Stuurlint wikkelen – Wikkel je eigen stuurlint in 10 minuten! [How-to]

Deel dit bericht
| Tags

Hoe goed je je fiets ook schoon houdt, je stuurlint zul je toch echt eens een keer moeten vervangen. Gelukkig is het wikkelen van een nieuw stuurlint op je racefiets, gravelbike of cyclocrosser iets dat je heel makkelijk zelf kunt doen. Met een beetje handigheid kun je jouw stuurlint binnen een half uurtje vervangen.

Een stuurlint moet je vervangen als hij vies of versleten is. Ook kan het zijn dat hij na verloop van tijd een beetje demping verliest of gewoon niet meer lekker in de hand ligt.

Wat heb je nodig voor het wikkelen van een stuurlint?

  • Een nieuw stuurlint
  • Stuurdoppen (vaak bij stuurlint meegeleverd)
  • Isolatietape
  • Schaar
  • Ontvetter

Stuurlint wikkelen in X stappen

Alles wat je nodig hebt om je stuurlint te wikkelen.
Alles wat je nodig hebt om je stuurlint te wikkelen.

Het begint met een goede voorbereiding. Vouw je hoods terug en haal je oude stuurdoppen er af. Haal de tape van je stuurlint los en wikkel hem helemaal af. Maak vervolgens je stuur en de kabels van je remmen en versnellingen heel goed schoon. Liefst met ontvetter. Verwijder ook eventueel aanwezige oude isolatietape.

Waar je je kabels vastzet met isolatietape is een kwestie van persoonlijke voorkeur.
Waar je je kabels vastzet met isolatietape is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Na het schoonmaken moet je eerst de kabels weer op hun plek vast tapen. Sommige sturen hebben hiervoor een speciale groef. Plaats de kabels aan de voorkant van het stuur, liefst bijna helemaal naar beneden en een beetje naar voren toe. Sommige mensen hebben de kabels liefst wat hoger, anderen weer niet. Dat is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Plak de kabels vast met de isolatietape.

Stuurlint op montagepunt shifters

Bij de meeste sets stuurlinten zitten twee losse stukjes lint om over de metalen klemmen te plakken waarmee je shifters aan je stuur vastzitten. Zitten er geen losse stukken in jouw verpakking? Knip ze dan zelf even.

Plakt je nieuwe stuurlint niet heel erg goed? Dan kun je de montagepunten van je shifters ook tijdens het wikkelen van een extra laagje voorzien.
Plakt je nieuwe stuurlint niet heel erg goed? Dan kun je de montagepunten van je shifters ook tijdens het wikkelen van een extra laagje voorzien.

Je kunt die twee losse stukken stuurlint over de bevestigingspunten van je shifters plaatsen. Blijven die niet goed zitten? Leg ze er dan tussen tijdens het wikkelen tussen.

Beginnen met wikkelen

Begin het stuurlint wikkelen aan het uiteinde van je stuur. Zorg dat je stuurlint voor ongeveer de helft van de breedte uitsteekt. Dit uiteinde stop je later in de binnenkant van het stuur met een stuurdop.

Draai eerst een hele slag over elkaar heen en wikkel daarna langzaamaan omhoog. Wikkel van binnen naar buiten toe, met de klok mee dus aan de linkerkant en tegen de klok in aan de rechterkant. Zorg dat ongeveer de helft van de vorige slag overlapt wordt. Zorg er altijd voor dat je goed spanning houdt op het stuurlint.

Rond je shifters

Bij de shifters moet je het stuurlint goed strak langs het plastic/carbon van je shifters trekken, liefst met wat overlap.

Wikkel na de shifters rustig verder tot de plek waar je ongeveer uit wilt komen. Dat is ongeveer zo’n vijf centimeter vanaf het midden van je stuur.

De laatste stappen

Knip nu het stuurlint schuin af zodat de laatste wikkeling helemaal recht is. Plak het uiteinde van het stuurlint vast met de isolatietape.

Als laatste kun je nu de uiteinden van het stuurlint in de buis van je stuur duwen. Druk ze stevig vast met een stuurdop. Sommige stuurdoppen kun je met een schroef strak vastdraaien voor een nog betere passing.

Tips voor het wikkelen van je stuurlint

  • Isolatietape in jouw eigen kleur? De gebruikte tape is elektrische tape. Die kun je in bijna elke kleur vinden in de bouwmarkt.
  • Extra demping? Je kunt gerust twee stuurlinten over elkaar heen leggen. Dit geeft meer demping en comfort.
  • Oefenen? Gebruik je oude stuurlint.
Deel dit bericht
Kees Neijenhuis

Kees Neijenhuis

Enthousiast Trailrunner en Mountainbiker. Ik hou van het buiten sporten! Daarnaast heb ik een zwak voor mooie producten en vakmanschap. Rij op een Trek Top Fuel 9.7 SL 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen