik kan van start. Voor het gemak heb ik de Neo 2 wel aan de netstroom aangesloten. Hij kan ook zonder elektriciteit functioneren als stand-alone fietstrainer, maar Road Feel en Downhill-assist werken dan niet. En juist daar ben ik nieuwsgierig naar...

Hulp nodig bij het installeren van je Tacx Neo 2(T) fietstrainer?

Is dit je eerste Tacx fietstrainer en heb je hulp nodig? In onderstaande video laten we zien hoe jij je Tacx Neo 2 of Tacx Neo 2T kunt installeren.

Kalibreren? Nooit meer nodig!

Ik wil meteen beginnen met kalibreren. Vers uit de doos en na een hoop getil, gesjouw en schudden zal dat wel nodig zijn zou je denken. Maar in de Tacx Utility App zie ik de kalibratie mogelijkheid nergens staan.

Kalibreren? Niet nodig, je kunt meteen gaan fietsen.
Kalibreren? Niet nodig, je kunt meteen gaan fietsen.

Dan toch maar de gebruiksaanwijzing uit de verpakking halen. En dan zie ik ineens in kleine lettertjes staan dat kalibreren helemaal niet hoeft, nooit! Kijk, dat is nog eens handig! Ook is de Tacx Neo 2 een erg precieze direct drive fietstrainer, met slechts een maximale afwijking van minder dan 1 procent.

Wel staat er een firmware update klaar. Die installeert binnen een paar minuten helemaal automatisch via de Tacx Utility App. Het updaten van de firmware is altijd belangrijk - voor alle merken - ook al is jouw nieuwe fietstrainer gloednieuw.

Koppelen met Zwift

Tijd voor de eerste rit. Ik kies om de eerste rit te rijden op Zwift. Ik weet wat ik daar kan verwachten en heb genoeg kilometers op andere fietstrainers gereden om de Tacx Neo 2 te vergelijken met andere fietstrainers.

De interactie met Zwift is erg soepel, zoals je gewend bent van de fietstrainers van Tacx.
De interactie met Zwift is erg soepel, zoals je gewend bent van de fietstrainers van Tacx.

Zwift herkent de Tacx Neo 2 meteen en koppelt hem probleemloos als bestuurbare fietstrainer, cadansmeter én powermeter. Drie vliegen in één klap dus. De Neo is te koppelen met zowel ANT+ als Bluetooth.

De eerste meters - stilte!

Al bij de eerste pedaalslagen voelt de Neo 2 erg soepel aan. En het gaat niet alleen geruisloos, ik hoor de Neo 2 niet. Echt helemaal niet. Alleen het geluid van mijn drivetrain klinkt zachtjes. En mijn ventilator overstemt dat geluid met gemak.

Niet dat ik me druk maak over het geluid, want ik heb toch altijd muziek aan staan. Ik had dus met mijn oude wheel-on fietstrainer ook nooit echt last van het geluid. Maar toch, wie houdt van het fietsen in stilte zit met de Tacx Neo 2 goed.

De Tacx Neo 2 staat als een huis. En omdat hij muisstil is hebben je buren of huisgenoten geen last van jouw trainingssessies.
De Tacx Neo 2 staat als een huis. En omdat hij erg stil is hebben je buren of huisgenoten geen last van jouw trainingssessies.

Echte kasseien, echte klappen

Dan doemt in Zwift de eerste sectie op met bruggen. En daar slaat de Road Feel ineens aan omdat de bruggen van virtuele plankjes zijn gemaakt. Een aangename verrassing en in één woord: wow! Het voelt écht net alsof je echt over een brug met planken fietst. Kasseien en gravel worden op dezelfde manier gesimuleerd en voelen net zo realistisch.

Road feel wordt gecreëerd doordat het ronddraaien van je virtuele vliegwiel verstoord wordt. De magneten die normaal gesproken voor de weerstand zorgen, worden softwarematig ontregeld. Dat klinkt dramatisch, maar dat is het niet. Het voelt erg realistisch en prettig aan, zonder dat je overdreven op en neer schokt.

Vooral in de Tacx Desktop App voel je hoe krachtig Road Feel kan zijn.
Vooral in de Tacx Desktop App voel je hoe krachtig Road Feel kan zijn.

Een paar dagen later testte ik de Road Feel ook in de Tacx Desktop App. En als je daar een goede kasseienklim zoals de Koppenberg pakt, dan voel je echt de klappen die je gewend bent. Een behoorlijk leuke en vooral indrukwekkende functie.

Pr hier, pr daar...

Dan doemt de eerste sprint op. Even volle bak gaan en kijken wat de Neo 2 doet. Het aanzetten gaat zonder slippen. Al mijn energie komt echt in de fietstrainer terecht. Niet verrassend dus dat die eerste sprint meteen een dikke PR is. Voor de eerste keer ooit tik ik zelfs de 1000 watt aan.

Het minimale krachtverlies van een direct drive fietstrainer - helemaal vergeleken met mijn oude wheel-on fietstrainer - helpt hier zeker bij. Elke trap is gewoon raak. Maar ook de de stabiliteit van de Neo 2 helpt hier goed. Want dankzij de twee brede vleugels staat de Neo 2 als een huis en dat geeft ook zelfvertrouwen om volle bak staand te sprinten.

Door de directe krachtoverbrenging verlies je minder energie. Kom je van een wheel-on fietstrainer? Dan zul je vooral in de sprints merken dat je wattages hoger liggen.
Door de direct krachtoverbrenging verlies je minder energie. Kom je van een wheel-on fietstrainer? Dan zul je vooral in de sprints merken dat je wattages hoger liggen.

Maar toch voelt de Neo 2 niet onnatuurlijk stijf aan. Het gedeelte met het vliegwiel van de Neo 2 - waar je dus met je achterbrug op vastzit - wiebelt namelijk een heel klein beetje als je van links naar rechts beweegt. Daarmee hebben ze bij Tacx ervoor gezorgd dat het te stijve gevoel dat sommige fietstrainers geven eruit wordt gehaald. En dat werkt erg goed.

Bergop afzien

En dan is het tijd voor wat hoogtemeters. Met een stijgingspercentage van maximaal 25 procent is er in Zwift niet eens een berg te vinden die de Neo 2 echt kan testen. De beklimming van de Radio Tower met maximaal 17 procent is gelukkig voor mij al steil genoeg.

Vooral de traploze overgang tussen de verschillende versnellingen voelt erg soepel aan. En zodra het boven de 10 procent komt ben ik maar al te blij met mijn binnenblad. En zodra het 17 procent wordt heb ik met mijn 28 achter genoeg om nog in redelijk tempo omhoog te peddelen.

Kies je voor een uitdagende klim zoals de Ventoux? Dan kan de Tacx Neo 2 met gemak dat stijgingspercentage simuleren.
Kies je voor een uitdagende klim zoals de Ventoux? Dan kan de Tacx Neo 2 met gemak dat stijgingspercentage simuleren.

Zodra het omhoog gaat is het dus echt enorm afzien, mede afhankelijk van je conditie natuurlijk. Gelukkig kun je, zowel in Zwift als in de Tacx Desktop app, zelf instellen hoe realistisch het stijgingspercentage moet zijn. Dus als je je dag niet hebt, je knieën wilt sparen of gewoon geen behoefte hebt aan supersteile klimmen, dan kun je dat aangeven.

Nieuw: dubbelzijdige powermeter en pedaalslaganalyse

Nieuw ten opzichte van de eerste Neo zijn de dubbelzijdige powermeting en de pedaalslaganalyse. Door de toevoeging van deze twee functies is de Neo 2(T) echt met afstand de meest geavanceerde fietstrainer van dit moment.

Beide functies komen op dit moment alleen nog tot zijn recht in de Tacx Desktop App, de eigen virtuele fietssoftware van Tacx. Daar krijg je tijdens het fietsen de analyse real-time in beeld.

Dubbelzijdige powermeting met pedaalslaganalyse, en dat met een foutmarge van minder dan 1 procent!
Dubbelzijdige powermeting met pedaalslaganalyse, en dat met een foutmarge van minder dan 1 procent!

En met een maximale foutmarge van minder dan 1% kun je er ook op vertrouwen dat de wattages en de pedaalslaganalyse erg nauwkeurig zijn. Geen onverwachte wattageverschillen tussen je inspanningen binnen op de fietstrainer of buiten dus.

Pedaalslaganalyse voor fanatiekelingen

Met pedaalslaganalyse zie je met welk been je het hardst aan het trappen bent. Dat wordt weergegeven in een verhoudingspercentage. Trap je even hard met beide benen, dan is dit 50% / 50%. Zo kun je doelgericht trainen om een ongewenste disbalans uit je traptechniek te halen.

Maar niet alleen de krachtsverhouding wordt gemeten, ook op welk punt van de pedaalslag je het meeste en minste kracht levert wordt geregistreerd. Niet direct informatie waar iedereen iets mee kan of wil, maar een fietstrainer in deze prijsklasse zal in de praktijk toch een stuk professioneler worden gebruikt.

De koppenberg voel je wel met Road Feel aan. Zelfs de pedaalslaganalyse (rechtsonder) is erdoor van slag.
De koppenberg voel je wel met Road Feel aan. Zelfs de pedaalslaganalyse (rechtsonder) is erdoor van slag.

Wat erg leuk is om te zien is dat, als je bijvoorbeeld met de eigen software van Tacx de video van de Koppenberg op fietst, je pedaalslag analyse en je wattages van slag zijn door het terrein. Mijn mooie relatief ronde/ovale pedaalslag wordt een chaotisch bolletje stekels. Dat is precies hetzelfde als dat je met een gewone fiets met powermeter aan het fietsen bent op slecht wegdek.

Koppelen met andere trainersoftware

Zoals ik eerder al aangaf kun je de Tacx Neo 2 natuurlijk gebruiken met Zwift en met de Tacx Desktop App. Maar ook alle andere trainersoftware werken prima met de Tacx Neo 2. Alleen sommige functies zoals Road Feel en de pedaalslag-analyse kunnen in deze trainersoftware (nog) niet of minder goed werken.

Met Road Feel krijg je ook op gravel een lichte trilling door.
Met Road Feel krijg je ook op gravel een lichte trilling door.

Maar, zo zeggen ze bij Tacx, de 3rd party apps kunnen in de toekomst allemaal gebruikmaken van die geavanceerde functies de de Tacx Neo 2 heeft.

Nog een paar verrassingen

Een leuke gimmick zijn de ledjes onder de Neo 2. Die lichten op zodra je begint met trappen. Van een zachte blauwige kleur paars - als je met een relatief laag wattage rond de 100 watt trapt - tot een diepe vurige kleur rood - als je echt aan het afzien bent boven de 350 watt. Een leuk effect, maar het had van mij eerlijk gezegd niet gehoeven.

Binnen in de Tacx Neo 2 zitten nog een paar verrassingen waar ze bij Tacx nog niets over kwijt willen.
Binnen in de Tacx Neo 2 zitten nog een paar verrassingen waar ze bij Tacx nog niets over kwijt willen.

Maar Tacx heeft in de Neo 2 ook nog een aantal interne onderdelen toegevoegd die later pas functioneel zullen worden. En dan kun je dus alleen maar speculeren over wat die functies zullen zijn.

Maar als dit net zulke verrassingen zijn als dat Road feel ooit was, dan kunnen we nog een hoop leuks verwachten de komende jaren. Ik weet in ieder geval zeker dat de Tacx Neo 2 voor mij een blijvertje is. Na jaren op een wheel-on fietstrainer gefietst te hebben is de upgrade naar een direct drive fietstrainer erg logisch. Die Tacx Neo 2 krijgen ze mooi niet meer terug. Alleen zo jammer dat ik dan wel gewoon moet betalen.

Tacx Neo 2 of Tacx Neo 2T Smart?

Pluspunten Tacx Neo 2

Direct Drive fietstrainer Krachtigste fietstrainer van dit moment Enige fietstrainer met Road Feel Stijgingspercentage tot maar liefst 25 procent Afdaling simulatie Superstil Staat heel stabiel Werkt met alle gangbare trainersoftware zoals Zwift, Tacx, Trainerroad, Kinomap, The Sufferfest, etc.

Minpunten Tacx Neo 2

Prijzige fietstrainer Cassette niet meegeleverd ANT+ dongle niet meegeleverd

Verbeteringen Tacx Neo 2T Smart Sterkere magneten, waardoor de fietstrainer minder slipt.
Dikkere bedrading: verlaagt warmteafgifte en verbetert efficiëntie.
Betere bedrading aan de binnenkant van de trainer: vermindert trillingen.
Nieuwe magneetbehuizing: helpt bij productie door positienauwkeurigheid te verhogen en vermindert trillingen.

Tacx Neo 2T Smart T2875 + GRATIS Accessoirepakket t.w.v. €400

€ 1.239,-

Tacx Neo 2 Smart T2850

Vanaf € 739,-

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Gerelateerde berichten

Ontdek de nieuwe Bliz fietsbrillen: Scandinavisch design voor maximale bescherming en stijl

18 April 2024

Bliz fietsbrillen zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan de eisen van veeleisende fietsers ...

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...

Cadeautips voor de feestdagen: Voor elke fietser een geschikt fietscadeau!

8 December 2023

De feestdagen staan weer voor de deur! Als je niet zelf regelmatig op de fiets zit kan het misschien lastig zijn om een ...