Deel dit bericht

Spatborden voor je racefiets en mountainbike houden jou en je fiets schoon!

23 December 2021

Met goede spatborden voor je racefiets of mountainbike kan het fietsen in slechte weersomstandigheden een stuk aangenamer worden. Je blijft niet alleen zelf een stuk droger en schoner. Ook je fiets heeft minder te lijden. En minder regen en zand op je fiets betekent ook dat alle onderdelen een stuk langer mee gaan. Maar welke spatborden moet je hebben? Dit en nog veel meer lees je in deze spatborden koopgids! 

Tijdens de wintermaanden ligt de weg er bijna altijd nat bij. De aanschaf van een mooie spatbordenset kan het fietsen van jezelf én je fietsvrienden die aan het sterven zijn in je wiel een stuk aangenamer maken.

Spatborden voorkomen niet alleen dat je nat en vies wordt, ze zorgen er bovendien voor dat opspattend water niet op de balhoofd- en trapas-lagers terecht komt. Daardoor zijn deze minder snel aan vervanging toe. Genoeg reden dus om een stel spatborden aan te schaffen.

Welk spatbord heb je nodig?

Er zijn veel verschillende spatborden te verkrijgen. Bij de zoektocht naar de juiste spatborden is het belangrijk om na te denken waar je de spatborden voor wilt gebruiken.

Sommige spatborden kun je ook makkelijk in hoogte afstellen. Ideaal als je hem strak op je band wilt hebben of juist ruim erboven.
Sommige spatborden kun je ook makkelijk in hoogte afstellen. Ideaal als je hem strak op je band wilt hebben of juist ruim erboven.

Ga je ze in het bos gebruiken of op de weg? Wil je een spatbord hebben die makkelijk van de ene op de andere fiets te zetten is? Of ben je op zoek naar een spatbord die elke regenbui aankan?

Spatborden zijn in vele soorten verkrijgbaar. Je hebt verschillende spatborden voor de racefiets en de mountainbike, van klein tot groot. En ook zijn er verschillende methodes om een spatbord te monteren op je racefiets of mountainbike.

Grote spatborden beschermen beter tegen opspattend water en viezigheid. Het nadeel is wel wat ze wat zwaarder en minder snel te monteren zijn dan kleinere spatborden. Kleinere spatborden zijn dus vanzelfsprekend lichter en makkelijker te monteren. 

Spatborden voor de mountainbike

Spatborden voor de mountainbike zijn iets breder. Hiermee wordt het opspattende water van jouw brede mountainbike band goed opgevangen. Spatborden voor de mountainbike zou je ook kunnen gebruiken op de racefiets. Andersom kan dat niet.

SKS-Xtra Dry en SKS-Xtra Dry XL

De SKS-Extra Dry MTB spatborden kun je makkelijk aan je zadelpen monteren. Ideaal om het opspattende water van je achterwiel tegen te houden.

Het voordeel van deze MTB spatborden is dat je zelf niet zo nat en koud wordt van het opspattende water. En de fietsvrienden die achter je rijden hebben ook minder last van jouw opspattende water en modder.

Met een goede sluiting kun je sommige spatborden in een handomdraai vastzetten of loshalen.
Met een goede sluiting kun je sommige spatborden in een handomdraai vastzetten of loshalen.

De SKS-Xtra Dry is lekker breed waardoor hij opspattend water van je brede mountainbike banden goed stopt. Hij is makkelijk te bevestigen aan je zadelpen en is erg makkelijk over te zetten op een andere mountainbike.

Deze variant van het SKS-Xtra Dry spatbord is wel iets minder lang dan de XL variant. Het voordeel is dat hij lekker stabiel blijft zitten. Maar het nadeel is dat hij soms niet alle spetters tegenhoudt.

Een droge kont en rug en je mountainbike of racefiets blijft ook een stuk schoner!
Een droge kont en rug en je mountainbike of racefiets blijft ook een stuk schoner!

De SKS-Xtra Dry XL is de opvolger van de SKS-Xtra Dry. Deze uitvoering is iets langer. Hij is dus ook geschikt voor 29 inch MTB banden. Een ander voordeel van dit spatbord is de vernieuwde klem.

Deze klem is ook geschikt voor montage op aerodynamische zadelpennen. Beide versies van dit MTB spatbord kun je trouwens ook prima voor de racefiets gebruiken.

SKS X-Tra Dry XL

€ 16,95

Topeak DeFender XC11 29''

€ 26,95

SKS Flap Guard en S-Guard

De SKS Flap Guard en S-Guard zijn de meeste simpele spatborden voor je mountainbike. De Flap Guard wordt ook wel een Mudguard genoemd. Want dat is precies wat hij doet, hij houdt voornamelijk de modder en regen tegen dat door je voorwiel opspat.

Voor elke racefiets of mountainbike is er een geschikt spatbord te vinden.
Voor elke racefiets of mountainbike is er een geschikt spatbord te vinden.

Dit MTB spatbord bevestig je makkelijk op de brug van je voorvork. Dat kan dus ook een verende voorvork zijn. Het voordeel is dat je gezicht en je balhoofdlagers relatief droog en schoon blijven met slechts een heel klein en licht spatbordje.

Een simpel achterspatbord voor je MTB is de SKS S-Guard. Dit MTB spatbord monteer je met een paar tiewraps onder je zadel. Het grote voordeel van dit spatbord is dat je hem bijna niet ziet en dat hij maar 24 gram weegt.

Omdat hij klein is houdt hij niet alles tegen, maar net als bij de Flap Guard is hij erg licht en klein.

SKS Flap Guard

€ 8,95

SKS S-Guard

Vanaf € 9,99

Rapid Racer Products Proguard Rear Spatbord

Bij Rapid racer products hebben ze een achterspatbord die zowel voor hardtail als full suspension mountainbikes te gebruiken is. Dit spatbord is namelijk ook te gebruiken wanneer je een dropperpost hebt. De ProGuar Rear wordt namelijk niet bevestigd aan de zadelpen maar aan de staande achtervork. Hierdoor kun je dus ook met je full suspension MTB ongeschonden door regenachtige weersomstandigheden heen.

Rapid Racer Products ProGuard Rear Mini

€ 29,49

Spatborden voor de racefiets

Spatborden voor de racefiets zijn iets smaller dan spatborden voor de mountainbike. Vaak zijn de racefiets spatborden ook net iets langer zodat het water ook met een hogere snelheid opgevangen wordt.

Een Ass Saver houdt je kont droog bij een bui, maar is niet genoeg voor een dagje in de regen rijden.
Een Ass Saver houdt je kont droog bij een bui, maar is niet genoeg voor een dagje in de regen rijden.

Een Ass-Saver is een klein spatbord wat je achter de rails van je zadel klemt. De Ass-Saver is gemaakt van buigbaar plastic en weegt bijna niks, slechts 18 gram. Het nadeel van de Ass-Saver is dat het niet zoveel water tegenhoudt als de grotere spatborden.

Hij houdt dus voornamelijk de ergste spray tegen die normaal op je onderrug en kont recht zou komen. Je fietsvrienden zullen het in jouw wiel dus niet droog houden.

Met de SKS defender heb je een extra stevig spatbord die ook bij uitdagend terrein goed blijft zitten.
Met de Topeak DeFender heb je een extra stevig spatbord die ook bij uitdagend terrein goed blijft zitten.

Wil je je spatbord echt alleen voor de racefiets gebruiken is de SKS S-Blade een aanrader. Dit spatbord heeft dezelfde klem als de SKS-Xtra Dry XL en is dus gemakkelijker te monteren op aerodynamische zadelpennen.

Ass-Savers 10 x 38 CM

€ 8,95

SKS S-Blade

€ 11,95

Drie keer schoon en droog met de SKS Raceblades

De Raceblade heb je zo op je racefiets gemonteerd.
De Raceblade heb je zo op je racefiets gemonteerd.

Ben jij iemand die al vroeg in het voorjaar doelen heeft gesteld en niet door een regenbuitje te stoppen is? Of rijd jij met weer en wind naar je werk op de fiets? Dan zijn de SKS Raceblade spatborden een goede optie voor jou.

De SKS Raceblade spatborden zijn een stuk langer dan andere spatborden. Door de lengte wordt er heel veel water opgevangen waardoor je schoenen, lagers, kleding en jijzelf een hele hoop minder water tegen zich aan krijgen.

Snel te monteren, maar toch de voordelen van een strak sluitend spatbord.
Snel te monteren, maar toch de voordelen van een strak sluitend spatbord.

Het nadeel van de SKS Raceblade spatborden is dat ze wat minder gemakkelijk te monteren en demonteren zijn. De Raceblade heb je in drie verschillende uitvoeringen. De Raceblade Pro, de Raceblade Pro XL en de Raceblade Long.

De Pro-versie moet bevestigd worden op de voorvork en op de schuine achterbrug. Hij is vrij gemakkelijk te monteren en houdt een hele hoop water tegen. Het nadeel aan deze set spatborden is dat hij iets minder lang is en dus niet al het water tegenhoudt.

Het enige nadeel van het snel kunnen monteren en demonteren is dat er altijd wel kieren ontstaan rond de remmen en de voor- of achtervork.
Het enige nadeel van het snel kunnen monteren en demonteren is dat er altijd wel kieren ontstaan rond de remmen en de voor- of achtervork.

Met name bij het voorwiel is dit merkbaar. Er spat nog net wat water op van onder het spatbord. De Raceblade Pro is wel net iets steviger dan de rest, dit maakt deze set ideaal voor op de crossfiets of gravelracer.

De Raceblade Pro XL is eigenlijk hetzelfde spatbord als de Raceblade Pro. Het enige verschil is dat dit spatbord geschikt is voor bredere banden tot 32 mm. Ook deze set bevestig je aan de voorvork en de schuine achterbrug. Doordat deze set iets langer is, is hij ideaal voor het gebruik op de weg.

De extra lange Raceblade Long

Heb jij een winterfiets staan met velgremmen die je vooral in de winter gebruikt? Dan is de SKS Raceblade Long ideaal voor jou. Deze set is het langst van allemaal, hij loopt bij je voorwiel ook nog voor je rem door en bij je achterwiel achter je rem. Deze spatborden vangen echt ontzettend veel water voor je op.

Bij de extra lange raceblade krijg je vooral meer bescherming bij je remmen.
Bij de extra lange raceblade krijg je vooral meer bescherming bij je remmen.

Het nadeel van deze set is dat hij bevestigd moet worden achter je remklauwen en tussen je snelspanners. Dit is even puzzelen om te monteren, ook even snel een wiel eruit halen is niet zo gemakkelijk meer. Maar als de spatborden eenmaal zitten en jij rijdt door de regen weet je niet wat je meemaakt, een wereld van verschil!

Omdat deze spatbordenset achter de rem en de snelspanner bevestigt dient te worden is deze set niet geschikt voor fietsen met schijfremmen, fietsen met steekassen of fietsen met een dual mount rem systeem.

SKS Raceblade Pro

€ 33,95

SKS Raceblade Pro XL

€ 32,95

SKS Raceblade Long

€ 32,95

Spatborden voor de gravel bike

Als je een gravel bike hebt, dan zul je vaak off-road fietsen, waardoor je vaker met opspattend vuil te maken krijgt. Daarom is het voor de gravel bike ook belangrijk om de juiste gravel bike spatborden te monteren. Bij de gravel bike is het belangrijk om te kijken naar de wielmaat en de bandbreedte.

page?image_id=1323
Bekijk eerst goed of een spatbord wel bij de bandbreedte van jouw gravel bike past!

Omdat een gravel bikes over het algemeen bredere banden heeft dan een racefiets, moet je daar wel de juiste spatborden voor vinden. Anders gaan ze simpelweg niet passen. Kijk dus goed wat de bandbreedte van je gravel bike banden is en bestel vervolgens de juiste spatborden!

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Mees Janssen

Mees Janssen

In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met fietsen. Ik vind het dan ook heel bijzonder dat ik dit tijdens mijn werk ook mag doen. Omdat ik in Arnhem woon, vind ik het heerlijk om in mijn achtertuin (de Posbank) erop uit te trekken met mijn racefiets. Naast het zelf fietsen, vind ik het ook heerlijk om wielrennen te kijken op de televisie. Mijn televisie draait overuren met klassieke wielerrondes zoals de Giro, de Tour de France en de Vuelta. Voor mij was het dan ook een persoonlijk hoogtepunt toen de Giro d´Italia door Arnhem heen kwam in 2016.

Gerelateerde berichten

De beste mountainbikes van 2023 [koopgids]

4 Augustus 2023

Als gepassioneerde mountainbiker wil je natuurlijk de perfecte fiets voor jouw avonturen vinden ...

Winter fietsschoenen voor frisse, koude en ijskoude dagen op de MTB en racefiets [Koopgids]

13 December 2022

In de winter stel je meer eisen aan je fietsschoenen. Bijna niets is vervelender dan fietsen met koude en natte voeten ...

Winter fietshandschoenen - Welke fietshandschoenen heb ik nodig deze winter? [Koopgids]

28 November 2022

We kennen het allemaal wel: je stapt de deur uit om lekker een stuk te gaan wielrennen of mountainbiken en je komt er ...