Deel dit bericht

Smart trainer: 3rd party app en software

8 November 2015

Sinds dit jaar staat de wereld van de smart trainer plots op z’n kop. Waar je eerst gebonden was aan de app of software van een fabrikant, kun je vanaf nu met de nieuwste smart trainers de wereld van 3rd party apps en software betreden. Kort door de bocht betekent dit dat je vanaf nu alle trainerapps en -software kan gebruiken die er op de markt beschikbaar zijn. Dit staat dankzij het vernieuwde ANT+ FE-C compleet los van het merk trainer waar je op rijdt.

INHOUDSOPGAVE

Fabrikanten apps en softwareTacxEliteWahooBkool3rd party apps en softwareTrainerRoadKinomap TrainerVelorealityZwiftConclusie

Fabrikanten apps en software

Primair kun je natuurlijk nog steeds gebruik maken van de apps en/of software die worden aangeboden (soms gratis en soms tegen betaling) vanuit de fabrikant. Zo werken zowel Tacx, Elite als Wahoo met hun eigen vertrouwde apps en software. De nieuwe Bkool smart trainers zijn zelfs enkel met de Bkool app en software te gebruiken en staan niet open voor ‘vreemde’ programma’s.

Tacx

Wanneer je een Tacx in huis hebt gehaald kun je gebruik maken van zowel de gratis Tacx app alsmede de betaalde Tacx software (verkrijgbaar via de Tacx website).
De Tacx app is er zowel voor je smartphone als tablet. Daar waar je op de smartphone vooral kan trainen met de hellingshoek, vermogen en hartslag; kun je met de tablet tegen betaling ook gebruik maken van Tacx films en virtueel verschillende bergen beklimmen.

st_tacx

De betaalde advanced software van Tacx voor de computer geeft je de mogelijkheid niet enkel Tacx films te rijden, maar ook nog eens te fietsen in een virtuele wereld. In deze wereld die veel weg heeft van een gemiddeld computerspel heb je de mogelijkheid je training met alle gegevens van dien uit te voeren op een digitale velodrome, in Italiaanse dorpjes of andere plekken. Ook heb je de mogelijkheid om virtueel te racen tegen andere Tacx software gebruikers (multiplayer web racing) en zelfs GPS routes te rijden in Google Earth (streetview). Voor dit laatste is overigens wel weer een Google licentie nodig die helaas niet gratis is.

Tacx software

Elite

Wanneer je een Elite trainer hebt kun je met de Elite My E-training app op zowel je telefoon als tablet aan de slag met ongeveer dezelfde trainingsfuncties als ook de Tacx software aanbied. Met de Elite app is dit allemaal mogelijk; van een basis training tot Coconi training, trainen met video of een training samen met vrienden. Hoewel de Elite software op het eerste oog minder ‘mooi’ oogt dan de software van Tacx, heeft de My E-Training app het voordeel dat naast betaalde video’s er ook gratis video’s gereden kunnen worden.
Je kan zelfs via de MyRealVideo app je eigen video’s opnemen en uploaden, zodat een ieder wereldwijd jouw vaste trainingsrondje kan fietsen (of jij die van een ander). Daar staat helaas wel tegenover dat de kwaliteit van video’s soms wat te wensen over laat. Afhankelijk van de Elite trainer die je koopt kun je soms een aantal maanden gratis gebruik maken van de app. Tegen een betaling van slechts €9,99 aan abonnementskosten per jaar verzeker je jezelf echter ook daarna van premium gebruik.

st_elite

Wahoo

Wahoo gebruikers hebben geluk, daar ze zelfs gebruik kunnen maken van twee apps. De gratis basis Wahoo Fitness app en (voor iPad gebruikers) de betaalde Wahoo Segments app voor het digitaal rijden van je favoriete Strava segmenten overal ter wereld.
De Wahoo Fitness app is de basisapp van Wahoo en een app die erg handig en eenvoudig is in gebruik. Niet alleen in het aansturen van je Wahoo trainer (bijvoorbeeld de gewenste helling of wattage), maar ook in gebruik met eventuele andere trainers. De data die de app eenvoudig en duidelijk voor je registreert kun je vervolgens uploaden naar zo’n beetje ieder denkbaar platform voor fietsdata (denk aan partijen als Strava en Garmin Connect).
Meer over zowel de Wahoo Fitness alsmede Wahoo Segments app beschreven we al eens in onze review: Wahoo Kickr trainer.

st_wahoo

Bkool

De Bkool Cycling Simulator software is anders dan veel andere software en apps. Daar waar je bij andere apps voornamelijk traint met duidelijke cijfers en eventueel een video-omgeving, creëert Bkool in diens software een compleet digitale trainingswereld die direct doet denken aan een computerspel.
Natuurlijk kun je er al je klassieke trainingsvormen uitvoeren en met behulp van sensoren zaken als cadans, wattage, snelheid etc. trainen. Het leuke aan Bsim is echter de manier waarop. In een digitale wereld kun je rijden in een complete 3D nagebootste wereld, waarin je niet enkel kan kiezen voor vaste trajecten, maar ook je eigen parcours op de kaart kan aanmaken en vervolgens in de 3D software kan fietsen.
Ook zijn er verschillende wielerbanen opgenomen in de software. Je kan er dan ook niet alleen jezelf verbeteren, maar ook in de multi-player stand vanuit je eigen woonkamer de strijd aangaan met je vrienden of anderen wereldwijd. Er bestaan dan ook zoals het hoort in een programma als deze complete online honderden verschillende klassementen. Er is dus altijd wel iets om voor te strijden.

bkool1
bkool2

Bkool fleurt al het bovenstaande extra op met de mogelijkheid ‘echte’ video’s te fietsen, gegevens uit te lezen en verschillende handige functies als compatibiliteit met Strava.
Groot voordeel is vooral ook het feit dat je voor het gebruik van deze software niet persé een Bkool trainer nodig hebt. De PC/Mac/tablet software is te gebruiken met smart trainers van alle merken. Een leuk alternatief voor hen die al uitgekeken zijn op Zwift.

bkool3
bkool4

3rd party apps en software

Naast de bovenstaande apps en software is het ook mogelijk te trainen met zogenaamde 3rd party apps en software. Eenvoudig gezegd; apps en software die niet bij de trainersfabrikanten zelf vandaan komen, maar je net zoveel of misschien nog wel meer plezier bij het trainen kunnen geven. We geven je graag een kijkje in een aantal van de meest populaire 3rd party apps, maar kijk ook zeker zelf eens verder online, daar er nog bijna iedere maand nieuwe ontwikkelaars bij komen met betere (en mindere) trainingssoftware.

TrainerRoad

Fans van een goede wattage-training moeten zeker eens gaan experimenteren met TrainerRoad. Wattage trainen gaat in deze app met of zonder wattage-meter, daar je ook bij de goedkopere smart trainers gebruik kan maken van het virtuele power-concept van TrainerRoad. De app floreert dan ook niet van de aantrekkelijke gadgets en voor competitie met vrienden moet je al zeker niet bij TrainerRoad zijn. Daarentegen is dit wellicht een van de betere apps voor je ‘zakelijke training’ of voor hen die het liever bij een trainingsschema houden en zich verder niet laten afleiden. Wel tegen jaarlijkse betaling.

Tip! Kijk ook zeker eens naar de combinatie van deze app met de Sufferfest (video)app. Je kan op deze manier af en toe eens afwisselen met een fun-training op de digitale weg zonder tal van andere programma’s te gebruiken.

TrainerRoad1
st_trainerroad

Kinomap Trainer

Een echte tegenhanger van TrainerRoad is Kinomap Trainer. Kinomap is geïntroduceerd als een groot platform van videoritten, waarbij het mogelijk is om internationale maar ook je eigen videoritten vanuit je eigen huis te fietsen. Hoewel ritten variëren in kwaliteit (de een professioneel, de ander bedenkelijk van kwaliteit) zal ook deze app je smarttrainer met elektromotor kunnen aansturen, zodat de beleving van het fietsen van hoogteverschillen zo echt mogelijk aanvoelt. Een betaald lidmaatschap is vereist voor het gebruik van Kinomap. Voordeel is wel dat je daarbij honderden, zo niet duizenden videoritten kan rijden.

st_kinomap

Veloreality

Wanneer je weinig tot niets geeft om data, maar des te meer om goede videokwaliteit dan vind je in Veloreality de overstijgende stap van Kinomap. Het programma is gratis te downloaden en vervolgens betaal je per video een bepaald bedrag. Je zit dus nergens aan vast en dat maakt deze software perfect te combineren met andere (betaalde) software en apps.
Veloreality is met name erg geschikt voor hen die de computer gekoppeld hebben op de flatscreen en in full HD een mooie (berg)rit willen fietsen op de koude winterdag.

Veloreality2
Veloreality3

Zwift

Het beste bewaren we voor het laatst. Zwift is gaaf! Tenminste, voor hen die van het fietsen op de smart trainer een interactief feest willen maken. Zwift is een groot interactief fietsspel voor de multiplayer. In dit computerprogramma heb je de mogelijkheid om in een interactieve wereld/ digitaal Zwift eiland. Maar het spel gaat verder dan enkel fietsen in een digitale wereld en op fictieve trajecten (met/tegen andere deelnemers wereldwijd).

zwift1

Er bestaan bij Zwift complete ranglijsten, officiële races en zelfs competities. De echte gamers onder ons zullen garen spinnen bij het feit dat je ook je eigen ‘karakter’ kan voorzien van jouw perfecte fiets en je ook de kleding kan aanpassen aan jouw (vrienden)team en fiets. Ook is Zwift opgebouwd uit verschillende levels en kun je ‘achievements’ behalen. Al met al ga je met Zwift blijven fietsen, daar het programma iets wat in de regel ‘saai’ is (het fietsen op een fietstrainer) plots leuk en interactief maakt. Om het af te maken bestaat er ook nog eens een officieel ‘Strava segment’ van dit virtuele Zwift eiland, waardoor je je virtuele kilometers kan blijven delen met je vrienden. Het ‘spel’ zal voor sommigen dan ook een verslavende werking hebben. Gelukkig wel een erg gezonde verslaving.

zwift2
zwift6
zwift3

Conclusie

De wereld van de fietstrainer is een stuk interessanter, interactiever en leuker geworden met de komst van het open ANT+ FE-C protocol op nieuwe smart trainers. Daar ook veel recent gekochte smart trainers te updaten zijn naar dit nieuwe protocol, gaat er voor velen een wereld aan mogelijkheden open.
Er zijn buiten de benoemde apps nog vele andere programma’s en apps beschikbaar op het web. De een meer (of juist minder) de moeite waard dan de ander, soms tegen betaling en soms (ten dele) kosteloos. Het is dan ook zeker de moeite waard zelf verder te kijken. Er zijn al met al genoeg bronnen om van jouw voorheen saaie fietstrainingen een ware totaalbeleving te maken.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Arthur Weisink

Arthur Weisink

Gerelateerde berichten

Ontdek de nieuwe Bliz fietsbrillen: Scandinavisch design voor maximale bescherming en stijl

18 April 2024

Bliz fietsbrillen zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan de eisen van veeleisende fietsers ...

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...

Cadeautips voor de feestdagen: Voor elke fietser een geschikt fietscadeau!

8 December 2023

De feestdagen staan weer voor de deur! Als je niet zelf regelmatig op de fiets zit kan het misschien lastig zijn om een ...