Deel dit bericht

Stages Dash M50 en L50: De fietscomputer voor wie het uiterste uit trainingen wil halen [Review]

1 November 2019

Als productspecialist krijg ik veel nieuwe producten te zien en mag ik regelmatig wat mooie spullen testen. Zo ook een Stages Dash M50 en L50 fietscomputer en een dubbelzijdige Stages Ultegra R8000 powermeter.

Stages Dash M50

Het doosje van de Stages Dash M50 straalt al training en prestatieverbetering uit. Screenshots uit het Stages Link trainingsprogramma en afbeeldingen van de Dash zelf sieren de buitenkant, waardoor je erg veel zin krijgt om de doos te openen. In deze doos vind je de Stages M50, die sterk en degelijk aanvoelt. Het design is niet erg uitgesproken en de fietscomputer is wat aan de zware kant. Gelukkig zijn er in Nederland toch geen ‘echte’ bergen, dus dat gewicht speelt maar een kleine rol.

Doosje Stages Dash L50 en M50
De verpakkingen van de Stages Dash M50 en L50.

Tijdens het fietsen is de computer goed te bedienen met de knopjes die onderaan het scherm geplaatst zijn. Er is wel een beetje kracht nodig om de knopjes in te drukken. Maar dit heeft als voordeel dat je niet per ongeluk naar een ander scherm of een andere instelling gaat. De Dash M50 heeft geen touchscreen, zoals mijn eigen Garmin Edge 810. Met een touchscreen kun je snel van gegevensscherm wisselen, wat soms handig kan zijn. De knopjes op de Stages Dash M50 nemen deze functie echter volledig over en ik miste een touchscreen dan ook helemaal niet.

De Stages Dash M50 heeft geen touchscreen, maar knopjes
De fietscomputer is te bedienen met de knopjes onderaan het scherm.

Stages is bekend van haar vermogensmeters en deze werken dan ook feilloos met de Dash M50. Je kunt echter ook instellen dat de trainingen worden afgewerkt op hartslag, zodat ook fietsers met alleen een hartslagmeter deze fietscomputer kunnen gebruiken.

Verschillende soorten weergaven

Tijdens het fietsen kun je kiezen of het scherm op horizontale of verticale weergave ingesteld wordt. Ook zijn er verschillende indelingen voor het scherm te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld tot in detail de verschillende waarden van vermogen zien. Hierbij kun je denken aan het verschil tussen het linker- en rechterbeen, op hoeveel procent je van je maximaal vermogen af zit en wat je gemiddelde vermogen per minuut is.

Het menu van de Stages Dash M50 is gemakkelijk te bedienen.
Op de Stage Dash kun je instellen welke verschillende waarden je te zien krijgt.

Je kunt echter ook voor een eenvoudigere weergave kiezen waarbij je alleen de belangrijkste waarden ziet, zoals het huidige vermogen en het vermogen over 3 seconden.
Wat erg leuk is bij deze fietscomputer is dat er een ‘toerenteller’ gemaakt is voor je vermogen of hartslag. Je kunt zo snel zien in welke zone je aan het fietsen bent en of er misschien nog een tandje bij kan!

Stages Dash L50

Naast de Dash M50 heeft Stages ook de L50 uitgebracht. Eigenlijk is het enige verschil tussen deze twee fietscomputers de afmeting. De Dash M50 beschikt namelijk over een 2,2 inch kleurenscherm, terwijl de L50 een 2,75 inch kleurenscherm bevat. De Stages Dash L50 geeft je dus een nog beter overzicht tijdens het fietsen. Ook deze fietscomputer is zowel in landscape als in portrait modus te gebruiken. Daarnaast gaat de batterij van de M50 iets minder lang mee dan die van de grotere variant. De M50 heeft een accuduur van 12,5 uur en de L50 van 14 uur. Ten slotte is de L50 (126 gram) wat zwaarder ten opzichte van de M50 (94 gram).

Stages Dash M50 en L50 kunnen in portret en in landscape modus
Zowel de Stages Dash L50 als de M50 zijn in landscape en in portrait modus te gebruiken.

Stages Ultegra R8000 dubbelzijdige powermeter

De Stages Ultegra R8000 dubbelzijdige powermeter die ik meekreeg om te testen, kon ik gemakkelijk in mijn fiets zetten. Het is namelijk een ‘normale’ Ultegra crank waar sensoren op geplaatst zijn om de buiging van de crankarmen te meten tijdens het trappen. Aan de hand van deze buiging wordt vervolgens het vermogen bepaald, waarbij de afwijking slechts 1,5% is!

Nadat ik de powermeter in mijn fiets gezet had, moest ik eerst in de StagesPower app op mijn smartphone instellen dat het een dubbelzijdige powermeter was. Ook moest ik de powermeter kalibreren, zodat er betrouwbare data uitkomt. De koppeling met de Stages Dash M50 was vervolgens erg eenvoudig. Ik zocht de powermeter in het ‘Sensoren koppelen’-menu en klikte aan dat ik deze wilde koppelen. Dit was binnen een seconde gedaan en ik was klaar om te gaan!

De Stages Ultegra R8000 dubbelzijdige powermeter.
De Stages Ultegra R8000 dubbelzijdige powermeter kan eenvoudig gekoppeld worden met de Stages Dash fietscomputers.

Door het gebruik van een dubbelzijdige powermeter zag ik tijdens het fietsen niet alleen een exacte weergave van mijn getrapte vermogen, maar ook het verschil tussen het vermogen uit mijn linker- en rechterbeen. Gelukkig trappen beide benen ongeveer hetzelfde vermogen, wat betekent dat ik aardig in balans ben!

Trainen via Stages Link


Stages heeft een eigen website gecreëerd waar je al jouw trainingen op kunt slaan en je een eigen trainingsprogramma kunt maken. Dit kun je zelf of met de hulp van een trainer doen, maar je kunt Stages Link ook een automatisch programma laten maken. Hierbij kun je aangeven wat je niveau is, welk niveau je wilt bereiken en hoeveel tijd je hebt om te trainen.

Aan de hand van je vermogen en je FTP berekent Stages de waarden die je tijdens de trainingen op de fiets moet trappen. Als je geen vermogensmeter hebt, kan dit schema ook worden gemaakt aan de hand van je hartslag en omslagpunt. Uiteindelijk kun je met deze schema’s in jouw beperkte tijd toch efficiënt trainen! In onze FTP blog lees je alles wat je moet weten over FTP.

Ook kun je een FTP test doen met de Stages Dash L50
Op de Stages Dash L50 zit een FTP test, zodat jij je op het beste resultaat kunt richten.

De trainingen in Stages link hebben verschillende vormen. Zo zijn er duurtrainingen, tempo-trainingen en intervaltrainingen op de fiets. Het schema geeft ook aan op welke dagen je kracht- en core-stability trainingen moet doen. Op sommige dagen was ik dus lekker aan het squatten, planken en sit-ups aan het doen. Dankzij deze laatste trainingen ben ik een stuk sterker geworden, waardoor ik nu stabieler op de fiets zit. Ook verlaagt een goede core-stability de kans op blessures.

Koppeling Stages link met de Dash

Het grote voordeel van een Stages Dash is de koppeling met het trainingsschema uit je Stages Link account. Dit schema kan namelijk gemakkelijk ingeladen worden in de Stages Dash. Tijdens het fietsen geeft de Dash aan welk op welk vermogen of welke hartslag je moet fietsen en voor hoe lang, waardoor je erg efficiënt kunt trainen. Na het trainen wordt de rit automatisch in Stages Link gezet. Je kunt de rit via Stages Link ook inladen op Strava, zodat je volgers ook weten hoe hard je getrapt hebt! Een Stages Dash M50 is dankzij de connectie met Stages Link ideaal voor zowel competitieve fietsers als voor fanatieke wielrenners en mountainbikers die een druk leven hebben en geen tijd hebben om veel te trainen.

Stages Link overzicht
Na je training kun je in Stages Link je rit uitgebreid analyseren.

Navigatie minder uitgebreid

Tot slot heeft de Stages Dash M50 ook een navigatiefunctie. Deze functie is duidelijk en geeft de route goed weer. Toch is de functie minder uitgebreid dan bij mijn eigen Garmin Edge 820 fietscomputer. Je kunt namelijk alleen routes inladen via een USB-verbinding. Er is helaas geen functie waarmee je tijdens het fietsen naar een ingevoerd adres kunt rijden. Ook kun je het apparaat zelf geen route laten maken. Het is duidelijk dat deze fietscomputer vooral gemaakt is om ondersteuning te geven bij het trainen en daar zijn de meeste functies dan ook op ingericht.

Beter worden met de Stages Dash M50 of L50

Kortom, de Stages Dash M50 en L50 zijn fietscomputers die ontwikkeld zijn om jouw trainingen te verbeteren. Dankzij de koppeling met Stages Link zijn deze fietscomputers ideaal voor gebruik in trainingen. Ze blinken uit in het weergeven van de inspanning en geven exact weer wat je tijdens het trainen moet doen. Daardoor vind ik het erg goede computers voor elke fanatieke fietser die nog beter wil worden.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Hidde Hendriksen

Hidde Hendriksen

Ik race en cross over de Veluwe. Ik gebruik hiervoor mijn Trek Emonda SL6 racefiets en Focus crosser, en doet dit het liefst zo snel en comfortabel mogelijk. Als productspecialist weet ik welke spullen ik hiervoor kan gebruiken en mag ook nog het een en ander testen. Zo wordt fietsen nog leuker!

Gerelateerde berichten

Een week op pad met de nieuwe Ubique R50C carbon racefiets wielen [Review]

12 Juni 2023

Ben je op zoek naar een goede upgrade voor je racefiets? Dan denk je waarschijnlijk vrij snel aan een nieuwe (carbon) ...

NIEUW: de Wahoo ELEMNT ROAM v2 fietscomputer [Review]

11 Oktober 2022

De Wahoo ELEMNT ROAM v2 is de nieuwste toevoeging aan het assortiment fietscomputers van Wahoo ...

De Garmin Edge 1040 en de Garmin Edge 1040 Solar - De nieuwe topmodellen onder de Garmin fietscomputers [REVIEW]

8 Juni 2022

Het is zover, de nieuwe Garmin fietscomputers, de Garmin Edge 1040 en Garmin Edge 1040 solar, zijn gelanceerd! Twee ...