Hoe pas ik mijn stuurhoogte en stuurpositie aan? [How-To]

Deel dit bericht

De juiste stuurhoogte is erg belangrijk als je comfortabel wilt fietsen op je racefiets of mountainbike. Het afstellen van je racefietsstuur of mountainbikestuur is een klusje dat je makkelijk zelf kunt doen. We laten je graag zien hoe je je stuurhoogte aan kunt passen.

We hebben de stappen om jouw stuurhoogte of stuurpositie aan te passen op een rij gezet. Qua fietsgereedschap ben je snel klaar, je hebt alleen passende inbussleutels nodig.

Nog beter is om dan meteen een goede momentsleutel te gebruiken. Vooral bij carbon fietsonderdelen is een momentsleutel eigenlijk onmisbaar. Dan weet je zeker dat je de bouten niet té strak aandraait.

Hoe pas je de stuurhoogte van je fiets aan?

Je kunt de stuurhoogte van je fiets op 2 manieren aanpassen. De eerste is de eenvoudigste. Door een of meerdere spacer-ringen te verplaatsen van onder je stuurpen naar boven, of andersompas je snel de hoogte van je stuur aan.

De tweede optie is het helemaal omdraaien van je stuurpen. Dat is wel iets meer werk, maar als je met de spacers geen hoogteverschil meer kunt creëren kan het wel net het verschil maken.

Fietsstuur afstellen – Stap 1

Draai eerst de top cap bovenop je stuurbuis los met een inbussleutel. Een paar slagen is vaak al voldoende, je kunt hem dan met de hand verder losdraaien.

Draai eerst je top cap los.
Draai eerst je top cap los.

Fietsstuur afstellen – Stap 2

Verwijder je top cap met de bout.
Verwijder je top cap met de bout.

Verwijder de top cap en de bout helemaal van de stuurbuis.

Fietsstuur afstellen – Stap 3

Draai nu de bouten van je stuurpen los. Je hoeft ze niet helemaal te verwijderen.

Draai de stuurpenbouten los.
Draai de stuurpenbouten los.

Fietsstuur afstellen – Stap 4

Plaats of verwijder spacers.
Plaats of verwijder spacers.

Haal eventuele spacers weg en schuif je stuurpen van de vorkbuis.

Fietsstuur afstellen – Stap 5

Zet je stuurpen er weer op.
Zet je stuurpen er weer op.

Voeg nu het juiste aantal spacers toe onder je stuurbuis. Zet je je stuur hoger? Dan moet je er meer toevoegen dan er nu op zitten. Zet je je stuur lager, dan moet je er een of meerdere weghalen. Schuif je stuur(pen) vervolgens weer terug.

Fietsstuur afstellen – Stap 6

Draai je top cap vast en stuurpenbouten vast.
Draai je top cap vast en stuurpenbouten vast.

Zet je stuur weer recht en draai de top cap aan. Schroef als je tevreden bent met de stand van je stuur de bouten van de stuurpen weer vast. Doe dit gelijkmatig. Dus niet om beurten helemaal strak, maar om beurten langzaamaan steeds strakker.

Fietsstuur afstellen – Stap 7

Controleer nu of het balhoofd speling geeft. Knijp in je voorrem en wiebel je fiets een beetje op-en-neer. Als er speling op je balhoofd is merk je dat je door een klikje, knoepje of lichte beweging in het stuur.

Draai bij twijfel altijd weer de bouten van je stuurpen los en draai de top cap wat strakker aan. Gebruik je een momentsleutel? Dikke kans dat je dan meteen met de juiste kracht je top cap kunt vastdraaien.

Controleer op speling.
Controleer op speling.

Fietsstuur afstellen – troubleshooting

Til je voorwiel van de grond en kijk of je stuur vrij en soepel kan draaien
Til je voorwiel van de grond en kijk of je stuur vrij en soepel kan draaien

Het kan ook zijn dat je de top cap te strak hebt aangedraaid. Gevolg is dat sturen stroef gaat. Til je voorwiel iets van de grond af en controleer of je stuur makkelijk en vrij naar links en rechts valt.

Welk fietsgereedschap heb je nodig om je fietsstuur af te stellen?

Wanneer kan het aanpassen van je stuurhoogte handig zijn?

  • Krijg je tijdens het fietsen last van je nek, schouders of onderrug? Dan moet je meestal je stuur wat hoger zetten.
  • Houd rekening met je rijstijl bij het afstellen van je stuurhoogte. Hoe lager, hoe aerodynamischer, maar hoe groter de belasting op je schouders, rug en nek. Hoe hoger, hoe meer ontspannen, maar dan boet je veel in aan aerodynamica.
  • Heb je het gevoel dat je moet overstrekken om het stuur vast te houden? Kies er dan voor om eventueel meteen een kortere stuurpen te monteren.
  • Hoe hoog je stuur staat is vooral een kwestie van comfort en gevoel. Per persoon verschilt het sterk wanneer, waar en óf je last krijgt. Verlaag of verhoog je stuur in kleine stappen om de ideale hoogte voor jou te vinden.
Deel dit bericht
Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van Nijmegen naar het Mantel hoofdkantoor in Arnhem en terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude racefiets. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets of mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken. Het leuke is dat ik dan als content creator regelmatig met de nieuwste gadgets in de weer ben voor een review. Ideaal toch? En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift. En dan mag ik het allemaal nog werk noemen ook!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen